Szada Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési környezet védelméről, továbbá a természeti értékek helyi védelmének általános szabályairól

Hatályos: 2023. 07. 01

Szada Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.01.
a települési környezet védelméről, továbbá a természeti értékek helyi védelmének általános szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
ÁLTALÁNOS INDOKLÁS
Szada Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 89/2021.(IX.30.) KT-határozatában a települési környezet védelméről szóló helyi rendelet, ezzel együtt a Környezetvédelmi Alap megalkotásának és ennek részeként a „Takaros porta” és „Legszebb utca” cím alapításáról szóló 10/2011.(09.02.) önkormányzati rendelet felülvizsgálatának szükségességéről döntött.
A 2021. december 9. napján megtartott képviselő-testületi ülésen a 128/2021.(XII.9.) KT-határozatban arról született döntés, hogy a települési környezet védelméről szóló rendelet-tervezet készítésének – és annak részeként a „Takaros porta” és „Legszebb utca” cím alapításáról szóló 10/2011.(09.02.) önkormányzati rendelet felülvizsgálatának - feladatát a Képviselő-testület együttesen 2023. évre, a Környezetvédelmi Program elkészítését követő időpontra ütemezi át.
Egyúttal a környezet védelmének általános szabályairól, valamint a természet védelméről szóló törvény előírásaival összhangban a rendelet segíti a természeti erőforrások megőrzését, a környezetminőség romlásának megállítását, illetve javítása érdekében elősegítheti a lakosság jogkövető magatartását.
RÉSZLETES INDOKLÁS
1. §-hoz
A rendelet hatályát és célját rögzíti.
2. §-hoz
Értelmező rendelkezéseket tartalmaz.
3-4. §-hoz
A levegő tisztaságának védelme érdekében előírt szabályozásokat rögzíti.
5-7. §-hoz
A felszíni és felszín alatti vizekre és a kutak védelmére előírt szabályozásokat tartalmazza.
8. §-hoz
A talaj védelmére vonatkozó előírásokat tartalmazza.
9-14. §-hoz
Az ingatlanok és közterületek tisztántartásának, az ingatlanok használóinak részletes kötelezettségeit, az elhagyott hulladék gyűjtésének szabályait, az önkormányzati tulajdonú területek, járdák, a közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartásának szabályait, a közterületek, sportterek megóvására irányadó rendelkezéseket tartalmazza.
15-20. §-hoz
A zöldterületek védelméről, valamint erdőgazdálkodás szabályaira vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.
21-23. §-hoz
A Környezetvédelmi Alap megalkotására, az Alap évközi bevételi forrásaira irányadó szabályokat fekteti le, továbbá meghatározza az Alap felhasználásának célterületeit.
24. §-hoz
A természeti értékek helyi védelmére, védetté nyilvánításának szabályaira vonatkozó előírásokat határoz meg.
25. §-hoz
A környezet- és értékvédelem népszerűsítésének és a környezettudatos szemléletmód támogatásának eszközeire vonatkozó rendelkezéseket rögzíti a természet védelme iránti elkötelezettség szolgálatában.
26-27. §-hoz
Környezet- és településszépítő tevékenységek elismerésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz Szada szépítését, a kulturált lakókörnyezet kialakítását célzó öntevékeny lakossági kezdeményezések támogatása és népszerűsítése céljával, így a Takaros Porta pályázati eljárásához kapcsolódó részletszabályokat is rögzíti.
28. §-hoz
A rendelet hatályával kapcsolatos rendelkezést rögzíti.
29. §-hoz
A módosító és hatályon kívül helyező rendelkezéseket rögzíti.