Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2012. (II. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2012. 03. 01- 2013. 02. 28
Sülysáp Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkével és a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésével kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) 6. és 11. pontjára, az 5. § (2) b) pontjára, a 13. § (1) bekezdésére és a 18. § (1) bekezdésére a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. §

(1) E rendelet hatálya kiterjed
    a) Sülysáp Nagyközség Önkormányzatára (a továbbiakban: önkormányzat), annak szerveire, továbbá az önkormányzat által alapított és irányítása alatt működő költségvetési szervekre;
    b) az önkormányzat tulajdonára és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jogokra, figyelemmel a (2) bekezdésben foglaltakra.
(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások, valamint nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének és elidegenítéseinek szabályairól, valamint a közterületek használatáról, hasznosításáról külön önkormányzati rendeletek rendelkeznek. 

2. Az önkormányzati vagyon besorolása és nyilvántartása

2. §

(1) Az önkormányzat törzsvagyonába tartozó forgalomképtelen vagyonelemeket az 1. melléklet tartalmazza.
(2) Az önkormányzat törzsvagyonába tartozó korlátozottan forgalomképes vagyonelemeket a 2. melléklet tartalmazza
(3) Az önkormányzat üzleti vagyonába tartozó vagyonelemeket a 3. melléklet tartalmazza. 
(4) A képviselő-testület az önkormányzat tulajdonában álló vagyonelemek egyikét sem minősíti nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak. 

3. §

(1) Az önkormányzati vagyon besorolásával kapcsolatos döntés a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.
(2) A képviselő-testület döntéséhez kikéri a pénzügyekért és vagyongazdálkodásért felelős bizottsága véleményét, amit a bizottság az önkormányzat közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervének figyelembe vételével alakít ki.

4. §

Az önkormányzat tulajdonába tartozó vagyonelemekről a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényben meghatározottak szerint kell nyilvántartást vezetni. 

3. Az önkormányzati vagyon hasznosítása

5. §

(1) A tulajdonost megillető jogok közül a rendelkezési jog gyakorlására – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – közvetlenül a képviselő-testület jogosult.
(2) A képviselő-testület jelen felhatalmazása alapján a polgármester jogosult
     a) 500 ezer Ft értékhatárt meg nem haladó vagyontárgy vásárlásának jóváhagyására,
   b) 500 ezer Ft értékhatár alatti vagyontárgy értékesítésére, a vagyon használatának, illetve a hasznosítás jogának átengedésére, cseréjére, 
   c) 50 ezer Ft – a számviteli szabályok szerint számított – egyedi értéket meg nem haladó elavult ingóságok értékesítésére,
  d) értékhatár nélkül olyan szerződések megkötésére, melyek alapján az önkormányzat ellenérték nélkül szerzi meg településrendezési tervben közút vagy egyéb közcélú felhasználásra rendelt ingatlan tulajdonjogát,
   e) a képviselő-testület tulajdonosi döntései alapján a szerződések megkötésére,
   f) a hatáskörrel rendelkező szerv döntése alapján a vagyonhasznosítási jogügyletek megkötésére,
   g) a nem intézményi használatban lévő vagyontárgyakra vonatkozó bérleti szerződések megkötésére,
   h) a biztosítási szerződések megkötésére,
 i) olyan szerződési ajánlatok saját hatáskörű elutasítására, melyek elfogadása jogszabályi rendelkezéssel vagy önkormányzati határozatban előírtakkal ellentétes lenne,
 j) a szerződésekben foglaltak teljesítésének ellenőrzésére és indokolt esetben a szerződés felbontására vagy megszüntetésére irányuló jognyilatkozatok megtételére,
   k) a közszolgáltatók által kezdeményezett munkálatok elvégzéséhez kért tulajdonosi hozzájárulás megadására,
   l) a kisösszegű követelések törlésére. 
(3) A polgármester a (2) bekezdéssel kapott felhatalmazáson alapuló döntéseiről és intézkedéseiről negyedévente beszámol a képviselő-testületnek.

6. §

(1) Az önkormányzati tulajdonban álló – 15 millió forint értékhatár feletti – vagyonelemek tulajdonjogát átruházni – ha törvény kivételt nem tesz – csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.
(2) Az önkormányzati vagyon értékesítésére, hasznosítására irányuló döntés előkészítése Sülysáp Nagyközség Polgármesteri Hivatalának feladata.
(3) A szerződés megkötésére az önkormányzat képviseletében a polgármester vagy az általa arra felhatalmazott személy jogosult.

7. §

(1) A vagyonkezelésbe vagy hasznosításba adott önkormányzati vagyon hasznosításáról – amennyiben erről külön vagyonkezelői vagy bérleti szerződés nem rendelkezik – a vagyon kezelője, használója jogosult dönteni. 
(2) Az önkormányzat irányítása alatt működő szervek feladatellátásához biztosított, és az intézmények rendelkezésére bocsátott önkormányzati vagyon csak oly mértékben hasznosítható az intézmény alapfeladatától eltérő célra, amennyiben az nem veszélyezteti a cél szerinti működést.

