Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2017. (X.31.) önkormányzati rendelete

Sülysáp város Helyi Építési Szabályzatáról

Hatályos: 2018. 01. 01- 2018. 11. 19

Sülysáp Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdése alapján, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 62. § (6) bekezdés 6. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet alapján (OTÉK), a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet figyelembevételével, az annak 9. számú mellékletében biztosított véleményezési jogkörükben eljáró államigazgatási szervek és partnerek véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:


ÁLTALÁNOS RÉSZ


I. FEJEZET

A RENDELET ALKALMAZÁSÁNAK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSAI


  1. A rendelet hatálya


  1. §


  1. A rendelet hatálya Sülysáp város közigazgatási területére terjed ki.
  2. A rendelet hatálya alá tartozó területen az egyéb jogszabályban meghatározott építési munkát végezni, valamint ezekre az építési munkákra hatósági engedélyt adni, az általános érvényű magasabb szintű jogszabályok betartása mellett kizárólag e rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) és mellékletei, továbbá a jóváhagyott szabályozási tervek (a továbbiakban: SZT) együttes alkalmazásával szabad.
  3. A HÉSZ rajzi és szöveges mellékletei:
    1. 1. melléklet: SZT-1: Szabályozási tervlap (M=1:4.000)
    2. 2. melléklet: SZT-2: Szabályozási tervlap (M=1:12.000)
  4. A HÉSZ függelékei:
    1. 1. függelék: Tilalmakkal érintett ingatlanok
    2. 2. függelék: Elővásárlási joggal terhelt ingatlanok
    3. 3. függelék: Helyi közút céljára történő lejegyzéssel érintett ingatlanok
    4. 4. függelék: Műemlékek és az azok műemléki környezetébe tartozó ingatlanok
    5. 5. függelék: Nyilvántartott régészeti lelőhelyek
    6. 6. függelék: Országos jelentőségű védett természeti területek
  5. A HÉSZ mellékletei a HÉSZ szerves részét képezik, ezért azok módosítása csak a HÉSZ módosítására vonatkozó jogszabályoknak megfelelően lehetséges. A függelékek nem képezik a HÉSZ részét, ezért azok tartalma a HÉSZ-től függetlenül változtatható.


  1. Szabályozási tervlapok


  1. §


  1. Szabályozási tervlap: a HÉSZ mellékletét képező SZT jelű tervlapok.
  2. A szabályozás alapelemei:
  1. szabályozási vonal és szabályozási szélesség,
  2. övezet, építési övezet azonosítója, jele, paraméterei és határa.
  1. Más magasabb szintű jogszabállyal megállapított kötelező szabályozási elemek:
  1. védőterületek, védőtávolságok, védősávok,
  2. műemlék jele és a műemléki környezet határa,
  3. nyilvántartott régészeti lelőhely határa,
  4. országos ökológiai hálózat és alövezeteinek határa,
  5. Natura 2000 terület határa.
  6. Országos jelentőségű védett természeti területek határa és helye (ex-lege védett terület)


II. FEJEZET

KÖZTERÜLET ALAKÍTÁSÁRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK


  1. Általános közlekedési előírások


  1. §


  1. Közlekedési övezetbe tartoznak a meglévő és tervezett közutak, a vasúti területek a hozzájuk tartozó közlekedésüzemi létesítmények területével és tartozékaival együtt.
  2. A település területén a közlekedési létesítmények szabályozási szélességét szabályozási terv szerint kell kialakítani.
  3. Közlekedési övezet telkein csak szabadon álló beépítéssel és legfeljebb 5%-os beépítettséggel létesíthető épület, építmény.
  4. A közutak és vasutak építési (szabályozási) szélességén belül a közlekedési létesítmények, a közművek létesítményei és berendezései, környezetvédelmi létesítmények, utcabútorok helyezhetők el és utcafásítás (növényzet) telepíthető.
  5. Külterületi mező- és erdőgazdasági üzemi utak, dűlőutak esetén az út tengelyétől mért 15-15 m-en belül épület, építmény nem helyezhető el.
  6. A közforgalom elől el nem zárt magánutak műszaki kialakításánál a közforgalmú utakra érvényes előírások szerint kell eljárni.
  7. A magánutak kialakítása, fenntartása és üzemeltetése során a kiszolgált összes telek vonatkozásában folyamatosan érvényesítendő a tűz- és életvédelem, valamint a vagyon és a közszolgáltatások biztonsága.
  8. A magánút mindenkori tulajdonosa a magánút rendeltetésszerű használatát nem korlátozhatja az adott út által feltárt telkek esetében, azaz a magánúttal feltárt telkeknél folyamatosan biztosítandó a telkek megközelíthetősége.
  9. Amennyiben az OTÉK szerinti parkolási norma nem biztosítható saját telken belül, úgy a fennmaradó parkolóigényt az Önkormányzattal egyeztetve – annak vonatkozó rendelete szerinti feltételekkel – erre alkalmas közterületen vagy egyéb telken kell elhelyezni. A parkolók kialakításának költségét – függetlenül azok kiépítési helyszínétől – annak kell viselnie, akinek érdekében készül.


  1. Általános zöldfelületi előírások


  1. §
  1. A település területén - a közlekedési és közműterületek kivételével - az új zöldfelületek fás szárú növényállományának létesítésénél a telepítéshez csak a tájra jellemző, honos fa- és cserjefajok alkalmazhatók.
  2. A kötelezően kialakítandó védő zöldsáv telepítése és fenntartása a telektulajdonos feladata.


III. FEJEZET

AZ ÉPÍTETT KÖRNYEZET ÉS A TELEPÜLÉSKÉP ALAKÍTÁSÁRA VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK


  1. Művi értékek és régészeti lelőhelyek védelmének általános előírásai


  1. §
  1. Az országos műemléki védelem alatt álló építmények műemléki környezetét az 1. mellékletet képező SZT-1/M1 jelű szabályozási tervlap jelöli, megnevezésüket az 4. függelék tartalmazza.
  2. A település közigazgatási területén található, az 5. függelékben felsorolt régészeti lelőhelyek lehatárolását az 1. mellékletet képező SZT-1 és a 2. mellékletet képező SZT-2 jelű szabályozási tervlap tartalmazza.
  3. A helyi védelem alatt álló területekről és építményekről, valamint az ezekre vonatkozó építési szabályokról külön önkormányzati rendelet rendelkezik, melyet a HÉSZ-szel összhangban kell alkalmazni.


IV. FEJEZET

A TÁJ ÉS TERMÉSZETI KÖRNYEZET VÉDELMÉRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK


  1. A természeti értékvédelem általános előírásai


  1. §
  1. Védett természeti területen, „ex lege” védett területeken és ezek védőzónájában, az országos ökológiai és a Natura 2000 hálózathoz tartozó területeken bármilyen területhasználati változást, valamint épületek, építmények, nyomvonalas létesítmények és berendezések, vízilétesítmények elhelyezését más jogszabályok határozzák meg.
  2. Az „ex lege” (azaz a természetvédelmi törvény előírásai alapján) védett területnek minősülő földvárakra, forrásokra és lápos – területekre a természetvédelmi törvény hatálya alapján az országos szintű védettség szabályai vonatkoznak.
  3. A természeti területeket ért tájkárosítások (felszínmegbontás, gyepfeltörés, beépítés, hulladéklerakás stb.), a tájromboló hatások, szennyezések megszüntetendők és a területek tájrekonstrukciós terv alapján rendezendők.


  1. Élővilág, élőhelyek védelme


  1. §

A védelem alatt nem álló külterületeken természetközeli állapotukban kell megtartani a gyepeket, a vízpartokat, facsoportokat, fasorokat és a gyepűket; az új védőzöldsávok, véderdősávok és fasorok telepítésénél többszintű növényállományt kell kialakítani.


V. FEJEZET

KÖRNYEZETVÉDELMI ELŐÍRÁSOK


  1. §
  1. Új területhasználat, beruházás feltétele a környezeti adottságok, továbbá a változással várható környezeti hatások vizsgálatának – külön jogszabályban meghatározott esetben környezeti hatásvizsgálat.
  2. A tervezett belterületi határ 1000 m-es környezetében települési környezetet zavaró, potenciálisan szennyező tevékenység nem folytatható, ezek építményei nem helyezhetők el.


  1. A föld védelmének általános előírásai


  1. §
  1. A mezőgazdasági területek erózió és defláció elleni védelmét a megfelelő agrotechnikai eljárások alkalmazásán túl a meglevő szélvédő és egyéb erdősávok, védőfásítások fenntartásával, ezek hiányzó szakaszainak pótlásával, valamint az állandó zöldfelületi fedettségű felületek növelésével is biztosítani kell.
  2. Az erózió elleni védelem érdekében a talajpusztulásnak kitett, 8%-os átlagos lejtést meghaladó, 1 hektárnál nagyobb szántóterületeken a terület minimum 3%-án talajvédő erdősávot (fák és cserjék együttes telepítését) kell kialakítani.


