Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2015. 05. 22

Sülysáp Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésével, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 8. pontjával, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2), 2. §, 10. § (1), 26. §, 32. § (3), 45. §, 62. § (2), 92. § (1) és 132. § (4) bekezdésével kapott feladatkörében és felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:



I. Fejezet

Általános rendelkezések


  1. §


  1. E rendelet hatálya – az Sztv. 6. §, 7. § (1) és 32/A. § (1) bekezdésében foglaltak figyelembe vételével – az Sztv. 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.
  2. Sülysáp Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) a szociálisan rászorulók részére – az e rendeletben szabályozott feltételekkel – szociális ellátást biztosít, melynek formái:
    1. pénzbeli szociális ellátások,
    2. természetben nyújtott szociális ellátások,
    3. személyes gondoskodás útján nyújtott szociális ellátások.
  3. Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes értelmező rendelkezéseket és az általános eljárási szabályokat az Szt. 4-16. §-a határozza meg. Az egyes ellátásoknál alkalmazandó sajátos eljárási szabályokat e rendelet állapítja meg.
  4. Az ellátásra vonatkozó kérelmet a jogszabályokban, illetve az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal – igazolásokkal, nyilatkozatokkal – együtt kell benyújtani.
  5. A kérelmezőnek a kérelemben feltüntetett jövedelemadatokat az Szt. 10. §-ában meghatározottak szerint, a vagyoni helyzetre vonatkozó feltétel meglétét a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 1. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozat benyújtásával kell igazolni.
  6. A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátások megállapításáról a Képviselő-testület felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt. A személyes gondoskodás útján nyújtott szociális ellátásokról az érintett intézmény vezetője dönt.


II. Fejezet

Pénzbeli szociális ellátások


  1. §


  1. Az önkormányzat az e rendeletben megállapított jogosultsági feltételek fennállása esetén, pénzbeli ellátásként, rendszeres vagy eseti jelleggel települési támogatást nyújt.
  2. Rendszeres ellátások:
    1. települési lakásfenntartási támogatás,
    2. települési létfenntartási támogatás.
  3. Eseti ellátások:
    1. települési krízistámogatás,
    2. települési temetési kölcsön.
  4. Rendszeres ellátás akkor állapítható meg, ha
    1. a rászorultságot a kérelem benyújtásától számított egy éven belül készült környezettanulmány is alátámasztja,
    2. a kérelmező lakóhelye és lakókörnyezete gondozott, azaz
      1. a lakóhelyül szolgáló lakóház vagy lakás tiszta és rendezett,
      2. a lakóhelyhez tartozó udvar ápolt, gaz- és hulladékmentes,
      3. az ingatlan előtti, az útig terjedő közterületrész - beleértve a járdát és az árkot is - tisztántartott, télen hó- és síkosságmentesített.


  1. §


  1. A pénzbeli ellátások iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatalnál kell előterjeszteni az erre rendszeresített nyomtatványon.
  2. A család vagy háztartás egyidőben többféle támogatást is igényelhet, de a települési lakásfenntartási támogatást egyidőben legfeljebb egy személy veheti igénybe háztartásonként.
  3. A rendszeres települési támogatást a kérelem benyújtásának hónapjától vagy, ha a benyújtáskor van folyamatban levő ellátás, annak lejártát követő hónaptól kezdődően kell megállapítani.
  4. A rendszeres települési támogatást utólag, minden hónap 5-éig kell folyósítani. A pénzbeli ellátások kifizetése – amennyiben e rendelet másként nem rendelkezik - a házipénztárból készpénzben történik, de az ellátásra jogosult kérelmezheti az utalással történő kifizetést.
  5. Amennyiben a pénzbeli ellátás cél szerinti felhasználása nem látszik biztosítottnak, az azt megállapító határozatban kijelölhető a családsegítő szolgálat munkatársa, hogy a kérelmezővel együttműködve gondoskodjon a támogatás megfelelő felhasználásáról.


