Szada Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete

Szada Nagyközség Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 02

Szada Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete

Szada Nagyközség Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.03.02.

Szada Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületére (a továbbiakban: képviselő-testület), annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra és Szada Nagyközség Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre), továbbá a támogatások tekintetében mindazon természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik támogatásban részesülnek.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi költségvetését

a) 3.444.073.664 Ft költségvetési bevétellel,

b) 3.444.073.664 Ft költségvetési kiadással

c) 0 Ft költségvetési egyenleggel,

d) 0 Ft - ebből működési (hiány, többlet)

e) 0 Ft - felhalmozási (hiány, többlet)

állapítja meg.

(2) Ezen belül

a) 1 814 228 655 Ft költségvetési bevétel összege

b) 1 629 845 009 Ft finanszírozási bevétel összege

c) 2 919 586 539 Ft költségvetési kiadás összeg

d) 524 487 125 Ft finanszírozási kiadás összege

(3) A képviselő-testület a kiadási főösszegen belül a kiemelt előirányzatokat

a) 1.997.760.303 működési költségvetés kiadásai

aa) 705 766 901 Ft személyi juttatások

ab) 93 068 324 Ft munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

ac) 466 295 938 Ft dologi kiadások

ad) 6 000 000 Ft ellátottak pénzbeli juttatásai

ae) 666.629.141 Ft egyéb működési célú kiadások

b) 921 826 235 felhalmozási költségvetés kiadásai

ba) 921 826 235 Ft beruházások

bb) 0 Ft felújítások

bc) 0 Ft egyéb felhalmozási kiadások

c) 60.000.000 Ft tartalék;

d) 524.487.125 Ft finanszírozási kiadások

jogcímenkénti megoszlásban állapítja meg.

(4) A képviselő-testület az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek, költségvetési kiadások címrendjét e rendelet 1. melléklete alapján határozza meg.

(5) A képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi költségvetésének összevont mérlegét bevételi és kiadási jogcímenként, továbbá a költségvetési, finanszírozási bevételek és kiadások egyenlegét e rendelet 2. melléklete alapján határozza meg.

(6) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten e rendelet 3. melléklete és 4. melléklete részletezi.

(7) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év(ek) költségvetési maradványát használhatja fel.

(8) A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében a 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. A 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitelből vagy az előző év(ek) költségvetési maradványának, vállalkozási maradványának igénybevételével történik.

(9) A képviselő-testület a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 234. § (3) bekezdés b) pontja és a 234. § (4) bekezdése alapján egységesen 20 % illetménykiegészítést határoz meg a Szadai Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott valamennyi köztisztviselő részére.

3. A költségvetés részletezése

3. § (1) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit e rendelet 5. melléklete részletezi.

(2) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 6. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat 2024. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait a 7. melléklet részletezi.

(4) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését e rendelet 8. melléklete tartalmazza.

(5) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 9. melléklet tartalmazza.

(6) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 10. melléklet tartalmazza.

(7) Az Önkormányzat elismert tartozásállományról szóló adatszolgáltatását a 11. melléklet tartalmazza.

(8) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, valamint az éves (tervezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 12. melléklet, 13. melléklet, 14. melléklet 15. melléklet 16. melléklet 17. melléklet szerint határozza meg.

(9) A képviselő-testület az önkormányzati kiadások között 60.000.000, - Ft általános tartalékot állapít meg. Az általános tartalékot a képviselő-testület engedélyével lehet felhasználni, átcsoportosítani.

4. A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 20%-át.

(5) Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az Önkormányzat, mint irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(6) A költségvetési szerv vezetője az e rendelet 11. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa lejárt esedékességű elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

(7) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(8) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület gyakorolja.

5. Az előirányzatok módosítása

5. § (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivételekkel a képviselő-testület dönt.

(2) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2024. december 31-ig gyakorolható.

(3) A pénzügyi-gazdasági folyamatok zavartalanságának biztosítása érdekében a képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a költségvetés végrehajtása során az egyes kiadási jogcímeken belül 5 000 000 Ft értékhatárig

a) az előirányzat-csoportok között,

b) a kiemelt előirányzatok között,

c) a kiemelt előirányzatokon belül

a tényleges felhasználásnak megfelelő előirányzat-átcsoportosítást engedélyezzen a költségvetési szerv vezetőjének.

(4) A (3) bekezdés szerinti átcsoportosításokról, továbbá az év közben szükségessé váló, terven felüli kötelezettségvállalásokról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, és a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni.

(5) A képviselő-testület a (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, úgy az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosításának tervezetét.

(6) A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások előirányzata terhére, a dologi kiadási előirányzat javára növelhető.

(7) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(8) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat-túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

6. A gazdálkodás szabályai

6. § (1) A költségvetési szervek e rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A költségvetési szervek az alapfeladataik ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal a munkamegosztási megállapodás(ok)ban foglaltaknak megfelelően rendelkeznek.

(3) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembevételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozás béli hiányosságért a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.

(4) A Polgármesteri Hivatal, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

(5) A polgármester jogosult évente alkalmanként legfeljebb 1 000 000 Ft összeghatárig a dologi és felhalmozási előirányzatok terhére kötelezettséget vállalni. Az összeg felhasználásáról, a pénzügyi kötelezettségvállalás mértékéről, valamint körülményeiről köteles írásban tájékoztatni a képviselő-testületet a költségvetés soron következő módosításakor.

(6) Az önkormányzat által irányított költségvetési szervnél létszámnövekedést csak a képviselő-testület engedélyezhet.