  1. A vizek védelmének előírásai


  1. §
  1. A településen szennyeződés-érzékenységi és felszín alatti vízminőség-védelmi besorolásának megfelelő, külön jogszabályban meghatározott előírásokat kell alkalmazni.
  2. A kisvízfolyások, árkok, csatornák védőterületei gyep- vagy erdőterületként alakítandó ki és tartandó fenn. A kisvízfolyások, árkok, csatornák hiányzó kísérőfásítását legalább az uralkodó szélirány felőli parton pótolni szükséges.
  3. Természetes és természetszerű vízfelületek, vízmedrek kezelése és fenntartása a természetvédelmi szabályoknak megfelelően végzendő. A vízfolyások természetes és természetközeli állapotú partjait - a vizes élőhelyek védelme érdekében - meg kell őrizni. A vízépítési munkálatok során a természetkímélő megoldásokat kell alkalmazni.


  1. Hulladékgazdálkodás, hulladékártalmatlanítás


  1. §

A településen keletkező hulladékok kezeléséről - a vonatkozó önkormányzati rendelet rendelkezése szerint, és ott előírt módon ­– annak kibocsátója, illetőleg az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni.


  1. A levegő védelme


  1. §

A légszennyezést okozó helyhez kötött létesítményeknél meg kell szüntetni a megengedett határértéket meghaladó kibocsátásokat, határértéket túllépő légszennyező tevékenység nem tarható fenn és nem telepíthető.


  1. Környezeti zaj- és rezgéselleni védelem


  1. §

Zajt vagy rezgést előidéző meglévő létesítmény, berendezés, technológia, telephely és egyéb helyhez kötött külső zajforrás vonatkozásában meg kell szüntetni a területre és a létesítményre megállapított zaj- és rezgésterhelési (imissziós és emissziós) határértékeket meghaladó kibocsátást, határértéket túllépő működés vagy tevékenység nem tarható fenn és nem folytatható.


VI. FEJEZET

EGYES SAJÁTOS JOGINTÉZMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ELŐÍRÁSOK


  1. Telekalakítás


  1. §
  1. Nyúlványos (nyeles) telek a szabályozási terven tömbfeltárásra kijelölt területen nem alakítható ki.
  2. A település területén a telkek megközelítésére magánutat kialakítani akkor lehet, ha a magánút közhasználat céljára átadott területként, a közterületre vonatkozó rendelkezések szerint kerül kialakításra.


VII. FEJEZET

KÖZMŰVEK ELŐÍRÁSAI


  1. Általános közműellátási és elektronikus hírközlési előírások és a KM jelű övezetre vonatkozó előírások


  1. §
  1. Közműlétesítmények és közműhálózatok elhelyezésére vonatkozólag az OTÉK előírásait, valamint a megfelelő ágazati szabványokat és előírásokat kell figyelembe venni. A védőtávolságon belül mindennemű tevékenység az illetékes üzemeltető és az érintett szakhatóság hozzájárulásával végezhető.
  2. Felhagyott, feleslegessé vált közműhálózatokat és közműlétesítményeket el kell bontani, funkciót vesztett vezetéklétesítmény nem maradhat sem terepszint felett, sem terepszint alatt.
  3. A közművezetékek telepítésénél (átépítéskor és új vezeték létesítésekor) a gazdaságos és takarékos területhasználatra figyelmet kell fordítani. Utak alatt a közművek elrendezésénél mindig a távlati összes közmű elhelyezési lehetőségét kell figyelembe venni. A csak távlatban várható közmű számára is a legkedvezőbb nyomvonal fektetési helyet szabadon kell hagyni, azt nem szabad elépíteni.
  4. Amennyiben a közmű létesítmény önálló telek kialakítását igényli, a legkisebb kialakítható telekterület 4 m2, azonban a telekalakítás során a közműműtárgy által igényelt védőtávolságot telken belül kell biztosítani.
  5. A közművek műtárgyainak és építményeinek elhelyezésekor figyelemmel kell lenni
  1. a külön önkormányzati rendeletben szabályozott településképi megjelenésre,
  2. a környezetvédelmi szempontokra (zaj, rezgés, szag),
  3. a közműhálózatokhoz való hozzáférhetőségre.


  1. §
  1. Állandó emberi tartózkodásra szolgáló épület építése vagy használati mód megváltoztatással történő kialakításának feltételei:
    1. belterületen: az építési hely vízelöntéssel, tartós vízállással nem veszélyeztetett és biztosított vagy a használatbavételig biztosításra kerül
      1. a villamosenergia-ellátás,
      2. a vezetékesivóvíz-ellátás,
      3. a HÉSZ szerinti szennyvíz- és csapadékvíz-elvezetés,
    2. külterületen: az építési hely vízelöntéssel, tartós vízállással nem veszélyeztetett és biztosított vagy a használatbavételig biztosításra kerül
      1. a villamosenergia-ellátás,
      2. legalább az egyedi - a közegészségügyi szakhatóság által engedélyezett - ivóvízellátás,
      3. a HÉSZ szerinti szennyvíz- és csapadékvíz-elvezetés.
  2. Lakótelek beépítése esetén a közműellátást a telek megközelítésére szolgáló közterületről kell biztosítani, amennyiben a gerincvezeték nem áll rendelkezésre, azt ki kell építeni.


  1. Vízellátás


  1. §

A vízvezetékek védőtávolság igénye a vonatkozó szabványban rögzített előírás szerint biztosítandó.


  1. Csatornázás


  1. §
  1. A talaj, a talajvíz és a rétegvizek védelme érdekében a szennyvizek szikkasztása a település egész területén tilos, az még átmenetileg – rövid időre – sem megengedett. A nyílt árkokba, patakba, tóba, egyéb időszakos, vagy állandó vízfolyásba való szennyvízrákötéseket, valamint a felhagyott kutakba történő szennyvíz bevezetéseket haladéktalanul és véglegesen meg kell szüntetni.
  2. A településen a szennyvíz kezelésének engedélyezett módja:
    1. közüzemi csatornahálózattal ellátott területeken – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével - a közműcsatornára történő rákötés,
    2. közüzemi csatornahálózattal el nem látott területeken teljesen zárt, szivárgásmentes szennyvíztároló alkalmazása, és a szennyvíz jogosult szolgáltatóval történő elszállíttatása.
  3. A HÉSZ hatályba lépésekor közüzemi csatornahálózattal ellátott területeken működő egyedi biológiai tisztítás végző kisberendezések továbbra is üzemben tarthatók, azonban új közműpótló berendezés ezeken a területeken nem létesíthető, a meglévők pótlására sem.
  4. A településen új beépítésre szánt területet kialakítani csak szennyvízcsatornára való csatlakozási lehetőség egyidejű kiépítése mellett szabad.


  1. Felszíni vízrendezés, csapadékvíz elvezetés


  1. §
  1. Nyílt vizek, vízfolyások karbantartása és az árvízi védekezés számára szabadon hagyandó sáv:
  1. a Tápió vízfolyás partéleitől 6-6 m,
  2. az önkormányzati és társulati kezelésben lévő árkok partéleitől 3-3 m, a már beépített helyeken a nyílt árkok karbantartására az egyik oldalon legalább 3 m, a másik oldalon legalább 1 m,
  3. az önkormányzati és egyéb kezelésben levő tavak partélétől 5 m.
  1. Vízgazdálkodási területként lejegyzett területet (árok, vízfolyás, vízmosás stb.) egyéb célra hasznosítani csak vízjogi létesítési engedély alapján, a vízügyi hatóság engedélyével szabad.
  2. A burkolt utakkal feltárt beépített és a beépítésre szánt területeken a csapadékvíz elvezetésére zárt vagy nyílt csapadékvíz elvezető rendszert kell kiépíteni.
  3. A csapadékvíz élővízbe történő bevezetése előtt hordalékfogó műtárgy elhelyezése kötelező.
  4. 20 vagy annál több gépkocsit befogadó parkolókat kiemelt szegéllyel kell kivitelezni, hogy a területére hulló csapadékvíz ne folyhasson közvetlenül a zöldfelületre, hanem összegyűjthető legyen. Ezekről a nagyobb parkoló felületekről és a szennyezésveszélyes gazdasági területek belső útjairól származó csapadékvíz csak hordalék- és olajfogó műtárgyon keresztül vezethető a csapadékvíz-elvezető hálózatba.


  1. Földgázellátás


  1. §
  1. A települést érintő nagyközép- és középnyomású vezetékek ágazati előírás szerinti biztonsági övezetét szabadon kell hagyni, olyan tevékenység, amely a biztonsági övezet területének igénybe vételével folytatható, csak a szolgáltató hozzájárulásával végezhető.
  2. Középnyomású földgázellátású területeken telkenként egyedi nyomásszabályozót kell elhelyezni.


  1. Villamosenergia-ellátás


  1. §

Új közvilágítási hálózat létesítésekor vagy meglevő közvilágítási hálózat rekonstrukciója során csak energiatakarékos lámpatestek elhelyezésére kerülhet sor.


  1. Vezetékes elektronikus hírközlés


  1. §

A település területén új távközlési hálózatot létesíteni vagy meglévő hálózat rekonstrukcióját elvégezni csak föld alatti (földkábel, alépítmény) vagy más légkábeles – kisfeszültségű, közvilágítási, kábel TV stb. – hálózatokkal egy tartószerkezeten történő elhelyezéssel szabad.


  1. Vezeték nélküli elektronikus hírközlés


  1. §

Hírközlési és vezeték nélküli – rádiótelefon – hálózat létesítményeinek, berendezéseinek elhelyezése országos szintű védettség alatt álló területeken tilos.


