Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2017. (IX.22.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

Hatályos: 2022. 10. 01

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2017. (IX.22.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

2022.10.01.

Sülysáp Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjával, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésével, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a)-h) pontjával kapott felhatalmazással, illetve feladatkörében a következőket rendeli el:

I. Fejezet

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja Sülysáp sajátos településképének társadalmi bevonás és konszenzus által történő védelme és alakítása, a helyi építészeti örökség hosszú távú megőrzése, ennek érdekében

a) a védetté nyilvánítás, a védelemmegszüntetés és a védelemhez kapcsolódó önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer szabályozása;

b) a településképi követelmények megállapítása.

(2) A rendelet hatálya Sülysáp város közigazgatási területére terjed ki.

(3) A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Tr.) előírásait, az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) előírásait, valamint a hatályos Helyi Építési Szabályzatot és Szabályozási Tervet e rendelettel összhangban kell alkalmazni.

(4) A rendelet a település területén helyi egyedi és területi védelemmel érintett objektumokra, továbbá a településképi szempontból meghatározó területekre egyedi szabályokat állapít meg.

(5) E rendelet az alábbi mellékletekkel együtt érvényes:

a) A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke

b) A településképi szempontból meghatározó területek jegyzéke

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Védett épület: a Sülysáp Város Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testület (a továbbiakban: Képviselő-testület) által védetté nyilvánított olyan épület, amely a hagyományos városkép megőrzése szempontjából építészeti, várostörténeti, régészeti, művészeti, műszaki szempontból jelentős. A védett épület minden alkotórészét - ideértve a hozzátartozó kiegészítő külső és belső díszítő elemeket is - védelem illeti.

2. Védett épületrész: a Képviselő-testület által védetté nyilvánított olyan épületrész, amely egészében nem védett épületben helyezkedik el. Védett épületrész lehet különösen egy épület tömege, utcai homlokzata, belső udvari homlokzata, üzletportálja, tetőzete, kapubejárója, lépcsőháza, különleges tartószerkezete.

3. Védett terület: a Képviselő-testület által védetté nyilvánított olyan terület, mely a rajta előforduló jellegzetes épületek, épületegyüttesek, építmények következtében sajátos megjelenéssel bír, közterület-rendszere, telekstruktúrája különleges, helytörténeti jelentőséggel bír, így az egységes településkép szempontjából együtt kezelendő, védendő terület.

4. Védett műtárgy: a Képviselő-testület által védetté nyilvánított közterületi vagy egészében nem védett épülethez szervesen hozzátartozó műtárgy. Védett műtárgy lehet különösen a jelentős esztétikai, történeti értéket képviselő emlékmű, emléktábla, szobor, kerítés, kapuzat vagy más, ingatlanhoz szorosan kötődő képző- és iparművészeti alkotás.

5. Védett érték károsodása: minden olyan beavatkozásból eredő értékromlás, ami a védett érték teljes, vagy részleges megsemmisüléséhez, építészeti karakterének részleges vagy teljes előnytelen megváltozásához, általános esztétikai, szerkezeti értékcsökkenéséhez vezet.

II. Fejezet

A HELYI VÉDELEM

3. A helyi védelem feladata, általános szabályai

3. § (1) A helyi védelem feladata

a) a védelmet igénylő, de magasabb szintű oltalom alatt nem álló építészeti örökség meghatározása, dokumentálása, védetté nyilvánítása, nyilvántartása, megőrzése, megőriztetése és a lakossággal történő megismertetése, továbbá

b) a helyi védelem alatt álló építészeti örökség károsodásának megelőzése, illetve a károsodás csökkentésének vagy megszüntetésének, továbbá a védett értékek fenntartásának, megújulásának elősegítése.

(2) A helyi védelem tárgyát képezi mindaz az épített és természeti érték (épület, építmény, utcarész, településrész, épületrész, építményrész, közterületen lévő szobor, emlékmű, növény, növények együttese, élőhely) melyet a Képviselő-testület építészeti, művészeti, néprajzi, településtörténeti, természeti, esztétikai értéke miatt védetté nyilvánít.

(3) A település területén helyi védelem fajtái:

a) egyedi védelem,

b) területi védelem.

(4) A helyi védelem alatt álló építmények, objektumok és területek jegyzékét az 1. melléklet tartalmazza.

(5) Tilos a helyi védett építészeti örökség elemeinek veszélyeztetése, megrongálása, megsemmisítése.

4. A helyi védelem alá helyezés és a védelem megszüntetésének szabályai

4. § (1) A helyi védelem alá helyezést vagy annak megszüntetését a Képviselő-testület, illetve bármely, a településen élő magánszemély vagy ott tevékenykedő jogi személy, civil szervezet kezdeményezheti.

(2) A helyi védetté nyilvánítás kezdeményezésére vagy annak megszüntetésére (a továbbiakban együttesen: kezdeményezés) az Önkormányzathoz kérelmet kell benyújtani. A kezdeményezésről a Képviselő-testület rendelettel dönt.

(3) A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) az építmény megnevezését, rendeltetését, szükség esetén körülhatárolását,

b) pontos hely megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám, épületrész),

c) az építmény rövid ismertetését, leírását,

d) a kezdeményezés indokolását,

e) a védendő, illetve védett érték fotódokumentációját.

