Valkó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013. (X. 16.) önkormányzati rendelete

a közterületek és az egyes, nem közterületnek minősülő ingatlanok tisztántartásáról, állagának megóvásáról

Hatályos: 2013. 11. 01

Valkó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013. (X. 16.) önkormányzati rendelete

a közterületek és az egyes, nem közterületnek minősülő ingatlanok tisztántartásáról, állagának megóvásáról

2013.11.01.

Valkó Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Valkó település közigazgatási területén a köztisztaságot fenntartsa és a közterületek állagmegóvásáról gondoskodjon, és ezen célokhoz kapcsolódó feladatokat, kötelezettségeket, valamint tilalmakat a helyi sajátosságoknak megfelelően szabályozza.

(2) A köztisztaság állapotának fenntartása elsőrendű közegészségügyi érdek, ezért ennek előmozdításában mindenki köteles hathatósan közreműködni.

2. § A rendelet hatálya Valkó település közigazgatási területére, a természetes és jogi személyeknek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek az ingatlanok és a közterületek tisztántartásával, közterületek állagának megóvásával, a köztisztasággal, a köztisztasági szolgáltatással összefüggő tevékenységekre terjed ki.

II. Fejezet

A közterületek tisztán tartása

3. § A közterület szervezett, rendszeres tisztántartásával és az ott keletkezett szilárd hulladékgyűjtésével és ártalmatlanításával összefüggő tevékenység ellátásáról az önkormányzat gondoskodik a 10/2009. (IX.25.) számú rendelete alapján.

4. § (1) A közterületek és az egyes, nem közterületnek minősülő ingatlanok tisztántartásának, állagának megóvása érdekében a közutak, közpark, sétány, játszótér, valamint az ezeken keresztül vezető gyalogjáró tisztántartása, a keletkező szemét összegyűjtése és elszállítása a szolgáltató feladata. Ennek keretében az önkormányzat által megbízott szolgáltató elvégzi:

a) a közutak, közterek útburkolat tisztántartását, az ott keletkezett szemét összegyűjtését és elszállítását;

b) az utcai hulladékgyűjtő tartályok rendszeres kiürítését és tisztántartását;

c) a csapadékvíz elvezető és szikkasztó árkok üzemeltetésének biztosítását szükséges karba ntartását.

(2) Az elhullott állatok, állati tetemek elszállítása a település közterületeiről, valamint annak ártalmatlanítása az önkormányzat által megbízott ebrendész feladata.

(3) Az ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni:

a) az ingatlan előtti járdának (kiépített járda hiányában minimum egy méter széles területsávnak), a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének, illetve kiépített járda hiányában, az ingatlan határától a közút gépjármű közlekedésre szolgáló részéig terjedő terület gondozásáról, tisztántartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, járda esetében a hó eltakarításáról és az ónos eső, hó, illetve jég okozta síkosság mentesítéséről. Síkosság mentesítésre bomló, szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (pld: fűrészport, homokot) kell használni. Ha az ingatlannak több közúttal is érintkezése van, a fenti feladatok valamennyi közterületre vonatkoznak.

b) Az ingatlan jogi határa és a közút gépjármű közlekedésre szolgáló területe között elhelyezkedő nyílt ároknak és azok műtárgyainak tisztántartásáról, gyommentesítéséről, az ingatlanról a járda és az út űrszelvényébe lógó ágak és bokrok megfelelő nyeséséről

c) A közterület tisztítása során összegyűjtött települési szilárd hulladékot köteles zsákba elhelyezni.

(4) A vendéglátó- és árusítóhelyek, üzletek előtti járdaszakaszt — ha a járda mellett zöldsáv és/vagy árok is van, akkor a közút gépjármű közlekedésre szolgáló részéig terjedő teljes területet a nyitva tartás ideje alatt, szükség szerint - ettől eltérő megállapodás kivételével — a használó köteles tisztántartani és a keletkezett hulladékot a háztartási hulladék céljára szolgáló gyűjtőben elhelyezni.