VIII. FEJEZET

ÉPÍTÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI


  1. Általános építési előírások


  1. §

E rendelet alkalmazásában szintterületi mutató: az építési telken elhelyezhető épületek összes szintterületének és az építési telek területének viszonyszáma (szintterületi mutató = összes szintterület / építési telek területe).


  1. §
  1. A település lakó- és különleges övezeteiben
  1. épületasztalos műhely,
  2. szerkezeti lakatos műhely,
  3. kőmegmunkáló műhely,
  4. mezőgazdasági funkciójú építmény

önmagában nem létesíthető, csak a megengedett fő rendeltetést kiegészítve.

  1. A telkeken az előkert, oldalkert és hátsókert méretét, az építési helyet elsődlegesen az övezeti előírás és a szabályozásai terv határozza meg, ennek hiányában az OTÉK vonatkozó előírásai az irányadók.
  2. A lakó rendeltetés létesítésére lehetőséget biztosító övezetekben 250 m2 telekterületre esően legfeljebb egy, de összességében legfeljebb 6 lakás alakítható ki – az egyéb övezeti előírások egyidejű betartása mellett.
  3. Amennyiben egy kialakult telek területe kisebb, mint a fekvése szerinti tömbre vonatkozó övezeti előírásban meghatározott minimális kialakítható telekterület, az egyéb paraméterek betartásával a telek az övezeti előírásban foglalt mértékig és feltételekkel beépíthető.
  4. Utcafronti telekhatáron (előkertben) támfalgarázs építése abban az esetben lehetséges, ha az építési telek előkerti része a terep természetes adottságánál fogva 40%-nál meredekebb lejtésű.


IX. FEJEZET

KATASZTRÓFAVÉDELMI OSZTÁLYBA SOROLÁS ALAPJÁN MEGHATÁROZOTT ELÉGSÉGES VÉDELMI SZINT KÖVETELMÉNYEI


  1. §

A település külön előírásban meghatározott katasztrófa védelmi besorolásának megfelelő tartalommal elkészített katasztrófa elhárítási, védelmi terv előírásait együttesen kell alkalmazni az országos szabályzatok, valamint a helyi ár- és belvízvédelmi, tűz- és robbanásvédelmi, környezetbiztonsági előírásokkal.



KÜLÖNÖS RÉSZ


X. FEJEZET

BEÉPÍTÉSRE SZÁNT ÉPÍTÉSI ÖVEZETEK ELŐÍRÁSAI


  1. A kisvárosias lakóterületek (Lk) építési övezeteinek általános előírásai


  1. §
  1. Az építési övezetben a lakó rendeltetésen kívül fő rendeltetésként
    1. a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató,
    2. hitéleti, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális,
    3. kulturális,
    4. igazgatási, iroda
    5. sport,
    6. szállás jellegű

rendeltetés is létesíthető.

  1. Az építési övezetben az alábbi melléképítmények helyezhetők el:
    1. a telken belül bárhol, az építési helyen kívül is elhelyezhetők:
      1. közmű-becsatlakozási műtárgy,
      2. hulladéktartály-tároló (legfeljebb 2,0 m-es belmagassággal),
      3. kirakatszekrény (legfeljebb 0,4 m-es mélységgel),
      4. kerti építmény.
    2. csak az építési helyen belül és az oldalsó telekhatártól mérve legalább 3 m távolságra helyezhetők el:
      1. közműpótló műtárgy,
      2. háztartási célú kemence, húsfüstölő, jégverem, zöldségverem,
      3. építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop.
    3. csak az építési helyen belül helyezhető el: gépkocsitároló - kivéve a támfalgarázs létesítésére vonatkozó feltételek fennállása esetén.
  2. Lk övezetekben építési telket úgy lehet kialakítani, hogy annak szélessége
    1. oldalhatáron álló beépítésű módú övezetben legalább 16 méter,
    2. szabadon álló beépítési módú övezetben legalább 20 méter

legyen.


  1. A kisvárosias lakóterületek (Lk) építési övezeteinek részletes előírásai


  1. §

Az Lk-1 jelű építési övezet előírásai:

  1. Beépítési mód:                                                                                      oldalhatáron álló
  2. A kialakítható legkisebb telek terület (m2):                                                                550
  3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%):               40
  4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                40
  5. A terepszint alatti beépítés helye:                                                      építési helyen belül
  6. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                   6,0
  7. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%):                                     30
  8. Szintterületi mutató:                                                                                                   0,9
  9. A közműellátás mértéke:                                                                                         teljes


  1. A kertvárosias lakóterületek övezeteinek (Lke) általános előírásai


  1. §
  1. Lke övezetekben a lakó rendeltetésen kívül fő rendeltetésként
    1. a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató,
    2. hitéleti, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális,
    3. kulturális,
    4. igazgatási, iroda
    5. sport,
    6. szállás jellegű

rendeltetés is létesíthető.

  1. Az övezetben az alábbi melléképítmények helyezhetők el:
    1. a telken belül bárhol, az építési helyen kívül is elhelyezhetők:
      1. közmű-becsatlakozási műtárgy,
      2. hulladéktartály-tároló (legfeljebb 2,0 m-es belmagassággal),
      3. épülettől különálló - építménynek minősülő kirakatszekrény (legfeljebb 0,4 m-es mélységgel),
      4. kerti építmény, legfeljebb 15 m2 alapterülettel, amennyiben az építmény zárt tetőszerkezettel vagy legalább 2 oldalról zárt függőleges határoló szerkezettel rendelkezik.
    2. csak az építési helyen belül és az oldalsó telekhatártól mérve legalább 3 m távolságra helyezhetők el:
      1. közműpótló műtárgy,
      2. építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop
      3. húsfüstölő, jégverem, zöldségverem
    3. csak az építési helyen belül helyezhető el: gépkocsitároló - kivéve a támfalgarázs létesítésére vonatkozó feltételek fennállása esetén.
  2. Az övezetben építési telket úgy lehet kialakítani, hogy annak szélessége
    1. oldalhatáron álló beépítésű módú övezetben legalább 16 méter,
    2. szabadon álló beépítési módú övezetben legalább 20 méter

legyen.


  1. A Kertvárosias lakóterületek övezeteinek (Lke) részletes előírásai


  1. §

Az Lke-1 jelű építési övezet előírásai:

  1. Beépítési mód:                                                                                      oldalhatáron álló
  2. A kialakítható legkisebb telek terület (m2):                                                               550
  3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%):               30
  4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                30
  5. A terepszint alatti beépítés helye:                                                      építési helyen belül
  6. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                   5,5
  7. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%):                                     50
  8. Szintterületi mutató:                                                                                                   0,6
  9. A közműellátás mértéke:                                                                                         teljes


  1. §

Az Lke-2 jelű építési övezet előírásai:

  1. Beépítési mód:                                                                                      oldalhatáron álló
  2. A kialakítható legkisebb telek terület (m2):                                                               550
  3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%):               30
  4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                30
  5. A terepszint alatti beépítés helye:                                                      építési helyen belül
  6. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                   5,5
  7. Az épület legmagasabb pontja:                                           illeszkedési vizsgálat alapján
  8. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%):                                     50
  9. Szintterületi mutató:                                                                                                   0,6
  10. A közműellátás mértéke:                                                                                         teljes


  1. A falusias lakóterületek (Lf) építési övezeteinek általános előírásai


  1. §
  1. Az építési övezetben a lakó rendeltetésen kívül fő rendeltetésként
    1. mező- és erdőgazdaság, valamint a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró gazdasági tevékenységi célú
    2. kereskedelmi, szolgáltató,
    3. szállás jellegű
    4. igazgatási, iroda
    5. hitéleti, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális,
    6. kulturális, közösségi szórakoztató
    7. sport

rendeltetés is létesíthető.

  1. Az építési övezetben az alábbi melléképítmények helyezhetők el:
    1. a telken belül bárhol, az építési helyen kívül is elhelyezhetők:
      1. közmű-becsatlakozási műtárgy,
      2. hulladéktartály-tároló (legfeljebb 2,0 m-es belmagassággal),
      3. épülettől különálló - építménynek minősülő kirakatszekrény (legfeljebb 0,4 m-es mélységgel),
      4. kerti építmény
    2. csak az építési helyen belül és az oldalsó telekhatártól mérve legalább 3 m távolságra helyezhetők el:
      1. közműpótló műtárgy,
      2. építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop
      3. húsfüstölő, jégverem, zöldségverem.
    3. csak az építési helyen belül helyezhetők el:
      1. gépkocsitároló - kivéve a támfalgarázs létesítésére vonatkozó feltételek fennállása esetén,
      2. állatkifutó, állattartó-épület,
      3. trágyatároló, komposztáló.
  2. Lf övezetekben építési telket úgy lehet kialakítani, hogy annak szélessége legalább 14 méter legyen.


