Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2016 (XI.18.) önkormányzati rendelete

az önkormányzatnál és intézményeinél foglalkoztatottak juttatásairól

Hatályos: 2019. 02. 23- 2019. 05. 31

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2016 (XI.18..) önkormányzati rendelete

az önkormányzatnál és intézményeinél foglalkoztatottak juttatásairól

2019.02.23.

Sülysáp Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésével, valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 234. § (3)-(4) bekezdésével 237. §-ával kapott felhatalmazással, illetve feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya és célja

1. § (1) E rendelet hatálya a Sülysáp Város Önkormányzatánál, valamint az általa létrehozott polgármesteri hivatalnál, intézményeknél (a továbbiakban: önkormányzati intézmények) és 100 %-os tulajdonú gazdasági társaságoknál (a továbbiakban együttesen: munkáltatók) a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.), a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (a továbbiakban: Kjt.) vagy a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) alapján munkajogviszony keretében foglalkoztatottakra (a továbbiakban együttesen: munkavállalók) terjed ki, a rendeletben szabályozottak szerint.

(2) Nem tartoznak e rendelet hatálya alá a közfoglalkoztatás jellegű, illetőleg a megbízási vagy vállalkozási szerződéses jogviszonyokban foglalkoztatottak.

(3) E rendelet célja az (1) bekezdésben meghatározott munkavállalói kör számára törvényben, kormány vagy miniszteri rendeletben megállapított juttatásokon túli, helyi juttatások magállapítása.

2. Cafetéria

2. § (1) Az e rendelet hatálya alá tartozó munkavállalók – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – évente az önkormányzat tárgyévi költségvetésről szóló rendeletben megállapított összegű cafetéria-juttatásban részesülnek.

(2) A köztisztviselők cafetéria-juttatásának éves összege a Kttv. 151. § (1) bekezdésében megállapított legalacsonyabb összeg.

3. Munkaruházat, védőfelszerelés, egyéb segédeszköz

3. § (1) Évi 40.000 Ft összegű munkaruha-juttatásra jogosultak:

a) A Központi Konyha munkavállalói,

b) a Gólyahír Bölcsőde konyhai dolgozói,

c) a TÁVÜSZ Kft.-nél foglalkoztatott fizikai munkát végző munkavállalók a (2) bekezdés b) pontjában foglalt kivétellel,

d) a mezei őrszolgálatnál foglalkoztatott munkavállalók,

e) a Sülysápi Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatott anyakönyvvezető és közterület-felügyelő.

(2) Évi 25.000 Ft összegű munkaruha-juttatásra jogosultak:

a) a szociális vagy köznevelési intézményben, illetőleg egészségügyi területen foglalkoztatott, az ellátottak részére közvetlen ellátást, gondozást nyújtó munkavállalók,

b) a takarító munkakörben foglalkoztatott munkavállalók.

(3) A szükséges munkaruházatot – a TÁVÜSZ Kft. kivételével – a munkavállaló szerzi be, annak költsége a munkáltató nevére kiállított számla ellenében utólagosan kerül megtérítésre a részére.

(4) Azon munkavállalók, akik jogszabályban meghatározott védő-, munka vagy formaruházat viselésére kötelezettek, az (1)-(2) bekezdésben megállapított juttatásból kötelesek a jogszabály szerinti ruházatukat kiállítani.

4. § (1) A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet 1. § (1) bekezdéses szerinti munkavállaló esetében, amennyiben a foglalkozás-egészségügyi szakorvos által elrendelt szemészeti szakvizsgálat eredményeként az indokolt és a munkavállaló által használt szemüveg vagy kontaktlencse a képernyő előtti munkavégzéshez nem megfelelő, a munkáltató a munkavállalót ellátja a minimálisan szükséges, a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveggel.

(2) Az (1) pont szerinti látássegítő eszközt a munkavállaló szerzi be legalább 2 éves kihordási időre, legfeljebb 20.000 Ft értékben, ami a munkáltató nevére kiállított számla ellenében utólagosan kerül megtérítésre a munkavállaló részére.

5.1 Pótlékok és illetménykiegészítések

5. § (1) Az önkormányzati intézmények vezetőinek vezetői pótléka a pótlékalap legalább 300 %-a. A Képviselő-testület a vezető kinevezéséről szóló határozatában ennél magasabb pótlékot is megállapíthat.

