Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat és intézményei 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 27

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2021.11.27.
az önkormányzat és intézményei 2021. évi költségvetéséről szóló 1/2021. (II. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Sülysáp Város Önkormányzata által ellátandó közszolgáltatási feladatok körét 2021. évben is elsősorban a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben előírtak, ezen túlmenően pedig szakmai-ágazati törvények, rendeletek határozták meg.
Önként vállalt feladataink körébe tartozik a civil szervezetek támogatása, valamint a helyi közösségi közlekedés működtetése.
Az Önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatait saját költségvetési szerveivel, közszolgáltatások révén látta el, ily módon teljes körűen gondoskodott azon feladatok ellátásáról, melyeket a törvények, rendeletek számára előírtak.
A költségvetési intézmények feladatai az alapító okiratokban, míg az egyéb módon ellátott feladatok szerződésekben kerültek rögzítésre.
A feladatok ellátásánál az Önkormányzat a minőség szinten tartására törekedett, illetve a költségvetés végrehajtása során kiemelt cél volt a takarékos gazdálkodás, és a kintlévőségek minél nagyobb arányú behajtása, beszedése.
Köznevelési feladatok
A 2021. évi költségvetés tervezésénél kiemelt szempont volt az intézmények megfelelő színvonalú működtetése.
Az óvodai nevelést a Sülysápi Csicsergő Óvoda biztosítja 4 feladat ellátási helyen. Elmondható, hogy az állami támogatás szinte teljes egészében lefedi a működtetést.
Az általános iskolai oktatás korábbi években történt átszervezése folytán az üzemeltetési feladatok sem maradtak helyben, 2017. január 1-jétől ezek is elkerültek a Ceglédi Tankerületi Központhoz. A Tankerülettel kötött megállapodás szerint a közüzemi költségeket az Önkormányzat fizeti, majd továbbszámlázza a Tankerület felé.
Közművelődési feladatok
Az önkormányzat közművelődési tevékenységét a Wass Albert Művelődési Központ és Könyvtár látja el. Az intézmény szervezi a város központi rendezvényeit és egyéb megemlékezések lebonyolítását. Mind a közművelődés, mint a könyvtári feladatoknál jelentős ráfinanszírozás szükséges, különös tekintettel arra, hogy néhány éve az e célra biztosított támogatás 10 %-át könyvtári dokumentumok beszerzésére kell fordítani.
Egészségügyi ellátás
Az egészségügyi ellátást az önkormányzatnál 3 háziorvosi szolgálat, 2 házi gyermekorvosi szolgálat, illetve 2 fogorvosi szolgálat biztosítja. Vállalkozási formában működnek, azaz a teljes NEAK-támogatást a szolgáltatók kapják meg.
Az önkormányzat mint szolgáltató által működtetett védőnői ellátáshoz szintén a NEAK biztosít támogatást, 3 fő területi védőnő látja el a feladatot. A védőnői finanszírozás a B16-os bevételi rovaton található a III. negyedéves beszámolóban.
Szociális feladatok
A személyes gondoskodást nyújtó ellátások nagyobb része – a család- és gyermekjóléti szolgáltatás, a házi segítségnyújtás, a nappali ellátás és a szociális étkeztetés – a Dr. Gáspár István Humánszolgáltató Központhoz tartozik.
A bölcsődés korú gyermekek ellátása is a szociális ellátásnak minősül, mely feladatot a Gólyahír Bölcsőde mint önállóan működő intézmény látja el.
Az egyéb szociális ügyek – főként pénzbeli ellátások – az önkormányzat, illetve a Polgármesteri Hivatal hatáskörébe tartoznak.
Egyéb kötelezően ellátandó feladatok
