Valkó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a rászorult személyek támogatásáról

Hatályos: 2022. 06. 01

Valkó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a rászorult személyek támogatásáról

2022.06.01.

Valkó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, a 26. §-ában, 45. §-ában, 132. § (4) bekezdése g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Valkó Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén – a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai alapján – bejelentett lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, és életvitelszerűen ezek valamelyikén élő, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc. tv.) 3. §-a szerinti személyekre, az Önkormányzat által fenntartott intézményekben foglalkoztatott közalkalmazottakra és a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó jogviszonyban foglalkoztatott munkavállalókra, az Önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre és a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó jogviszonyban foglalkoztatott munkavállalókra.

2. § (1) A képviselő-testület a Szoc. tv-ben meghatározott hatásköreit a Szociális Bizottságra és a Polgármesterre ruházza át.

(2) Az e rendelet alapján megállapított támogatások esetében a jogosult a végleges határozatból eredő igényét a határozat kézhezvételétől számított három hónapon belül érvényesítheti.

(3) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, az e rendeletben szabályozott rendszeres támogatásra való jogosultság kezdő időpontja a kérelem benyújtása hónapjának első napja. A rendszeres települési támogatás megállapítása 1 évre történhet. Ismételt megállapítás iránti kérelem a korábbi jogosultság időtartama alatt, a megszűnés hónapjának első napjától is benyújtható. Ebben az esetben az új jogosultságot a korábbi jogosultság megszűnését követő naptól kell megállapítani.

(4) E rendelet alkalmazásakor a jövedelemszámítás alapja:

a) a kérelmezőnek és családjának, illetve a háztartás tagjainak a kérelem benyújtását megelőző hónapban szerzett nettó jövedelméről szóló igazolása,

b) alkalmi munkából élő, vagy egyéb nem alkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott kérelmező esetén a kérelmező nyilatkozata a kérelem benyújtását megelőző hónapban szerzett nettó jövedelméről,

c) a külföldön szerzett jövedelem esetén a külföldön szerzett jövedelem forintra átváltott összege a kérelem elbírálásakor érvényes MNB árfolyamon.

(5) E rendelet alkalmazásában

a) család: a Szoc. tv. 4. § (1) bekezdésének c) pontja szerinti közösség,

b) gyermek: a Ptk. rendelkezései szerint kiskorú személy.

c) háztartás: a Szoc. tv. 4. § (1) bekezdésének f) pontja szerinti közösség,

d) közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér;

e) hozzátartozó: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa;

(6) E rendelet alkalmazásában szociálisan rászorult az a Valkón bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen itt élő kérelmező, aki létfenntartásához, alkalomhoz kötődő többletkiadásaihoz önálló életvitele megőrzése érdekében támogatást kér.

(7) E rendelet alkalmazásában fokozottan rászoruló kérelmező

a) az egyedül élő, nyugdíjszerű ellátásban, rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban, továbbá nyugdíj előtti álláskeresési járadékban, aktív korúak ellátásában részesülő személy,

b) a három vagy több gyermeket nevelő család és

c) a gyermekét egyedül nevelő szülő.

(8) E rendelet alkalmazásában:

a) első jövedelemsáv: ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja mega 14.250 Ft-ot,

b) második jövedelemsáv: ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem 14.251 Ft, és 37.050 Ft között van,

c) harmadik jövedelemsáv: ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem 37.051 Ft és 57.000 Ft között van,

d) negyedik jövedelemsáv: ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem 57.001 Ft- és 62.700 Ft között van,

e) ötödik jövedelemsáv: ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem 62.701 Ft és 100.000 Ft között van,

f) hatodik jövedelemsáv: ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem 100.001 Ft és 120.000 Ft között van.