  1. Települési lakásfenntartási támogatás


  1. §


  1. Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult az a szociálisan rászoruló háztartás, ahol
    1. a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (a továbbiakban: nyugdíjminimum) 150 %-át, egyedül élő esetén a 200 %-át,
    2. a háztartás tagjainak vagyona nincs és
    3. rendelkezik hulladékszállítási közszolgáltatási szerződéssel.
  2. A támogatás egy hónapra eső összegét a háztartásban egy főre jutó jövedelem arányában kell megállapítani, a következők szerint:
    1. nyugdíjminimum 100 %-át meg nem haladó jövedelem esetén                       7.500 Ft
    2. nyugdíjminimum 101-150 %-a, egyedül közötti jövedelem esetén                 5.000 Ft
    3. nyugdíjminimum 151-200 %-a közötti jövedelem esetén                                2.500 Ft
  3. Egyszemélyes háztartás esetén a támogatási összeg a (2) bekezdés szerinti összegek 120 %-a.
  4. A támogatást havi rendszerességgel, legfeljebb 12 hónapra lehet megállapítani.
  5. A megállapított támogatást elsősorban természetbeni ellátásként kell biztosítani a háztartás által igénybe vett közüzemi szolgáltatások díjainak kiegyenlítésére, közvetlenül a szolgáltatónak történő átutalással, a következő sorrendben:
    1. hulladékszállítási közszolgáltatás,
    2. ivóvíz- és csatornaszolgáltatás,
    3. áram- vagy gázszolgáltatás a kérelmező választása szerint,
  6. Amennyiben a megállapított támogatás meghaladja a közüzemi szolgáltatások díjainak összegét, a támogatás fennmaradó részét a kérelmező részére kell kifizetni.


  1. Települési létfenntartási támogatás


  1. §


  1. Települési létfenntartási támogatásra jogosult az a személy, aki, vagy akinek családja időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd, mivel
    1. a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (a továbbiakban: nyugdíjminimum) 50 %-át,
    2. a család tagjainak vagyona nincs.
  2. A támogatás egyhavi összegét a család létszámának arányában kell megállapítani, a következők szerint:
    1. egyedülálló személy esetén, illetve az első családtagra vonatkozóan              5.000 Ft
    2. a további családtagokra személyenként                                                           1.000 Ft
  3. A támogatást havi rendszerességgel, legfeljebb 12 hónapra lehet megállapítani.


  1. Települési krízistámogatás


  1. §


  1. Települési krízistámogatásra jogosult az a személy, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások, illetve a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorul.
  2. A létfenntartást veszélyeztető többletkiadás kapcsolódhat különösen
    1. betegséghez,
    2. halálesethez,
    3. elemi kár elhárításához,
    4. a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához,
    5. iskoláztatáshoz,
    6. a gyermek fogadásának előkészítéséhez,
    7. a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához,
    8. a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez.
  3. A bekövetkezett rendkívüli élethelyzet akkor minősül létfenntartást veszélyeztetőnek, ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén a 200 %-át.
  4. A támogatás maximális összege 15.000 Ft.
  5. A települési krízistámogatást a kérelem benyújtásától számított legfeljebb 3 munkanapon belül kell megállapítani és kifizetni.


  1. Települési temetési kölcsön


  1. §


  1. Az önkormányzat a közeli hozzátartozó halála miatt nehéz élethelyzetbe került, ezért időszakosan létfenntartási gonddal küzdő személy részére a temetési költségek rendezésére visszatérítendő támogatás formájában kamatmentes kölcsönt nyújt.
  2. Települési temetési kölcsön annak adható, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (a továbbiakban: nyugdíjminimum) 200 %-át,
  3. A kölcsön iránti kérelmet az a hozzátartozó nyújthatja be, akinek a nevére a temetési számla szól.
  4. A kölcsön összege a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségéig terjedhet, és legfeljebb 12 hónapos részletre nyújtható.
  5. Az önkormányzat a kölcsön összegét közvetlenül a temetkezési szolgáltatónak fizeti ki.
  6. A vissza nem fizetett kölcsön összege adók módjára behajtható. Ha az adós két egymást követő alkalommal nem teljesíti részletfizetési kötelezettségét, az Önkormányzat jogosult visszafizettetni a kölcsön teljes fennmaradt összegét vagy a végrehajtási eljárást megindítani. A meg nem fizetett települési temetési kölcsön az igénylő számára juttatott egyéb települési támogatásból letiltható.


