Valkó Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2012 (XI.30..) önkormányzati rendelete

a helyi iparűzési adóról

Hatályos: 2013. 01. 01

Valkó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

10/2012. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi iparűzési adóról


Valkó Nagyközség Önkormányzata a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 91. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. § (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében ellátva a helyi iparűzési adó bevezetésére a következőket rendeli el:

Az adókötelezettség

  1. §
  1. Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (továbbiakban: iparűzési tevékenység).
  2. Nem befolyásolja az adókötelezettséget, hogy az adóalany az adóköteles tevékenységét a székhelyén, vagy telephelyén vagy azon kívül végzi.
  3. Adóköteles az iparűzési tevékenység a vállalkozó e minőségében végzett nyereség, illetőleg jövedelemszerzésre irányuló tevékenysége.

Az adó alanya

  1. §
  1. E rendelet alkalmazásában adóalany a vállalkozó,
  1. magánszemély,
  2. jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági tagság,
  3. Közszolgáltató szervezet,
  4. magánszemélyek jogi személyiséggel nem rendelkező személyi egyesülete.
  1. A (1) bekezdésben foglaltaknak megfelelően adóalany a külföldi magánszemély vagy szervezet is, feltéve, hogy adómentességét nemzetközi szerződés vagy viszonyosság nem biztosítja.

Az adómentesség

  1. §
  1. Mentes az adó alól az a vállalkozó, akinek az 5. § alapján számított nettó árbevétele az 500.000,- Ft-ot nem haladja meg.
  2. Mentes az adó alól a törvényben felsorolt szervezet.

Az adókötelezettség keletkezése és megszűnése

  1. §
  1. Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik és a tevékenység megszűnésének napjával szűnik meg.
  2. Az önkormányzat illetékességi területén ideiglenes (alkalmai) jelleggel végzett iparűzési tevékenység végzésének időtartama az irányadó az adókötelezettség időbeni terjedelmére.

Az adó alapja

  1. §
  1. Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja a nettó árbevétel, csökkentve
  1. az eladott áruk beszerzési értékével,
  2. közvetített szolgáltatások és az alvállalkozói teljesítések értékével,
  3. az anyagköltséggel, valamint
  4. az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költségével.
  1. Ha a vállalkozó több önkormányzat illetékességi területén vagy külföldön végez állandó jellegű iparűzési tevékenységet, akkor az adó alapját a vállalkozónak kell a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 3. számú mellékletében meghatározott szerint megosztania.
  2. Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetében az adót a tevékenység végzésének naptári napjai alapján kell megállapítani.
  3. A (3) bekezdés alapján végzett iparűzési tevékenységnél minden megkezdett nap egy napnak számít.

Állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén az adó alapjának egyszerűsített meghatározása

  1. §
  1. Az 5. § (1) bekezdéstől eltérően
  1. a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint az adóévben átalányadózó a magánszemély (egyéni vállalkozó, mezőgazdasági kistermelő) vállalkozó,
  2. az a) pont alá nem tartozó más vállalkozó feltéve, hogy nettó árbevétele az adóévet megelőző adóévben nem haladta meg a 8 millió forintot.
  1. Az (1) bekezdés a) pontja szerinti vállalkozó esetében az adó alapja a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányban megállapított jövedelem 20 %-kal növelt összege azzal, hogy az adó alapja nem lehet több mint e tevékenységből származó bevételének 80 %-a.
  2. Az (1) bekezdés b) pontja szerinti vállalkozó esetében az adó alapja a nettó árbevételének a 80 %-a.
  3. Ha az adóévben a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózásra való jogosultság nem munkaviszony létesítése miatt szűnt meg vagy az (1) bekezdés b) pontja szerinti vállalkozó az adóévben 8 millió forintot meghaladó nettó árbevételt ért el, akkor az adó alapját az 5. § (1) bekezdése alapján kell megállapítani.
  4. (Ha az (1) bekezdés a) pontja szerinti magánszemély vállalkozó a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózásra való jogosultságát munkaviszony létesítése miatt úgy veszíti el, hogy az adóévben elért árbevétele a 8 millió forintot nem haladja meg, az iparűzési adójának alapját ebben az adóévben a (3) bekezdés alkalmazásával is megállapíthatja.
  5. Az adó alapjának (2) vagy (3) bekezdés szerinti megállapítása adóévre választható, az erre vonatkozó bejelentést az adóévet megelőző adóévről szóló bevallással egyidejűleg a tevékenységet év közben kezdő vállalkozó az adókötelezettség keletkezését követő 15 napon belül kell megtenni az adóhatósághoz.
  1. §
  1. Az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó vállalkozó az adó alapját vállalkozói adó alapjának 50 %-ában is megállapíthatja.
  2. Az adó alapjának (1) bekezdés szerinti megállapítása adóévre választható, az erről szóló bejelentést a 6. § (6) bekezdése szerint kell megtennie.
  3. Ha a vállalkozó az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény hatálya alól kikerül, akkor az adó alapját az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény szerinti adóévre az (1) bekezdés szerint a naptári év hátralévő részére az 5. § (1) bekezdése vagy a 6. § előírásai szerint kell megállapítani, feltéve, hogy a 6. §- ban foglalt feltételek fennállnak.
  4. Ha a vállalkozó az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény hatálya alól kikerül, akkor
  1. köteles azt 15 napon belül az önkormányzati adóhatóságnak, s ezzel egyidejűleg a naptári év hátralévő részére bejelentést tenni a várható adó összegéről. A várható adó összege alapján az adóhatóság megállapítja az adóelőleg összegét,
  2. e törvény szerinti adóévről szóló bevallást meghatározott időpontig köteles benyújtani, s ezzel egyidejűleg az adóévre már megfizetett előleg és tényleges adó összegének különbözetét megfizeti, illetve igényelheti vissza.