  1. A falusias lakóterületek (Lf) építési övezeteinek részletes előírásai


  1. §

Az Lf-1 jelű építési övezet előírásai:

  1. Beépítési mód:                                                                                     Oldalhatáron álló
  2. A kialakítható legkisebb telek terület (m2):                                                               550
  3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%):               30
  4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                30
  5. A terepszint alatti beépítés helye:                                                      építési helyen belül
  6. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                   6,0
  7. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%):                                     40
  8. Szintterületi mutató:                                                                                                   0,5
  9. A közműellátás mértéke:                                                                                         teljes


  1. §

Az Lf-2 építési övezet előírásai:

  1. Beépítési mód:                                                                                     Oldalhatáron álló
  2. A kialakítható legkisebb telek terület (m2):                                                               550
  3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%):               30
  4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                30
  5. A terepszint alatti beépítés helye:                                                      építési helyen belül
  6. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                   4,5
  7. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%):                                     40
  8. Szintterületi mutató:                                                                                                   0,5
  9. A közműellátás mértéke:                                                                                         teljes


  1. A településközpont területek (Vt) építési övezeteinek általános előírásai


  1. §
  1. Vt övezetekben a lakó rendeltetésen kívül fő rendeltetésként
    1. igazgatási, iroda,
    2. kereskedelmi, szolgáltató, szállás,
    3. a terület azon részén, amelyben a gazdasági célú használat az elsődleges egyéb közösségi szórakoztató,
    4. hitéleti, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális,
    5. kulturális, közösségi szórakoztató,
    6. sport

rendeltetés is létesíthető.

  1. Vt övezetek építési telkein nem helyezhető el:
    1. asztalos műhely,
    2. gépkocsi lakatos műhely,
    3. gépkocsiszerelő-műhely,
    4. festő, fényező műhely,
    5. szerkezeti lakatos műhely,
    6. mezőgazdasági funkciójú építmény,
    7. kőmegmunkáló műhely.
  2. Vt övezetekben az alábbi melléképítmények helyezhetők el:
    1. a telken belül bárhol, az építési helyen kívül is elhelyezhetők:
      1. közmű-becsatlakozási műtárgy,
      2. hulladéktartály-tároló (legfeljebb 2,0 m-es belmagassággal),
      3. kirakatszekrény (legfeljebb 0,4 m-es mélységgel),
      4. kerti építmény.
    2. csak az építési helyen belül és az oldalsó telekhatártól mérve legalább 3 m távolságra helyezhetők el:
      1. közműpótló műtárgy,
      2. háztartási célú kemence, húsfüstölő, jégverem, zöldségverem,
      3. építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop
  3. Vt övezetek beépült részein az előkert meghatározásakor a kialakult állapothoz kell alkalmazkodni; kialakult előkert nélküli beépítés esetén a közterületi telekhatár egyben építési vonal.
  4. Vt övezetekben építési telket úgy lehet kialakítani, hogy annak szélessége
    1. oldalhatáron álló beépítésű módú övezetben legalább 14 méter,
    2. szabadon álló beépítési módú övezetben legalább 16 méter

legyen.


  1. A településközpont vegyes területek (Vt) építési övezeteinek részletes előírásai


  1. §

Az Vt-1 jelű építési övezet övezeti előírásai:

  1. Beépítési mód:                                                                                      oldalhatáron álló
  2. A kialakítható legkisebb telek terület (m2):                                                               500
  3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%):               40
  4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                40
  5. A terepszint alatti beépítés helye:                                                      építési helyen belül
  6. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                   6,5
  7. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%):                                     10
  8. Szintterületi mutató:                                                                                                   1,2
  9. A közműellátás mértéke:                                                                                         teljes


  1. §

A Vt-2 jelű építési övezet övezeti előírásai:

  1. Beépítési mód:                                                                                           Szabadon álló
  2. A kialakítható legkisebb telek terület (m2):                                                             2000
  3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%):               40
  4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                40
  5. A terepszint alatti beépítés helye:                                                      építési helyen belül
  6. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                   7,5
  7. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%):                                     20
  8. Szintterületi mutató:                                                                                                   1,2
  9. A közműellátás mértéke:                                                                                         teljes


  1. §

A Vt-3 jelű építési övezet övezeti előírásai:

  1. Beépítési mód:                                                                                           Szabadon álló
  2. A kialakítható legkisebb telek terület (m2):                                                             4000
  3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%):               40
  4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                40
  5. A terepszint alatti beépítés helye:                                                      építési helyen belül
  6. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                   7,5
  7. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%):                                     30
  8. Szintterületi mutató:                                                                                                   0,8
  9. A közműellátás mértéke:                                                                                         teljes


  1. §

A Vt-4 jelű építési övezet övezeti előírásai:

  1. Beépítési mód:                                                                                           Szabadon álló
  2. A kialakítható legkisebb telek terület (m2):                                                             2000
  3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%):               40
  4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                40
  5. A terepszint alatti beépítés helye:                                                      építési helyen belül
  6. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                 12,5
  7. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%):                                     30
  8. Szintterületi mutató:                                                                                                   1,2
  9. A közműellátás mértéke:                                                                                         teljes


  1. A gazdasági területek (Gksz, Gip) építési övezeteinek általános előírásai


  1. §
  1. A gazdasági területek kereskedelmi-szolgáltató gazdasági (Gksz), illetve ipari-gazdasági (Gip, Gip-m) építési övezetekbe tartoznak.
  2. Gksz övezetben elhelyezhető:
    1. mindenfajta, nem jelentős zavaró hatású, gazdasági tevékenységi célú épület,
    2. a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások,
    3. iroda rendeltetési egység,
    4. parkolóház,
    5. üzemanyagtöltő,
    6. raktár,
    7. közműépítmény.
  3. A Gksz építési övezetekben az alábbiak kivételével bármely melléképítmény elhelyezhető:
    1. háztartási célú kemence, húsfüstölő, jégverem, zöldségverem,
    2. állatkifutó,
    3. trágyatároló, komposztáló,
    4. siló, ömlesztettanyag-tároló.
  4. A Gip-m építési övezetben bármely melléképítmény elhelyezhető.
  5. A gazdasági övezetekben az alábbi melléképítmények helyezhetők el az építési helyen kívül is:
    1. közmű-becsatlakozási műtárgy,
    2. közműpótló műtárgy,
    3. hulladéktartály-tároló (legfeljebb 2 méteres belmagassággal),
    4. kirakatszekrény (legfeljebb 0,4 m-es mélységgel),
    5. kerti építmény,
    6. építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop.
  6. A gazdasági építési övezetekben az üzemi épületek épületmagassága – kizárólag technológiai okokból – legfeljebb 30 %-kal meghaladhatja az övezetekben megengedett legnagyobb épületmagasság értékét.
  7. A gazdasági építési övezetekben technológiai okokból szükséges építmények építése céljára:
    1. víztorony, esetén: 40,0 m.
    2. kémény, világító berendezés, anyagtároló siló: 25,0 m.
  8. Ha a gazdasági vagy ipari terület lakó vagy intézményi területtel határos, akkor közöttük a telekhatárok mentén, a gazdasági övezetbe tartozó építési telek területén összefüggő, többszintes védőzöldsávot kell kialakítani, melynek minimális szélessége – ennél nagyobb szélességet meghatározó jogszabályi vagy hatósági rendelkezés hiányában – 10 m.


  1. A gazdasági területek (Gksz, Gip) építési övezeteinek részletes előírásai


  1. §
  1. A Gksz-1 jelű kereskedelmi-szolgáltató gazdasági építési övezet övezeti előírásai:
    1. Beépítési mód:                                                                                           Szabadon álló
    2. A kialakítható legkisebb telek terület (m2):                                                             1000
    3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%):               40
    4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                40
    5. A terepszint alatti beépítés helye:                                                      építési helyen belül
    6. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                   7,5
    7. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%):                                     20
    8. Szintterületi mutató:                                                                                                   1,2
    9. A közműellátás mértéke:                                                                                         teljes
  2. Az övezetben építési telek legalább 25 m szélességgel alakítható ki.
  3. Az övezet területén a lakóterület felőli telekhatár mentén legalább 5 m szélességben többszintes zöldsáv alakítandó ki.


  1. §
  1. A Gksz-2 jelű kereskedelmi-szolgáltató gazdasági építési övezet övezeti előírásai:
    1. Beépítési mód:                                                                                           Szabadon álló
    2. A kialakítható legkisebb telek terület (m2):                                                             3000
    3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%):               40
    4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                40
    5. A terepszint alatti beépítés helye:                                                      építési helyen belül
    6. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                   7,5
    7. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%):                                     30
    8. Szintterületi mutató:                                                                                                   1,2
    9. A közműellátás mértéke:                                                                                         teljes
  2. Az övezetben építési telek legalább 35 m szélességgel alakítható ki.
  3. Az övezet területén a lakóterület felőli telekhatár mentén legalább 5 m szélességben többszintes zöldsáv alakítandó ki.


  1. §
  1. A Gksz-3 jelű kereskedelmi-szolgáltató gazdasági építési övezet övezeti előírásai:
    1. Beépítési mód:                                                                                           Szabadon álló
    2. A kialakítható legkisebb telek terület (m2):                                                           10000
    3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%):               40
    4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                40
    5. A terepszint alatti beépítés helye:                                                      építési helyen belül
    6. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                   7,5
    7. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%):                                     30
    8. Szintterületi mutató:                                                                                                   1,2
    9. A közműellátás mértéke:                                                                                         teljes
  2. Az övezetben építési telek legalább 35 m szélességgel alakítható ki.
  3. Az övezet területén a lakóterület felőli telekhatár mentén legalább 10 méter széles védőzöldsáv alakítandó ki.