5. § (1) A kezdeményezéssel kapcsolatos döntés-előkészítéséről a Sülysápi Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) gondoskodik.

(2) A védetté nyilvánítást vagy annak megszüntetését megelőzően értékvizsgálatot kell készíteni, melynek keretében ki kell kérni a Helyi Értéktár Bizottság valamint a Képviselő-testület településrendezéssel-településfejlesztéssel kapcsolatos kérdésekben illetékes bizottságának véleményét.

(3) A helyi védettség alá helyezési, illetve annak megszüntetésére irányuló eljárás megindításáról az érdekelteket értesíteni kell következők szerint:

a) egyedi védelemmel kapcsolatos kezdeményezés esetén az ingatlannal rendelkezni jogosultakat közvetlenül,

b) területi védelemmel kapcsolatos kezdeményezés esetén az érintet tulajdonosokat a helyben szokásos módon hirdetmény útján,

c) minden esetben a nyilvánosságot a helyben szokásos módon hirdetmény útján.

(4) Az előkészítő eljárás alatt – legalább 30 napos határidővel – az érdekeltek véleményt nyilváníthatnak, amit a Képviselő-testület az elkészített szakmai anyaggal együtt megtárgyal. A véleménynyilvánítás elmaradása a kezdeményezéssel való egyetértésnek minősül.

(5) A döntés során a Képviselő-testület figyelembe veszi a kezdeményezés dokumentációját, az értékvizsgálat megállapításit, valamint az érdekeltek és a nyilvánosság észrevételeit.

(6) A védetté nyilvánításról, illetve annak megszűntetéséről 30 napon belül értesíteni kell:

a) a kezdeményezőt,

b) az ingatlan vagy természeti érték tulajdonosát, használóját, kezelőjét,

c) az illetékes ingatlan-nyilvántartási hatóságot,

d) az illetékes elsőfokú építésügyi hatóságot,

e) területi védelem esetén az érintett közművek üzemeltetőit,

f) építmények esetében az illetékes műemlékvédelemért felelős szervet, természeti érték esetén a természetvédelemért felelős szervet,

g) helyben szokásos módon a nyilvánosságot.

6. § (1) A kezdeményezéstől a testületi döntésig terjedő időszakban az építményt védettnek kell tekinteni, és – átmeneti szabályozásként – arra a helyi védelemre vonatkozó előírásokat kell alkalmazni.

(2) Amennyiben egy helyi védettség alatt álló értéket magasabb szintű védettség alá helyeznek, annak helyi védettsége a védelem alá helyező jogszabály erejénél fogva megszűnik. Ha a védett érték magasabb szintű védettsége megszűnik, a Polgármesteri Hivatal köteles megvizsgálni a helyi védettség alá helyezés lehetőségét.

(3) A helyi védelem alá helyezést, illetve annak megszüntetése tényét az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyezni a következők szerint: „helyi védett érték”. A bejegyzésről a helyi Polgármesteri Hivatal gondoskodik. A bejegyzés esetleges elmaradása a védettség hatályát nem érinti.

(4) A helyi védelem alatt álló épületet, építményt az e célra rendszeresített egységes táblával kell megjelölni, melyen fel kell tüntetni a helyi védelem tényét és elrendelésének időpontját. A tábla szövege: „Sülysáp Város Önkormányzatának Képviselő-testülete védetté nyilvánította ... évben”. A tábla elhelyezéséről, karbantartásáról, pótlásáról a Polgármesteri Hivatal gondoskodik. A tulajdonos, használó a tábla elhelyezését tűrni köteles.

(5) A védettség megszüntetésére akkor kerülhet sor, ha

a) a védetté nyilvánított helyi érték megsemmisül,

b) a védett terület, illetve érték, a védelem alapját képező értékeit helyreállíthatatlanul elveszítette,

c) a védelem tárgya a védelemmel összefüggő szakmai ismérveknek már nem felel meg,

d) a védett érték magasabb (műemléki) védettséget kap.

5. Helyi védett értékek fenntartására, átalakítására, bővítésére és bontására vonatkozó építészeti követelmények

7. § (1) A helyi védelem alatt álló értéknek a védelmi célnak megfelelő, folyamatos fenntartásáról a tulajdonos köteles gondoskodni, ennek keretében köteles jókarbantartani, állapotát megóvni. A tulajdonos e kötelezettsége kiterjed a védelem alá helyezett érték minden alkotóelemére, és részletére, függetlenül attól, hogy azok a rendeltetésszerű használathoz szükségesek-e vagy sem.

(2) A tulajdonos és használó egyaránt felelősséggel tartozik a védett érték méltó, rendeltetésének megfelelő használatáért, a használat nem veszélyeztetheti annak fennmaradását. Amennyiben a rendeltetéstől eltérő használat a védett érték állagának romlásához, esztétikai értékének csökkenéséhez vezet, úgy a használatot - jogszabályi keretek között - az illetékes építésügyi hatóság korlátozza vagy megtiltja.

(3) A helyi védelem alatt álló elemet nem veszélyeztetheti, településképi vagy műszaki szempontból károsan nem befolyásolhatja az azon vagy közvetlen környezetében végzett építési tevékenység, területhasználat.