  1. §
  1. A vállalkozó állandó jellegű iparűzési tevékenységet végez az önkormányzat illetékességi területén, ha ott székhellyel, telephellyel rendelkezik, függetlenül attól, hogy a tevékenységét részben vagy egészben székhelyén (telephelyén) kívül folytatja.
  2. Ideiglenes jellegű az iparűzési tevékenység, ha az önkormányzat illetékességi terület én az ott székhellyel, telephellyel nem rendelkező vállalkozó
  1.  építőipari tevékenységet folytat, illetőleg természeti erőforrást tár fel vagy kutat feltéve, hogy a folyamatosan vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartama adóéven belül a 30 napot meghaladja, de nem éri el a 181 napot. Ha a tevékenység folytatásának időtartama 180 napot meghaladja, akkor a tevékenység végzésének helye telephelynek minősül,
  2. bármely, előzőekbe nem sorolható tevékenysége, ha annak folytatásából közvetlenül bevételre tesz szert feltéve, ha egyetlen önkormányzat illetékességi területen sem rendelkezik székhellyel, telephellyel.

Az adó mértéke

  1. §
  1. Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke az adóalap 2 százaléka.
  2. Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke naptári naponként 5.000,- Ft.
  3. A székhely, illetőleg a telephely szerinti önkormányzathoz az adóévre fizetendő adóból, legfeljebb azonban annak összegéig terjedően - a (4) bekezdésben meghatározott módon – levonható az ideiglenes jellegű tevékenység után az adóévben megfizetett adó.
  4. Az ideiglenes tevékenység után megfizetett adó a székhely, illetve telephely(ek) önkormányzathoz fizetendő adóból a vállalkozás szintjén képződő teljes törvényi adóalap és az egyes (székhely, illetve telephely(ek) szerinti) önkormányzathoz kimutatott törvényi adóalapok arányában vonható le.

Az adóelőleg megállapítása és az adó megfizetése

  1. §
  1. A vállalkozó – a (4) bekezdésben foglaltak kivételével – adóelőleget köteles fizetni.
  2. Az adóelőleg összege
  1. ha az adóévet megelőző adóév időtartama 12 hónapnál nem rövidebb, az adóévet megelőző adóév adójának megfelelő összeg,
  2. ha az adóévet megelőző 12 hónapnál rövidebb, akkor a megelőző adóév naptári napjai alapján adóévre számított összeg,
  3. a tevékenységet az adóév közben kezdő vállalkozónál az adóévre bejelentett várható adó összege.
  1. Ha jogszabályi változás miatt az adóalapja vagy mértéke az adóévre módosul, az előleg összegét ennek figyelembe vételével kell megállapítani.
  2. A vállalkozónak az adóköteles tevékenység megkezdésétől számított, illetőleg az önkormányzat adót bevezető rendeletének hatálybalépését követő 15 napon belül az adóévre vonatkozó adójáról bejelentést kell tenni az adóhatósághoz.
  3. Az adózónak az elmúlt évre bevallott adóalapjáról május 31-ig kell bevallást tenni az adóhatósághoz.
  4. A vállalkozónak a helyi iparűzési adóelőleget a várható éves fizetendő adó 90 %-ának megfelelő összeget az adóév december 20. napjáig kell kiegészítenie.
  1. §
  1. Az iparűzési adó bevallása, az adóelőleg, illetve az adó megfizetésnek esedékességére az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell figyelembe venni. 
  2. Az ideiglenes (alkalmi) végzett tevékenység után az iparűzési átalányt a tevékenység befejezést követő 15 napon belül kell megfizetni átutalással vagy postai utalványon.
  3. Az adóhatóság készpénzfizetést nem fogadhat el.
  4. A befizetett iparűzési adót az önkormányzat elkülönített számlán kezeli és a képviselő-testület által megjelölt fejlesztési célra használja fel.

Egyéb rendelkezések

  1. §
  1. Az adóalanyok bevallási kötelezettségüknek minden év május 31-ig kötelesek eleget tenni és az esedékes első félévi adóelőleget március 15-ig, a második félévi adóelőleget szeptember 15-ig kötelesek befizetni.
  2. E rendeletben szabályozott eljárási kérdésekben a helyi adókról, illetve az adózás rendjéről szóló törvények rendelkezéseit kell alkalmazni.


Értelmező rendelkezés

  1. §

E rendelet alkalmazásában a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 52. § szerinti értelmezést kell érteni.

Hatályba léptető rendelkezés

  1. §
  1. E rendelet 2013. január 1. napjától lép hatályba.
  2. E rendelet hatálybalépésével Valkó Nagyközség Önkormányzatának a helyi iparűzési adóról szóló 7/1996. (X.10.) számú rendelete – módosításokkal együtt - hatályát veszti
  3. E rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Valkó, 2012. november 20.


Sziráki Szilárd                                                                                dr. Filipsz Andrea

polgármester                                                                                          jegyző



Kihirdetve:

2012. november 30.