Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2023. 05. 26

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.26.
az önkormányzat 2022. évi zárszámadásáról
Végső előterjesztői indokolás
A polgármester a zárszámadás keretében számol be a testületnek az önkormányzat gazdálkodásáról és az éves költségvetési rendeletben meghatározott feladatok végrehajtásáról. Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht.) 91. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő, és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
Az Áht. 87. § b) pontja alapján a költségvetés végrehajtásáról az éves költségvetési beszámolók alapján a költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelően záró számadást (továbbiakban: zárszámadást) kell készíteni, és a zárszámadás során valamennyi bevételről és kiadásról el kell számolni.
Az Áht. 23. § (2) a) pontja szerint a helyi önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási bontásban szükséges megjeleníteni könyveinkben.
I. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK
Magyarország Alaptörvénye a közpénzekkel kapcsolatban megfogalmazza az átláthatóság követelményét, melynek érvényesítése az új államháztartási törvény egyik kiemelt feladata.
A hatályos számviteli törvény 178. § (1) a) pontja és az Áht. 109. § 33. pontja alapján az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Kormányrendelet szabályozza a könyvvezetési és beszámolási kötelezettséget.
A kormányrendelet a könyvvezetési és beszámolási feladatokat kétfelé bontja: A pénzügyi számvitel szabályozza a vagyonváltozásokat, sajátos előírások mentén korlátozott mértékben igyekszik bemutatni eredményszemléletben a közfeladat ellátás költségeit és eredményét (1-9 számlaosztály). A költségvetési számvitel az államháztartási gazdálkodás viteléhez szükséges információk biztosítását: az előirányzatokat és ehhez kapcsolódó teljesítéseket (költségvetési és finanszírozási kiadásokat és bevételek), valamint a kötelezettségvállalásokat és halmozott követeléseket elkülönítve a 0. számlaosztályban számolja el.
Ennek alapján a bevételeket és kiadásokat a kormányzati funkciók és államháztartási szakfeladatok és szakágazatok osztályozási rendjéről szóló 15/2019. (XII. 7.) PM rendelet alapján is fel kell osztani; rendelet kimondja, hogy a költségvetési számvitelben a bevételeket és kiadásokat azokon a kormányzati funkciókon számoljuk el, amelyek érdekében azok felmerültek.
A költségvetési és pénzügyi számvitel szerinti elszámolás miatt elvárás a két szemlélet szerinti egyezőség ellenőrzése.
A Sülysáp Város Önkormányzata által ellátandó közszolgáltatási feladatok körét 2022. évben is elsősorban a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben előírtak, ezen túlmenően pedig szakmai-ágazati törvények, rendeletek határozták meg.
Önként vállalt feladataink körébe tartozik a civil szervezetek támogatása, valamint a bölcsőde és a helyi közösségi közlekedés működtetése.
Az Önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatait saját költségvetési szerveivel, intézményeivel, általa alapított gazdasági társaság segítségével, valamint vásárolt közszolgáltatások révén látta el, ily módon teljes körűen gondoskodott azon feladatok ellátásáról, melyeket a törvények, rendeletek számára előírtak.
A költségvetési intézmények feladatai az alapító okiratokban, míg az egyéb módon ellátott feladatok szerződésekben kerültek rögzítésre.
A feladatok ellátásánál az Önkormányzat a minőség szinten tartására törekedett, illetve a költségvetés végrehajtása során kiemelt cél volt a takarékos gazdálkodás, és a kintlévőségek minél nagyobb arányú behajtása, beszedése.
Az alábbiakban részletezünk néhány fontosabb területet:
Egészségügyi ellátás
Az egészségügyi alapellátást – beleértve az iskola-egészségügyi feladatokat is – az önkormányzatnál 3 háziorvosi szolgálat, 2 házi gyermekorvosi szolgálat, illetve 2 fogorvosi szolgálat biztosítja. 1 gyermekorvosi szolgálat kivételével a szolgáltatók vállalkozási formában működnek, azaz a teljes NEAK támogatást a szolgáltatók kapják meg. 2022. április 1-től 1 gyermekorvosi szolgálatnál a NEAK finanszírozás az önkormányzathoz kerül és biztosítja az ellátást.
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő biztosít támogatást a védőnői szolgálat tevékenységéhez is, mely a B16-os bevételi rovaton található a beszámolóban.
2022. áprilisig 3 fő, 2022. májusától 4 fő területi védőnő látja el a feladatot.