Az ivóvízellátás és a települési szennyvíz kezelése a TRV Zrt. útján, a települési hulladékkezelés a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordinációs és Vagyonkezelő Zrt.. útján, szerződéses formában kerül biztosításra.
A települési közterületek karbantartása és az intézmények üzemeltetése, valamint részben még a települési szennyvíz kezelése a TÁVÜSZ Kft. – mint 100 %-ban önkormányzati tulajdonú társaság – feladata.
Önként vállalt feladatok
A település civil szervezeteinek támogatása önként vállalt feladat, az erre elkülönített összeg pályázati rendszerben került elosztásra, és a lakosság viszonylag széles rétegét érinti. Ezen a kereten belül történik a helyi sport támogatása is.
Ide tartozik még a helyi közösségi közlekedés biztosítása, amelyet az év első felében az M-Bussal Kft., 2021. október 1-jétől pedig a Vár-Kap-Vár 77 Kft. útján biztosított az önkormányzat.
II.
Költségvetési előirányzatok teljesülése
A veszélyhelyzet fennállása miatt Sülysáp Város Önkormányzatának és intézményeinek 2021. évi költségvetését – a Képviselő-testület jogkörében eljárva, a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi CX. törvényben foglaltak figyelembe vételével – a Polgármester állapította meg az 1/2021. (II. 15.) önkormányzati rendelttel, melyet félévkor – a szükséges módosítások átvezetése végett – 7/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendeletével a Képviselő-testület módosított.
Az Önkormányzat önállóan gazdálkodó költségvetési szerv, melyhez a következő részben önálló intézmények tartoznak:
1. Dr. Gáspár István Humánszolgáltató Központ
2. Gólyahír Bölcsőde
3. Központi Konyha
4. Sülysápi Csicsergő Óvoda
5. Sülysápi Polgármesteri Hivatal
6. Wass Albert Művelődési Központ és Könyvtár
BEVÉTELEK
1. Sülysáp Város Önkormányzata
Az önkormányzat 2021. évi eredeti bevételi előirányzata 1.479.555 eFt.
2021.09.30-án a módosított előirányzat 1.520.710 eFt, a tényleges teljesítés 1.118.302 eFt. A bevételi előirányzat 41.155 e Ft emelkedését nagyrészt évközben nyert támogatások okozzák.
A működési célú állami támogatások (B1) időarányosan, 74%-ban teljesültek és folyamatosan megkapjuk azokat az előirányzatokat, melyeket év elején a személyi kiadások tervezésénél figyelembe vettünk. Az önkormányzatok működési támogatásának előirányzata összességében nem emelkedett, azonban a B115 és B116 – os rovatok között átsorolásra került az év elején állami támogatásként tervezett iparűzési adó kiesés állami, amely 2021. I. félévben a vártnál alacsonyabban teljesült. A II. félévi iparűzési adó támogatás a III. negyedév végéig nem érkezett meg.
B16-os rovatokon az egyéb működési támogatások között szerepelnek a védőnők, mezőőr és közfoglalkoztatottak után járó támogatások, amely bevételek a harmadik negyedév végére a tervezettnek megfelelően, 78% körül teljesültek.
A pályázati támogatások (B2 rovatok) teljesülése 2021. I. félév végéig elmaradt az eredeti előirányzatként tervezetthez képest. III. negyedév végére is csupán 46 % körül alakult. Oka: a 2021. évre tervezett támogatások legnagyobb részével 2021. november végén kell elszámolni, ezután teljesíti az állam a támogatásokat.
A tervezett támogatások tételes felsorolása a 11. mellékletben található, összesen 240.330 eFt.
A felhalmozási célú önkormányzati támogatások teljesülése 2021.09.30-ig 121.918 e Ft, amely a következő tételekből áll:
B21-es rovat (Felhalmozási célú önkormányzati támogatások):