3. § (1) Az e rendeletben foglalt támogatások iránti kérelem a Polgármesteri Hivatalnál nyújtható be. A Kormány által kihirdetett veszélyhelyzet idején - a kihirdetés napjától a visszavonást követő hónap utolsó napjáig - a papír alapú benyújtás helyett, a kérelmező elektronikusan, illetve telefonon is beadhatja támogatási kérelmét, a család jövedelmét szóbeli nyilatkozatával igazolhatja.

(2) Amennyiben a kérelem elbírálásához szükséges, a kérelmező életkörülményeinek igazolására környezettanulmány lefolytatására kérhető fel a Valkói Család-és Gyermekjóléti Szolgálat. A környezettanulmány lefolytatása során rögzíteni kell a kérelmező és a vele közös háztartásban élők személyes adatait, a rokoni kapcsolatok feltüntetését, a kérelmező által lakott lakás méretére és minőségére, a lakáshasználat jogcímére vonatkozó adatokat.

(3) A kérelem tartalmának igazolására felkérhető a kérelmező gyermeke által látogatott gyermekintézmény vagy a kérelmező részére szociális szolgáltatást nyújtó intézmény.

(4) A rendelettel nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény és a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

2. Pénzbeli és természetben nyújtott támogatások

4. § (1) Pénzbeli támogatásként rendszeres, eseti és rendkívüli települési támogatás állapítható meg. A támogatások folyósítása pénzintézeti átutalással, postai kifizetéssel történik. Külön kérelemre, rendkívüli esetben pénztári úton is kifizethető a kérelmező vagy az általa írásban meghatalmazott személy részére.

(2) A rendszeres települési támogatást természetbeni, különösen indokolt esetben pénzbeli támogatásként kell megállapítani.

(3) A kérelmező által igazolt rendkívüli, vagy a bizottság által ismert életkörülmény esetén a Szociális Bizottság a rendeletben meghatározott támogatás összegétől eltérhet.

(4) A körülményekben bekövetkezett változást a jogosult 15 napon belül köteles bejelenteni. Amennyiben a változás bejelentése, vagy a hivatalból történő tudomásszerzés az ellátás megszüntetését eredményezi, a támogatást a tudomásszerzés hónapjának utolsó napjával meg kell szüntetni.

3. Rendszeres települési támogatás

5. § A lakásfenntartáshoz és a gyógyszerkiadáshoz a Szociális Bizottság rendszeres települési támogatást állapíthat meg.

6. § (1) Lakásfenntartáshoz nyújtott rendszeres települési támogatásra közüzemi szolgáltatás igénybevételével összefüggő kiadáshoz, szennyvíz-érdekeltségi hozzájáruláshoz, talajterhelési díjhoz, továbbá - az Önkormányzattól bérelt lakás esetében - lakbérkiadáshoz nyújtható támogatás, többszemélyes háztartás tekintetében legfeljebb az ötödik jövedelemsávba tartozó, egyszemélyes háztartás tekintetében legfeljebb a hatodik jövedelemsávba tartozó kérelmező esetén.

(2) A lakásfenntartási támogatás egy hónapra jutó összege:

a) ha a háztartás legfeljebb a harmadik jövedelemsávba tartozik: 6.000 Ft,

b) ha a háztartás a negyedik, ötödik, vagy hatodik jövedelemsávba tartozik: 4.000 Ft.

(3) A támogatás folyósítása az ügyfél azonosító adatainak feltüntetésével az érintett közüzemi szolgáltató vagy az Önkormányzat részére történik.

(4) A lakásfenntartási támogatás egy jogosultnak, az általa lakott lakásra állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. A kérelemben megjelölt címen bejelentett személy csak akkor tekinthető a háztartáson kívül élőnek, ha a kérelmező nyilatkozik arról, hogy nevezett nem a bejelentett lakcímén él.

