Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének

21/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelete egyes önkormányzati rendeleteknek az önkormányzati segély bevezetésével kapcsolatos módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 01. 01

Sülysáp Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésével és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 8. pontjával, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) g) pontjával kapott felhatalmazással és feladatkörében a következőket rendeli el:


  1. A szociális ellátások helyi szabályairól szóló 22/2010. (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosítása


1. § 


Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 22/2010. (XII. 28.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Szr.) 4. alcíme helyébe a következő alcím lép:


4. Vissza nem térítendő önkormányzati segély


7. § (1) Az Önkormányzat a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére vissza nem térítendő önkormányzati segélyt nyújt.

(2)Elsősorban azokat a személyeket kell vissza nem térítendő önkormányzati segélyben részesíteni, akik

a)önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy

b) alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások – így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások – miatt, illetve a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

(3)   Önkormányzati segély abban az esetben állapítható meg, ha a családban az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 150 %-át, egyedül élő esetében annak 200 %-át.

(4)Önkormányzati segély eseti jelleggel egyösszegben vagy legfeljebb hat hónapos időszakra havi rendszerességgel adható.

(5)Az önkormányzati segély egyszeri, illetve havi összege legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-áig terjedhet. A segély természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható az Sztv. 45. § (9) bekezdése szerint.

(6)Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10 %-ánál, de elérheti annak teljes összegét, ha a temetési költségek viselése a kérelmező vagy családja létfenntartását veszélyezteti.

(7)Az önkormányzati segélyt – a Képviselő-testület által ráruházott hatáskörben – az Egészségügyi és Szociális Bizottság állapítja meg.


2. § 


Az Szr. 5. alcímének címében a „kamatmentes kölcsön formájában nyújtott” szövegrész helyébe a „visszatérítendő önkormányzati” szövegrész lép.


3. § 


Az Szr. 8. § (1) bekezdésében az „átmeneti” szövegrész helyébe a „visszatérítendő önkormányzati” szövegrész lép.


4. § 


Az Szr. 6. alcíme helyébe a következő alcím lép:


6. Az önkormányzati segély kifizetése, folyósítása és felhasználásának ellenőrzése


9. § (1) Az egyösszegű önkormányzati segélyt a megállapítását követő 2 munkanapon belül ki kell fizetni az önkormányzat házipénztárából. A több hónapra megállapított segély havi összegei minden hónap első szerdáján kerülnek kifizetésre.

(2)Amennyiben az önkormányzati segély rászorultságnak megfelelő felhasználása nem látszik biztosítottnak, az azt megállapító határozatban ki kell jelölni a családsegítő szolgálat munkatársát, hogy a kérelmezővel együttműködve gondoskodjon a segély döntésnek megfelelő felhasználásáról.


1. § 


Az Szr. 9/B. § (1) bekezdésében a „Sülysáp Székhelyű Közös Fenntartású Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatot (székhelye: Sülysáp, Szent István tér 1.; a továbbiakban: CSASE)” szövegrész helyébe a „Sülysáp Környéki Szociális Szolgáltatót (székhelye: 2241 Sülysáp, Szent István tér 1.; a továbbiakban: Szociális Szolgáltató)” szövegrész lép.


2. § 


Az Szr. 12. § (2) bekezdésében a „jegyző” szövegrész helyébe a „polgármester” szövegrész lép.


3. § 


Az Szr. 14. § (3)-(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:


(3)Az Önkormányzat a házi segítségnyújtást a Sülysáp Környéki Szociális Társulással (székhelye: 2241 Sülysáp, Szent István tér 1.) megkötött feladat-ellátási szerződés keretében a Szociális Szolgáltató útján látja el.

(4)Az Önkormányzat a családsegítést a Sülysáp Környéki Szociális Társulással (székhelye: 2241 Sülysáp, Szent István tér 1.) megkötött feladat-ellátási szerződés keretében a Szociális Szolgáltató útján látja el.


4. § 


(1)Az Szr. 16. § (1) bekezdésében a „Tápió-vidéki Többcélú” szövegrész helyébe a „Sülysáp Környéki Szociális” szövegrész lép.

(2)Az Szr. 16. § (2) bekezdésében a „Nagykátai Gondozási Központ” szövegrész helyébe a „Szociális Szolgáltató” szövegrész lép.


5. § 


Az Szr. 17. § (1) bekezdésében az „az intézményi társulás keretében létrehozott Sülysáp Székhelyű Közös Fenntartású Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat” szövegrész helyébe a „a Szociális Szolgáltató” szövegrész lép.


6. § 


Az Szr. 30. § (1) b) pontjában a „Sülysáp Székhelyű Közös Fenntartású Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat” szövegrész helyébe a „a Szociális Szolgáltató” szövegrész lép.


7. § 


Az Szr. 30. § (2) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

(2)A jogorvoslati kérelmet a döntés kézhezvételétől számított 10 munkanapon belül lehet előterjeszteni a Sülysápi Polgármesteri Hivatalban.


  1. A gyermekek védelmének helyi rendszeréről szóló 12/2010. (VIII. 26.) önkormányzati rendelet módosítása


8. § 


Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének a gyermekek védelmének helyi rendszeréről szóló 12/2010. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Gyvr.) 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(2) Az Önkormányzat a gyermekjóléti szolgáltatást a Sülysáp Környéki Szociális Szolgáltató (székhelye: 2241 Sülysáp, Szent István tér 1.; a továbbiakban: Szociális Szolgáltató) útján látja el.


9. § 


A Gyvr. 14. § (1) bekezdésében a „CSASE-nél” szövegrész helyébe a „Szociális Szolgáltatónál” szövegrész lép.


  1. A Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 14/2009. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosítása


10. § 


A Sülysáp Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 14/2009. (XII. 22.) rendelete (a továbbiakban: SZMSZ) 3. mellékletének 2. pontjában „a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, beiskolázási támogatás ügyében döntés” és az „átmeneti segély ügyében döntés” francia bekezdéssel egészül ki:


[2. A képviselő-testület által az Egészségügyi és Szociális Bizottságra átruházott hatáskörök:]

kérelem alapján önkormányzati segély megállapítása a vonatkozó önkormányzati rendelet alapján,


11. § 


(1)Az SZMSZ 3. mellékletének 4.1. alpontjában „Sülysápi Székhelyű Közös Fenntartású Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat”szövegrész helyébe a „Sülysáp Környéki Szociális Szolgáltató” szövegrész lép.

(2)Az SZMSZ 3. mellékletének 4.2. alpontjában „Tápió-vidéki Többcélú Kistérségi” szövegrész helyébe a „Sülysáp Környéki Szociális” szövegrész lép.


12. § 


(1)Ez a rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

(2)Hatályát veszti

a)az Szr. 12. és 14. alcíme, valamint 30. § (1) d) pontja,

b)a Gyvr. 3-4. alcíme,

c)az SZMSZ 3. mellékletének 1. pontjában a „temetési segély megállapítása, módosítása, megszüntetése”, valamint a 3. mellékletének 2. pontjában „a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, beiskolázási támogatás ügyében döntés” és az „átmeneti segély ügyében döntés” szövegrész.


Sülysáp, 2013. december 18.




                          Horinka László                                                    Tóth Krisztina   

                            polgármester                                                            jegyző