Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2011. (X.4.) önkormányzati rendelete

a módosításáról szóló 16/2012. (V. 22.), 12/2013. (VI. 28.), 15/2013. (IX. 26.), 20/2013. (XII.19.), 11/2016. (VIII. 19.), 16/2017. (VI. 23.) és a 22/2017. (X. 27.) önkormányzati rendelettel a települési szilárd hulladék kezeléséről

Hatályos: 2011. 10. 06- 2012. 05. 30
Sülysáp Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésével, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésével és a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 23. § f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. §

  (1) A rendelet célja Sülysáp Nagyközség közigazgatási területén keletkező szilárd hulladék kezelésének biztosítása (a továbbiakban: közszolgáltatás) és szabályozása.
   (2) A rendelet hatálya 
        a) az (1) bekezdés szerinti hulladékgazdálkodási tevékenységre és létesítményekre, 
      b) a település közigazgatási területén található ingatlanok tulajdonosaira, birtokosaira és használóira (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) 
terjed ki.
  (3) A rendelet hatálya nem terjed ki a Ptk. 685. § c) pontja szerint gazdálkodó szervezetnek minősülő igénybevevőre, amennyiben a nála keletkezett települési szilárd hulladék hasznosítására vagy kezelésére a jogszabályi feltételek betartása mellett és a vonatkozó engedélyek birtokában maga jogosult (2000. évi XLIII. törvény 20. § (4) bekezdés).
2. §

 (1) A helyi közszolgáltatással ellátott területen lévő ingatlantulajdonos az ingatlanon keletkező szilárd hulladék elhelyezésről jelen rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.
 (2) A szilárd hulladék kezelésére megszervezett kötelező közszolgáltatás körébe tartozó tevékenységek végzésére 
  a) az Önkormányzati Kommunális és Víziközmű Üzemeltető Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: Közszolgáltató) és 
     b) a Hírös Hulladékgazdálkodási Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: Hulladékkezelő) jogosult.
 (3) Közszolgáltató végzi 
     a) a települési kommunális hulladék begyűjtését és elszállítását, valamint 
    b) a lakásokban használhatatlanná vált nagyobb méretű háztartási felszerelési tárgyak, bútorok és egyéb feleslegessé vált ingóságok, lom elszállítását.
  (4) Hulladékkezelő végzi 
      a) a települési szilárd hulladék egyes összetevőinek lakossági, házhoz menő, továbbá begyűjtőhelyeken, gyűjtőpontokon és hulladékudvarban törtnő szelektív gyűjtését, valamint 
     b) a települési szilárd hulladék ártalmatlanítását.
3. §

  (1) A rendelet 2. melléklete szerinti ingatlanok tulajdonosai kötelesek a szervezett
közszolgáltatást igénybe venni.
 (2) Az (1) bekezdésben megjelölt ingatlanokon fel nem sorolt területeken található ingatlanok tulajdonosai a közegészségügyi előírásoknak megfelelően kötelesek gondoskodni a települési szilárd hulladék tárolásáról, majd a hulladéklerakó telepre való elszállításról.
  (3) Az ingatlantulajdonos, akinek ingatlanán települési szilárd hulladék keletkezik, de az ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásában bejegyzett székhelyéül, telephelyéül vagy fióktelepéül is szolgál, köteles a települési szilárd hulladékát a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett települési szilárd hulladéktól elkülönítetten gyűjteni és arra a közszolgáltatást igénybe venni.
  (4) A kötelező szilárdhulladék-kezelési közszolgáltatási szerződés az ingatlan tulajdonosa  és Közszolgáltató között jön létre
       a) a szolgáltatás első igénybevételével,
       b) a szerződés írásba foglalásával, valamint akkor is, ha
       c) Közszolgáltató a szolgáltatás ellátására vonatkozó rendelkezésre állási készségét bizonyítja.
  (5) A társasház, a gazdálkodó szervezet és Közszolgáltató között a jogviszony az erre vonatkozó írásba foglalt – a (6) bekezdésben meghatározott tartalmú – szerződés megkötésével jön létre.
   (6) A közszolgáltatás igénybevételéről szóló szerződés tartalmi elemei:
     a) a felek megnevezése, magánszemély esetén annak személyi adatai (születési neve, anyja neve, születési helye, születési ideje, lakóhelye),
   b) gazdálkodó szervezet – esetén amennyiben ilyen adattal rendelkezik – teljes és rövidített cégnév, székhely, cégjegyzékszám, adószám, statisztikai számjel, képviselő megnevezése,
      c) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napja,
      d) a teljesítés helye,
      e) a megrendelő rendelkezésére bocsátott gyűjtőedény űrtartalom és darabszám szerint,
      f) az ürítés gyakorisága és az ürítés ideje napok szerint,
  g) a megrendelő által meghatározott, az ingatlanon előreláthatólag keletkező hulladék mennyisége, amelyre a közszolgáltatást igénybe veszi,
     h) társasházi szerződés esetén a lakások száma,
     i) gyűjtőedények használatának jogcíme és módja,
     j) utalás a közszolgáltatás díját és alkalmazásának feltételeit megállapító helyi rendeletre,
     k) a közszolgáltatási díj megfizetésének módja,
     l) a szerződés módosításának, felmondásának feltételei,
    m) az irányadó jogszabályok meghatározása.
4. §