4. A felajánlott vagyon elfogadása

8. §

(1) Az önkormányzat részére ellenérték nélkül felajánlott vagyon elfogadásához szükség van a képviselő-testület jóváhagyására.
(2) Ha a vagyonról az önkormányzat javára lemondtak, ezt a lemondásban megnevezett vagyonkezelő a képviselő-testület jóváhagyásával fogadhatja el, feltéve, hogy képes az azzal járó kötelezettségek teljesítésére.

5. Az önkormányzati vagyon értékének meghatározása

9. §

(1) A vagyon értékének megállapítására általában a nyilvántartási érték az irányadó.
(2) Ha a visszterhes vagyonátruházási szerződés tárgya ingatlan, a képviselő-testület az ingatlan eladási vagy vételi árát a pénzügyekért és vagyongazdálkodásért felelős bizottsága véleményének figyelembe vételével határozza meg. A bizottság adó- és értékbizonyítvány vagy ingatlanforgalmi értékbecslés elkészíttetésére tehet javaslatot. 
(3) Örökölt vagyon esetén a hagyatéki eljárás során megállapított értéket kell a vagyon értékének tekinteni, amennyiben az adó- és értékbizonyítvány 6 hónapnál nem régebbi.
(4) Ha a szerződés tárgya több vagyontárgy (vagyontömeg), a rendelet értékhatárra vonatkozó rendelkezéseinek alkalmazásakor a vagyontárgyak együttes értéke az irányadó.

6. Az önkormányzati követelés elengedése

10. §

(1) Az önkormányzat és szerve csak a következő esetekben mondhat le részben vagy egészben követeléséről:
     a) csődegyezségi megállapodásban,
     b) bírói egyezség keretében,
     c) felszámolási eljárás során, ha a felszámoló által írásban adott nyilatkozat alapján az várhatóan nem térül meg,
     d) a végrehajtás során nem, vagy csak részben térült meg,
     e) ha a követelés igazoltan csak veszteséggel (aránytalan költségráfordítással) érvényesíthető,
     f) kötelezettje nem lelhető fel, s ez dokumentumokkal hitelt érdemlően bizonyított.
(2) A mindenkori költségvetési törvényben meghatározott kisösszegű követelések tekintetében lemondani (a követelést törölni) csak azokról az értékhatár alatti vevői követelésekről lehet, melyek szolgáltatásnyújtásból, térítési díjból, közterület-használati díjból és munkavállalókkal szembeni követelésekből származnak. 
(3) A kisösszegű követelés behajtását előírni nem kell, de a követelés törlése előtt legalább 3 alkalommal dokumentáltan meg kell kísérelni a követelés beszedését.

7. Az önkormányzat gazdasági érdekeinek védelme 

11. §

(1) Versenyeztetés útján történő vagyonhasznosítás esetén az eljárás előkészítő dokumentumai és az eljárás során hozott közbülső döntések titkosnak minősülnek, ilyen iratokba a Polgármesteri Hivatal betekintést nem engedélyezheti, és a pályázati hirdetmény megjelenését követően is csak a hirdetményben közölt feltételekkel adhat át dokumentációt más személyeknek.
(2) Versenyeztetés nélküli vagyonhasznosítás esetén az eljárás előkészítő dokumentumai és az eljárás során hozott közbülső döntések titkosnak minősülnek.
(3) Önkormányzati vagyonszerzés esetén az ingatlanszerzés tárgyában kötendő jogügylet feltételei a szerződés megkötéséről szóló döntés meghozataláig nem hozhatók nyilvánosságra.
(4) Amennyiben az Önkormányzat olyan szerződési ajánlat címzettje, melyben az ajánlattevő kiköti – amennyiben ezt törvény vagy más jogszabály nem tiltja –, hogy ajánlatát szerzőségkötésig titkosan kell kezelni, az ajánlat tartalma kívülálló tudomására nem hozható.
(5) A képviselő-testület és érintett bizottságai az (1)-(4) bekezdésbe vágó esetekben zárt ülésen hozzák meg döntéseiket.

8. Záró rendelkezések

12. §

(1) E rendelet 2012. március 1-jén lép hatályba.
(2) Hatályát veszti az önkormányzat ingatlanvagyonnal, a vagyoni értékű jogokkal és értékpapírokkal való gazdálkodásról szóló 5/2001. (II. 26.) és 16/2004. (VII. 12.) önkormányzati rendelete.



Sülysáp, 2012. február 27.



                            Horinka László s.k.                                          Tóth Krisztina s.k.
                              polgármester                                                        jegyző


Kihirdetési záradék

E rendelet a mai napon kihirdetésre került.

Sülysáp, 2012. február 28.

   
                                                                                                  Tóth Krisztina s.k.
                                                                                                         jegyző