Szociális feladatok
A szociális feladatellátás nagyobb részét – család- és gyermekjóléti szolgáltatás, házi segítségnyújtás, nappali ellátás, szociális étkeztetés és 2022. július 1-jétől a tanyagondnoki szolgálat – saját feladatellátásként a Dr. Gáspár István Humánszolgáltató Központ látja el.
A bölcsődés korú gyermekek ellátása is a szociális feladatok közé tartozik, mely feladat a Gólyahír Bölcsőde, mint önállóan működő intézmény keretein belül történik.
Az egyéb szociális ügyek – főként pénzbeli ellátások – az önkormányzat, illetve a Polgármesteri Hivatal hatáskörébe tartoznak.
Illetve ide kapcsolódik a gyermek- és szociális étkeztetés, amelyet a Központi Konyha útján biztosítunk a helyi gyermekintézményekbe járó gyermekek, valamint a rásoruló felnőttek, idősek részére.
Közművelődési feladatok
Az önkormányzat közművelődési tevékenységét a Wass Albert Művelődési Központ és Könyvtár látja el. Az intézmény szervezi a város központi rendezvényeit és egyéb megemlékezések lebonyolítását. A feladatok ellátásához jelentős önkormányzati ráfinanszírozás szükséges, különös tekintettel arra, hogy az e célra biztosított támogatás 10 %-át könyvtári dokumentumok beszerzésére kell fordítani.
Egyéb kötelezően ellátandó feladatok
Az ivóvízellátás és a települési szennyvíz kezelése a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt, útján, bérleti-üzemeltetési szerződés formájában, a települési hulladékkezelés a DTKH Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. által, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordinációs és Vagyonkezelő Zrt. koordinációjában közszolgáltatási szerződés keretében kerül biztosításra.
A települési közterületek karbantartása és az intézmények üzemeltetése, valamint részben még a települési szennyvíz kezelése (szippantott szennyvíz) a TÁVÜSZ Kft. – mint 100 %-ban önkormányzati tulajdonú társaság – feladata.
Önként vállalt feladatok
A település civil szervezeteinek támogatása önként vállalt feladat, az erre elkülönített összeg pályázati rendszerben került elosztásra, és a lakosság viszonylag széles rétegét érinti. Ezen a kereten belül történik a helyi sport támogatása is.
A város a helyi közösségi közlekedést 2022. I. félévében a Vár-Kap-Vár 77 Kft., 2022. július 1-től a Masina Center Kft. útján látja el, közszolgáltatási szerződés formájában.
Az államháztartásról szóló törvény végrehatásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet (Ávr.) 9. § (5) bekezdése alapján a sajátján túl a településen gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szervek gazdálkodási és pénzügyi feladatait is a Sülysápi Polgármesteri Hivatal látja el, ami 2022-ben a következő szerveket jelentette:
1. Sülysáp Város Önkormányzata
2. Sülysápi Polgármesteri Hivatal
3. Wass Albert Művelődési Központ és Könyvtár
4. Gólyahír Bölcsőde
5. Sülysápi Csicsergő Óvoda
6. Dr. Gáspár István Humánszolgáltató Központ (Gondozási Központ)
7. Központi Konyha
8. Sülysápi Roma Nemzetiségi Önkormányzat
II. BEVÉTELEK ALAKULÁSA
Sülysáp Város Önkormányzatának gazdálkodása 2022. évben kedvezően alakult.
Sülysáp Város Önkormányzata 2022. évi eredeti bevételi előirányzata 1.307.317 eFt, 2022. év végén a módosított előirányzat 2.202.759 eFt.
Önkormányzati szinten a bevételek a szeptember végi 1.401.722 eFt módosított előirányzathoz képest 2.540.212 eFt-ban realizálódtak, ami 181%-os teljesítésnek felel meg. A 81 %-os emelkedést több tényező okozza; egyrészt a felhalmozási támogatások között az Önkormányzat a településközpont fejlesztésére elnyerte az „Élhető települések pályázat TOP_PLUSZ-1.2.1-21-PT1-2022-00084” támogatást 300 millió Ft értékben, másrészt a kiadások emelkedésére fedezetet nyújtott a bevételek emelkedése, mely főként az ISELI Europe Kft.-nek 2022. áprilisban értékesített raktárcsarnok eladásából származó első részlet (138 millió Ft) biztosított.
Illetve a 2022. decemberben 440 millió Ft értékű bankbetét lejárat is jelentősen megemelte az Önkormányzat bevételeit.