(5) A Jegyző hatósági eljárásban kötelezheti az ingatlan tulajdonosát, használóját jelen rendelet 8. § (1) — (4) bekezdéseiben meghatározott közterületrész tisztántartását, illetve a kötelezettek költségére elrendelheti az általuk gondozatlanul hagyott közterületi rész megtisztítását, gyommentesítését.

5. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő célra (árusítás, építésszerelési munka, stb.) történő használata esetén a használattal érintett területet és annak közvetlen környezetét a közterület használati engedélyben meghatározottak szerint a használó köteles tisztántartani.

(2) Minden közterület — beleértve a parkosított vagy egyéb zöldterületet is - használata után a használó az engedélyekben meghatározottak szerint köteles saját költségére annak eredeti állapotban történő helyreállítását elvégezni.

(3) Tilos:

a) az úttestet, járdát, egyéb közterületet, a közterület felszerelési és berendezési tárgyait szennyvízzel, vizelettel, emberi és állati ürülékkel beszennyezni, megrongálni, szennyvizet a közterületre kiönteni, kivezetni;

b) a közterületeken szemetet, hulladékot elszórni, eldobni, oda szennyes vagy egészségre ártalmas folyadékot kivezetni, kiönteni;

c) a közterületen, zöldterületen lévő növényeket (fa, díszcserje, stb.) megrongálni, csonkítani, leszakítani;

d) közterületen szennyeződést okozó tárgyak letisztítása, mosása, vegyszeres anyaggal történő kezelése;

e) a településen elhelyezett gyűjtőedényekből a guberálás;

f) közterületeken a kóbor állatok etetése;

g) közterületen állatot legeltetni.

(4) Ivóvizet szolgáltató kutakat, közkifolyókat csak rendeltetésszerűen, ivóvíz vételére szabad használni.

(5) Az állatok által a közterületen okozott szennyezés eltávolításáról az állat tartója, sétáltatója köteles haladéktalanul gondoskodni.

(6) Hórakást elhelyezni közterületen csak úgy szabad, hogy a közlekedést ne akadályozza vagy veszélyeztesse, útburkolat' jeleket ne takarjon el, tömegközlekedési eszközmegállóhelyén a fel- és leszállást ne akadályozza, közszolgálati felszerelési tárgyakat (pl. vízelzáró csap, lámpaoszlop, stb.) és a növényzetet ne károsítsa.

(7) Elszáradt növényi hulladékot ingatlanon belül lehet pénteken 10 órától 18 óráig szabadtéren égetni, egyéb időpontokban tilos. Háztartási és egyéb hulladék (műanyag, műanyaggal bevont kábel, rongy, gumi, stb.) égetése tilos!

III. Fejezet

Nem közterületnek minősülő ingatlanok tisztántartása

6. § (1) Az egyes, nem közterületnek minősülő ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője (továbbiakban együtt: tulajdonos), másnak a használatában lévő ingatlanok (ingatlanrészek, helyiségek) tisztántartásáról pedig a használó, illetőleg - a bérleti jogviszonyból származó kötelezettsége szerint - a bérlő (továbbiakban együtt: használó) köteles gondoskodni.

(2) A közterületek és magáningatlanok tisztaságának és rendezettségének fenntartása elsőrendű közegészségügyi érdek, ezért ennek előmozdításában mindenki köteles hathatósan közreműködni. Az ingatlant tulajdonosa, illetve használója az általa használt ingatlanon köteles olyan rendet tartani a közegészségügyi szabályok figyelembevétel, amely gátolja a rágcsálók elszaporodását, illetve amely a szomszédos ingatlannal rendelkezni jogosult személyt az ingatlan rendeltetésszerű használatában nem gátolja.

(3) Az ingatlan tulajdonosa, illetve használója köteles folyamatosan gondoskodni a beépített és beépítetlen telkek tisztántartásáról és gyommentesítéséről, különös tekintettel a pollenallergiát okozó növényekre. Tilos az ingatlanon hulladék tárolása. Az ingatlanon tárolt, későbbi felhasználásra szánt hasznos anyagok raktározását úgy kell megoldani, hogy a szomszédos ingatlanok rendeltetésszerű hasznáiatát ne gátolja.