  1. §
  1. A Gksz-4 jelű kereskedelmi-szolgáltató gazdasági építési övezet övezeti előírásai:
    1. Beépítési mód:                                                                                           Szabadon álló
    2. A kialakítható legkisebb telek terület (m2):                                                             1200
    3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%):               40
    4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                40
    5. A terepszint alatti beépítés helye:                                                      építési helyen belül
    6. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                   7,5
    7. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%):                                     30
    8. Szintterületi mutató:                                                                                                   1,2
    9. A közműellátás mértéke:                                                                                         teljes
  2. Az övezetben építési telek legalább 25 m szélességgel alakítható ki.
  3. Az övezet területén a lakóterület felőli telekhatár mentén legalább 10 méter széles védőzöldsáv alakítandó ki.


  1. §
  1. A Gip-1 jelű ipari gazdasági építési övezet övezeti előírásai:
    1. Beépítési mód:                                                                                           Szabadon álló
    2. A kialakítható legkisebb telek terület (m2):                                                             5000
    3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%):               30
    4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                30
    5. A terepszint alatti beépítés helye:                                                      építési helyen belül
    6. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                   7,5
    7. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%):                                     40
    8. Szintterületi mutató:                                                                                                   1,0
    9. A közműellátás mértéke:                                                                                         teljes
  1. Az övezetben építési telek legalább 25 m szélességgel alakítható ki.
  2. Az építési övezetben elhelyezhető:
    1. környezetre jelentős hatást gyakorló gazdasági tevékenységi célú épület és kiegészítő funkciójú épületek,
    2. iroda,
    3. parkolóház,
    4. üzemanyagtöltő,
    5. raktár,
    6. közműépítmény.


  1. §
  1. A Gip-2 jelű egyéb ipari gazdasági építési övezet övezeti előírásai:
    1. Beépítési mód:                                                                                           Szabadon álló
    2. A kialakítható legkisebb telek terület (m2):                                                             1200
    3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%):               40
    4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                40
    5. A terepszint alatti beépítés helye:                                                      építési helyen belül
    6. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                   7,5
    7. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%):                                     30
    8. Szintterületi mutató:                                                                                                   1,2
    9. A közműellátás mértéke:                                                                                         teljes
  1. Az övezetben építési telek legalább 25 m szélességgel alakítható ki.
  2. Az övezet területén a lakóterület felőli telekhatár mentén legalább 10 méter széles védőzöldsáv alakítandó ki.
  3. Az építési övezetben elhelyezhető:
    1. mindenfajta, nem jelentős zavaró hatású, gazdasági tevékenységi célú épület,
    2. a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások,
    3. iroda,
    4. parkolóház,
    5. üzemanyagtöltő,
    6. raktár,
    7. közműépítmény
    8. hírközlés létesítményei és berendezései.
  4. Az építési övezetben az alábbiak kivételével bármely melléképítmény elhelyezhető:
    1. háztartási célú kemence, húsfüstölő, jégverem, zöldségverem,
    2. állatkifutó,
    3. trágyatároló, komposztáló, valamint
    4. siló, ömlesztettanyag-tároló.


  1. §
  1. A Gip-3 jelű egyéb ipari gazdasági építési övezet övezeti előírásai:
    1. Beépítési mód:                                                                                           Szabadon álló
    2. A kialakítható legkisebb telek terület (m2):                                                             2000
    3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%):               40
    4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                40
    5. A terepszint alatti beépítés helye:                                                      építési helyen belül
    6. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                    10
    7. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%):                                     30
    8. Szintterületi mutató:                                                                                                   1,6
  2. Az övezetben építési telek legalább 35 m szélességgel alakítható ki.
  3. Az övezet területén a lakóterület felőli telekhatár mentén legalább 10 méter széles védőzöldsáv alakítandó ki.
  4. Az építési övezetben elhelyezhető:
    1. mindenfajta, nem jelentős zavaró hatású, gazdasági tevékenységi célú épület,
    2. a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások,
    3. iroda,
    4. parkolóház,
    5. üzemanyagtöltő,
    6. raktár,
    7. közműépítmény,
    8. hírközlés létesítményei és berendezései.
  5. Az építési övezetben az alábbiak kivételével bármely melléképítmény elhelyezhető:
    1. háztartási célú kemence, húsfüstölő, jégverem, zöldségverem,
    2. állatkifutó,
    3. trágyatároló, komposztáló, valamint
    4. siló, ömlesztettanyag-tároló.


  1. §
  1. A Gip-m ipari gazdasági építési övezet övezeti előírásai:
    1. Beépítési mód:                                                                                           Szabadon álló
    2. A kialakítható legkisebb telek terület (m2):                                                             5000
    3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%):               25
    4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                25
    5. A terepszint alatti beépítés helye:                                                      építési helyen belül
    6. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                   7,5
    7. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%):                                     50
    8. Szintterületi mutató:                                                                                                   1,0
  2. Az övezeten belül kizárólag a mezőgazdasági üzemi (növénytermesztési, állattenyésztési és termény- és élelmiszer-feldolgozási) tevékenységek, valamint a közművek, a hírközlés létesítményei és berendezései helyezhetők el.
  3. Az övezetben szolgálati jellegű lakó rendeltetési egység – nem önálló lakó rendeltetésű épületben – elhelyezhető.


  1. Különleges területek (K) építési övezeteinek általános előírásai


  1. §
  1. Különleges területek közé tartoznak a település területén található
    1. sportpályák (Ksp),
    2. temetők (KT),
    3. a szennyvíztisztító-telep (Kszt),
    4. mezőgazdasági üzemi terület (Kmü),
    5. rendezvényközpont terület (Kre),
    6. csillagvizsgáló terület (Kcs).
  2. A különleges területek közé sorolt építési övezetek területén a következő általános előírások érvényesek:
    1. A közhasználatú intézmények telkei a szabályozási terven rögzített funkciók mellett nem oszthatók meg.
    2. Az előkert nagysága minimum 5 méter, az oldalkert és hátsókert nagyságát az OTÉK előírásai alapján kell meghatározni.
    3. Az elhelyezésre kerülő épületek épületmagassága minimum 2,5 méter.
    4. Az elhelyezésre kerülő közhasználatú épületeket akadálymentesítve kell kialakítani.



  1. Különleges területek építési övezeteinek részletes előírásai


  1. §
  1. A Ksp jelű különleges építési övezet (sportpályák) övezeti előírásai:
    1. Beépítési mód:                                                                                           Szabadon álló
    2. A kialakítható legkisebb telek terület (m2):                                                             5000
    3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%):               10
    4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                10
    5. A terepszint alatti beépítés helye:                                                      építési helyen belül
    6. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                   7,5
    7. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%):                                     60
    8. A közműellátás mértéke:                                                          hiányosan közművesített
  2. Az övezeten belül sportolási célú építmények helyezhetők el.
  3. Az építési övezetben az alábbiak melléképítmények helyezhetők el:
    1. közmű-becsatlakozási műtárgy,
    2. közműpótló műtárgy,
    3. hulladéktartály-tároló,
    4. önálló - épülettől különálló - kirakatszekrény,
    5. kerti építmény a tűzrakóhely kivételével,
    6. építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop.


  1. §
  1. A KT jelű különleges építési övezet (temetők) övezeti előírásai:
    1. Beépítési mód                                                                                            Szabadon álló
    2. A kialakítható legkisebb telek terület (m2)                                                              1000
    3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%):               10
    4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                10
    5. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                   5,0
    6. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%):                                     40
  2. Az övezetben a védőtávolságon belül csak az illetékes közegészségügyi szerv által engedélyezett funkciójú építmény helyezhető el.


  1. §
  1. A Kszt jelű különleges építési övezet (szennyvíztisztító-telep) övezeti előírásai:
    1. Beépítési mód                                                                                            Szabadon álló
    2. A kialakítható legkisebb telek terület (m2)                                                           20.000
    3. Az építési telek legkisebb szélessége (m)                                                                   100
    4. Az építési telek legkisebb mélysége (m)                                                                    100
    5. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%):               10
    6. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                10
    7. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                   7,5
    8. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%):                                     40
  2. Az építési övezetben az alábbi melléképítmények, létesítmények helyezhetők el:      
    1. hulladéktartály-tároló (legfeljebb 2,0 m-es belmagassággal),
    2. ömlesztett anyag-, folyadék- és gáztároló,
    3. építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop
  3. Az övezet telekhatárán legalább 25 m széles, zárt, többszintes védőzöldsáv alakítandó ki.


