Valkó Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2012 (VI.27.) önkormányzati rendelete

Valkó Nagyközség nemzeti vagyonáról

Hatályos: 2012. 06. 28- 2014. 09. 30

Valkó Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2012 (VI.27.) önkormányzati rendelete

Valkó Nagyközség nemzeti vagyonáról

2012.06.28.

Valkó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 6. pontjában, 6. § (5) bekezdésében, 6. § (6) bekezdésében, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, 18. § (1) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában, 109. § (4) bekezdésében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Valkó Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) vagyonára terjed ki.

2. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó vagyon tulajdonosi joggyakorlója Valkó Nagyközség Önkormányzata.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó vagyon működtetésének feladatát – ha jogszabály vagy a képviselő testület döntése alapján kötött szerződés másként nem rendelkezik – a Polgármesteri Hivatal látja el.

(3) A (2) bekezdés szerinti feladatellátás során a hasznok szedéséből származó bevételek az önkormányzatot illetik meg.

3. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó vagyonra vonatkozó ügyekben a képviselő-testületet Valkó nagyközség polgármestere képviseli.

(2) A képviselő-testület kizárólag jogosult az 1.000.000,- Ft, - azaz Egymillió forint összeghatárt meghaladó, polgári jogviszonyból származó követelés elengedésére, az egy évet meghaladó időtartamú részletfizetés vagy fizetési halasztás engedélyezésére és ehhez kapcsolódóan a kamat, illetve költség címén fennálló követelések elengedésére.

(3) A képviselő-testület az alább felsorolt tulajdonosi jogok és kötelezettségek tulajdonosi joggyakorlására a polgármestert hatalmazza fel:

a) a képviselő-testület által szövegszerűen elfogadott szerződések aláírása,

b) a képviselőtestület szerződéskötésről szóló döntése alapján, amennyiben a testület a szerződést nem szövegszerűen fogadta el, az önkormányzati határozat keresetei között a szerződés szövegének megállapítása, elfogadása, a szerződés aláírása,

c) az önkormányzat vagyonának, továbbá jogos érdekeinek védelme céljából szerződés felbontására vagy megszüntetésére irányuló jognyilatkozatok megtétele, az önkormányzat igényeinek érvényesítését célzó jognyilatkozatok kiadása,

d) az önkormányzati igények érvényesítése, az önkormányzat jogvédelme érdekében közigazgatási, peres vagy nemperes eljárás megindítása,

e) e) telekalakítási eljáráshoz, valamint közút, közterület területének településrendezési terv végrehajtása során történő rendezése miatt szükségesé váló adás-vételi és csereszerződése megkötése nettó 1.000.000,- Ft-ot (Egymillió forintot) meg nem haladó mértékben,

f) településrendezési tervben közút vagy egyéb közterület rendeltetésű ingatlan tulajdonjogának ellenérték nélküli megszerzését tartalmazó szerződése megkötése,

g) közművezeték elhelyezése céljára vezetékjogot, szolgalmi jogot vagy közérdekű használati jogot biztosító szerződések .

h) az önkormányzat, mint jogosult javára vezeték-, szolgalmi és használati jogot biztosító szerződések megkötése nettó 1.000.000,- Ft (Egymillió forint) (JAVASLAT) értékhatárig,

i) szerződéskötés a nem beépíthető, önállóan gazdaságos módon nem használható földrészletek hasznosítására,

4. § A polgármester a költségvetés féléves és éves beszámolójának tárgyalásakor beszámol a képviselő-testületnek a rendelet 3. § (3) bekezdés szerinti felhatalmazáson alapuló tevékenységéről.

5. § A rendelet hatálya alá tartozó vagyonra vonatkozó döntési javaslatot a polgármester terjeszti Pénzügyi Bizottság véleményével együtt a képviselő-testület elé.

A törzsvagyonra vonatkozó rendelkezések

6. § Az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyona körébe tartoznak és nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülnek a rendelet 1. sz. mellékletében felsorolt vagyonelemek.

7. § (1) A forgalomképtelennek, továbbá nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak nem minősülő, a rendelet szerint korlátozottan forgalomképes vagyonelemek a rendelet 2. sz. mellékletében vannak felsorolva.

(2) A korlátozottan forgalomképes vagyonelemek hasznosítása rendeltetésük sérelmét nem eredményezheti, elidegenítésükre e rendelet keretei között akkor van lehetőség, ha a vagyonelem a közfeladat ellátásához feleslegessé válik vagy megszűnik a közfeladat ellátásának kötelezettsége, amelyre tekintettel jogszabály vagy a tulajdonosi joggyakorló a vagyonelem korlátozott forgalomképességét megállapította.