(2) Azon középfokú végzettségű munkavállaló, akinek munkaköréhez a középfokú végzettségen túl egyéb szakképzettség is szükséges képzettségi pótlékra jogosult, mely az illetményalap, illetőleg a pótlékalap 40 %-a.

(3) A pénztáros munkakörben foglalkoztatott munkavállalót az illetményalap, illetőleg a pótlékalap 40 %-ának megfelelő pénzkezelési pótlék illeti meg.

(4) Intézményen belül azon munkavállaló részére, aki a munkakörével azonos munkakörben foglalkoztatott más munkavállalókhoz képest rendszeresen többletfeladatot lát el, legfeljebb az illetményalap, illetőleg a pótlékalap 40 %-ának megfelelő illetménypótlékot állapíthat meg a munkáltató.

(5) Éjszakai vagy műszakpótlékra jogosító munkakörökben a pótlék összegét átalányként kell megállapítani és kifizetni.

(6)2 A fenntartó a Dr. Gáspár István Humánszolgáltató Központnál foglalkoztatottak részére 2019. január 1. napjától havi 15.000 Ft összegű illetménykiegészítést biztosít.

6. Képzés, továbbképzés

6. § (1) Az egyes munkakörökhöz kapcsolódó kötelező továbbképzéseket a munkáltató finanszírozza.

(2) Azon munkakörök, szakképzettségek vonatkozásában, amelyekben munkaerőhiány mutatkozik, a munkáltató tanulmányi szerződést köthet a képzésre vállalkozó munkavállalóval. A tanulmányi szerződés keretében a munkáltató legfeljebb a jogszabályokban megállapított szabadidőkeretet biztosíthatja, illetőleg a tanulmányokkal kapcsolatos költségeknek – kivéve a pót-, utó- vagy ismételt vizsgák, illetőleg a képzési tervben megállapított képzési időn túli félévek költségeit – legfeljebb 85 %-át finanszírozhatja.

7. Egyéb természetbeni juttatások

7. § (1) Az e rendelet hatálya alá tartozó munkavállalók jogosultak illetményelőleg igénybevételére, amelyet legfeljebb 6 hónapos futamidővel, kamatmentesen törleszthetnek a munkabérből való letiltás szabályai szerint.

(2) Az e rendelet hatálya alá tartozó munkavállalók kedvezményes étkezésre jogosultak a Központi Konyhánál, melynek díja a külön rendeletben megállapított nyersanyagnorma általános forgalmi adóval növelt összege, a Központi Konyha munkavállalói esetében ezen összeg 50 %-a.

(3) Az Mt.-ben biztosított távolléti időn túl alkalmanként 1 nap – évente legfeljebb 3 nap – pótszabadság illeti meg azt a munkavállalót, aki véradáson vesz részt, és azt megfelelően igazolja a munkáltató felé.

8. Köztisztviselőkre vonatkozó speciális szabályok

8. §3 (1) A Sülysápi Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők Kttv. 132. §-a szerinti illetményalapját a Képviselő-testület évente az önkormányzat költségvetési rendeletében állapítja meg.

(2) A Sülysápi Polgármesteri Hivatallal 2012. december 31. napján közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselő illetménye – jelen jogviszonya fennállásáig – nem lehet alacsonyabb, mint a 2012. december 31. napján hatályos illetményalap (38.650 Ft) és illetménykiegészítés (20 %) szerint megállapított illetménye.

(3) A Sülysápi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott belső szervezeti egységeinek vezetői osztályvezetői szintnek megfelelő vezetői megbízással kerülnek kinevezésre, ezen felül további vezetői illetménypótlékra nem jogosultak.

9. Záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet 1. függelékét képezi a rendelet hatálya alá tartozó munkáltatók felsorolása.

(2) E rendelet 2. függelékét képezi a 3-4. § hatálya alá tartozó munkakörök felsorolása intézményenként.

(3) E rendelet 2017. január 1-jén lép hatályba.

(4) Hatályát veszti a Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről szóló 29/2012. (I. 10.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet4

1

Módosította: 2/2019. (II. 21.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos: 2019. február 23-tól.

2

Beiktatta: 2/2019. (II. 21.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatályos: 2019. február 23-tól.

3

Módosította: 2/2019. (II. 21.) önkormányzati rendelet 3. §. Hatályos: 2019. február 23-tól.

4

Hatályon kívül helyezte: 2/2019. (II. 21.) önkormányzati rendelet 4. §. Hatálytalan: 2019. február 23-tól.