  (1) A 3. § (1) bekezdése szerinti ingatlanok vonatkozásában szünetel a szerződés, ha az ingatlan 60 napnál hosszabb ideig lakatlan, és az ingatlantulajdonos távollétének várható időtartamát előzetesen, a tárgyhót megelőzően legalább nyolc nappal korábban, írásban bejelenti Közszolgáltatónak, amely a bejelentésben foglaltak valósságát jogosult ellenőrizni.
  (2) Amennyiben az ellenőrzés során az ingatlan lakottnak bizonyul, Közszolgáltató jogosult az ellenőrzés hónapjára és azt követően folyamatosan számlázni a közszolgáltatás díját, melyet az ingatlantulajdonos köteles megfizetni.
  (3) Ha a szünetelés (1) bekezdés szerinti feltételében változás következik be, az ingatlan tulajdonos azt haladéktalanul köteles írásban Közszolgáltatónak bejelenteni.
2. A kommunális hulladék gyűjtése és elszállítása

5. §

   (1) A szervezett közszolgáltatást igénybe vevők számára a Közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített szabványos hulladékgyűjtő edények, valamint konténerek (továbbiakban együtt: gyűjtőedény) használata kötelező.
  (2) A kommunális hulladékszállítási közszolgáltatás igénybevétele heti egy alkalommal, a 2. mellékletben részletezett időpontokban történik. A szállítás gyakoriságáról és idejéről az ingatlan tulajdonost Közszolgáltató levélben, vagy hirdetmény útján értesíti.
   (3) Az alkalmazott gyűjtőedények térfogatának arányosnak kell lennie a háztartásban keletkező hulladék mennyiségével – figyelembe véve a gyűjtés gyakoriságát. A választható szabványos gyűjtőedény-méreteket a rendelet 1. melléklete tartalmazza.
  (4) A tárolóedény mellé hulladékot elhelyezni csak a Közszolgáltatótól vagy kereskedelmi forgalomban vásárolt, külön jelzéssel ellátott zsákban lehet. A jelzett zsák ára tartalmazza a hulladék elszállításának, kezelésének és ártalmatlanításának díját. Önállóan jelzéssel ellátott zsák nem helyezhető ki. 
6. §

  (1) A települési szilárd hulladékot az ingatlan tulajdonos köteles a környezet veszélyeztetését kizáró módon gyűjteni, és a járatprogram szerinti szállítási napon legkésőbb reggel 7 óráig elszállítás céljából Közszolgáltató részére hozzáférhetővé tenni.
  (2) Gyűjtőedényt – a konténerek kivételével – kizárólag az (1) bekezdés szerinti napon lehet a közterületen elhelyezni oly módon, hogy az a forgalmat ne akadályozza, és annak ürítését a rakodók késedelem nélkül el tudják végezni.
  (3) Tilos a hulladékot
       a) felhalmozni,
       b) a komposztálható szerves hulladékok kivételével jogosultság nélkül (házilag) feldolgozni,
     c) a papírhulladéknak a hagyományos tüzelésű berendezésben történő elégetése kivételével bármilyen módon házilag megsemmisíteni.
  (4) Az ingatlantulajdonos a gyűjtőedényben a hulladékot tömörítés nélkül úgy helyezheti el, hogy az a hulladékszállítás során alkalmazott gépi ürítést ne akadályozza.
7. §