8. § (1) A védett épületeket hagyományos építészeti tömegükben, tetőformájukban kell megtartani, érintetlenül hagyva az értéket képező homlokzati nyílásrendet és a nyílások osztását, megőrizve az eredeti homlokzati tagozatokat és a homlokzat egységes színezését.

(2) A védett építmények eredeti külső megjelenését, ezen belül

a) egészének és részleteinek külső geometriai formáit, részletképzését, valamint ezek rész- és befoglaló méreteit,

b) eredeti anyaghatását egészében és részleteiben,

c) az eredeti színezését, vagy ha ez nem ismert, a védett építmény jellegének és környezetének megfelelő színezést,

d) eredeti épülettartozékait és felszereléseit

az e rendeletben foglaltak figyelembe vételével kell megőrizni, illetve helyreállítani.

(3) Védett épület közterület felőli homlokzatának felújítása esetén

a) Az épületeken homlokzat-felújítás, homlokzat-átalakítás, portál ki- vagy átalakítás csak a teljes épülethomlokzat figyelembe vételével történhet.

b) csak azonos megjelenésű nyílászárók alkalmazhatók,

c) A hagyományos épületszerkezetek, anyagok használata, az eredeti anyagok felhasználása az irányadó. Amennyiben az eredeti anyaghasználat és alkalmazott épületszerkezetek nem ismertek, úgy csak természetes anyagokat lehet alkalmazni (tégla, kő, cserép, természetes pala, fa stb.).

d) A homlokzatnak a jelenlegitől eltérő vakolása, színezése színezési terv alapján valósítható meg. Az épületek színezésénél a természetes anyagok színeit, az épített és a természetes környezetbe illően kell alkalmazni. A vakolt felületeken a fehér és tört-fehér színek előnyben részesítendők, kék, lila, piros színek különböző árnyalatai nem alkalmazhatók.

e) Az épületek, épületrészek szerkezetei, homlokzati részletei, tartozékai megőrzendők, hiány esetén pótlandók.

(4) Az épületek, épületrészek szerkezetei, homlokzati részletei, tartozékai megőrzendők, hiány esetén pótlandók.

(5) Védett építményen, épületen és területen gépészeti és egyéb berendezés (klíma, szellőző, szerelt kémény, napkollektor, stb.) nem létesíthető, kivéve rejtett módon és a védett objektum építészeti elemeivel összhangban.

9. § (1) A védett épület belső korszerűsítését, átalakítását, esetleg bővítését a védettség nem akadályozza, sőt, a védelem érdekében elő kell segíteni ezen épületek mai igényeknek megfelelő használatát. A belső átalakításokat az eredeti szerkezet és belső értékek tiszteletben tartásával kell megoldani.

(2) A védett épületet úgy lehet bővíteni, hogy az eredeti épület tömegformája, homlokzati kialakítása, utcaképi szerepe ne változzon, illetve a legkisebb kárt szenvedje, és a tervezett bővítés a régi épület formálásával, szerkezetével, anyaghasználatával összhangban legyen.

(3) A védett épülettartozékot az épület elbontása után az új épületbe – felújítás, javítás után – vissza kell építeni.

(4) Védett épület bontására csak a teljes műszaki és erkölcsi avultság esetén kerülhet sor, ha a védelemben részesülő építészeti érték károsodása olyan mértékű, hogy a károsodás műszaki eszközökkel nem állítható helyre. A védett épület bontására csak a védettség megszüntetését követően kerülhet sor.

(5) Helyi védett épületen tetőtér-beépítés, vagy emeletráépítés csak akkor alkalmazható, ha ezt az illeszkedés szabályai lehetővé teszik, és ha a homlokzati értékek megőrizhetőek.

10. § (1) Helyi védelem alatt álló szobor, szoborcsoport, emlékmű nem védett elemeinek esetleges cseréje, illetve hiányzó elemeinek pótlása során a védett elemeket

a) a tömeghatás,

b) a teljes magasság,

c) a talapzat és a szobor magassági aránya,

d) az anyaghasználat

szempontjából mértékadónak kell tekinteni.

(2) A szobrok, emlékművek, kőkeresztek javítását, karbantartását szakképzett restaurátorral kell elvégeztetni. A helyi védett alkotásokat a szoborlapok tartalmazzák.

III. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ TERÜLETEK

6. A településképi szempontból meghatározó területek megállapítása

11. § (1) Településképi szempontból meghatározó területet az a településrészt képez, amely a jellegzetes, értékes, hagyományt őrző építészeti arculatot, településkaraktert hordoz. A településképi szempontból meghatározó területek lehatárolásáról a Képviselő-testület rendelettel dönt.

(2) A településképi szempontból meghatározó területek lehatárolását a 2. melléklet szerinti jegyzék tartalmazza.

IV. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETELMÉNYEK

7. Általános területi településképi követelmények

12. § (1) A település területén található épületek, objektumok, műtárgyak rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban való fenntartása, jókarbantartása a tulajdonos kötelezettsége. Leromlott állapotú épületek, félbemaradt építkezések esetén is gondoskodni kell arról, hogy ezek látványából eredően a településkép a legkevésbé sérüljön.

(2) A település beépült területein – az egyéb jogszabályi feltételek betartásán túl –

a) az épületek elhelyezése, tömegalakítása, anyaghasználata, színképzése során illeszkedni kell az utca építészeti karakteréhez,

b) az utcafronti kerítés vonalvezetésével és magasságával illeszkedni kell a szomszédos ingatlanok utcafronti kerítéséhez.