(3) A (2) bekezdésben foglaltak megállapítása a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

8. § A törzsvagyon körébe tartozó vagyonelemek használói kötelesek a tőlük elvárható jógazda gondosságával eljárni a használat, illetve üzemeltetés során, e kötelezettség teljesítésért a használó intézmények, illetve gazdasági társaságok vezetői felelnek.

A vagyonkezelés szabályai

9. § A rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza azokat a vagyonelemeket, amelyekre önkormányzati közfeladat ellátásához kapcsolóan vagyonkezelői jog létesíthető és kijelöli a vagyonkezelőket.

10. § (1) A vagyonkezelői jog létesítésért a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 19. b) pontjának ba), bc), bd) és be) alpontjaiban nevesített vagyonkezelők kötelesek a vagyonkezelői szerződés időtartama alatt évente ellenértéket fizetni, melynek mértékét a képviselő-testület határozza meg

(2) A vagyonkezelői jog ingyenes átengedésére a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 19. b) pontjának bb) alpontjaiban nevesített vagyonkezelők esetében kerülhet sor.

11. § (1) A vagyonkezelők kötelesek az önkormányzat törzsvagyona körébe tartozó ingatlanok állagmegőrzéséről, felújításáról, korszerűsítéséről folyamatosan gondoskodni, e feladata kapcsán a képviselő-testület éves költségvetésében dönt a tárgyévi feladatokról és azok megvalósításának forrásairól.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt rendelkezés alkalmazása során a feladatok tervezéséhez meg kell kérni a vagyonkezelő szervezetek vezetőinek véleményét, melyek figyelembevételével a vagyon állagmegóvását, felújítását, illetve korszerűsítését célzó éves feladattervet kell meghatározni.

(3)

12. § A vagyonkezelők kötelesek a tőlük elvárható gondossággal eljárni a kezelt vagyon működtetése során, e kötelezettség teljesítéséért a vagyonkezelő szervezetek vezetői felelnek.

13. § (1) A vagyonkezelés ellenőrzésének keretében a vagyonkezelő köteles évközi beszámolásra, adatszolgáltatásra, adatszolgáltatási kötelezettsége az önkormányzat jogszabályokban előírt beszámolási, adatszolgáltatási kötelezettségéhez kapcsolódik.

(2) A vagyonkezelő tulajdonosi ellenőrzése a képviselő-testület által elfogadott éves ellenőrzési terv szerint vagy esetileg elrendelt ellenőrzéssel valósul meg.

A hasznosítás szabályai

14. § (1) A nettó 7 millió Ft értékhatárt meghaladó vagyonelemet – ha törvény kivételt nem tesz – csak versenyeztetés (a továbbiakban: pályázat) útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet hasznosítani.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó vagyonelemet a Képviselő-testület határozattal jelöli ki hasznosításra az alábbi tartalommal:

- a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi szám megjelölése,

- forgalmi érték megjelölése,

- hasznosítás módja,

- a pályázati feltételek meghatározása.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt értékhatárt meg nem haladó vagyonelem hasznosítását, ha a törvény vagy a képviselő-testületnek a hasznosításról rendelkező határozata másként nem rendelkezik, versenyeztetni nem kell, azonban a hasznosítási lehetőséget nyilvánosan közzé kell tenni az önkormányzat honlapján.

15. § A 14. § (1) bekezdése alapján a versenyeztetést a rendelet 4. számú melléklete szerinti pályáztatási szabályzat előírásai szerint kell lebonyolítani.

16. § A képviselő-testület által üzleti bérbeadásra kijelölt nem lakás célú helyiség bérbeadására a Pályáztatási Szabályzatot az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó külön helyi rendelet által nem szabályozott kérdésekben kell alkalmazni.

A vagyon átruházásának szabályai

17. § A rendelet hatálya alá tartozó vagyonelemeket a képviselő-testület határozattal jelöli ki értékesítésre vagy cserére az alábbi tartalommal:

- a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,

- forgalmi értékének megjelölése,

- az átruházás módja,

- pályáztatás esetén a pályázati feltételek meghatározása,

- árverés esetén az árverésre bocsátás szándékának kinyilvánítása,

- csere esetén a csere célja, csereügylet keretében átruházandó és megszerzendő vagyontárgyak megjelölése, forgalmai értéke.

18. § (1) A nettó 7 millió Ft értékhatárt meghaladó vagyonelemeket, ha törvény kivételt nem tesz –csak versenyeztetés útján, az összességébe legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet értékesíteni.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt értékhatárt nem meghaladó értékű vagyonelem, ha jogszabály másként nem rendelkezik a Képviselő-testületnek az értékesítésről szóló határozat alapján nyilvános meghirdetés vagy az Árverési Szabályzat előírásai szerint lebonyolítandó árverés útján értékesíthető.

