Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2020. (III.30.) önkormányzati rendelete

a települési víziközmű-hálózatokhoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2024. 04. 26

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2020. (III.30.) önkormányzati rendelete

a települési víziközmű-hálózatokhoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

2024.04.26.

Sülysáp Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésével, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 21. pontjával, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésével kapott feladatkörében, illetve felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed mindazon ingatlanra, amely vonatkozásában a Sülysáp Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában lévő ivóvíz-, illetve szennyvízközmű (a továbbiakban együttesen: víziközmű) létesítésekor társulati érdekeltségi hozzájárulás nem került megállapításra, azonban rá kívánják csatlakoztani a víziközmű-hálózatra.

(2) Megfelelő módon e rendelet szabályait kell alkalmazni abban az esetben is, ha egy a víziközmű-hálózatra már rácsatlakozott ingatlanon újabb rákötés létesül, függetlenül attól, hogy a meglevő csatlakozás társulati érdekeltségi hozzájárulás megfizetése ellenében létesült.

2. § E rendelet alkalmazásában

1. utólagos közmű csatlakozás: azon ingatlan víziközmű-hálózathoz való csatlakozása, amely vonatkozásában az érdekelt a víziközmű-hálózat megvalósításakor a költségekhez bármely oknál fogva nem járult hozzá.

2. ingatlan: az önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlan, vagy ha önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanon több önálló rendeltetési egység található, az önálló rendeltetési egység.

3. érdekeltségi egység: beépített ingatlan esetében egy háztartás vagy más üzemeltetett egység, amely szolgáltatási szerződést köt a közmű üzemeltetőjével; beépítetlen ingatlan esetében a városrendezési tervnek és építésügyi szabályoknak megfelelő mértékű kialakított, vagy kialakítható építési telek.

4. érdekelt: az a személy, akinek érdeke fűződik a víziközmű-hálózatra történő rácsatlakozáshoz.

5. közmű csatlakozási hozzájárulás: az ingatlan ivóvízzel történő ellátásának, szennyvízelvezetésének kiszolgálása érdekében az önkormányzat tulajdonában lévő víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az érdekelt által fizetendő pénzösszeg.

2. Az utólagos közmű csatlakozás pénzügyi feltételei

3. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az érdekelt – kivéve az önkormányzatot – közmű csatlakozási hozzájárulást köteles fizetni.

(2) A közmű csatlakozási hozzájárulás érdekeltségi egységenkénti mértéke:

a)1 ivóvízhálózatra történő csatlakozás esetén ötvenezer forint, kivéve a Szél utcát, ahol százharmincezer forint,

b) szennyvízhálózatra történő csatalakozás esetén kettőszázhuszonötezer forint.

(3) A (2) bekezdés szerinti összegek 2020. december 31. napjáig érvényesek, ezt követően évente január 1-jével a KSH által kiadott előző évi átlagos fogyasztói árindex mértékével nőnek, azzal, hogy az árindex csökkenése esetén az előző évi összeg marad érvényben.

(3a)2 A (3) bekezdés szerinti összeget a mindenkor hatályos ÁFA törvény szerinti általános forgalmi adó terheli.

(4) A közmű csatlakozási hozzájárulást annak kell megfizetnie, akinek a rácsatlakozás érdekében áll. A befizetés az önkormányzat központi költségvetési számlájára átutalással, vagy készpénzben az önkormányzat Polgármesteri Hivatalban működő házipénztárában teljesíthető.

(5)3 A közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetése vonatkozásában

a) mentesség adható annak az érdekeltnek, aki az utólagos csatlakozás érdekében gerincvezetéket is épít, az azzal járó költség erejéig,

b) 12 havi részletfizetési kedvezmény biztosítható az érintett ingatlant illetően rendelkezési joggal rendelkező magánszemély részére.

(6) A közmű-csatlakozási hozzájárulás megfizetéséről a polgármester igazolás ad ki az érdekelt részére.

(7) A közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetése vagy a részletfizetési megállapodás aláírása a víziközmű-hálózatra történő rákötési jogot biztosítja, a víziközmű-hálózatra történő rácsatlakozás költségeit – különösen tervezés, kivitelezés – a közmű csatlakozási hozzájárulás nem tartalmazza, és annak elvégzésére sem jogosít fel.

3. Az utólagos közmű csatlakozás műszaki feltételei

4. § (1) A víziközmű hálózatra rácsatlakozni kizárólag a közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetésére vonatkozó igazolás birtokában lehet.

(2) A csatlakozás műszaki feltételeit és annak költségeit a víziközmű-hálózat üzemeltetője határozza meg.

(3) Amennyiben a rácsatlakozás megvalósítása a közterület felbontásával jár, előzetesen közútkezelői hozzájárulást kell beszerezni az út kezelőjétől.

4. Vegyes és záró rendelkezések

5. § (1) A közmű csatlakozási hozzájárulás behajtására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba; rendelkezéseit minden a hatálya alá eső utólagos közműcsatlakozás vonatkozásában alkalmazni kell.

Horinka László s.k.
polgármester

dr. Tóth Krisztina s.k.
jegyző

1

A 3. § (2) bekezdés a) pontja a Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (3a) bekezdését a Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdése iktatta be.

3

A 3. § (5) bekezdése a Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.