(4) A belterületen úgy kell megoldani a mezőgazdasági haszonállat tartását, illetve a tartásából eredő trágya tárolását, hogy az állattartás tevékenységéből származó zaj, illetve a tevékenységből eredő bűz és egyéb zavaró hatás a környezetben élőket saját ingatlanuk használatában ne korlátozza, ne akadályozza.

(5) A kedvtelésből tartott állat tulajdonosa köteles állatát úgy tartani, hogy az a tartás által érintett ingatlan környezetében lévő ingatlannal rendelkezni jogosultak

a) nyugalmát — sem szag, sem zajártalommal, sem egyéb módon ne zavarja,

b) anyagi kárt, félelmet ne okozzon,

c) testi épséget, egészséget ne veszélyeztessen.

7. § Aki e rendelet

a) 4. § (3) és (4) bekezdéseiben meghatározott közterületrész tisztántartására vonatkozó kötelezettségét nem teljesíti,

b) 5. § (1) és (2) bekezdésekben meghatározott, közterület használata során az arra vonatkozó tisztántartási és helyreállítási kötelezettségének nem tesz eleget,

c) 5. § (3) bekezdésében meghatározott közterület beszennyezésére, megrongálására, közterületen lévő növények megcsonkítására, megrongálására, közterületen szennyeződést okozó tárgyak letisztítására, mosására, vegyszeres anyaggal történő kezelésére, a település területén elhelyezett gyűjtőedényekből történő guberálásra vonatkozó tilalmat megszegi,

d) 5. § (4) bekezdésében meghatározott ivóvizet szolgáltató kutak, közkifolyók használatára vonatkozó előírásokat nem tartja be,

e) 5. § (6) bekezdésében szabályozott hó elhelyezésével kapcsolatos előírásokat megszegi,

f) 5. § (7) bekezdésében meghatározott elszáradt növényi hulladékégetésére vonatkozó korlátozó rendelkezést nem tartja be, illetve háztartási és egyéb hulladék (műanyag, műanyaggal bevont kábel, rongy, gumi, stb.) égetésére vonatkozó tilalmat megszegi,

g) 6. § (2) bekezdésében meghatározott ingatlana rendben tartására vonatkozó kötelezettségét nem teljesíti,

h) 6. § (3) bekezdésében előírt a beépített és beépítetlen telkek tisztántartására és gyommentesítésére vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget,

i) 6. § (3) bekezdésében előírt hulladék tárolására vonatkozó tilalmat megszegi,

j) 6. § (3) bekezdésében meghatározott, az ingatlanon tárolt, későbbi felhasználásra szánt hasznos anyagok raktározására vonatkozó előírást nem tartja be, a közösségi együttélés alapvető szabályainak betartását mulasztja el és százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

8. § (1) Közterületen történő ellenőrzés során, ha a közösségi együttélés alapvető szabályait megsértő magatartást elkövető személye a helyszínen nem válik ismertté, a meghatározott bírságot az ingatlan tulajdonosával, használójával, gépjárművel elkövetett szabályszegés esetén a gépjármű forgalmi rendszáma alapján megállapított üzembentartóval szemben kell kiszabni. Ilyenkor az ingatlan tulajdonosa, használója, illetve a gépjármű üzembentartója címére kell a kiszabott összeget tartalmazó csekkszelvényt megküldeni.

(2) A közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos hatáskör gyakorlását Valkó Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a Jegyzőre ruházza.

(3) A képviselő-testület e rendeletben szabályozott közterületnek és nem közterületnek minősülő ingatlanok tisztántartásával kapcsolatos önkormányzati hatósági ügyekben a hatáskörét a Jegyzőre ruházza.

(4) A közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

9. § (1) E rendelet 2013. november 1. napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 7/2012. (V1.26.) számú rendelet hatályát veszti.

(3) A rendelet kihirdetéséről a Jegyző gondoskodik.

Sziráki Szilárd
polgármester

dr Filipsz Andrea
jegyző