Az említett bevétel- és a kiadásemelkedéssel a költségvetés előirányzatainak értelemszerűen nem lehetett számolni tervezésekor. A 368/2011. Korm. rendelet (Ávr.) 36. § előírásainak megfelelően az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szerv saját hatáskörben a költségvetési kiadási előirányzatokat a költségvetési bevételi előirányzatok növelésével egyidejűleg, továbbá a B813. Maradvány igénybevétele rovaton elszámolt maradvány által fedezett módon, annak összegéig megemelheti.
Állami támogatások (B1)
A működési célú állami támogatások (B11) időarányosan 104%-ban teljesülnek az eredeti előirányzathoz képest, részben az eredeti előirányzatnak megfelelően alakultak. Ennek oka, hogy az eredeti költségvetésben tervezhető volt az év elején meghatározott, béremelésekre adott állami támogatás. Az önkormányzat működési támogatásának előirányzata összességében 32.886 e Ft-tal emelkedett a következőkben részletezettek szerint.
A helyi önkormányzatok általános működési támogatása nem emelkedett, a tervezettnek megfelelően alakult (B111 rovat).
A köznevelési támogatás 2.536 eFt évközi emelkedését és a szociális feladatok támogatása 25.466 eFt emelkedését a megemelkedett közüzemi és élelmiszer árak miatti támogatás emelkedése okozta.
B114 rovaton év közben 10 millió Ft kulturális kiegészítő támogatás kapott az Önkormányzat, amit célzottan a támogatást elnyerő Anima Musicae Kamarazenekar Egyesületnek kellett továbbutalni.
2022-ben a B115 rovaton jelent meg a MÁK póttámogatása a vészhelyzet okozta iparűzési adó kiegészítéséhez. A Magyar Államkincstár 2021. évi központi adattárházából vett adatok alapján 60,2 millió forint támogatás kiegészítést állapított meg 2022. évre iparűzési adó kiegészítéseként, amit két részletben utalt júniusban és októberben. Ezt kiegészítette még novemberben 4,6 millió Ft támogatással.
Az előzetes számításokkal ellentétben nem érkezett meg a várt 70 M Ft támogatás, de így is a B115 és B116 rovaton 64,8 M Ft realizálódott. Emellett összességében elmondható, hogy 2022. évben az iparűzési adó jelentősen emelkedett, ami a B3 közhatalmi bevételeknél is látható.
A fent említett B11-es rovatokon 2022-ben az előirányzati sorokat emelni volt szükséges.
Önkormányzat működési támogatásának alakulása:
A helyi önkormányzatok működési célú általános támogatása az alábbi tételekből állt:
B16-os rovatokon az egyéb működési támogatások között szerepelnek a védőnők, a gyermekorvosi szolgálat, a mezőőr és a közfoglalkoztatottak után járó támogatások, amely bevételek 2022. december végéig a tervezettnél nagyobb mértékben, 137% -ban teljesültek. Ennek oka 2022. I. félévben a megnövekedett védőnői és a gyermekorvosi feladatokra kapott támogatás. 2022.04.01-től helyettesítésben kerülnek ellátásra a sülysápi I. sz. körzet házi gyermekorvosi feladatok.
Pályázatokon nyert támogatások (B2)
A pályázati támogatások teljesülése 2022. évvégéig jelentősen emelkedett az eredeti előirányzatként tervezetthez képest, melynek oka a 300 millió Ft értékben kapott „TOP_PLUSZ-1.2.1-21-PT1-2022-00084” kódszámú „Élhető települések” pályázat.
Az eredetileg tervezett 70 millió Ft felhalmozási támogatással szemben a felhalmozási célú önkormányzati támogatások teljesülése 2022.12.31-ig 359.845 e Ft, amely a következő tételekből áll:
B21-es rovat Sápi Óvoda felújítás BMÖGFT/1-6/2022 támogatás bevétele 33.856 e Ft;
B25-ös rovat „Élhető települések” pályázat 300.000 e Ft,
Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból Vidékfejlesztési támogatás (Piac) 24.364 e Ft,
Közfoglalkoztatási támogatás felhalmozási kerete 1.625 e Ft.
Sülysáp Város Önkormányzatának 2021. évben volt olyan nyertes pályázata, a Vörösmarty utcai általános iskola tornacsarnok tetőszerkezetének felújításra kapott támogatás, amelynek egy része 2022-re húzódik és a felújítási kiadásaink között számolni kellett vele. Az Élhető települések c. pályázatnál nem került sor a bevételi előirányzat emelésére a B25 rovaton, mert a tényleges kiadás nem ebben az évben várható.
