Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2015 (VI.19..) önkormányzati rendelete

az elektronikus ügyintézés helyi szabályozásáról

Hatályos: 2015. 07. 01

Sülysáp Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól 2004. évi CXL. tv. 160. § (2) bekezdésben foglalt felhatalmazása, az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 5. § (3), a 38. § (6) bekezdésben, valamint a 175. § (24) bekezdésben, továbbá a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 6.§ e) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések

1. §

E rendelet alkalmazásában:

  1. Elektronikus űrlap: a szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatásokról és az állam által kötelezően nyújtandó szolgáltatásokról szóló 83/2012. (IV. 21.) Korm. rendelet 2.§ 3. pontjában meghatározott adatok beküldésére szolgáló elektronikus felület,
  2. E-ügyintézési rendszer: a hatósági ügyintézés módját biztosító internetes felület, amely az elektronikus úton benyújtott kérelemnek a fogadását továbbá az ügyfelek nem közhiteles tájékoztatását teszi lehetővé.

2.§

E rendelet hatálya kiterjed:

  1. Sülysáp Polgármesteri Hivatal Jegyzőjének hatáskörébe és illetékességi területére tartozó államigazgatási hatósági ügyekre,
  2. Sülysáp Város Önkormányzat Képviselő-testülete és annak szervei hatáskörébe és illetékességi területére tartozó önkormányzati hatósági ügyekre (a továbbiakban együtt: közigazgatási hatósági ügy).
  3. személyi hatálya tekintetében az e-ügyintézési rendszer valamennyi felhasználójára, akik jelen paragrafusban meghatározott ügyekben ügyfélként vesznek részt.



2. Az elektronikus ügyintézésre vonatkozó helyi szabályozás


3.§


(1)  A közigazgatási hatósági eljárások során közigazgatási hatósági ügyek elektronikus úton jelen rendeletben foglaltak szerint intézhetőek.


4.§


(1)  A hatóság által ellátott közigazgatási hatósági ügyek közül elektronikus úton kizárólag a (2) bekezdésben írt ügytípusokban és azon belül is kizárólag azon eljárási cselekmények intézhetőek, amelyek az E-ügyintézési rendszerben szerepelnek.

(2)  Elektronikus úton intézhető ügyek:

  1. Adatszolgáltatás nem üzleti szálláshely-szolgáltatási tevékenységgel kapcsolatban
  2. Bevallás a helyi iparűzési adóról állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén.


5.§


(1)  Az E-ügyintézési rendszerben regisztráció nélkül intézhető eljárási cselekmények:

  1. elektronikus űrlapok kiválasztása és letöltése
  2. az ügyintézéssel kapcsolatos tájékoztató információk elérése

(2)  Regisztrációt és előzetes bejelentkezést igényel 

  1. ügykövetés
  2. személyes beállítások
  3. beadványok hiteles benyújtása
  4. Adóegyenleg tájékoztatás


6.§


(1)  Az E-ügyintézési rendszerbe való regisztráció és bejelentkezés az Ügyfélkapuhoz való regisztrációt követően lehetséges, az itt regisztrált ügyfelek azonosítója megegyezik az adott személy Ügyfélkapu azonosítójával.

(2)  Az E-ügyintézési rendszerbe csak természetes személy ügyfelek regisztrálhatnak. Jogi személy és jogi személyiséggel rendelkező szervezet nevében a szervezet képviselője vagy általa regisztrációra és elektronikus ügyintézésre felhatalmazott természetes személy járhat el.


7.§


(1)  A hatóság az egyes ügyek indításához nyomtatványokat és elektronikus űrlapokat rendszeresíthet. Az elektronikusan beadható űrlapokat az E-ügyintézési rendszer felületén teszi közzé.

(2)  Az E-ügyintézési rendszer segítségével beadott elektronikus űrlapok a papír alapú nyomtatványok benyújtásával azonos értékűnek minősülnek, így joghatás kiváltására alkalmasak. A beadvány fogadásáról az E-ügyintézési rendszer automatikus visszaigazolást küld.


8.§


Az E-ügyintézés rendszer ügykövetési szolgáltatása keretei között tájékoztató jelleggel lekérdezheti ügyeinek állapotát, amelyek:

  1. folyamatban lévő ügyek:
  1. Iktatás előtt,
  2. Ügyintézés folyamatban,
  3. Ügyintézés szünetel.
    1. Lezárva státuszú iratok.


3. A helyi adókkal és az önkormányzati adóhatóság által kezelt központi adókkal kapcsolatos ügyintézés módja


9.§


(1)  Az önkormányzati adóhatósághoz teljesítendő bevallási és változás bejelentés kötelezettsége az önkormányzat honlapján közétett nyomtatványok alkalmazásával papír alapon, továbbá jelen rendeletben szabályozott módon, elektronikus úton is teljesíthető.

(2)  Elektronikus úton az önkormányzat által rendszeresített bevallási és bejelentkezési/változás- bejelentési űrlapok benyújtása a 4. § (2) bekezdés 2. pont esetében lehetséges.

(3)  Az önkormányzati adóhatóság az egyes helyi adókötelezettségekkel kapcsolatos bevallások és bejelentések megtételéhez nyomtatványokat és elektronikus űrlapokat rendszeresít. Az elektronikusan beadható űrlapokat az önkormányzat az E-ügyintézési rendszer felületén teszi közzé.


10.§


(1)  Amennyiben az adózó helyett annak képviselője jár el, úgy legkésőbb az első elektronikus ügyintézés időpontját megelőző munkanapon az erre rendszeresített nyomtatványon köteles bejelenteni képviseleti jogosultságát az adóhatósághoz és, hogy a képviseleti jogosultság tartalma mely adónemekre terjed ki. A képviseleti jogosultság igazolásának hiányában a képviselő által tett cselekményekhez joghatás nem fűződik.

(2)  Az adózó az (1) bekezdés szerint bejelentett képviseleti jogosultság megszűnését haladéktalanul köteles bejelenteni az adóhatósághoz. A bejelentett képviseleti jogosultság megszűnését az adózó képviselője is bejelentheti.


11.§


(1)  Az önkormányzati adóhatóság a rendszerben hitelesen azonosított adózók és képviselőik részére helyi adóegyenlegükről tájékoztatást nyújt.



4. Záró rendelkezések


12.§


(1)  Ez a rendelet 2015. július 1. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.


Sülysáp, 2015. július 18.




                          Horinka László                                                     Tóth Krisztina

                            polgármester                                                             jegyző


Kihirdetési záradék


E rendelet a mai napon kihirdetésre került.


Sülysáp, 2015. június 19.


                                                                                                    Tóth Krisztina

                                                                                                          jegyző