Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2008. (III. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

az állattartás helyi szabályairól

Hatályos: 2013. 09. 27

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2008. (III. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

2013.09.27.
az állattartás helyi szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
A Képviselő-testület az elmúlt évben a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 143. § (4) e) pontjával kapott felhatalmazással megalkotta a helyben tiltott közösségellenes magatartások jogkövetkezményeiről szóló 16/2012. (V. 22.) önkormányzati rendeletét, azonban az Alkotmánybíróság 38/2012. (XI. 14.) AB határozatával alkotmányellenesnek minősítette, és megsemmisítette a felhatalmazó rendelkezést.
Miután azonban az önkormányzatoknak a megsemmisített felhatalmazáson túl semmilyen egyéb eszköz nem állt rendelkezésére a helyben elkövetett közösségi együttélést sértő magatartások szankcionálására, a jogalkotó Országgyűlés az alábbi, új szabályozással tette lehetővé a helyi szabályalkotást a Mötv.-ben:
8. § (1) b) A helyi közösség tagjai a helyi önkormányzás alanyaként kötelesek betartani és betartatni a közösségi együttélés alapvető szabályait.
143. § (4) d) Felhatalmazást kap a helyi önkormányzat képviselő-testülete, hogy rendeletben határozza meg az öngondoskodás és a közösségi feladatok ellátásához való hozzájárulás, továbbá a közösségi együttélés alapvető szabályait, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit.
Bár abban nem alakult ki egységes jogi álláspont, hogy a felhatalmazó rendelkezés megsemmisítése maga után vonja-e közvetlenül az annak alapján alkotott önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezését, nyilvánvalóan jobban megfelel a jogbiztonság követelményének, ha önkormányzatunk is az új rendelkezések talaján alkotja meg saját szabályozását.