(5) A lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet a rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani. A kérelem elbírálásához szükséges:

a) a háztartásban élőknek a kérelem benyújtását megelőző havi jövedelemigazolása,

b) a közüzemi számlák másolata,

c) a háztartásban élők lakcím és TAJ kártyája

7. § (1) Gyógyszerkiadáshoz nyújtott rendszeres települési támogatásra a tartós betegsége miatt rendszeresen gyógyszerre vagy gyógyászati segédeszközre szoruló kérelmező akkor jogosult, ha a havi gyógyszerköltsége a nyugdíjminimum összegének 20%-át meghaladja, és családban élő kérelmező legfeljebb az ötödik jövedelemsávba, egyedülálló kérelmező legfeljebb a hatodik jövedelemsávba tartozik.

(2) A támogatás kizárólag a háziorvos, szakorvos által a kérelmező tartós betegségeire felírt gyógyszerek, és számára felírt gyógyászati segédeszközök kiváltására használható fel.

(3) A tartós betegségre használt gyógyszereket a háziorvos, annak költségét a gyógyszertár igazolja.

(4) A gyógyszertámogatás egy hónapra jutó összege az igazolt gyógyszerköltség és az egy főre jutó jövedelem arányában:

a) 15 %-ig: 5.000 Ft,

b) 20 %-ig: 6.000 Ft,

c) > 20 %-tól: 7.000 Ft.

(5) A Valkó Patika Bt. személyenkénti bontásban, az esedékességet követő hónap 5. napjáig számol el. A havi támogatást az Önkormányzat minden hónap 10. napjáig a gyógyszertár számlájára utalja.

(6) Nem jogosult rendszeres gyógyszertámogatásra a közgyógyellátásban részesülő személy.

(7) A gyógyszertámogatás iránti kérelmet a rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani. A kérelem elbírálásához szükséges:

a) a családban élők kérelem benyújtását megelőző havi jövedelmének igazolása,

b) a háziorvos és a gyógyszertár igazolása,

c) a kérelmező és családtagjai lakcím és TAJ kártyája.

4. Eseti települési támogatás

8. § (1) Átmeneti létfenntartási zavar esetén, különösen a gyermekneveléshez kapcsolódó vagy alkalomhoz kötődő váratlan kiadás céljára a Szociális Bizottság kérelemre vagy hivatalból eseti települési támogatást állapíthat meg.

(2) Eseti települési támogatásban egy családból ugyanazon hónapban csak egy személy részesülhet.

(3) Egy család esetében, egy naptári éven belül legfeljebb két alkalommal állapítható meg eseti települési támogatás. A két alkalom lejártát követően, továbbá a rendszeres települési támogatásban részesülő család részére a rendszeres támogatás folyósításával érintett hónapokban eseti támogatás csak kórházi kezelés, a kérelmező sérelmére elkövetett bűncselekmény, közeli hozzátartozó halála, vagy elemi kár esetén, továbbá a kérelmezőt életvitelében jelentősen akadályozó vagy hátrányt okozó, váratlan esemény bekövetkezte esetén állapítható meg.

(4) Az eseti települési támogatás összege, ha a kérelmező családja

a) az első jövedelemsávba tartozik 6.000 Ft forint, gyermeket nevelő család esetében gyermekenként további ezer forint,

b) a második jövedelemsávba tartozik 5.000 Ft, gyermeket nevelő család esetében gyermekenként további ezer forint,

c) a harmadik vagy magasabb jövedelemsávba tartozik 4.000 Ft, gyermeket nevelő család esetében gyermekenként további ezer forint.

(5) A kérelmező által igazolt rendkívüli, vagy a bizottság tagjai által ismert, indokolt életkörülmény esetén a Szociális Bizottság a fenti összegektől eltérhet, legfeljebb 100.000 Ft összegű eseti települési támogatást állapíthat meg. A támogatás hivatalból történő megállapítása esetén a jövedelem vizsgálatától eltekinthet.

(6) Az eseti települési támogatás tüzelőtámogatásként, természetbeni támogatás formájában is megállapítható.

(7) Az eseti települési támogatás iránti kérelmet a rendelet 3. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani. A kérelem elbírálásához szükséges:

a) a családban élők kérelem benyújtását megelőző havi jövedelmének igazolása,

b) a kérelmező és családtagjai lakcím és TAJ kártyája.