   (1) A gyűjtőedényekben és a jelzett zsákokban tilos olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a hulladékszállítással foglalkozó dolgozók egészségét, vagy megrongálhatja a gyűjtőjárművet.
   (2) Ha a szolgáltató alkalmazottai megállapítják, hogy a gyűjtőedényben az (1) bekezdésben megjelölt anyagot, tárgyat helyeztek el, a kiürítést jogosultak megtagadni.
  (3) Az ingatlantulajdonos köteles saját költségén a szükséges gyakorisággal, de évente legalább egy alkalommal gondoskodni az általa használt gyűjtőedény tisztításáról, fertőtlenítéséről.
   (4) Az 1100 liternél nagyobb űrtartalmú, a Közszolgáltatótól bérelt tárolóedények tisztántartásáról az edény bérlőjével kötött külön szerződés alapján, térítés ellenében Közszolgáltató gondoskodik.
3. Szelektív hulladékgyűjtés

8. §

  (1) A szelektív begyűjtés a következő módokon történik:
       a) közterületi szelektív hulladékgyűjtő szigeteken, gyűjtőpontokon keresztül,
       b) házhoz menő begyűjtés útján,
       c) hulladékgyűjtő udvarokra történő beszállítással.
  (2) Az újrahasznosítható hulladékok (papír, műanyag, fém- és karton italos doboz, üveg) házhoz menő gyűjtése havonta egy alkalommal történik a Hulladékkezelő által évente kiadott szállítási naptárban megállapított időpontokban.
  (3) A komposztálható hulladékok gyűjtése (fűkaszálék, lomb, kerti gyomok stb.) áprilistól novemberig 2 hetente történik a Hulladékkezelő által évente kiadott szállítási naptárban megállapított időpontokban.
  (4) A lomtalanításról Közszolgáltató gondoskodik külön díj felszámítása nélkül, évente két alkalommal.
  (5) Közszolgáltató és Hulladékkezelő a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tevékenységét térítésmentesen végzi, a szelektíven gyűjtött hulladékért a szolgáltatást igénybevevők sem kapnak térítést. 
  (6) A szelektív hulladékgyűjtés minél szélesebb körben való elterjesztésének céljából a Közszolgáltató és Hulladékkezelő köteles a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban általa készített tájékoztató anyagokat eljuttatni a lakossághoz.
9. §

  (1) A szelektív hulladékgyűjtő szigeteken elhelyezett gyűjtőedényeket a beléjük helyezhető hulladék fajtájára (műanyag, papír, üveg, fém) egyértelműen utaló jelöléssel kell ellátni. Az edényekbe csak a jelölésnek megfelelő hulladék helyezhető el.
  (2) A hulladékgyűjtő szigetekre, gyűjtőpontokra a szelektíven gyűjtött hulladékokon kívül egyéb települési szilárd hulladékot vinni tilos.
  (3) Közszolgáltató és Hulladékkezelő a hulladékgyűjtő szigeteken, pontokon lévő edényeket járatterve szerint, az edények telítettségének megfelelő gyakorisággal üríti.
 (4) Hulladékkezelő a hulladékgyűjtő udvarokban – nyitvatartási időben – egyes hulladékok térítésmentes elhelyezését biztosítja azon tulajdonos számára, aki fel tudja mutatni lakcímigazoló kártyáját, és igazolja, hogy díjtartozása nem áll fenn. 
  (5) A hulladékgyűjtő udvarokban Hulladékkezelő a 3. melléklet szerinti hulladékokat gyűjtheti.
 (6) A hulladékgyűjtő szigeteken és udvarokban, valamint a házhoz menő begyűjtés során csak lakosságtól származó hulladékok átvételére van lehetőség, a hulladékgyűjtő pontokon vállalkozási tevékenységből származó hulladékot elhelyezni tilos.
4. A szolgáltatók feladatai és kötelezettségei

10. §

  (1) Közszolgáltató a rendelet hatálya alá tartozó ingatlanokon keletkezett hulladékot a szolgáltatási szerződésben rögzített feltételek mellett köteles rendszeresen a kijelölt hulladéklerakó telepre elszállítani.
  (2) Közszolgáltató hulladékszállítási kötelezettsége csak az e rendelet 1. melléklete szerinti szabványos tárolóedényekben, illetve a jelzett zsákokban elhelyezett hulladékokra terjed ki.
  (3) Közszolgáltató a háztartási hulladékot az ingatlan bejárata előtti járdán, vagy az úttest szélén, a bejárat közelében, közterületen veszi át.
  (4) Közszolgáltató köteles 
       a) a gyűjtőedények kiürítését kíméletesen, a tőle elvárható gondossággal elvégezni,
      b) a gyűjtőedényekben keletkezett kárt – amennyiben az neki felróható okból következett be –térítésmentesen kijavítani, és a javítás időtartamára csereedényt biztosítani,
      c) az ürítés alkalmával elszennyeződött közterület megtisztításáról gondoskodni.
 (5) A lomtalanítás időpontjáról, valamint területi megoszlásáról Közszolgáltató 30 nappal az akció előtt értesíti az ingatlantulajdonost.
11. §