III. Fejezet

Természetben nyújtott szociális ellátások


  1. §


  1. Az e rendeletben szabályozott pénzbeli ellátások – egészben vagy részben – természetbeni szociális ellátás formájában is nyújthatók. Természetbeni ellátásként biztosítható
    1. az élelmiszer,
    2. a tüzelő,
    3. a közüzemi díjak térítése,
    4. az utalvány,
    5. a gyermekintézmények térítési díjának térítése,
    6. a helyi autóbuszjáratra szóló havijegy (bérlet).
  2. Az önkormányzat természetben nyújtott szociális ellátás: mentesítés a köztemetés megtérítése alól.


  1. Mentesítés a köztemetés megtérítése alól


  1. §


            Elhunyt köztemetés keretében, közköltségen történő eltemettetése esetén kérelemre az Önkormányzat az Sztv. 48. § (3) b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól részben vagy egészben mentesíti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben annak

  1. családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 150 %-át, egyedül élő esetében annak 200 %-át, és
  2. a temetési költség megtérítése – még kamatmentes kölcsön formájában is – veszélyeztetné a család megélhetését.


IV. Fejezet

Személyes gondoskodás útján nyújtott szociális ellátások


  1. §


  1. Az önkormányzat a személyes gondoskodás körében a következő szociális alapszolgáltatások igénybevételének lehetőségét biztosítja:
    1. étkeztetés,
    2. nappali ellátás,
    3. családsegítés,
    4. házi segítségnyújtás.
  2. Személyes gondoskodást nyújtó ellátást különösen azon szociálisan rászoruló személyek részére kell biztosítani, akik egészségi vagy mentális állapotukból eredően önálló életvitelük fenntartásában támogatásra szorulnak.
  3. Az ellátást nyújtó intézmény vezetője az ellátást igénybe vevővel vagy törvényes képviselőjével megállapodást köt.
  4. A szolgáltatást nyújtó intézmény vezetője külön eljárás nélkül köteles ellátást nyújtani, ha azzal meg lehet előzni az érintett személy életveszélyes állapotba kerülését.
  5. A személyes gondoskodás igénybevételéért – az Sztv.-ben és az e rendeletben foglaltak kivételével – térítési díjat kell fizetni. A Sülysápi Gondozási Központ által nyújtott, a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások térítési díját az 1. melléklet tartalmazza. 
  6. Ingyenes ellátásban kell részesíteni azt az ellátottat, aki jövedelemmel nem rendelkezik.


  1. Étkeztetés     


  1. §


  1. Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen
    1. koruk,
    2. egészségi állapotuk,
    3. fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,
    4. szenvedélybetegségük vagy
    5. hajléktalanságuk

miatt.

  1. Életkora miatt rászoruló az a személy, aki a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény alapján a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte.
  2. Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgáskorlátozottsága, krónikus, akut, vagy egyéb betegsége miatt a háziorvosi vagy szakorvosi igazolás alapján önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – gondoskodni nem tud.
  3. Fogyatékossága, pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes.
  4. Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni, aki az Sztv. alapján hajléktalannak minősül, és az ellátás hiánya az életét, testi épségét veszélyezteti.
  5. Az étkeztetésért fizetendő személyi térítési díjat úgy kell megállapítani, hogy az ne haladja meg az igénylő jövedelmének 25 %-át.
  6. Az önkormányzat és intézményei, valamint a TÁVÜSZ Kft. dolgozói, a Sülysápi Környéki Szociális Szolgálat helyi alkalmazottai és a sülysápi általános iskolák dolgozói az étkezést kedvezményes, az 1. melléklet szerinti ún. alkalmazotti térítési díj ellenében vehetik igénybe.