(7) Az átmenetileg betölteten álláshelyekre jutó személyi juttatások előirányzatával úgy kell gazdálkodni, hogy az álláshely az év bármely időpontjában betölthető legyen.

(8) Az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek számára jogszabályban kötelezően előírt és előre nem látható (nem tervezett) feladatok ellátása érdekében teendő intézkedések és kötelezettségvállalások előzetes képviselő-testület döntés nélkül megtehetőek, amennyiben annak fedezete a költségvetési szerv kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosítás útján biztosítható. Az átcsoportosítást a költségvetési rendelet soron következő módosításakor át kell azon vezetni.

(9) Az Önkormányzatot megillető, átmenetileg szabad pénzeszközök lekötéséről a Polgármester dönt.

(10) Az Önkormányzatot megillető, átmenetileg szabad pénzeszköz oly módon köthető le, hogy arra legalább három pénzügyi intézménytől – azonos feltételek mellett, azonos lejárati idő figyelembevételével – rövid elektronikus úton (e-mailen) ajánlatot kell kérni, és közülük az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő pénzügyi intézménnyel megállapodni.

7. Személyi és egyéb juttatások

7. § (1) A képviselő-testület a Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők részére nyújtandó cafetéria juttatás összegét 2024. évben nettó 400.000 Ft összegben, az egyéb juttatás összegét 2024. évben nettó 50.000 Ft összegben határozza meg. A cafetéria és az egyéb juttatás egy összegben e rendelet hatályba lépését követően fizethető ki.

(2) Az önkormányzatnál és az általa irányított gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szerveknél -kivétel Szadai Gyermekélelmezési és Szociális Étkeztetési Konyhánál és a Székely Bertalan Óvoda és Bölcsőde - a foglalkoztatott közalkalmazottak és munkavállalók tekintetében 2024. évben 100.000Ft/év SZÉP kártya-keretet biztosít a Képviselő-testület. A Székely Bertalan Óvoda és Bölcsőde dolgozóinak nettó 250.000 Ft/év értékű SZÉP kártya-keretet biztosít az intézmény költségvetésében.

(3) A képviselő-testület az önkormányzat által irányított költségvetési szervnél foglalkoztatott közalkalmazottak havi illetményét a költségvetési törvényben az egyes fizetési osztályok és fokozatokhoz rendelt minimum értékekkel egyezően, valamint a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 508/2023.(XI.20.) Kormány. rendeletben foglaltak szerint határozza meg.

(4) A Polgármesteri Hivatal közszolgálati tisztviselőinek illetményalapjáról, illetmény-kiegészítéséről és bankszámla-hozzájárulásának mértékéről külön önkormányzati rendeletben rendelkezik.

(5) A képviselő-testület a Szadai Gyermekélelmezési és Szociális Étkeztetési Konyhánál foglalkoztatott közalkalmazottak és munkavállalók tekintetében az egy hónapra járó béren kívüli jutatást munkahelyi meleg étkeztetés formájában, 10.000 Ft/fő/hó összegben határozza meg.

(6) A képviselő-testület a polgármester részére a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCXI. törvény 225/H. §-ban foglaltak alapján 2024. évben négy és fél havi illetményének megfelelő összegű jutalmat biztosít, amelyből

a) másfél havi illetményének megfelelő összegű jutalom az éves költségvetésről szóló rendelet hatályba lépését követő 15 napon belül,

b) másfél havi illetményének megfelelő összegű jutalom előző évi zárszámadásról szóló önkormányzati rendelet hatályba lépésekor,

c) másfél havi illetményének megfelelő összegű jutalom pedig a Közmeghallgatást követő 15 napon belül fizethető ki számára.

8. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

8. § (1) Az önkormányzat által irányított költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, amelynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal esetében a jegyző, az Önkormányzat által irányított gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szerv esetében a költségvetési szerv vezetője felelős.

(2) Az Önkormányzat által irányított költségvetési szervek kötelesek nyilatkozatban értékelni a belső kontrollrendszer minőségét. A nyilatkozatot az éves beszámolóval együtt kell megküldenie az irányító szervnek.

(3) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról, megfelelő működtetéséről és a függetlenség biztosításáról a jegyző útján gondoskodik.

9. A 2025. évi átmeneti gazdálkodás szabályai

9. § (1) A képviselő-testület a 2025. évi költségvetési gazdálkodás zavartalan megkezdése, a költségvetési gazdálkodás folyamatosságának biztosítása, a pénzügyi egyensúly fenntartása érdekében felhatalmazza a polgármestert az átmeneti gazdálkodás keretében a 2025. évi költségvetési rendelet hatálybalépéséig az önkormányzati bevételek folytatólagos beszedésére, kiadásainak fedezésére, az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek folyamatos működésének biztosítására az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek 2024. évi működési kiadási előirányzatai havi 1/12-ének megfelelő mértékű kerete erejéig a kiadások és bevételek időarányos teljesítésére.

(2) A 2025. évre áthúzódó kötelezettségvállalásokból, megkötött szerződésekből eredő fizetési kötelezettségek teljesíthetők a 2024. évi pénzmaradvány terhére.

(3) Az Önkormányzat a 2025. évi költségvetési rendelet hatálybalépéséig új beruházási és felújítási feladatot nem indíthat.

(4) Az átmeneti gazdálkodás időszakában a pénzellátásban az önkormányzat által irányított költségvetési szervek kötelezettséggel terhelt pénzmaradványait figyelembe kell venni.

10. Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

11. § E rendelet rendelkezései 2024. január 1-től érvényesek. A 2024. január 1. napja és e rendelet hatályba lépése közötti időszakban realizált bevételre és teljesített kiadásokra a rendelet előirányzatai biztosítanak fedezetet.