Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 23

Veresegyház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.23.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 111. §. (2) bekezdése szerint a helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése. Ebből finanszírozza és látja el törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait. A feladatok ellátásának forrásait és kiadásait a helyi önkormányzat egységes költségvetési rendelete tartalmazza.
Veresegyház Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) költségvetésének összeállításánál figyelembe vettük a költségvetési rendelet tartalmát, szerkezetét, szabályszerűségét meghatározó központi jogszabályok – Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény (továbbiakban: 2024. évi Kvtv.), a Mötv., az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.), Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Gst.) és az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (továbbiakban: Ávr.) – előírásait.
A tervezetben a 2024. évi bevételi és kiadási előirányzatok – az Áht. 23-24. §-ai szerint – az Önkormányzat és költségvetési szervei esetében:
működési bevételek és működési kiadások,
felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások, kiemelt előirányzatok, valamint
kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok
szerinti bontásban szerepelnek.
A költségvetési egyenleg összege működési bevételek és működési kiadások egyenlege, illetve felhalmozási bevételek és a felhalmozási kiadások egyenlege szerinti bontásban szerepel.
Az évközi többletigények, valamint az elmaradt bevételek pótlására szolgáló általános tartalék és céltartalékok elkülönítetten szerepelnek.