5. Rendkívüli települési támogatás

9. § (1) Temetési költség céljára a kérelem benyújtásakor folyamatosan legalább hat hónapja életvitelszerűen Valkón élő, és bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a kegyeleti, temetési költséget viselő hozzátartozó részére a Polgármester temetési települési támogatást állapíthat meg. A jogosultság a temetésről kiállított számla keltezését követő hat hónapon belül áll fenn.

(2) Nem jogosult a temetési települési támogatásra az, aki a köztemetés igényével élt.

(3) A temetési vagy kegyeleti költség céljára nyújtott temetési települési támogatás összege 30.000 Ft.

(4) A kérelemhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonat másolatát és a temetési költségről szóló számlát.

10. § Váratlanul fellépő, létfenntartást veszélyeztető, súlyos krízishelyzetben a Polgármester a közvetlen veszély elhárítására vagy kárenyhítésre jövedelemvizsgálat nélkül rendkívüli települési támogatást nyújthat, melynek összege legfeljebb 150.000 Ft lehet.

11. § Hatályát veszti a rászorult személyek támogatásáról szóló Valkó Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2020 (I.28..) önkormányzati rendelete.

12. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 11. § 2022. június 1-jén lép hatályba.

Sziráki Szilárd
polgármester

Szélesné dr. Szénási Anna
jegyző

1. melléklet

KÉRELEM
települési lakásfenntartási támogatás megállapítására

1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

1.1. Neve: …...........................................................................................................................................

1.2. Születési neve: …............................................................................................................................

1.3. Anyja neve: ….................................................................................................................................

1.4. Születési helye, ideje (év, hó, nap): …............................................................................................

1.5. Lakóhelye: ......................................................................................................................................

1.6. Tartózkodási helye: .........................................................................................................................

1.7. Társadalombiztosítási Azonosító Jele (TAJ szám): …....................................................................

1.8. Állampolgársága: …………………………………………………………………………………

1.9. Telefonszám: …………………………...........................................................................................

1.10. Lakó, illetve tartózkodási helyére történő bejelentkezésének időpontja: ……………………….

2. A háztartás tagjaira vonatkozó adatok:

2.1. A kérelmező családi körülménye:

2.1.1. c egyedül élő

2.1.2. c nem egyedül élő

2.2. A kérelmezővel közös háztartásban (azonos lakcímen) élők száma összesen: ….…….......... fő.

A

B

C

D

E

Közös háztartásban élő neve
(születési neve)

Anyja neve

Születési helye, ideje (év, hó, nap)

Társadalom-
biztosítási
Azonosító Jele

Családi kapcsolat megnevezése

1

2

3

4

5

6

3. Jövedelmi adatok:

A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban élő személyek havi jövedelme forintban:

A jövedelem típusa

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

1

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó, ebből: közfoglalkoztatásból származó

2

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3

Alkalmi munkavégzésből származó

4

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

5

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

6

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

7

Egyéb jövedelem

8

Összes jövedelemet csökkentő (pl.: tartásdíjfizetés)

3.1. A háztartás összjövedelme (ügyintéző tölti ki!!): .................................Ft
3.2. Egy főre jutó jövedelem (ügyintéző tölti ki!!): ..................................Ft

4. Lakásviszonyok:

4.1. A támogatással érintett lakás nagysága: …………..m2


4.2. A lakásban tartózkodás jogcíme: ………………………………………………………………..…..
(tulajdonos, haszonélvező, főbérlő, albérlő, családtag, szívességi vagy jogcím nélküli lakáshasználó, egyéb)


4.3. A lakhatást a legnagyobb mértékben veszélyeztető lakásfenntartási kiadás, melyre a támogatást kéri (egy szolgáltatás jelölhető!!):

- víz- és csatornadíj,
- gázdíj,
- áramdíj,
- szennyvíz-érdekeltségi hozzájárulás,
- talajterhelési díj.