VIS Maior Templom utca támogatás bevétele

11 469 194 Ft

VIS Maior Új utca támogatás bevétele

50 807 493 Ft

Önkormányzati feladatellátás pályázat: Sportcsarnok felújítás

20 000 000 Ft

B21 rovat összesen

82 276 687 Ft

B25-ös rovat (Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről):

Tájház felújítására kapott támogatás

9 803 763 Ft

Innovációs és Technológiai Minisztérium kamera pályázata

20 666 143 Ft

Közfoglalkoztatási támogatás felhalmozási kerete

1 671 302 Ft

Zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítása támogatás

2 500 000 Ft

Kulturális bértámogatás

5 000 000 Ft

B25 rovat összesen:

39 641 208 Ft

Sülysáp Város Önkormányzatának 2020. év decemberében volt olyan nyertes pályázata, a Béke utcai járdafelújításra kapott támogatás, amelynek pénzügyi lebonyolítása, illetve elszámolása 2021-re húzódik és a felújítási, illetve a beruházási kiadásaink között számolni kell vele.
2021. évben várható beruházások és felújítások részletes felsorolása a 10. mellékletben található.
A közhatalmi bevételek (adók) összességében 141%-ban telesültek 2021. III. félév végéig, melyet az iparűzési adó teljesülése okoz.
A vagyoni típusú adók 77 % körül teljesültek az eredeti előirányzathoz képest. A 2020-ban bevezetett kommunális adó is folyamatosan teljesül 2021. évben. Az előirányzat növelés – az óvatos tervezés jegyében – nem javasolt.
A gépjárműadó 2021. évben 2020. évhez hasonlóan 0,-Ft-ban teljesül, amely körülbelül 28 millió forint bevétel kiesést jelent a 2019. évi bevételhez képest. A 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény 76. §-ban foglaltak szerint a COVID-19 fertőzés okozta tömeges megbetegedést okozó, 2020. évben bekövetkezett humánjárvány megelőzésére, illetve következményeinek elhárítására kihirdetett veszélyhelyzet során a járványügyi védekezés és a gazdaság újraindítása érdekében szükséges hazai, illetve esetleges európai uniós források és kiadások elszámolására a központi költségvetés fejezetrendjében a XLVI. Járvány Elleni Védekezési Alap, a XLVII. Gazdaságvédelmi Alap és a XLVIII. Európai Unióból Érkező Járvány Elleni Támogatások Alapja fejezete jött létre.
A költségvetési törvény 77. § szerint a gépjárműadóról szóló törvény alapján a belföldi gépjárművek után a települési önkormányzatot az általa beszedett gépjárműadó 2020. január 1-jétől nem illeti meg. A beszedett gépjárműadó 40%-a a XLVI. Járvány Elleni Védekezési Alap fejezet bevételét képezi.
Az iparűzési adó 2021. III. negyedév végéig a tervezettnél jobban, 143 %-ban teljesült. A tervek alapja a 2020. évi járvány okozta helyzet miatti bevételcsökkenés volt.
Eredeti előirányzatként 109 M Ft iparűzési adó bevétel és 76 M Ft iparűzési adó támogatás lett tervezve az óvatosság jegyében. Az iparűzési adó bevétel a III. negyedév végéig 155 M Ft-ban és az iparűzési adó állami támogatás 25 M Ft-ban teljesült.
Az egyéb közhatalmi bevételek tételes felsorolását 2021.09.30-ig a következő táblázat mutatja.
Adatok Ft-ban
A működési bevételek legnagyobb része 2021. évben a szolgáltatásokból származó bevétel, 28.722 e Ft, azon belül pedig a piacbevétel, mely 2021. június végéig 8.458 e Ft-ot, szeptember végéig 11.949 e Ft-ot tett ki.
2020. június végéig ez az összeg 6.302 e Ft, 2019 I. félév végéig 8.030 e Ft volt, így ezen a soron is látszik 2020-ban a COVID-19 miatti bevétel változás.