19. § Településrendezési terv végrehajtását célzó, nem önálló ingatlanként nyilvántartott földrészlet értékesítése vagy cseréje esetén árverés vagy nyilvános meghirdetés nélkül kell a szerződést megkötni, a forgalmi érték vagy a számviteli nyilvántartás szerinti érték megjelölésével.

20. § A tulajdonközösség megszüntetése érdekében kötendő önkormányzati tulajdonú ingatlan tulajdoni hányadrészének tulajdonostárs általi megváltása esetén a forgalmi érték megjelölésével kell a szerződést megkötni.

A vagyonszerzés szabályai

21. § (1) Az önkormányzati vagyon gyarapításáról a polgármesternek a Pénzügyi Bizottság állásfoglalásával ellátott javaslata alapján a képviselő-testület dönt.

(2) A vagyongyarapításról a képviselő-testület határozattal dönt az alábbi tartalommal:

- a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,

- forgalmi értékének megjelölése,

- a szerződés módja,

- az önkormányzat által vállalt fizetési feltételek,

- az önkormányzat ajánlati kötöttségének időtartama.

(3) Ingatlantulajdon megszerzése esetén a döntés előkészítése során vizsgálni kell, hogy az ingatlan megszerzése milyen önkormányzati célok megvalósításához és milyen feltételek mellett alkalmas.

(4) Önkormányzati tulajdonszerzést megelőzően a vagyontárgyról forgalmi értékbecslést kell készíteni.

22. § Az önkormányzati törvény által előírt vagy önként vállalt feladata ellátásához ingatlant bérelhet, albérletbe vehet vagy használatba, egyéb módon hasznosításra átvehet. Erről a képviselő-testület a polgármester javaslata és a Pénzügyi Bizottság állásfoglalása alapján dönt.

Záró rendelkezések

23. § A képviselő-testület részére az önkormányzat vagyonának alakulásáról, a vagyonállapotról vagyonkimutatást kell készíteni és az önkormányzat költségvetési beszámolójához csatolni szükséges.

24. § (1) Ez a rendelet a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel a kihirdetése napját követő napon lép hatályba és a folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kell.

(2) A rendelet 14. § (1), (2) és (3) bekezdései, valamint a 15. és a 16. §-ai 2013. január 1-én lépnek hatályba.

(3) A rendelet 4. számú melléklete 2013. január 1-én lép hatályba.

3. melléklet a 6/2012. (VI. 27.) önkormányzati rendelethez

A képviselő-testület a Valkó nagyközség nemzeti vagyonáról szóló 6/2012. (V1.26.) önkormányzati rendelet 9 §-a következő ingatlanra vagyonkezelői jog létesíthető:

1a. Valkó belterület 778, 779. és 780. helyrajzi számú ingatlanokon lévő tornacsarnok és a hozzátartozó szertár, uszoda, öltöző- és mellékhelyiségek, gépház, klub- és a hozzátartozó mellékhelyiségek, konyha, konyhai előkészítő helyiségek, ebédlő és kazánház.

1b. Vagyonkezelőnek Valkó Nagyközség Önkormányzata Polgármesteri Hivatalát jelöli ki.

4. melléklet a 6/2012. (VI. 27.) önkormányzati rendelethez

PÁLYÁZTATÁSI SZABÁLYZAT
Valkó nagyközség nemzeti vagyonáról szóló ../2012. .) számú önkormányzati rendelet 15. §-a alapján az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok 7.000.000,-. Ft-ot meghaladó hasznosítása esetén az alábbi pályáztatási eljárás lefolytatása kötelező:

1. A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

-ingatlan pontos címét és helyrajzi szám megjelölését,

-a pályázati feltételek meghatározását,

-az ajánlat benyújtási határidejét és helyét,

-A pályázati kiírásban minden esetben ki kell kötni az önkormányzat azon jogát, hogy a pályázatot eredménytelennek minősítheti.

2. A pályázati kiírás tartalmát a Pénzügyi Bizottság hagyja jóvá.

3. A jóváhagyott pályázati kiírást a honlapon és az önkormányzat hirdetőtábláján meg kell jelentetni legalább 15 napon keresztül.

4. A beérkezett pályázati anyagokat a Pénzügyi Bizottság a pályázat leadási határidejétől számított 8 napon belül jegyzőkönyvben rögzítve felbontja és véleményezi.

5. A Pénzügyi Bizottság döntésétől számított 30 napon belül a Képviselő-testület dönt a beérkezett pályázati anyagokról.

6. A pályázókat a jegyző értesíti a Képviselő-testület döntéséről a határozathozatalt követő 8 napon belüli.