(3) 10 % feletti lejtésű terepen az épületet terepre kell illeszteni.

8. Általános egyedi településképi követelmények

13. § (1) A település területén az építményhomlokzatok színezése során jellemzően a fehér, illetve a színek világos árnyalatai, valamint az építőanyagok természetes színei alkalmazhatók, rikító, élénk vagy sötét színek teljes homlokzati felületen történő alkalmazása tilos.

(2) A műemlékek, illetve a helyi védelem alatt álló építmények felújítása során azok eredeti épületszínezése alkalmazandó.

(3) Védett épületek környezetében, együttláthatóság esetén az építmények színképzésével alkalmazkodni kell a védett épület színhasználatához az árnyalatot illetően is.

(4) Épület tetőfedésének anyaga nem lehet nagyelemes bitumenes vagy műanyag hullámlemez, illetve hullámpala, fém hullámlemez pedig csak 20 fokos hajlásszögig alkalmazható.1

(5) A tetőhéjazat színének megválasztása során kizárólag a hagyományos héjazatokhoz és a természeti környezethez illeszkedő színek alkalmazhatók.2

(6) Az épületek közterületről látható homlokzatain, illetve tetőfelületein – kivéve, ha annak elhelyezése műszakilag igazoltan máshol nem megoldható – nem helyezhető el:

a) napenergiagyűjtő-panel,

b) hőszivattyú,

c) klíma berendezés kültéri egysége,

d) parabola antenna,

e) gáznyomás-szabályozó,

f) világítás kivételével egyéb műszaki berendezés.

9. Történeti meghatározó településrészek építészeti követelményei

14. § (1) A történeti településrészeken megőrzendő a településrész karakterét adó

a) utcarendszer és telekszerkezet,

b) épülettömeg-formálás, tetőforma, valamint az épületek utcai homlokzati rendszere (ablakok száma, méretbeli aránya, anyag- és színhasználat)

c) kerítés- és kapuformák, növényzet.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt karakterjegyekhez bővítés, átalakítás vagy új épület építése során is illeszkedni kell.

(3) A területen a fő rendeltetésű épületeken kizárólag magastető alkalmazható, a tető hajlásszöge 35-45 fok között lehet.

(4) A közterületek burkolatát, az utcabútorokat az utcakép jellegzetességének megtartásával kell elhelyezni.

10. Beépítésre nem szánt meghatározó településrészek területi építészeti követelményei

15. § (1) A mezőgazdasági területeken fából vagy cserjesávval takart drótfonatból készült, lábazat nélküli, áttört (70 %-ban átlátható) kivitelű kerítés építhető; tömör kerítés nem alakítható ki.

(2) Az erdőterületeken fából vagy vadhálóból készült lábazat nélküli, áttört (90 %-ban átlátható) kivitelű kerítés létesíthető.

(3) A külterületi beépített telek kerítésének belső oldalával párhuzamos legalább 80 cm széles sávját védő-, takaróhatású fa- és cserjeszinttel kialakított zöldsáv telepítésére kell felhasználni az oldal- és hátsókerti telekhatáron. Az előkertben részlegesen takaró hatású, dekoratív fás növényzet telepítendő.

11. Zöldfelületek, kertek kialakításának általános településképi követelményei

16. § (1) A település területen található zöldfelületek fenntartása, jókarbantartása a tulajdonos (kezelő) kötelezettsége. A fenntartás során biztosítani kell meglevő zöldfelületek kondicionáló és esztétikai értekének növelését célzó fejlesztését is.

a) A közutak, közterek fásítása során csak előnevelt, útsorfa minőségű várostűrő fajok, külterületen csak honos fajok alkalmazhatók.

(2) Építmények elhelyezésénél a lehető legnagyobb összefüggő zöldfelület kialakítására kell törekedni.

(3) Az ingatlanokon folytatott tevékenységből eredő településidegen vagy esztétikailag nem kívánatos látványt a telekhatáron belül védőfásítással kell eltakarni.

(4) A fasorok, facsoportok, sövények, cserjesorok telepítésénél figyelembe kell venni a városkép védelmi szempontokat is, hogy a telepített növényzet a településképi szempontból értékes feltárulást ne zavarja, a kedvező látványt ne takarja, az állomány felnövekedését követően sem.

(5) A zöldfelületeken elhelyezett kerti építmények és burkolatok szín- és anyaghasználatát az építészeti környezethez illeszkedően kell megválasztani.

17. § (1) A zöldfelületek kialakításánál

a) a táji és a termőhelyi adottságoknak megfelelő növényfajok telepítendők,

b) agresszíven gyomosító, allergizáló hatású fafajok nem telepíthetők,

c) telekhatár menti fásszárú növényzetet úgy kell telepíteni és fenntartani, hogy az a szomszédos telek használatát ne korlátozza.

(2) A telepítésre vagy visszapótlásra alkalmazható fás növényfajok a 3. mellékletben kerültek meghatározásra.

(3) A védelmi célú zöldsávokat háromszintű növényállomány telepítésével kell kialakítani. A védő zöldsáv háromszintű növényállománya a következők szerint alakítandó ki: fák (minimum 70 % lombos, legfeljebb 30 % örökzöld fa), magas cserje, alacsony cserje. A kedvezőtlen látványt takaró védőzöldsávok minél zártabb szerkezettel alakítandók ki.