  (1) Hulladékkezelő a hulladéklerakó telepen a hulladék ártalmatlanításáról a szakmai, környezetvédelmi szabályoknak megfelelő módon gondoskodik. 
   (2) Hulladékkezelő a telep üzemeltetésével kapcsolatos tudnivalókat köteles jól látható helyen kifüggeszteni. 
   (3) Hulladékkezelő köteles a szelektív hulladékgyűjtés rendjéről folyamatosan tájékoztatni a lakosságot, és ellátni az ehhez szükséges zsákokkal.
   (4) Hulladékkezelő köteles az általa meghirdetett napokon a lakosság által a közterületre kihelyezett a szelektíven gyűjtött hulladékot begyűjteni és elszállítani.
5. A közszolgáltatás díja

12. §

A hulladékszállításba bekapcsolt ingatlanok tulajdonosai vagy használói a közszolgáltatásért díjat kötelesek fizetni, melynek mértékét és megfizetésének rendjét az önkormányzat külön rendeletben szabályozza.
6. Szabálysértési szabályok

13. §

Szabálysértést követ el, és 50.000 Ft-ig terjedhető pénzbírsággal sújtható, aki
   a) a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatást – a 4. § bekezdés szerinti szünetelés kivételével – nem veszi igénybe,
     b) települési szilárd hulladékot felhalmoz, 
   c) települési szilárd hulladékot közterületre vagy más ingatlanára a jelen rendeletben meghatározott feltételektől eltérő módon kihelyez,
   d) települési szilárd hulladék ártalmatlanítását nem a jelen rendeletben meghatározott telephelyen végzi,
   e) a hulladékgyűjtő edényben visszamaradt szemetet nem üríti ki és a gyűjtőedényt nem teszi használhatóvá,
   f) a hulladékgyűjtő edény tisztántartási és fertőtlenítési kötelezettségét elmulasztja,
   g) hulladékgyűjtő edényt rendeltetéstől eltérően használ, nem települési szilárd hulladékot rak a gyűjtőedénybe,
   h) települési szilárd hulladékkal kapcsolatos szolgáltatást jogosulatlanul végez,
   i) a gyűjtőedény mellé – jelzett zsák kivételével – hulladékot helyez ki,
   j) gyűjtőedény beszerzési vagy bérlési kötelezettségének nem tesz eleget,
   k) a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken szabálytalan módon helyez el hulladékot,
   l) az ingatlanon lakók számára és a várhatóan keletkező hulladék mennyiségére vonatkozó bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget.
7. Záró rendelkezések

14. §

(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
(2) Hatályát veszti a Sülysáp Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a települési szilárd hulladék kezelésére szervezett közszolgáltatásról szóló 16/2007. (XII. 17.) számú rendelete.


Sülysáp, 2011. október 3.


                       Horinka László s.k.                                    Tóth Krisztina s.k.
                          polgármester                                                 jegyző


ZÁRADÉK

E rendelet a mai napon kihirdetésre került.


Sülysáp, 2011. október 4.


                                                                                         Tóth Krisztina s.k.
                                                                                                jegyző

1. melléklet a 16/2011. (X.4.) önkormányzati rendelethez


A használható gyűjtőedények űrtartalma


60 literes         maximális súlya:        13 kg
80 literes         maximális súlya:        18 kg

120 literes       maximális súlya:         27 kg
240 literes       maximális súlya          50 kg

