Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (V. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2023. 05. 20

Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (V. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.20.
az önkormányzat 2022. évi zárszámadásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. Törvény (a továbbiakban: Áht.) 87. §-a alapján az önkormányzat vagyonáról és költségvetésének végrehajtásáról az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelő zárszámadást kell készíteni. A zárszámadás során valamennyi bevételről és kiadásról el kell számolni.
Az Önkormányzat által készített zárszámadás tartalmában igazodik a Magyar Államkincstárhoz benyújtott beszámolóhoz, mely döntően a bevételek és kiadások teljesítésének alakulásáról, a vagyoni helyzetről nyújt információt. Ennek megfelelően az Önkormányzat összevont költségvetési beszámolója az Önkormányzat, valamint az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek beszámolóit tartalmazza.
A költségvetési szervek vezetői a költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 11. § -a alapján kötelesek nyilatkozatban értékelni az általuk irányított költségvetési szerv belső kontrollrendszerének minőségét. Az intézményvezetők nyilatkozatai a zárszámadási rendelet tervezettel együtt kerülnek a Képviselő-testület elé.
Az éves beszámoló tartalmazza az eredeti és a módosított költségvetési előirányzatokat és az előirányzatok teljesítését. A teljesítések alakulását az eredeti előirányzatokhoz viszonyítottuk.
Az Önkormányzat a fenntartásában működő költségvetési intézmények színvonalas működésére, fejlesztésére 2022. évben is megfelelő anyagi fedezetet biztosított. A településen élő emberek szociális helyzetének javítására, illetve a társadalmi - és egyéb szervezetek támogatására is jelentős mértékű anyagi forrás állt rendelkezésre.