(4) A településképi szempontból jelentőséggel bíró fák, fasorok fakivágása csak a faegyedek elhalása vagy közveszély elhárítása esetében lehetséges, illetve engedélyezhető, a fák vagy fasor egyidejű pótlása mellett.

(5) A kivágott, eltávolított vagy elpusztult fák pótlásáról gondoskodni kell.

12. Az egyes sajátos építményekre, műtárgyakra és egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó általános településképi követelmények

18. § (1) Belterületen új közmű-, illetve elektronikus hírközlési hálózatot és ezekhez kapcsolódóan egyedi ingatlancsatlakozást létesíteni csak földfelszín alatti kiépítéssel szabad, akkor is, ha a gerinchálózat felszíni (oszlopokon fektetett) kiépítésű.

(2) A történeti településrészek területén és azok 300 méteres körzetében a megengedett építménymagasságot meghaladó magasságú energiaellátási és hírközlési sajátos építmények, műtárgyak nem helyezhetők el.

(3) A sajátos építmények és műtárgyak vonatkozásában természetes anyagokat és hagyományos építészeti megoldásokat kell alkalmazni a következő területeken:

a) helyi védelemben részesülő területeken,

b) védett természeti területen,

c) országos ökológiai hálózat területén,

d) Natura 2000 területen,

e) tájképvédelmi területeken.

13. A reklámeszközökre vonatkozó általános településképi követelmények

19. § (1) Reklámhordozót épületek homlokzatán, építési telken és közterületen önállóan, kéményen és utcabútorok erre a célra kialakított részén biztonságosan rögzítve lehet elhelyezni, oly módon, hogy az ne akadályozza a közterület más részeinek és a szomszédos ingatlanok rendeltetésszerű használatát, valamint ne sértse a szomszédok jogait és törvényes érdekeit.

(2) Mobil (talajhoz, burkolathoz nem rögzített) hirdető berendezés közterületen kizárólag

a) a kereskedelmi-szolgáltató egység előtt, az üzlet nyitvatartási ideje alatt,

b) alkalmi rendezvény esetén a rendezvényt megelőző legfeljebb 5 nappal – a közlekedésbiztonsági és köztisztasági szempontok figyelembe vételével –

helyezhető el.

(3) Reklámeszköz olyan villogó vagy káprázást okozó fényforrással, illetőleg mozgó elemmel, amely a közlekedés- és közbiztonságot zavarja nem helyezhető el.

(4) Egyebekben a reklámeszköz elhelyezésénél – a közterület-használatra vonatkozó önkormányzati rendeletet, valamint az e rendelet II. Fejezetében és 5-6. alcímében foglalt feltételeket be kell betartani.

(5) Nem helyezhető el reklámeszköz, kivéve az adományozó nevét feltüntető táblát:

a) közterületen álló fán, kivéve favédőrácson,

b) közterületnek minősülő parkban, kivéve sportparkban,

c) védett természeti területen,

d) vízfolyás árterében, kivéve a cég- és címtáblát, cégért, cégfeliratot, megállító reklámeszközt.

V. Fejezet3

KÖTELEZŐ SZAKMAI KONZULTÁCIÓ ÉS BEJELENTÉSI ELJÁRÁS

14. Rendelkezés a településkép-védelmi tájékoztatásról és szakmai konzultációról

20. §4 (1) Átr5uházott hatáskörben polgármester a településkép védelme érdekében szakmai konzultációt biztosít, ennek keretében tájékoztatást ad a településképi követelményekről.

(2) A szakmai konzultáció kizárólag a helyi védelemmel érintett építményt érintő építési vagy felújítási tevékenység esetében kötelező.

(3) A konzultációra vonatkozó kérelmet a Polgármesteri Hivatalban kell előterjeszteni. A kérelem minimális tartalmi követelményei:

a) helyszín megjelölése (cím, helyrajzi szám),

b) tervezési program (tervezett tevékenység leírása),

c) vázlatterv, vázlatrajz, amennyiben rendelkezésre áll.

14/A.6 Településképi bejelentési eljárás

20/A. § (1) Átruházott hatáskörben a polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le az alábbi ügyekben:

a) kereskedelmi, vendéglátó rendeltetésű épület építése, bővítése, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 20,0 m2 alapterületet;

b) az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57/F. § hatálya alá nem tartozó, rendeltetésmódosítást vagy a rendeltetési egységek számának megváltozását jelentő rendeltetésváltozások;

c) reklámok és reklámhordozók elhelyezése.

(2) A településképi bejelentési eljárás iránti kérelemhez megfelelő jogosultsággal rendelkező tervező által készített építészeti-műszaki dokumentációt kell mellékelni, melynek alkalmasnak kell lennie arra, hogy az alapján a településrendezési eszközöknek és a településképi követelményeknek való megfelelés megítélhető és igazolható legyen.

(3) Az (1) bekezdés a)-b) pontja szerinti ügykörökben gépjármű elhelyezési mérleget is mellékelni kell.

(4) A településképi bejelentési eljárást a településkép-védelmi törvényben és a Tr.-ben foglaltak szerint, az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény megfelelő alkalmazásával kell lefolytatni.