  1. §
  1. A Kmü jelű különleges építési övezet (mezőgazdasági-üzemi) övezeti előírásai:
    1. Beépítési mód                                                                                            Szabadon álló
    2. A kialakítható legkisebb telek terület (m2)                                                              3000
    3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%):               40
    4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                40
    5. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                   9,0
    6. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%):                                     40
    7. A közműellátás mértéke:                                                          hiányosan közművesített
  2. Az övezetben mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó mezőgazdasági gép és gabonatároló építmények, kis és nagytestű állattartó építmények, vágóhíd, biogázüzem, olajfeldolgozó üzem, valamint a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások céljára 1 db lakóépület helyezhető el.
  3. Az építési övezetben az alábbi melléképítmények helyezhetők el:
    1. csak az építési helyen belül helyezhetők el:
      1. állatkifutó,
      2. trágyatároló, komposztáló, valamint
      3. siló, ömlesztettanyag-, folyadék- és gáztároló.
    2. az építési helyen kívül is elhelyezhetők:
      1. közmű becsatlakozási műtárgy,
      2. közműpótló műtárgy,
      3. hulladéktartály-tároló,
      4. kirakatszekrény,
      5. kerti építmény,
      6. építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop
  4. Az övezet telekhatárán legalább 25 m széles, zárt, többszintes védőzöldsáv alakítandó ki.


  1. §
  1. A Kre jelű építési övezet (rendezvényközpont) övezeti előírásai:
    1. Beépítési mód                                                                                            Szabadon álló
    2. Az építési telek legkisebb területe (m2)                                                                 10000
    3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség terepszint felett (%)                 25
    4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                30
    5. A terepszint alatti beépítés helye:                                                      építési helyen belül
    6. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                 10,0
    7. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%):                                     60
    8. Előkert mérete:                                                                                                         10 m
    9. A hátsókert mérete:                                                                                                  10 m
    10. Az oldalkert méretének meghatározására az OTÉK vonatkozó előírásai a mértékadók.
  2. Az építési övezetben elhelyezhető építmények:
    1. rendezvényszervezéssel kapcsolatos építmények (konferenciaterem, szállás, táborhely, üdülőházak, vendéglő),
    2. művészeti tevékenységgel kapcsolatos építmények,
    3. istálló,
    4. szolgáltató építmények,
    5. vásárok, rendezvények és sportolás kiszolgáló létesítményei,
    6. szolgálati lakás.
  3. Az építési övezetben az alábbi melléképítmények helyezhetők el:
    1. csak az építési helyen belül helyezhetők el:
      1. háztartási célú kemence, húsfüstölő,
      2. jégverem, zöldségverem.
    2. az építési helyen kívül is elhelyezhetők:
      1. közmű becsatlakozási műtárgy,
      2. közműpótló műtárgy,
      3. hulladéktartály-tároló,
      4. kirakatszekrény,
      5. kerti építmény,
      6. építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop.


  1. §
  1. A Kcs jelű építési övezet (csillagvizsgáló) övezeti előírásai:
    1. Beépítési mód                                                                                            Szabadon álló
    2. Az építési telek legkisebb területe (m2)                                                                   1000
    3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség terepszint felett (%)                 40
    4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint alatti beépítettség (%):                40
    5. A terepszint alatti beépítés helye:                                                      építési helyen belül
    6. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m)                                  12,0
    7. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%)                                      40
    8. A közműellátás mértéke:                                                          hiányosan közművesített
  2. Az építési övezetben
    1. a kutatás-fejlesztés (csillagvizsgáló) építményei, valamint
    2. rendezvényszervezéssel kapcsolatos építmények

helyezhetők el.


XI. FEJEZET

BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT ÖVEZETEK ELŐÍRÁSAI


  1. Általános zöldterületi előírások


  1. §

A kijelölt zöldterületek – közparkok és közkertek – területét legalább 75 %-os zöldfelületi fedettséggel kell kialakítani és fenntartani.


  1. A zöldterületek részletes előírásai


  1. §
  1. A Zkp jelű zöldterületi övezet övezeti előírásai:
    1. Beépítési mód:                                                                                           Szabadon álló
    2. A legkisebb beépíthető telek területe (m2):                                                             3000
    3. A telek legkisebb szélessége (m):                                                                                 30
    4. A telek legkisebb mélysége (m):                                                                                  50
    5. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség terepszint felett (%):               3,0
    6. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m):                                   3,5
  2. Az övezetben a kialakult állapot szerinti telekméretű telkek nem oszthatók meg.
  3. Az övezet telkein a melléképítmények közül nem helyezhető el:
    1. állatkifutó,
    2. trágyatároló (komposztáló),
    3. siló, ömlesztett anyag, folyadék- és gáztároló.
  4. Az övezetben meglévő és az újonnan létesítendő zöldterületek és zöldfelületek folyamatos fenntartásáról, esetenkénti felújításáról tulajdonosának gondoskodni kell.
  5. Az övezetben új zöldterületek létesítése és a meglévők felújítása kertészeti kiviteli tervek alapján készülhet, a kialakításnál a területek biológiai aktivitásának növelését kell elérni.
  6.  Az övezetben a park fenntartásáról és a park berendezési tárgyainak karbantartásáról folyamatosan gondoskodni kell.


  1. §
  1. A Zkp-Ö jelű övezet (ökológiai folyosó) övezeti előírásai:
    1. az övezethez tartozó telkek nem építhetők be,
    2. az övezet telkein az ökológiai folyosóra vonatkozó előírásoknak megfelelő, természetközeli extenzív zöldterület tartható fenn.
  2. Az övezetben a kialakult állapot szerinti telekméretű telkek összevonhatók, de nem oszthatók meg.
  3. Az övezetben a pihenőkerti funkciónak megfelelő kerti építmények helyezhetők el, egyéb melléképítmény az övezetben nem építhető.


  1. §
  1. A Zkk jelű közkerti övezet övezeti előírásai:
    1. az övezethez tartozó telkek nem építhetők be,
    2. az övezet telkein pihenőkerti funkciónak megfelelő, közkert alakítható ki és tartható fenn.
  2. Az övezetben a kialakult állapot szerinti telekméretű telkek összevonhatók, de nem oszthatók meg.
  3. Az övezetben a pihenőkerti funkciónak megfelelő kerti építmények helyezhetők el, egyéb melléképítmény az övezetben nem építhető.


  1. Az erdőterületek (E) övezeteinek általános előírásai


  1. §
  1. Az erdőövezetbe tartozó telkek jelenlegi határai csak az ésszerűbb birtokszerkezet kialakítása céljából módosíthatók, a telekhatár módosítás során az érintett erdőterületek összterülete nem csökkenhet. Az erdőterületi telkek összevonhatók.
  2. A telekrendezés során 5000 m2-nél kisebb erdő művelési ágú telkek nem alakíthatók ki.
  3. Az övezetben kerítés csak természet- vagy vadvédelmi, továbbá vagyonvédelmi, közbiztonsági céllal létesíthető az erdészeti hatóság engedélye alapján. Épület a gazdasági célú övezetben építhető, jelen szabályzat előírásainak is megfelelően.
  4. Az Ev és Et  jelű területeken csak a rendeltetésszerű használatot elősegítő létesítmények, építmények helyezhetők el, az övezet tartós emberi tartózkodásra szolgáló épülettel nem építhető be. A védett és véderdő területek egyéb célra nem használhatók fel.


  1. Az erdőterületek (E) övezeteinek részletes előírásai


  1. §
  1. Az Eg jelű gazdasági erdő övezet övezeti előírásai:
    1. Beépítési mód                                                                                            Szabadon álló
    2. A legkisebb beépíthető telek területe (m2)                                                         100.000
    3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség terepszint felett (%)                0,5
    4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség terepszint alatt (%)                 0,5
    5. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m)                                    7,5
    6. A beépítésnél alkalmazható legkisebb épületmagasság (m)                                        2,5
    7. A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%)                                      95
    8. A legkisebb beépíthető telek szélessége (m)                                                              100
  2. Az övezetben épület abban az esetben építhető, ha az adott telek építési célra igénybe nem vett része legalább 15 éve erdő művelési ágban van.
  3. Az övezet területén a közérdekből szükséges létesítmények (közművek, közlekedési, honvédelmi, polgári védelmi, táj- és természetvédelmi, vadvédelmi és vadászati, stb.) építményein túl – az övezet faállománnyal nem borított részén – az erdő- és vadgazdálkodáshoz szükséges üzemi épületek, természetvédelmi és turisztikai célú építmények helyezhetők el.
  4. Az övezetben megadott legnagyobb épületmagasság értékét az erdő- és vadgazdasági tevékenységhez szükséges speciális építmények (pl. magasles) legfeljebb kétszeresen haladhatják meg.
  5. Az övezet beépíthető telkein a rendeltetésnek megfelelő melléképítmény elhelyezhető, a gazdasági célú épülettől legfeljebb 50 m távolságban.
  6. Az övezetben levő 100.000 m2-nél kisebb területű meglévő telkeken a már meglévő beépítés fenntartható, felújítható, de további növelése (alapterület-bővítés, emeletráépítés, tetőtér beépítés) nem megengedett.


  1. §
  1. Az Ev jelű erdő övezet (védő erdőterületek, véderdősávok) területe általános esetben nem építhető be, kivételes esetben a közérdekből szükséges létesítmények (közművek, közlekedési, honvédelmi, polgári védelmi, táj- és természetvédelmi, vadvédelmi, stb.) építményei (pl. kilátó, magasles) elhelyezhetők az övezet faállománnyal nem borított részén, az övezet legfeljebb 0,02%-án, épületnek minősülő építmény azonban nem építhető.
  2. Az övezet véderdőinek és védő zöldsávjainak területe legalább 85%-ban zárt faállománnyal telepítendő be, fennmaradó részük gyepes és cserjés felületként alakítható ki.
  3. Az övezetben tervezett védőzöld területeket, véderdőket erdészeti vagy kertészeti tervek alapján tömör, többszintes növényállománnyal, lehetőleg zárt fás állomány létesítésével kell kialakítani, az áthaladó légvezetékekre és földvezetékekre vonatkozó előírások figyelembe vételével.