Bérleti díj bevétel 2021.09.30-ig

Összeg

Piac

11 948 560 Ft

Házasságkötési díj

280 000 Ft

Közterület használat

2 077 400 Ft

Tornacsarnok

1 016 100 Ft

Vállalkozások által fizetett bérleti díj

4 593 743 Ft

Lakbér

5 157 156 Ft

Földterület használat

3 648 617 Ft

Összes bérleti díj bevétel

28 721 576 Ft

A felhalmozási bevételek teljesülése 1.754 e Ft az eredetileg tervezett 90.845 e Ft előirányzathoz képest. A teljesülés elmaradásának oka az, hogy a betervezett ingatlanértékesítés bevétele várhatóan a 4. negyedévben realizálódik.
2. Sülysáp Város Önkormányzata és intézményei összesített bevételei
Az önkormányzat és intézményeinek 2021. évi eredeti bevételi előirányzata 1.522.304 eFt.
2021.09.30-án a módosított előirányzat 1.564.659 eFt, a tényleges teljesítés 1.170.238 eFt.
Az önkormányzat és intézményeinek bevételeit a csatolt mellékeltek tartalmazzák, illetve a következő táblázatban találhatók az összesített adatok.
Általánosságban elmondható, hogy az intézmények III. negyedéves bevételei időarányosan, 75 % körül mozognak.
Egy intézménynél, WAMKK magasabb a bevételi előirányzat a tervezetthez képest a III. negyedév végéig, így előirányzat módosítás WAMKK intézményben javasolt. Előirányzatot emelni szükséges az év közben nyert pályázati bevétel és felhasználása miatt 4.276 e Ft összegben. Városnappal kapcsolatos kiadások a tervezetthez képest nem az önkormányzati kiadások között, hanem a WAMKK kiadási között lettek elszámolva, ezért 1 M Ft finanszírozási bevétel átadás javasolt WAMKK intézménybe.
Az önkormányzat és intézményeinek összesített bevételei:
Adatok Ft-ban
KIADÁSOK
1. Sülysáp Város Önkormányzata
Az önkormányzat 2021. évi eredeti kiadási előirányzata 1. 479.555 eFt.
2021.09.30-án a módosított előirányzat 1.520.710 eFt, a tényleges teljesítés 953.672 eFt, ami az eredeti előirányzat 63 %-a.
Az eredeti kiadási előirányzat emelkedését nagyrészt az év közben nyert két pályázati támogatás okozza.
Az egyik egy kamerapályázati támogatásból megvalósított beruházás 20.666 eFt, a másik Vörösmarty utcai iskola tornacsarnok tetőszerkezetére kapott 20.000 eFt támogatás. A beruházási és felújítási kiadások nagyobb része a IV. negyedévben teljesül, ezért maradt alul, 63 % a III. negyedév végén az összes kiadás teljesülése.
A működésre átadott pénzeszközök között az egyházak, a civil szervezetek és az egyéb szervezetek számára kerülnek kifizetésre támogatások.
Ugyanitt szerepel a TÁVÜSZ Kft. támogatása. Az eredeti tervekben szereplő 75 millió Ft összegű éves pénzátadást félév közben módosította tárgyi eszköz vásárlás miatti 11.426 e Ft támogatás emelkedés. Az éves támogatás 75.000 e Ft-ról 86.426 e Ft-ra módosult, amely harmadik negyedév végén 67.676 e Ft összegben, 78 %-ban teljesült.
A működésre átadott pénzeszközök részletes tartalmát harmadik negyedév végi teljesülési dátummal az alábbi táblázat tartalmazza.
Az önkormányzat beruházási és felújítási kiadásai között év közben átsorolás történt, valamint a beruházási kiadások között megjelent az első félév közben nyertes kamerapályázat miatti tárgyi eszköz vásárlás.
2. Sülysáp Város Önkormányzata és intézményei összesített kiadásai
Az önkormányzat és intézményei összesített 2021. évi eredeti kiadási előirányzata 1. 522.304 eFt.
2020.09.30-án a módosított előirányzat 1.564.659 eFt, a tényleges teljesítés 982.441 eFt, ami az eredeti előirányzatnak 63 %-a. A kiadások alakulását az előterjesztéshez csatolt mellékletek tartalmazzák. Az önállóan működő intézmények felhasználása időarányos. Előirányzatot emelni WAMKK intézményben szükséges az év közben nyert pályázati bevétel és felhasználása miatt.
Sülysáp Város Önkormányzatának intézményeiben a kiadások a tervezettnek megfelelően alakultak 2021. III. negyedévben, ezért előirányzat emelés az intézményekben a WAMKK kivételével nem javasolt. Az Önkormányzat saját kiadási előirányzatát emelni volt szükséges 41.155 e Ft-tal nagyrészt az említett, év közben nyert két pályázat miatt.
WAMKK intézményben szükséges az év közben nyert kulturális támogatás 2021. évben elszámolandó összegével, 4.276 e Ft-tal a költségvetést megemelni. 2021. szeptember végéig 1.200 e Ft kiadás realizálódott a támogatás terhére, a fennmaradó összeg 2021. végéig merül fel.
Adatok Ft-ban
Összegzés
Sülysáp Város Önkormányzata a költségvetés tervezésekor a jogszabályi követelményeknek megfelelően nem számolt forráshiánnyal.
Az első félévben valamennyi intézmény és a TÁVÜSZ Kft. is megtartotta működőképességét, a 40.000 eFt-os folyószámla hitelkeret igénybevételére nem volt szükség. A fizetési kötelezettségeinknek folyamatosan eleget tudtunk tenni, törekedtünk a bevételek és kintlévőségek beszedésére és behajtására.