VI. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉS

18. A településképi kötelezési eljárás

21. § (1) A jelen rendeletben foglalt rendelkezések megsértése településképi kötelezési eljárás megindítását vonja maga után.

(2) A településképi kötelezési eljárást a polgármester folytatja le a településkép-védelmi törvényben és a Tr.-ben foglalt szabályok szerint.

VII. Fejezet

ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁSI ÉS ÖSZTÖNZŐRENDSZER

15. A helyi védett értékek megőrzésének helyi ösztönzőrendszere

Az önkormányzat a helyi védett érték fenntartását, felújítását, rekonstrukcióját a következő formákban támogathatja:
a) a költségvetésben erre a célra elkülönített Alapból pályázat útján,
b) a helyi adórendeletben biztosított adókedvezménnyel.

16. Helyi Értékvédelmi Alap

22. § (3) A Képviselő-testület a helyi egyedi védelem alatt álló építmények fenntartásának, megőrzésének támogatására Helyi Értékvédelmi Alapot (a továbbiakban: Alap) hoz létre.

(4) Az Alap éves pénzügyi keretét az Önkormányzat a tárgyévi költségvetésében határozza meg.

(5) Az Alapból támogatási igény alapján vissza nem térítendő támogatás nyújtható (a továbbiakban: helyi értékvédelmi támogatás).

17. A helyi értékvédelmi támogatás igénybevételének és elszámolásának rendje

23. § (1) Támogatási igényt az ingatlannal rendelkezni jogosult vagy annak hozzájárulásával az ingatlan használója is benyújthat.

(2) Támogatási igény a védettséggel összefüggésben felmerülő többletköltségek finanszírozására terjeszthető elő, az általános ingatlantulajdonosi kötelezettségként fennálló fenntartási, karbantartási kiadásokra, illetőleg az ingatlantulajdonos saját igényét szolgáló beruházásokra nem.

(3) A támogatási kérelemben fel kell tüntetni, illetve csatolni kell:

a) a kérelmező nevét, címét, elérhetőségeit,

b) az ingatan címét, helyrajzi számát,

c) a tervezett beruházás részletes leírását, különös tekintettel azokra a tételekre, amelyek a védelemből eredő többletköltséget eredményezik,

d) a felújítás tervezett költségvetését,

e) építési engedélyhez kötött munka esetén az építési engedélyezési tervdokumentációt és a jogerős építési engedélyt,

f) építési engedélyhez nem kötött munka esetén az építési engedélyezési tervdokumentációnak megfelelő terveket, az elvégezendő munka leírását,

g) fénykép-dokumentációt az építmény állapotáról, homlokzatáról,

h) az igényelt támogatási összeg megjelölését, felhasználásának tervezett módját és a munka elkészülésének vállalt határidejét.

(4) A támogatási igények az Alap kimerüléséig folyamatosan benyújthatók, a beérkezett a Képviselő-testület a benyújtást követő munkaterv szerinti ülésén dönt.

(5) Az önkormányzati támogatás a védett érték megóvása, állagának megőrzése érdekében a végzett munkák költségének 50 %-áig terjedhet, de legfeljebb 500.000,- Ft lehet.

(6) A forrás szűkössége esetén az egyidőben döntés alatt álló kérelmek közül előnyt élvez az a támogatási igény, amelyik

a) helyi szinten kiemelt jelentőségű épületre (helye, kora vagy szerepe miatt) vonatozik,

b) már elkezdett felújítási munka befejezésére irányul.

(7) Támogatás ugyanarra az ingatlanra legfeljebb 5 évente adható.

24. § (1) A támogatásban részesült kérelmezővel (a továbbiakban: kedvezményezett) az Önkormányzat támogatási szerződést köt. A kedvezményezett köteles minden olyan körülményt jelezni, amely a pályázati támogatás szerződés szerinti felhasználását akadályozza. Ebben az esetben szerződésmódosításra kerülhet sor.

(2) A felújítási munka elkészültét a kedvezményezett köteles bejelenteni, az elkészült munkát a Polgármesteri Hivatal – függetlenül attól, hogy az építési engedély köteles volt-e – a helyszínen ellenőrzi.

(3) Az építési munka elkészültének bejelentésével egyidőben elszámolást benyújtani a Polgármesteri Hivatalhoz, melyben számlákkal kell igazolni a felújítás teljes bekerülési költségének legalább 80 %-át.

(4) A támogatás elszámolásának elfogadásáról a Képviselő-testület dönt.

(5) A jogosulatlanul igénybe vett, nem cél szerint felhasznált vagy fel nem használt támogatást a kedvezményezett köteles – kamatokkal – visszatéríteni, ami iránt a Polgármesteri Hivatal intézkedik.

(6) Az önkormányzati támogatással felújított épület védettsége 10 éven belül nem törölhető.

VIII. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

18. Hatálybalépés

25. § (1) A rendelet a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontjában nevesített államigazgatási szervek és partnerek közreműködésével készült.

(2) E rendelet 2018. január 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(3) Hatályát veszti az építészeti örökség helyi védelméről és támogatási rendszeréről szóló 26/2010. (XII. 28.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 19/2017. (IX. 22.) önkormányzati rendelethez

A helyi védelem alá vont értékek listája

A

B

C

1.

Megnevezés

Cím

Hrsz.