  1. §
  1. Az Et jelű erdő övezet (védett erdőterületek, természeti – ökológiai hálózati területen lévő erdőterületek) területe nem építhető be, kivételes esetben a közérdekből szükséges létesítmények (köztárgyak, közművek, közlekedési, honvédelmi, polgári védelmi, táj- és természetvédelmi, vadvédelmi, stb.) építményei (pl. kilátó, magasles) elhelyezhetők az övezet természetvédelmi szempontból kevésbé érzékeny részén, az övezet legfeljebb 0,01%-án, épületnek minősülő építmény azonban nem építhető.
  2. Az övezetben folytatott területhasználat során össze kell hangolni az erdőgazdálkodási szempontokat a táj- és természetvédelmi érdekekkel. Új faállomány telepítésénél csak őshonos fajok használhatók.


  1. A mezőgazdasági területek (M) övezeteinek általános előírásai


  1. §
  1. A mezőgazdasági területek övezeteinek telkei a növénytermesztési és az állattenyésztési tevékenységek területei, ezért itt a mezőgazdasági tevékenységgel kapcsolatos építmények helyezhetők el. Az övezetek telkein lakóépület is elhelyezhető, de csak a mezőgazdasági tevékenységet szolgáló épülettel, épületrésszel egybeépítve (tanya), amennyiben az egyéb lakóházépítésre vonatkozó előírások is teljesülnek.
  2. Ha egy beépíthető méretű telek rendelkezik erdő, gyep (rét, legelő) vagy nádas művelési ágú alrészletekkel is, ezek a telekrészek csak akkor építhetők be, ha a telek más művelésből kivett vagy kivehető résszel nem rendelkezik.
  3. Külterületi mezőgazdasági területen épület, építmény csak szabadonállóan helyezhető el, a beépítés során legalább 12 m mélységű elő- és hátsókertet, és legalább 6 méteres oldalkertet kell biztosítani.


  1. A mezőgazdasági területek (M) övezeteinek részletes előírásai


  1. §
  1. Az Má-1 jelű általános mezőgazdasági övezet övezeti előírásai:
    1. Beépítési mód                                                                                            Szabadon álló
    2. A beépíthető telek legkisebb területe (m2)                                                         300.000
    3. A beépítésnél alkalmazható legkisebb telekszélesség (m)                                         50,0
    4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m)                                    7,5
    5. A beépítésnél alkalmazható épület legmagasabb pontjának értéke (m)                      9,0
    6. A beépítésnél alkalmazható legkisebb épületmagasság (m)                                        2,5
    7. A beépítésnél alkalmazható maximális beépítettség (%)                                            0,3
  2. Az övezetben beépíthető földrészlet átlagos szélessége minimum 100 m.
  3. Az övezetben a 30 ha-nál nagyobb mezőgazdasági telek megosztása esetén, azok 30 ha-t meghaladó méretű, önálló helyrajzi számra kerülő részei építhetők be. A beépített telek ebben az övezetben utólag nem osztható 30 ha-nál kisebb méretű részekre.
  4. Az övezetben megadott legnagyobb épületmagasság értékét a mezőgazdasági tevékenységhez szükséges üzemi építmények (pl. silók) technológiai okokból legfeljebb kétszeresen haladhatják meg.
  5. Az övezetben elsősorban a mezőgazdasági termelés építményei helyezhetők el, azonban az általános beépítési feltételek teljesülése esetén lakóépület is létesíthető, legfeljebb két lakás rendeltetési egységgel, illetve a birtokközpont telkén a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó szállás jellegű épület is létesíthető.
  6. Az övezetbe tartozó telken lakóépület vagy szállásépület csak abban az esetben helyezhető el, ha
    1. a mezőgazdálkodási célú gazdasági építmény már megépült és használatba vételi engedéllyel is rendelkezik, vagy
    2. a mezőgazdálkodási célú gazdasági építménnyel egyidejűleg épül meg.
  7. Az övezetben a valamennyi melléképítmény elhelyezhető a kirakatszekrény kivételével.
  8. A 30 ha-nál kisebb területű meglévő telkeken a már meglévő beépítés fenntartható, felújítható, de a beépítés további növelése (alapterület bővítés, emeletráépítés, tetőtér-beépítés) nem megengedett.
  9. Az övezetben amennyiben a beépíthetőséghez szükséges legalább 30 ha mezőgazdasági terület több birtokrészből áll össze, az ezek összterületére vonatkoztatott beépítettség csak a birtok egyik, legalább 15.000 m2 nagyságú, birtokközpontként kialakított telkén összevontan is igénybe vehető.
  10. Birtokközpont csak abban az esetben alakítható ki az övezet területén, ha a birtokközponthoz tartozó birtoktestek legalább 60%-a a település (Sülysáp) közigazgatási területén található, és egy család, vagy családi vállalkozás tulajdonában áll.
  11. A birtokközpont telkén, a fenti, összterületre vonatkoztatott beépítési korlát mellett a beépítettség nem haladhatja meg a 15%-ot.


  1. §
  1. Az Má-1* jelű általános mezőgazdasági övezet övezeti előírásai:
    1. Beépítési mód                                                                                            Szabadon álló
    2. A beépíthető telek legkisebb területe (m2)                                                         100.000
    3. A beépítésnél alkalmazható legkisebb telekszélesség (m)                                         25,0
    4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m)                                    4,5
    5. A beépítésnél alkalmazható épület legmagasabb pontjának értéke (m)                      6,0
    6. A beépítésnél alkalmazható legkisebb épületmagasság (m)                                        2,5
    7. A beépítésnél alkalmazható maximális beépítettség (%)                                            0,3
  2. Az övezetben beépíthető földrészlet átlagos szélessége minimum 50 m.
  3. A 10 ha-nál nagyobb mezőgazdasági telek megosztása esetén, azok 10 ha-t meghaladó méretű, önálló helyrajzi számra kerülő részei építhetők be. A beépített telek ebben az övezetben utólag nem osztható 10 ha-nál kisebb méretű részekre.
  4. Az övezetben megadott legnagyobb épületmagasság értékét a mezőgazdasági tevékenységhez szükséges üzemi építmények (pl. silók) technológiai okokból legfeljebb kétszeresen haladhatják meg.
  5. A 10 ha-nál kisebb területű meglévő telkeken a már meglévő beépítés fenntartható, felújítható, de a beépítés további növelése (alapterület-bővítés, emeletráépítés, tetőtér-beépítés) nem megengedett.
  6. Az övezetben a valamennyi melléképítmény elhelyezhető a kirakatszekrény kivételével.
  7. Az övezetben amennyiben a beépíthetőséghez szükséges legalább 10 ha mezőgazdasági terület több birtokrészből áll össze, az ezek összterületére vonatkoztatott beépítettség csak a birtok egyik, legalább 15.000 m2 nagyságú, birtokközpontként kialakított telkén összevontan is igénybe vehető.
  8. Birtokközpont csak abban az esetben alakítható ki az övezet területén, ha a birtokközponthoz tartozó birtoktestek legalább 60%-a Sülysáp közigazgatási területén található, és egy család, vagy családi vállalkozás tulajdonában áll.
  9. A birtokközpont telkén, a fenti, összterületre vonatkoztatott beépítési korlát mellett a beépítettség nem haladhatja meg a 15%-ot.
  10. Az övezetben elsősorban a mezőgazdasági termelés építményei helyezhetők el, azonban az általános beépítési feltételek teljesülése esetén lakóépület is létesíthető, legfeljebb két lakás rendeltetési egységgel, illetve a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó szállás jellegű épület is létesíthető.
  11. Az övezetbe tartozó telken lakóépület vagy szállásépület csak abban az esetben helyezhető el, ha
    1. a mezőgazdálkodási célú gazdasági építmény már megépült és használatba vételi engedéllyel is rendelkezik, vagy
    2. a mezőgazdálkodási célú gazdasági építménnyel egyidejűleg épül meg.


  1. §
  1. Az Má-2 jelű általános mezőgazdasági (tanyás) övezet övezeti előírásai:
    1. Beépítési mód                                                                                            Szabadon álló
    2. A beépítésnél alkalmazható legkisebb telekszélesség (m)                                         20,0
    3. A beépíthető telek legkisebb területe (m2)                                                              3000
    4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m)                                    4,5
    5. A beépítésnél alkalmazható legkisebb épületmagasság (m)                                        2,5
    6. A beépítésnél alkalmazható maximális beépítettség (%)                                               3
  2. Az övezetben a 0,3 ha-nál kisebb területű meglévő telkeken a már meglévő beépítés fenntartható, felújítható, további növelése azonban csak a szintterület legfeljebb 25%-nyi bővítésével, a tetőtér beépítésével megengedett, új lakó és gazdasági épület nem építhető.
  3. Az övezetben a 0,3 ha-nál nagyobb mezőgazdasági telek megosztása esetén, azok 0,3 ha-t meghaladó méretű, önálló helyrajzi számra kerülő részei építhetők be. A beépített telek ebben az övezetben utólag nem osztható 0,3 ha-nál kisebb méretű részekre.
  4. Az övezetben megadott legnagyobb épületmagasság értékét a mezőgazdasági tevékenységhez szükséges üzemi építmények (pl. silók) technológiai okokból legfeljebb kétszeresen haladhatják meg.
  5. Az övezetben a valamennyi melléképítmény elhelyezhető, kirakatszekrény kivételével.