A szociális bizottság saját hatáskörben dönthet más kiadás hozzájárulásáról!

5. Nyilatkozatok:

5.1. Felelősségem tudatában kijelentem, hogy:

- életvitelszerűen: - a lakóhelyemen
- a tartózkodási helyemen élek*
(a megfelelő rész aláhúzandó abban az esetben, ha egyidejűleg bejelentett lakó- és tartózkodási hellyel is rendelkezik)

5.2. Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás visszavonható, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatás ellenértékét az önkormányzat kamattal megemelt összegben visszakövetelheti.

4.1. Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján – ellenőrizheti.


5.4. Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

4.2. Kijelentem, hogy az ellátásra való jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül értesítem az ellátást megállapító szervet.

Valkó, ............................................................................

…………………………………………… ...................................................................

kérelmező aláírása a háztartás nagykorú tagjainak aláírásai

Mellékelni kell:

a kérelmező, illetve családtagjaira vonatkozó, a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelemigazolását (nyugdíjasoknál tárgyévi értesítőt + megelőző havi kifizetés igazolás), illetve nyilatkozatát a jövedelméről;

a kérelmező és családtagjai lakcím és TAJ kártyáját;

szükség esetén: tanulói, hallgatói jogviszonyra vonatkozó igazolás, gyámkirendelő határozat,

közüzemi számla.

TÁJÉKOZTATÓ A KÉRELEM KITÖLTÉSÉHEZ

Egyedülélő: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik.

Háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.

Jövedelem: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó – megszerzett – vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni.

Nem minősül jövedelemnek, így a jövedelembe sem kell beszámítani az önkormányzati települési támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott támogatást, a kiegészítő gyermekvédelmi támogatás melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a szépkorúak jubileumi juttatását, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés, az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint az adórendszeren kívüli keresettel járó háztartási munka havi ellenértékét, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatást.

A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.

A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni.

A havi jövedelem kiszámításakor a)rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónapban, b) állalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt, c) nem rendszeres jövedelem, alkalmi munkából származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónapban

kapott összeg egyhavi átlagát kell együttesen figyelembe venni.

Jövedelem típusai

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott – személyes közreműködést igénylő – tevékenységből származó jövedelem.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi nyugdíj, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás és baleseti hozzátartozói nyugellátások; korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, balettművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj, az adósságcsökkentési támogatás; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, felzárkózást elősegítő megélhetési támogatás, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

A jövedelemről a kérelemhez mellékelni kell a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát.

2. melléklet

KÉRELEM
települési gyógyszertámogatás megállapítására

1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

1.1. Neve: …...........................................................................................................................................

1.2. Születési neve: …............................................................................................................................

1.3. Anyja neve: ….................................................................................................................................

1.4. Születési helye, ideje (év, hó, nap): …............................................................................................

1.5. Lakóhelye: ......................................................................................................................................

1.6. Tartózkodási helye: .........................................................................................................................

1.7. Társadalombiztosítási Azonosító Jele (TAJ szám): ........................................................................

1.8. Állampolgársága: …………………………………………………………………………………

1.9. Telefonszám: …………………………...........................................................................................

1.10. Lakó, illetve tartózkodási helyére történő bejelentkezésének időpontja: ……………………….

2. A közeli hozzátartozókra vonatkozó adatok:

2.1. A kérelmező családi körülménye:

2.1.1. c egyedül élő

2.1.2. c nem egyedül élő

2.2. A kérelmezővel azonos lakcímen élő közeli hozzátartozók száma összesen: …….…….......... fő.

A

B

C

D

E

G

Közeli hozzátartozó neve
(születési neve)

Anyja neve

Születési helye, ideje (év, hó, nap)

Társadalom-
biztosítási
Azonosító Jele

Családi kapcsolat megnevezése

Megjegyzés*

1

2

3

4

5

* Ebben az oszlopban kell feltüntetni,
a) ha a 20 évesnél fiatalabb gyermek nem jár oktatási intézménybe, de önálló keresettel még nem rendelkezik,
b) életkortól függetlenül a gyermek tartós betegségének vagy fogyatékosságának fennállását, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt.