2.

Gondozási központ épülete

Vasút u. 24/A.

1399/2

3.

Művelődési központ épülete

Szent István tér 7.

103

4.

Óvoda és helytörténeti gyűjtemény épülete

Dózsa Gy. u. 105.

939

5.

Hevesy-kastély kapuzata

Dózsa Gy. u. 110.

670

6.

Általános iskola épülete

Malom u. 14-18.

7.

Lakóház (Letső-villa)

Pesti út 17.

4332

8.

Lakóház

Kápolna u. 12.

4290

9.

Lakóház

Szőlő u. 35.

4195/1

10.

Lakóház

Szőlő u. 69.

4178

11.

Lakóház

Szőlő u. 71.

4177/2

12.

Lakóház

Forrói út 43.

813

13.

Lakóház

Kossuth L. u. 57.

552/1

14.

Kőkép

Fő u.– Kiskókai u. sarok

15.

Útszéli keresztek

Sülysáp közig. területén

2. melléklet a 19/2017. (IX. 22.) önkormányzati rendelethez

1. A településképi szempontból meghatározó területek jegyzéke

B

C

1.

Településrész elnevezése

Településrész lehatárolása

2.

Történeti településrész

Kossuth L. utca 259 hrsz.-tól
Kossuth tér
Templom utca
Kis köz
Dankó Pista utca
Dankó Pista köz
Gáspár István utca
Jókai Utca
Alkotmány út
Dózsa György utca 664 hrsz.-tól
Dózsa György köz
Forrói út
Forrói köz

Szőlő utca
Sági utca
Melegvölgyi utca
Templom tér
Kápolna utca
Kiskókai utca
Kis köz
Fő utca 3986-4048/2 hrsz., 4055/1-4280 hrsz.

3.

Átalakuló-nőtt településrész

A belterület történeti településrészen kívüli területei

4.

Beépítésre nem szánt településrész

külterület

2. A településképi szempontból meghatározó területek lehatárolásának térképi bemutatása

3. melléklet a 19/2017. (IX. 22.) önkormányzati rendelethez

1. A településképi szempontból meghatározó területek jegyzéke

A

B

1.

tudományos („latin”) elnevezés

magyar elnevezés

2.

lombos fák

3.

Acer campestre

mezei juhar

4.

Acer platanoides

korai juhar

5.

Acer pseudoplatanus

hegyi juhar

6.

Acer tataricum

tatár juhar, feketegyűrű juhar

7.

Alnus glutinosa

enyves éger, mézgás éger

8.

Alnus incana

hamvas éger

9.

Betula pendula

közönséges nyír, bibircses nyír

10.

Betula pubescens

szőrös nyír, pelyhes nyír

11.

Carpinus betulus

közönséges gyertyán

12.

Carpinus orientalis

keleti gyertyán

13.

Castanea sativa

szelídgesztenye

14.

Cerasus avium (Prunus avium)

vadcseresznye, madárcseresznye

15.

Cerasus mahaleb (Prunus mahaleb)

sajmeggy

16.

Fagus sylvatica

közönséges bükk

17.

Fraxinus angustifolia ssp. pannonica

magyar kőris

18.

Fraxinus excelsior

magas kőris

19.

Fraxinus ornus

virágos kőris, mannakőris

20.

Juglans regia

közönséges dió

21.

Malus sylvestris

vadalma

22.

Padus avium

zelnicemeggy, májusfa

23.

Populus alba

fehér nyár

24.

Populus canescens

szürke nyár

25.

Populus nigra

fekete nyár

26.

Populus tremula

rezgő nyár

27.

Pyrus pyraster

vadkörte, vackor

28.

Quercus cerris

csertölgy, cserfa

29.

Quercus farnetto (Q. frainetto, Q. conferta)

magyar tölgy

30.

Quercus petraea (Q. sessiliflora)

kocsánytalan tölgy

31.

Quercus pubescens

molyhos tölgy

32.

Quercus robur (Q. pedunculata)

kocsányos tölgy

33.

Salix alba

fehér fűz

34.

Sorbus aria

lisztes berkenye

35.

Sorbus aucuparia

madárberkenye

36.

Sorbus dégenii

-

37.

Sorbus domestica

házi berkenye

38.

Sorbus pseudolatifolia

-

39.

Sorbus rédliana

-

40.

Sorbus semiincisa

budai berkenye

41.

Sorbus torminalis

barkóca berkenye

42.

Tilia cordata (T. parviflora)

kislevelű hárs

43.

Tilia platyphyllos (T. grandifolia)

nagylevelű hárs

44.

Tilia tomentosa (T. argentea)

ezüst hárs

45.

Ulmus glabra (Ulmus montana, Ulmus scabra)

hegyi szil

46.

Ulmus laevis

vénic szil

47.

Ulmus minor (Ulmus campestris)

mezei szil

48.

49.

tűlevelű fajok (fenyők)

50.

Abies alba

jegenyefenyő

51.

Juniperus communis

közönséges boróka, gyalogfenyő

52.

Larix decidua

vörösfenyő

53.

Picea abies (Picea excelsa)

lucfenyő

54.

Pinus sylvestris

erdei fenyő

55.

Taxus baccata

közönséges tiszafa

56.

57.

lombos cserjék

58.

Alnus viridis

havasi éger, zöld éger

59.