  1. §
  1. Az Mr jelű általános rekreációs mezőgazdasági övezet övezeti előírásai:
    1. Beépítési mód                                                                                      Oldalhatáron álló
    2. A beépíthető telek legkisebb területe (m2)                                                              3000
    3. A beépítésnél alkalmazható legkisebb telekszélesség (m)                                         20,0
    4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m)                                    4,5
    5. A beépítésnél alkalmazható épület legmagasabb pontjának értéke (m)                      6,0
    6. A beépítésnél alkalmazható legkisebb épületmagasság (m)                                        2,5
    7. A beépítésnél alkalmazható maximális beépítettség (%)                                            5,0
  2. Az övezetben a 0,3 ha-nál kisebb területű meglévő telkeken a már meglévő beépítés fenntartható, felújítható, további növelése az alapterület legfeljebb 25%-nyi bővítésével, a tetőtér beépítésével megengedett.
  3. Az övezetben a 0,3 ha-nál nagyobb mezőgazdasági telek megosztása esetén, azok 0,3 ha-t meghaladó méretű, önálló helyrajzi számra kerülő részei építhetők be. A beépített telek ebben az övezetben utólag nem osztható 0,3 ha-nál kisebb méretű részekre.
  4. Az övezetben valamennyi melléképítmény elhelyezhető, kirakatszekrény, siló és trágyatároló kivételével.


  1. §
  1. Az Mgy jelű általános gyepgazdálkodási mezőgazdasági övezet (nem védett rét, legelő területek) övezeti előírásai:
    1. Beépítési mód                                                                                            Szabadon álló
    2. A beépíthető birtoktest legkisebb összterülete (m2)                                             30.000
    3. A beépítésnél alkalmazható legkisebb telekszélesség (m)                                         50,0
    4. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m)                                    3,5
    5. A beépítésnél alkalmazható épület legmagasabb pontjának értéke (m)                      5,0
    6. A beépítésnél alkalmazható legkisebb épületmagasság (m)                                        2,0
    7. A beépítésnél alkalmazható maximális beépítettség (%)                                            0,3
  2. Az övezet területén állattartó építmények, védőkerítés és karám építhetők, pince nem létesíthető.
  3. Az övezet meglévő földrészletei összevonhatók, de nem oszthatók meg.
  4. Az övezetben a 3 ha-nál nagyobb mezőgazdasági telek megosztása esetén, azok 3 ha-t meghaladó méretű, önálló helyrajzi számra kerülő részei építhetők be. A beépített telek ebben az övezetben utólag nem osztható 3 ha-nál kisebb méretű részekre.
  5. Az övezetben a birtokközpont-képzés és az eszerinti összevonható beépíthetőség szabályai nem alkalmazhatók, de az övezet telkei beszámíthatók a birtoktest területébe.
  6. A természetes és természetszerű gyepek, a vízmedrek 50 m-es sávjába eső rét- és legelőterületek természeti állapotukban tartandók fenn.


  1. §
  1. Az Mt jelű általános tájgazdálkodási övezet (ökológiai hálózathoz tartozó gyepterületek és egyéb mezőgazdasági területek) területén a meglévő földrészletek megosztásával 50.000 m2-nél kisebb és 50 m-nél keskenyebb földrészletek nem hozatók létre.
  2. Az övezet területei nem építhetők be, a felszínen és felszín alatt sem, a területen fóliasátor sem telepíthető.
  3. Az övezetben a birtokközpont-képzés és az eszerinti összevonható beépíthetőség szabályai nem alkalmazhatók, de az övezet telkei beszámíthatók a birtoktest területébe.
  4. Az övezet területeinek művelése, fenntartása során betartandók a más jogszabályban meghatározott természeti területekre és az ökológiai hálózathoz tartozó területekre vonatkozó kezelési, fenntartási szabályok.


  1. §
  1. Az Mk-1 jelű kertes mezőgazdasági övezet (kisüzemi mezőgazdasági-kertgazdasági övezet, zártkertek) övezeti előírásai:
    1. Beépítési mód                                                                                      Oldalhatáron álló
    2. A beépíthető telek legkisebb területe (m2)                                                              1500
    3. A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m)                                    4,0
    4. A beépítésnél alkalmazható épület legmagasabb pontjának értéke (m)                      6,0
    5. A beépítésnél alkalmazható legkisebb épületmagasság (m)                                        2,5
    6. A beépítésnél alkalmazható maximális beépítettség (%)                                            5,0
  2. Az övezetben az 1500 m2-nél nagyobb mezőgazdasági telek megosztása esetén, azok 1500 m2-t meghaladó méretű, önálló helyrajzi számra kerülő részei építhetők be. A beépített telek ebben az övezetben utólag nem osztható 1500 m2-nél kisebb méretű részekre.
  3. Az övezetben 1500 m2-nél kisebb területeken épület nem helyezhető el. A 1500 m2-nél kisebb területű meglévő telkek már meglévő beépítése fenntarthatHészó, felújítható, de további növelése (alapterület-bővítés, emeletráépítés, tetőtér-beépítés) csak az előző bekezdésben megjelölt feltételek fennállása esetén lehetséges. Ettől eltérő esetben a telken legfeljebb annak 10 %-át lefedő fóliasátor vagy felépítmény nélküli pince építhető.
  4. Az övezet területén csak a mezőgazdasági hasznosítás építményei helyezhetők el.
  5. Az övezetben a beépítés feltétele továbbá, hogy
    1. a telek átlagszélessége elérje a 14 m-t és
    2. a szabályozási vonal szerinti, közút céljára szükséges terület az önkormányzat részére a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően átadásra kerüljön.
  6. Az övezetben a birtokközpont-képzés és az eszerinti összevonható beépíthetőség szabályai nem alkalmazhatók.


  1. §
  1. Az Mk-2 jelű kertes mezőgazdasági övezet (kertgazdasági zárványterületek) övezetben a hagyományosan kialakult kert- és mezőgazdasági hasznosítás folytatható.
  2. Az övezetbe tartozó földrészletek nem építhetők be, összevonhatók, de nem oszthatók meg.
  3. Az övezetben melléképítmények nem helyezhetők el, fóliasátor a telek legfeljebb 25 %-át fedheti le.


  1. A vízgazdálkodási övezet (V) előírásai


  1. §
  1. A vízgazdálkodási területek V jelű övezetébe a vízfolyások medre, partja és védőterületeik tartoznak. A település igazgatási területén található vízmedrek a következők:
    1. Alsó-Tápió,
    2. Felső-Tápió,
    3. Sápi-patak,
    4. Sűrűpusztai-ág és
    5. a mesterséges tavak (sápi tározók).
  2. Az övezetben csak a vízgazdálkodással kapcsolatos területhasználatnak megfelelő, továbbá táj-, természet- és környezetvédelmi vagy egyéb közérdekből szükséges (polgári védelmi stb.) létesítmény helyezhetők el.
  3. A Tápiók és a tározók partélétől kifelé 10 m-es védő- és fenntartási sáv biztosítandó. A Sápi-patak és Sűrűpusztai-ág vízügyi fenntartási sávja a vízfolyások partélétől mért 3-3 m.
  4. A vízfolyások fenntartási sávja a külterületen csak gyep- vagy erdőterületként alakítható ki. A vízfelületeket kísérő (egyéb területen lévő) galériaerdők, faállományok megtartandók.
  5. A víztározók, tavak partvonalától mért legalább 50 m széles terület erdő- vagy gyepterületként tartandó fenn. A természeti területnek minősülő tavak, tározók legalább 100 m-es környezete természetes, vagy természetszerű állapotban tartandó fenn.



ZÁRÓ RÉSZ


  1. §
  1. Ez a rendelet 2018. január 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.
  2. Hatályát veszti a Sülysáp nagyközség Helyi Építési Szabályzatáról szóló 13/2010. (IX. 23.) önkormányzati rendelet.
  3. E rendelet mellékletei:
  1. 1. melléklet: SZT-1: Szabályozási tervlap (M=1:4.000)
  2. 2. melléklet: SZT-2: Szabályozási tervlap (M=1:12.000)
  1. E rendelet függelékei:
  1. 1. függelék: Tilalmakkal érintett ingatlanok
  2. 2. függelék: Elővásárlási joggal terhelt ingatlanok
  3. 3. függelék: Helyi közút céljára történő lejegyzéssel érintett ingatlanok
  4. 4. függelék: Műemlékek és az azok műemléki környezetébe tartozó ingatlanok
  5. 5. függelék: Nyilvántartott régészeti lelőhelyek
  6. 6. függelék: Országos jelentőségű védett természeti területek



Sülysáp, 2017. október 26.


                                     


                          Horinka László                                                 dr. Tóth Krisztina

                            polgármester                                                            jegyző