3. Jövedelmi adatok:

A kérelmező, valamint a családban élő közeli hozzátartozók havi jövedelme forintban:

A jövedelem típusa

Kérelmező

Házastársa
(Élettársa)

Gyermeke

Gyermeke

Gyermeke

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó
ebből közfoglalkoztatásból származó:

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3. Alkalmi munkavégzésből származó

4. Táppénz, gyermekgondozási támogatások

5. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

6. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

7. Egyéb jövedelem

8. Összes jövedelmet csökkentő kiadás (pl.: tartásdíjfizetés)

3.1. A család összjövedelme (ügyintéző tölti ki!!): .................................Ft
3.2. Egy főre jutó jövedelem (ügyintéző tölti ki!!): ..................................Ft

4. Nyilatkozatok:

4.1. Nyilatkozom arról, hogy a támogatást tartós betegsége/i/mre tekintettel gyógyszereim, illetve a felírt gyógyászati segédeszköz/ök beszerzésére igénylem és közgyógyellátásra való jogosultsággal nem rendelkezem.

4.2. Kijelentem, hogy életvitelszerűen a: - lakóhelyemen; - tartózkodási helyemen élek.

(a megfelelő rész aláhúzandó abban az esetben, ha egyidejűleg bejelentett lakó- és tartózkodási hellyel is rendelkezik)

4.3. Tudomásul veszem, hogy a megítélt támogatást kizárólag a háziorvos, illetve szakorvos által, a tartós betegsége/i/mre való gyógyszerek, illetve a felírt gyógyászati segédeszköz/ök kiváltására használhatom fel.

4.4. Tudomásul veszem, hogy a kérelmem pozitív elbírálása esetén a támogatást természetbeni juttatásként kapom és a Valkó Patika Bt. 2114 Valkó, Rákóczi u. 18. szám alatti üzletében tudom levásárolni.

4.5. Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján – ellenőrizheti.

4.6. Kijelentem, hogy az ellátásra való jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül értesítem az ellátást megállapító szervet.

Valkó, .............................................................................

...................................................................

kérelmező aláírása

Mellékelni kell:

a kérelmező, illetve családtagjaira vonatkozó, a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelemigazolását (nyugdíjasoknál tárgyévi értesítőt + megelőző havi kifizetés igazolás), illetve nyilatkozatát a jövedelméről; a kérelmező háziorvosa és a gyógyszertár 30 napnál nem régebbi igazolását; a kérelmező és családtagjai lakcím és TAJ kártyáját; szükség esetén: tanulói, hallgatói jogviszonyra, egészségi állapotra vonatkozó igazolás.

TÁJÉKOZTATÓ A KÉRELEM KITÖLTÉSÉHEZ

Egyedülélő: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik.

Család: egy lakásban vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt élő, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.

Közeli hozzátartozónak számít: a) házastárs, az élettárs; b) 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, illetve a szülő házastársa vagy élettársa; c) az a vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, aki

ca) húszévesnél fiatalabb és önálló keresettel nem rendelkezik,

cb) huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkezik és nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytat,

cc) huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkezik és felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytat,

cd) tartósan beteg, autista, illetve testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos – korhatárra való tekintet nélkül, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt.

A kérelem elbírálásához szükségesek a tanulói, hallgatói jogviszonyra és az egészségi állapotra vonatkozó igazolások.

Jövedelem: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó – megszerzett – vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni.

Nem minősül jövedelemnek, így a jövedelembe sem kell beszámítani az önkormányzati települési támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott támogatást, a kiegészítő gyermekvédelmi támogatás melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a szépkorúak jubileumi juttatását, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés, az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint az adórendszeren kívüli keresettel járó háztartási munka havi ellenértékét, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatást.