1100 literes       maximális súlya:        250 kg


2. melléklet a 16/2011. (X.4.) önkormányzati rendelethez


Heti egyszeri gyűjtésben szereplő utcák jegyzéke


Sorszám

Utca neve

Szemétgyűjtés napja


Ady Endre

utca

csütörtök


Akácfa

utca

csütörtök


Alkotmány

utca

csütörtök


Állomás

utca

csütörtök


Arany János

utca

csütörtök


Árpád

utca

csütörtök


Balassi Bálint

utca

csütörtök


Béke

utca

csütörtök


Bercsényi

utca

csütörtök


Besnyői

dűlő

csütörtök


Bogdán Flórián

utca

csütörtök


Dankó

utca

csütörtök


Dányi

utca

csütörtök


Deák Ferenc

utca

csütörtök


Dózsa György

utca

csütörtök


Dr. Gáspár István

köz

csütörtök


Eötvös

utca

csütörtök


Erkel Ferenc

utca

csütörtök


Forrói

út

csütörtök


utca

csütörtök


Gárdonyi Géza

utca

csütörtök


Haleszi

dűlő

csütörtök


Határ

utca

csütörtök


Hunyadi János

utca

csütörtök


Ibolya

utca

csütörtök


Iskola

utca

csütörtök


Jakabszállás


csütörtök


József Attila

utca

csütörtök


Kamilla

utca

csütörtök


Kápolna

utca

csütörtök


Katona József

utca

csütörtök


Kinizsi

utca

csütörtök


Kis

köz

csütörtök


Kiskókai

utca

csütörtök


Kodály Zoltán

utca

csütörtök


Kókai

utca

csütörtök


Kossuth Lajos

utca

csütörtök


Kossuth Lajos

tér

csütörtök


Laky

dűlő

csütörtök


Losonczi

utca

csütörtök


Lövölde

utca

csütörtök


Magdolna

utca

csütörtök


Malom

utca

csütörtök


Mátyás király

utca

csütörtök


Melegvölgy

utca

csütörtök


Nap

utca

csütörtök


Nyárfa

utca

csütörtök


Patak

sétány

csütörtök


Pesti

út

csütörtök


Petőfi Sándor

utca

csütörtök


Rákóczi

utca

csütörtök


Révai

utca

csütörtök


Rózsa

utca

csütörtök


Sági

út

csütörtök


Sándor

utca

csütörtök


Szabadság

utca

csütörtök


Széchenyi

utca

csütörtök


Szecsői

út

csütörtök


Szent Imre

utca

csütörtök


Szent István

utca

csütörtök


Szilvafasor

utca

csütörtök


Szív

utca

csütörtök


Szondy

utca

csütörtök


Szőlő

utca

csütörtök


Táncsics Mihály

utca

csütörtök


Tápió

utca

csütörtök


Tavasz

utca

csütörtök


Teleki Pál

utca

csütörtök


Templom

utca

csütörtök


Új

utca

csütörtök


Úri

út

csütörtök


Váci Mihály

utca

csütörtök


Vak Bottyán

utca

csütörtök


Vasút

utca

csütörtök


Viola

utca

csütörtök


Vörösmarty

utca

csütörtök


Zrínyi

utca

csütörtök




3. melléklet a 16/2011. (X.4.) önkormányzati rendelethez


A hulladékgyűjtő udvarokba beszállítható hulladékok fajtái és mennyiségei


Hulladékfajta

EWC kód

mennyiség / fő / nap / hulladékgyűjtő udvar

lom hulladék

20 03 07

maximum 1 szoba berendezése

üveg és üveg csomagolási hulladékok

20 01 02

15 01 07

korlátozás nélkül

papír és karton, valamint papír és karton csomagolási hulladékok

20 01 01

15 01 01

korlátozás nélkül

műanyag csomagolási hulladékok és műanyagok

15 01 02

16 01 19

17 02 03
20 01 39

korlátozás nélkül

vegyes összetételű kompozit csomagolási hulladékok

15 01 05

korlátozás nélkül

termékként tovább nem használható gumiabroncsok

16 01 03

1 garnitúra

biológiailag lebomló hulladékok

20 02 01

korlátozás nélkül

beton, tégla, cserép és kerámia frakció vagy azok keveréke, amely különbözik a 17 01 06-tól

17 01 07

1 m3

étolaj és zsír

20 01 25

max. 10 liter

olaj és zsír, amely különbözik a 20 01 25-től

20 01 26*

max. 10 liter

veszélyes anyagokat tartalmazó festékek, tinták, ragasztók és gyanták

20 01 27*

max. 10 liter

festékek, tinták, ragasztók és gyanták, amelyek különböznek a 20 01 27-től

20 01 28

max. 10 liter

növényvédő szerek

20 01 19*

max. 10 liter

elemek és akkumulátorok, amelyek között a 16 06 01, 16 06 02 vagy a 16 06 03 kódszám alatt felsorolt elemek és akkumulátorok is megtalálhatók

20 01 33*


fénycsövek és egyéb higanytartalmú hulladékok

20 01 21*


kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezések, amelyek különböznek a 20 01 21, 20 01 23 és 20 01 35

20 01 36

max. 2 db


*A hulladékudvarban nem vesznek át kommunális hulladékot (vegyes háztartási hulladék), illetve palát, kátránnyal szennyezett hulladékot, laborvegyszert és robbanásveszélyes anyagokat.