Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2012. (III.23.) önkormányzati rendelete

a helyben adományozható önkormányzati elismerésekről

Hatályos: 2012. 03. 23- 2018. 06. 29

Sülysáp Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

7/2012. (III. 23.) önkormányzati rendelete

a helyben adományozható önkormányzati elismerésekről



Sülysáp Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkével, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) a) pontjával és 16. § (1) bekezdésével, valamint a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) d) pontjával kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:
1. §

   Sülysáp Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete – annak érdekében, hogy módja legyen kifejezni tiszteletét és megbecsülését azon személyek és közösségek felé, amelyek a település érdekében maradandót alkottak – a következő helyi elismerések alapításáról rendelkezik:
    a) Sülysáp Díszpolgára cím
    b) Sülysápért Emlékérem
    c) Sülysápért Díszoklevél

1. Sülysáp Díszpolgára cím

2. §

Sülysáp Díszpolgára cím (a továbbiakban: díszpolgári cím) adományozható 
    a) annak a sülysápi lakosnak, aki politikai, gazdasági, tudományos, kulturális vagy sportélet területén a helyi szinten túlmutató módon kiemelkedőt alkotott, ezzel öregbítve településünk hírnevét, 
    b) annak a személynek, aki a nagyközség lakóinak érdekében végzett hosszantartó, önzetlen, áldozatos munkásságával hozzájárult településünk szellemi, erkölcsi vagy anyagi értékeinek gyarapításához.

3. §

(1) A díszpolgári cím adományozására – indoklással ellátva – bárki javaslatot tehet tárgyév március 31-ig. A cím odaítéléséről a Képviselő-testület minősített többséggel határoz június 30-ig.
(2) A díszpolgári cím adományozásának kihirdetésére az augusztus 20-ai települési ünnepségen kerül sor, de kivételes esetben ettől eltérő helyszín és időpont is meghatározható.
(3) A díszpolgári cím kihirdetésekor kerül átadásra a díszes kivitelű oklevél a polgármester aláírásával és az önkormányzat bélyegzőjével, valamint a település címerét ábrázoló bronz plakett. A díszpolgári oklevél tartalmazza az adományozó szerv megnevezését, az adományozott nevét, az adományozás időpontját és az adományozás indoklását.
(4) A díszpolgári cím posztumusz elismerésként is adományozható, ebben az esetben azt a legközelebbi hozzátartozónak kell átadni.
(5) Díszpolgári cím évente legfeljebb egy személy részére adományozható.

4. §

(1) A díszpolgári cím adományozásáról jegyzőkönyvi kivonatot kell készíteni, és azt az adományozott fényképével együtt a levéltárnak meg kell küldeni.
(2) A díszpolgári címben részesítettekről a Polgármesteri Hivatal névkönyvet vezet.
(3) A díszpolgári cím adományozását nyilvánosságra kell hozni a helyben szokásos módon és a helyi sajtó útján.

5. §

A Sülysáp Díszpolgára cím birtokosát megillető jogok a következők:
   a) viselheti a díszpolgári címet,
   b) a képviselő-testület által szervezett eseményekre, ünnepségekre minden esetben meghívást kap,
   c) az önkormányzat közművelődési intézményeit és az önkormányzat, valamint az intézményei által szervezett rendezvényeket díjtalanul látogathatja.

6. §

(1) Nem adományozható díszpolgári cím annak a személynek, aki bár bizonyos területen kimagaslót alkotott, egyéb cselekedetei miatt nem állítható maradéktalanul példaként Sülysáp lakossága elé. 
(2) A díszpolgári címet vissza kell vonni, ha arra az adományozott érdemtelenné válik, így különösen, ha a bíróság szándékos bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélte. Visszavonásra a Képviselő-testület jogosult minősített többséggel.
(3) A díszpolgári cím visszavonását közölni kell az adományozottal, és fel kell tüntetni a névkönyvben.

