Valkó Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatásról

Hatályos: 2021. 11. 27- 2023. 04. 26

Valkó Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatásról

2021.11.27.

Valkó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotóik hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.  § (1) Az önkormányzat a települési önkormányzatok szociális célú tűzifa vásárláshoz kapcsolódó támogatás keretének mértékéig vissza nem térítendő természetbeni ellátásként háztartásonként legfeljebb 5m3 szociális tűzifa támogatást biztosít a rászoruló személyeknek. Az önkormányzat a szociális tűzifa támogatásában részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.

(2) Szociális tűzifa támogatására a Valkó Nagyközség területén lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen ott lakó állampolgárok jogosultak, feltéve, hogy a lakás tüzelését fatüzelésre alkalmas fűtőberendezés biztosítja.

(3) A támogatás megállapítása során előnyt élveznek

a, az aktív korúak ellátására,

b, az időskorúak járadékára,

c, a lakásfenntartási támogatásra jogosultak,

d, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családok.

2.  § (1) A szociális tűzifa támogatás iránti kérelmet a Valkói Polgármesteri Hivatalnál lehet benyújtani.

(2) 1 A Kormány által kihirdetett veszélyhelyzet idején – a kihirdetés napjától a visszavonást követő hónap első napjáig- a papír alapú benyújtás helyett a kérelmező elektronikusan és telefonon is beadhatja támogatási kérelmét, valamint a családja jövedelmét szóbeli nyilatkozatával igazolhatja.

(3) 2 A támogatásról Valkó Nagyközség Önkormányzata Szociális Bizottsága dönt. Döntése a megelőző év támogatási kérelmén is alapulhat.

3.  § (1) A támogatás kizárólagos forrása a vissza nem térítendő állami támogatásként megállapított kiegészítő támogatás és az ahhoz a Valkó Nagyközség Önkormányzata által biztosított önerő.

(2) A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket el kell utasítani.

4.  § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

5.  § Hatályát veszti Valkó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális tűzifa támogatásról szóló 5/2020. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete.