Szada Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 05. 27

Szada Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.27.
az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. A jegyző ezen kötelezettségének eleget tett, a polgármester 57/2023. számú anyagként terjesztette elő a rendelet-tervezetet.
Részletes indoklás
Az államháztartásról szóló törvény további rendelkezése értelmében a zárszámadási rendelet tervezetével együtt a képviselő-testület részére tájékoztatásul be kell nyújtani a kincstár 68/B. § szerinti ellenőrzése keretében a helyi önkormányzat éves költségvetési beszámolójával kapcsolatosan elkészített jelentését, valamint rendelettervezet előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell bemutatni:
1. a 24. § (4) bekezdése szerinti mérlegeket, kimutatásokat azzal, hogy az előirányzat felhasználási terven a pénzeszközök változásának bemutatását kell érteni,
2. a helyi önkormányzat adósságának állományát lejárat, a Gst. 3. §-a szerinti adósságot keletkeztető ügyletek, bel- és külföldi irányú kötelezettségek szerinti bontásban,
3. a vagyonkimutatást, és
4. a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések alakulását.
A fentiek alapján a zárszámadásról a Képviselő-testületnek rendeletet kellene alkotnia. Szada Nagyközség Önkormányzat 2022. évi zárszámadása a jogszabályi előírásoknak megfelelően a 57/2023. számú előterjesztés főszövege szerinti indokolással elkészült.