Amelanchier ovalis

közönséges fanyarka

60.

Amygdalus nana (Prunus tenella)

törpe mandula

61.

Artemisia alba

sziklai üröm

62.

Berberis vulgaris

közönséges borbolya, sóskafa

63.

Calluna vulgaris (Erica vulgaris)

csarab

64.

Cerasus fruticosa (Prunus fruticosa)

csepleszmeggy

65.

Clematis vitalba

erdei iszalag

66.

Colutea arborescens

pukkanó dudafürt

67.

Cornus mas

húsos som

68.

Cornus sanguinea

veresgyűrű som

69.

Coronilla emerus

-

70.

Corylus avellana

közönséges mogyoró

71.

Cotinus coggygria

cserszömörce

72.

Cotoneaster integerrimus (C. vulgaris)

szirti madárbirs

73.

Cotoneaster nigrum (C. melanocarpa)

fekete madárbirs

74.

Cotoneaster nebrodensis (C. tomentosa, C. orientalis)

nagylevelű madárbirs, gyapjas madárbirs

75.

Crataegus laevigata (C. oxyacantha)

kétbibés galagonya

76.

Crataegus monogyna

egybibés galagonya

77.

Crataegus nigra

fekete galagonya

78.

Crataegus pentagyna

ötbibés galagonya

79.

Cytisus ausrtiacus

buglyos zanót

80.

Cytisus hirsutus

borzas zanót

81.

Cytisus nigricans

fürtös zanót

82.

Cytisus decumbens (C. procumbens)

-

83.

Cytisus supinus (C. capitalus)

gombos zanót

84.

Daphne cneorum

henye boroszlán

85.

Daphne laureola

babér boroszlán

86.

Daphne mezereum

farkas boroszlán

87.

Erica carnea

alpesi erika, hanga

88.

Euonymus europaeus

csíkos kecskerágó

89.

Euonymus verrucosus

bibircses kecskerágó

90.

Frangula alnus (Rhamnus frangula)

kutyabenge

91.

Genista tinctoria

festő rekettye

92.

Hedera helix

közönséges borostyán

93.

Helianthemum numullarium

napvirág

94.

Hippophae rhamnoides

homoktövis

95.

Laburnum anagyroides

közönséges sárgaakác, aranyeső

96.

Ligustrum vulgare

közönséges fagyal

97.

Lonicera caprifolium

jerikói lonc

98.

Lonicera xylosteum

ükörke lonc, ükörke

99.

Prunus spinosa

kökény

100.

Rhamnus catharticus

varjútövis benge

101.

Ribes alpinum

havasi ribiszke

102.

Ribes uva-crispa

-

103.

Rosa canina

gyepűrózsa

104.

Salix caprea

kecskefűz

105.

Salix cinerea

rekettyefűz, hamvas fűz

106.

Salix eleagnos

ciglefűz, parti fűz

107.

Salix fragilis

törékeny fűz csőrege fűz

108.

Salix pentandra

babérfűz

109.

Salix purpurea

csigolyafűz

110.

Salix rosmarinifolia

serevényfűz

111.

Salix triandra

mandulalevelű fűz

112.

Salix viminalis

kosárkötő fűz

113.

Sambucus nigra

fekete bodza

114.

Sambucus racemosa

fürtös bodza

115.

Sarothamnus scoparius (Cytisus scoparius)

seprőzanót

116.

Spiraea media

szirti gyöngyvessző

117.

Spiraea salicifolia

fűzlevelű gyöngyvessző

118.

Staphylea pinnata

mogyorós hólyagfa

119.

Viburnum lantana

ostorménfa

120.

Viburnum opulus

kányabangita

121.

Vitis sylvestris

ligeti szőlő

2. A növényválasztás szempontjai a telepítés során

2.1. Az 1. pont szerinti magyarországi őshonos fa és cserjefajokat az adott tájra jellemző társulásoknak, valamint a termőhelyi adottságoknak megfelelően kell alkalmazni.

2.2. A település díszkertjeinek fa- és cserjetelepítéseinél, az utcafásításoknál a főbb honos fásszárú fajok mellett figyelembe vehetők a helyben szokásos gyümölcs- (pl. cseresznye-, szilva-, barack-, alma- és körtefélék) és szőlőfélék fajtái is.

2.3. A jelentősebb közterületek, közterek és közparkok betelepítésénél a fentieken túl alkalmazhatók azok a díszfák és díszcserjefélék, amelyek ugyan nem őshonosak, de a településen, illetve a térségben nem idegenek, hagyománnyal rendelkeznek (pl. platánfélék, ostorfa félék, magas díszértékű exóták – magnólia, császárfa, stb.- valamint mértékkel a helyi termőhelyi viszonyoknak megfelelő örökzöld lomblevelű – pl. babérmeggy, bangita, – és tűlevelű fajok, fenyőfélék is).

1

Módosította a 4/2019. (IV. 26.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2019. április 27-étől.

2

Módosította a 4/2019. (IV. 26.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2019. április 27-étől.

3

Módosította a 11/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos 2022. október 1-től.

4

Módosította a 4/2019. (IV. 26.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2019. április 27-étől.

5

Módosította a 11/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 3. §. Hatályos 2022. október 1-től.

6

Beiktatta a 11/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatályos 2022. október 1-től.