A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.

A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni.

A havi jövedelem kiszámításakor

a) rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónapban,

b) vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt,

c) nem rendszeres jövedelem, alkalmi munkából származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónapban

kapott összeg egyhavi átlagát kell együttesen figyelembe venni.
Jövedelem típusai
Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott – személyes közreműködést igénylő – tevékenységből származó jövedelem.
Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.
Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.
Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi nyugdíj, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás és baleseti hozzátartozói nyugellátások; korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, balettművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.
Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj, az adósságcsökkentési támogatás; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.
Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, felzárkózást elősegítő megélhetési támogatás, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.
A jövedelemről a kérelemhez mellékelni kell a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát.

3. melléklet

KÉRELEM
települési támogatás megállapítására

1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

1.1. Neve: …...........................................................................................................................................

1.2. Születési neve: …............................................................................................................................

1.3. Anyja neve: ….................................................................................................................................

1.4. Születési helye, ideje (év, hó, nap): …............................................................................................

1.5. Lakóhelye: ......................................................................................................................................

1.6. Tartózkodási helye: .........................................................................................................................

1.7. Társadalombiztosítási Azonosító Jele (TAJ szám): ........................................................................

1.8. Állampolgársága: …………………………………………………………………………………

1.9. Telefonszám: …………………………...........................................................................................

1.10. Lakó, illetve tartózkodási helyére történő bejelentkezésének időpontja: ……………………….

1.11. Bankszámlaszám: .........................................................................................................................

2. A közeli hozzátartozókra vonatkozó adatok:

2.1. A kérelmező családi körülménye:

2.1.1. c egyedül élő

2.1.2. c nem egyedül élő

2.2. A kérelmezővel azonos lakcímen élő közeli hozzátartozók száma: …….…….......... fő.

A

B

C

D

E

G

Közeli hozzátartozó neve
(születési neve)

Anyja neve

Születési helye, ideje (év, hó, nap)

Társadalom-
biztosítási
Azonosító Jele

Családi kapcsolat megnevezése

Megjegyzés*

1

2

3

4

5

* Ebben az oszlopban kell feltüntetni,
a) ha a 20 évesnél fiatalabb gyermek nem jár oktatási intézménybe, de önálló keresettel még nem rendelkezik,
b) életkortól függetlenül a gyermek tartós betegségének vagy fogyatékosságának fennállását, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt.

3. Jövedelmi adatok:

A kérelmező, valamint a családban élő közeli hozzátartozók havi jövedelme forintban:

A jövedelem típusa

Kérelmező

Házastársa
(Élettársa)

Gyermeke

Gyermeke

Gyermeke

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó
ebből közfoglalkoztatásból származó:

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3. Alkalmi munkavégzésből származó

4. Táppénz, gyermekgondozási támogatások

5. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

6. Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

7. Egyéb jövedelem

8. Összes jövedelmet csökkentő kiadás (pl.: tartásdíj fizetés)

3.1. A család összjövedelme (ügyintéző tölti ki!!): .................................Ft
3.2. Egy főre jutó jövedelem (ügyintéző tölti ki!!): ..................................Ft

4. A támogatási kérelem fajtája:

4.1. Eseti támogatás

4.2. Temetési támogatás

4.3. Rendkívüli támogatás

5. A támogatási kérelem indoka:

- Élelem

- Ruházat

- Rezsi költség

- Gyógyszer, betegség

- Temetési költség

- Elhunyt neve: ………………………..…………………………………………………………

- Elhunyt lakcíme: …………………………………………………….…………………………

- Hozzátartozói minősége: ……………………………………………….………………….......

- Egyéb: .........................................................................................................................................

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás visszavonható, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatás ellenértékét az önkormányzat kamattal megemelt összegben visszakövetelheti.

Valkó, .....................................................

…....................................................................

kérelmező