Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017 (III.24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat településfejlesztési, településrendezési és településképi feladataival összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 03. 25

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (l) A Sülysáp város (a továbbiakban: Sülysáp) közigazgatási területére vonatkozó településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítésének vagy módosításának véleményeztetésére az e rendeletben foglaltakat kell alkalmazni.

(2) Az egyeztetésben résztvevő (a továbbiakban: Partner):

a) Sülysáp lakossága,

b) a Sülysáp Városi Önkormányzatnál (a továbbiakban: Önkormányzat) az eljárás előzetes tájékoztatása során, illetve ha az egyeztetési eljárásban nincs előzetes tájékoztatási szakasz, az elfogadás előtti véleményezés során írásban bejelentkezett érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezet, vallási közösség, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény alapján a környezetvédelmi érdekek képviseletére létrehozott, politikai pártnak és érdekképviseletnek nem minősülő egyesület (a továbbiakban: környezetvédelmi egyesület).

(3) Az érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezet, vallási közösség, valamint a környezetvédelmi egyesület írásbeli bejelentkezésében meg kell jelölni a véleményezési eljárás tárgyát, a szervezet nevét, képviselőjét, postai és e-mail címét.


2. § (l) Az Önkormányzat a Partnerek tájékoztatása, valamint a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet egyeztetési eljárásának elősegítése céljából a honlapján folyamatosan közzéteszi a hatályos dokumentumokat és terveket, valamint a véleményezhető tervezeteket.

(2) A településfejlesztési és településrendezési dokumentum tartalmától és az egyeztetési eljárás módjától függően a polgármester - a főépítész közreműködésével - gondoskodik az értelmezéshez szükséges részletezettségű (szükség esetén alátámasztó munkarészeket is tartalmazó) tájékoztatás, dokumentáció közzétételéről az Önkormányzat honlapján.

(3) A (2) bekezdés szerinti tájékoztatás, dokumentáció megjelenéséről a véleményezésre rendelkezésre álló, legkevesebb 8 napos határidő megjelölésével az Önkormányzat felhívást tesz közzé a honlapján.

(4) A közzétett felhívás alapján - a megjelölt időszakon belül - a Partnerek tájékoztatást kaphatnak a településfejlesztési és településrendezési dokumentum tartalmával kapcsolatban.

(5) A lakossági fórumot a polgármester hívja össze úgy, hogy azt megelőzően legalább 8 nappal a tájékoztatásról, illetve a dokumentáció tervezetének elkészültéről szóló felhívást közterületen elhelyezett hirdetőfelületen, helyi lapban és az Önkormányzat honlapján meg kell jeleníteni.

(6) A településfejlesztési és településrendezési dokumentumok egyeztetési eljárása során a Partnerek tájékoztatása az egyeztetési eljárásmódjától függően az l. melléklet szerint történik.


3. § (l) A közzétett felhívás alapján a Partnerek a (2) bekezdésben megadott határidőig javaslatot, észrevételt tehetnek, illetve véleményt nyilváníthatnak a következő módokon:

a) postai úton történő megküldéssel,

b) elektronikus levélben történő megküldéssel onkormanyzat@sulysap.hu e-mail címre,

c) lakossági fórumon szóban.

(2) A javaslatokat, észrevételeket, véleményeket

a) amennyiben településfejlesztési koncepció vagy integrált településfejlesztési stratégia készítése, módosítása miatt kerül sor lakossági fórum megtartására, a lakossági fórumtól számított 15 napon belül,

b) amennyiben településrendezési eszköz, településképi arculati kézikönyv vagy településképi rendelet készítése, illetve módosítása miatt kerül sor lakossági fórum megtartására, a lakossági fórumtól számított 8 napon belül,

c) lakossági fórum hiányában a honlapon történő közzétételtől számított 8 napon belül lehet írásban megtenni.

(3) A beérkezett javaslatokat, észrevételeket, illetve véleményeket az Önkormányzat nyilvántartásba veszi. A lakossági fórumon elhangzott észrevételek lényegét jegyzőkönyvezéssel kell rögzíteni, amelyet az Önkormányzat nyilvántartásba vesz. A név és cím nélkül érkezett észrevételeket figyelmen kívül lehet hagyni.


4. § (l) A javaslatok, észrevételek, vélemények elfogadásáról és el nem fogadásáról a főépítész szakmai javaslata figyelembevételével a polgármester dönt. A javaslatok, észrevételek, vélemények el nem fogadása esetén a döntést a polgármesternek indokolnia kell.

(2) A polgármesteri döntést az Önkormányzat honlapján közzé kell tenni a döntést követő 5 napon belül.

(3) A polgármesteri döntést követő 10 napon belül írásban tájékoztatni kell az érintett partnert a javaslata, észrevétele, illetve véleménye el nem fogadásáról és annak indokáról.


5. § (l) A polgármester gondoskodik a nyilvánosság biztosításáról. Az elfogadott településfejlesztési koncepciót, az integrált településfejlesztési stratégiát, a településrendezési eszközt, a településképi arculati kézikönyvet és a településképi rendeletet vagy azok módosítását az Önkormányzat honlapján közzé kell tenni.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakra a véleménynyilvánítást az onkormanyzat@sulysap.hu e-mail-címen lehet megtenni.

(3) A főépítész évente egy alkalommal kiértékeli az elektronikus levélcímre beérkezett véleményeket, és azokról tájékoztatja az Önkormányzat Képviselő-testületének településfejlesztésért és településrendezésért felelős bizottságát.


6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.





                          Horinka László                                                 dr. Tóth Krisztina

                            polgármester                                                            jegyző



1. melléklet a 6/2017. (III.24.) önkormányzati rendelethez



Egyeztetési eljárás

Előzetes tájékoz-tatási szakasz

(R. 37. §)

Vélemé-nyezési szakasz

(R. 38. §)

Végső vélemé-nyezési szakasz

(R. 40. §)

314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet:

a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról
és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről = R.

A véleményezésre biztosított határidő

Településfejlesztési Koncepció

(R. 30. §)

21 nap

21 nap


Integrált Településfejlesztési Stratégia

(R. 30. §)

21 nap

21 nap


Település-rendezési eszköz

(Településszerkezeti Terv,

Helyi Építési Szabályzat)

Teljes eljárás

(R. 36. §)

21 nap

30 nap

21 nap



(R. 41. §)


15 nap

21 nap

Tárgyalásos eljárás

(R. 42. §)


Az egyeztető tárgyaláson

8 nap

Településképi Arculati Kézikönyv és

Településképi Rendelet

(R. 31/A alcím szerint)

21 nap

21 nap