2. Sülysápért Emlékérem

7. §

Sülysápért Emlékérem (a továbbiakban: emlékérem) elismerés adományozható 
    a) annak a személynek, aki településünkön vállalt feladatát hivatástudattal, a köz javát áldozatos és maradandó módon szolgálva látta el a köznevelés, a közszolgálat, a kultúra, az egészségügy, a szociális ellátás, a sport vagy a szellemi, illetve társadalmi élet egyéb területén, így e vonatkozásban példaként állítható Sülysáp közössége elé,
    b) annak a közösségnek, amelynek tagjai önkéntes összefogással, hosszabb időn keresztül végeztek a település vagy annak lakói javát szolgáló, szellemi, erkölcsi vagy anyagi értékeit gyarapító tevékenységet.

8. §

(1) Az emlékérem adományozására – indoklással ellátva – bárki javaslatot tehet tárgyév március 31-ig, azonban a polgármester erre külön felkéri a helyi intézményeket, civil- és sportszervezeteket. Az emlékérem odaítéléséről a Képviselő-testület minősített többséggel határoz június 30-ig.
(2) Az emlékérem átadására Képviselő-testületi ülésen vagy jelentős községi ünnepségen kerülhet sor, ünnepélyes keretek között, lehetőség szerint ahhoz az emléknaphoz igazítva, amely területhez az elismerés kötődik (pedagógusnap, civilek napja stb.).
(3) Az elismeréssel a „Sülysápért” feliratot és a település címerét ábrázoló érem és az adományozást igazoló oklevél jár. Az oklevél tartalmazza az adományozó szerv megnevezését, az adományozott nevét, az adományozás időpontját és nevesíti azt a tevékenységet, amelyért az elismerés jár.
(4) Az emlékérem posztumusz elismerésként is adományozható, ebben az esetben azt a legközelebbi hozzátartozónak kell átadni.
(5) A Képviselő-testület évente legfeljebb három emlékérem odaítéléséről dönthet.
(6) Az emlékérem adományozását nyilvánosságra kell hozni a helyben szokásos módon és a helyi sajtó útján. Az emlékéremmel elismert személyekről és közösségekről a Polgármesteri Hivatal névkönyvet vezet. 

3. Sülysápért Díszoklevél

9. §

Sülysápért Díszoklevél (a továbbiakban: oklevél) elismerés adományozható 
    a) annak a személynek, aki Sülysáp hírnevét növelve kiemelkedő eredményt ért el a tudomány, a kultúra vagy a sport területén, 
    b) annak a közösségnek, amely összefogással jelentős feladatot hajtott végre a település vagy annak lakói érdekében.

10. §

(1) Az oklevél adományozására – indoklással ellátva – bárki javaslatot tehet az év folyamán bármikor, odaítéléséről a Képviselő-testület soron következő ülésén egyszerű szótöbbséggel határoz.
(2) Az oklevél átadására Képviselő-testületi ülésen vagy községi ünnepségen kerülhet sor, ünnepélyes keretek között.
(3) Az elismerést képviselő oklevél tartalmazza az adományozó szerv megnevezését, az adományozott nevét, az adományozás időpontját, és nevesíti azt a teljesítményt, amelyért az elismerés jár.
(4) A Képviselő-testület évente hat oklevél odaítéléséről dönthet.
(5) Az oklevél adományozását nyilvánosságra kell hozni a helyben szokásos módon és a helyi sajtó útján. Az oklevéllel elismert személyekről és közösségekről a Polgármesteri Hivatal névkönyvet vezet. 

4. Záró rendelkezések

11. §

(1) E rendelet 2012. április 1-jén lép hatályba.
(2) A hatálybalépés évében a díszpolgári cím és az emlékérem elismerés adományozására 2012. április 30-ig lehet javaslatot tenni.
(3) Hatályát veszti Sülysáp Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a Sülysáp díszpolgára cím és a „Sülysápért” plakett adományozásáról szóló 11/2001. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete.

Sülysáp, 2012. március 22.


                          Horinka László s.k.                                  Tóth Krisztina s.k.
                             polgármester                                               jegyző


Kihirdetési záradék

E rendelet a mai napon kihirdetésre került.

Sülysáp, 2012. március 23.
                                                                                          Tóth Krisztina s.k.
                                                                                                 jegyző