  1. Nappali ellátás – Idősek Klubja


  1. §


  1.  Az önkormányzat az Sztv. 65/F. §-ában meghatározott jogosultak részére az Idősek Klubja formájában 25 fő részére nappali ellátást nyújt, a Sülysápi Gondozási Központ útján.  
  2. Az ellátás személyi térítési díját úgy kell megállapítani, hogy az az ellátott havi jövedelmének 25 %-át, amennyiben a nappali ellátás mellett étkeztetést is nyújtanak, 30 %-át ne haladja meg. 


  1. Családsegítés és házi segítségnyújtás


  1. §


            A családsegítést és a házi segítségnyújtást az önkormányzat a Sülysáp Környéki szociális Társuláson keresztül, a Sülysáp Környéki Szociális szolgáltató útján biztosítja. E szolgáltatások igénybevételének módját és feltételeit külön rendelet szabályozza.


V. Fejezet

Egyéb rendelkezések


  1. §

           

            Az Szt. 58/B. § (2) bekezdésében foglaltakon túl a szociálpolitikai kerekasztal tagjai a következő szervezetek képviselői:

  1. Tápiómenti Kisbárka Egyesület,
  2. a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény szerinti egyházak helyi szervezetei.


  1. §


       A rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt., valamint a végrehajtására kiadott kormányrendeletek és más felsőbb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.


VI. Fejezet

Átmeneti és záró rendelkezések


  1. §


  1. E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.
  2. Hatályát veszti a szociális ellátások helyi szabályairól 22/2010. (XII. 28.) önkormányzati rendelet.
  3. Települési lakásfenntartási támogatás a folyamatban levő lakásfenntartási támogatás kifutásáig nem vehető igénybe.




Sülysáp, 2015. február 19.




                           Horinka László                                                   Tóth Krisztina

                             polgármester                                                            jegyző



Kihirdetési záradék


E rendelet a mai napon kihirdetésre került.


Sülysáp, 2015. február 20.


                                                                                                    Tóth Krisztina

                                                                                                          jegyző



1. melléklet a 3/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelethez


A sülysápi Gondozási Központ útján biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjai



I. Étkeztetés


  1. Alapadatok


Ft/fő/nap

A

B

C

D

Önköltség

Normatíva

Térítési díj maximális összege (A-B)

Fizetendő intézményi térítési díj (< C)

Étkezés

787

220

567

520 + áfa

Kiszállítás

120

-

120

102 +áfa

Étkezés kiszállítással

907

220

687

622 + áfa


  1. Intézményi térítési díj /havi 21 ellátási napra számítva/


Ellátás

Havi intézményi térítési díj



Étkezés

10.920 Ft + áfa


Szállítás

2.140 Ft + áfa


Étkezés kiszállítással

13.060 + áfa



  1. Egyéb térítési díjak


a)Alkalmazotti térítési díj = 382 Ft + áfa x étkezési napok száma.

b)Vendégebéd térítési díja = 600 Ft + áfa x étkezési napok száma.



II. Nappali ellátás


  1. Alapadatok


Ft/fő/nap

A

B

C

D

Önköltség

Normatíva

Térítési díj maximális összege (A-B)

Fizetendő intézményi térítési díj (< C)

Nappali ellátás

942

192

750

300 /TAM/

Étkezés

787

160

627 + áfa

520 + áfa

Nappali ellátás étkezéssel

1729

352

1377

300

+

520 + áfa


  1. Intézményi térítési díj /havi 21 ellátási napra számítva/


Ellátás

Havi intézményi térítési díj



Nappali ellátás

6.300 Ft /TAM/


Étkezés

10.920 Ft + áfa


Nappali ellátás étkezéssel

10.920 Ft + áfa + 6.300 Ft



III. A személyi térítési díj megállapításánál figyelembe veendő jövedelmi sávok és térítési arányok


Jövedelem (Ft/hó)

Személyi térítési díj / Intézményi térítési díj (%)



0 - 28 500

0


28 501 - 33 500

10


33 501 - 38 500

20


38 501 - 43 500

30


43 501 - 48 500

40


48 501 - 53 500

50


53 501 - 58 500

60


58 501 - 63 500

70


63 501 - 68 500

80


68 501 - 73 500

90


73 501-

100