A pályázati támogatások (B2) kifizetéséből ered, hogy a bevételi oldalon a teljesülés már el lett számolva, míg kiadási oldalon a pályázatok céljainak megvalósítása későbbi években teljesül kiadásként.
A támogatások egy része külön, a Magyar Államkincstárnál vezetett számlán van elkülönítve és a támogatással kapcsolatos kifizetések erről történnek.
Közhatalmi bevételek (B3)
Közhatalmi bevételek a 2022. évben az elvárt felett teljesültek. Összességében 154 %-ban realizálódtak év végéig az eredeti előirányzathoz képest.
A helyi adók tervezésekor óvatosság elve érvényesül. A befizetéseket nagyban befolyásolja az emberek anyagi helyzete, az értékesítési piac beszűkülése, a növekvő költségek, az építőipari körbetartozások, a felszámolási és csődeljárások.
Az idei évben is a gépjárműadók kezelését, beszedését a NAV hatáskörébe helyezték át.
A közhatalmi bevételek (adók) előirányzat növelését az évvégéig várható adók beérkezése indokolta. Az egyéb soron van tervezve az adóbírság, az adópótlék, az elmaradt mezőőri járulék és a csatornadíj fizetéssel kapcsolatos adók módjára történő behajtások költségeinek megtérítése.
A közhatalmi bevételek a 4/2013. (I. 11.) Kormányrendelet 15. melléklet alapján az alábbi bontásban kerültek meghatározásra:
1. Vagyoni típusú adók: építményadóból, telekadóból és magánszemélyek kommunális adójából tevődik össze, melynek összege 30 910 eFt tényleges teljesülést jelentett 2022. évben, az eredeti előirányzatnak megfelelően alakult.
2. Termékek és szolgáltatások adói: iparűzési adóból befolyt bevételeket tartalmazza. 2022. évvégig az iparűzési adóbevétel 268 344 eFt, amely a 170 millió Ft eredeti előirányzathoz képest jelentős emelkedést jelent. Az eredeti előirányzat óvatosság elvének megfelelően a járványügyi helyzetnek megfelelően volt tervezve.
3. Egyéb közhatalmi bevételek 8.781 eFt-ot tettek ki. Legnagyobb része az IFA bevétel és a késedelmi pótlék bevétel.
A 2022. évben is az adócsoport mindent megtett azért, hogy a kintlévőségeket behajtsák. Ennek érdekében azoknál az adózóknál, ahol ismert a pénzforgalmi bankszámlaszám, azonnali inkasszó került benyújtásra.
A működési bevételek (B4)
A működési bevételek legnagyobb része a bérleti díj bevételekből származik, összege 2022. évben 49.854 eFt, 2021. évben 38.753 e Ft.
2022-ben a bérleti díj bevétel legnagyobb tétele a piacbevétel, amely december végéig 18.787 eFt-ot tett ki az előző évi 14,4 millió Ft-tal szemben.
Piacbevételeknél elmondható, hogy míg év elején az előrefizetésből számíthattunk több bevételre, később az alkalmi fizetések növekedtek.
A működési bevételek (B4) másik nagy tétele a továbbszámlázott bevételek 20.627 e Ft összegben, amely közüzemi díjak továbbszámlázásából adódott.
Felhalmozási bevételek (B5)
A felhalmozási bevételek főként ingatlanok és tárgyi eszközök értékesítéséből származnak. Az eredeti előirányzatban nem lehetett tervezni az ISELI Europe Kft.-től kapott 138 millió Ft bevételt, amely év közben került értékesített raktárcsarnok eladásából adódott. Szerződés szerint az értékesítés után 2023-ban és 2024-ben még 46-46 millió Ft bevételre számíthat az Önkormányzat.
Az önkormányzat és intézményeinek bevételeit a csatolt mellékletek tartalmazzák.
Az intézmények közül a Sülysápi Polgármesteri Hivatalnál magasabb a bevételi előirányzat a tervezetthez képest. Az első félévben a Nemzeti Választási Irodának az országgyűlési választások lebonyolításához nyújtott támogatása érkezett a Sülysápi Helyi Választási Iroda részére 2.984.273,-Ft összegben. A kiadási előirányzatok a 2022. április 3-ai választási elszámolásnak megfelelően emelkedtek az alábbi rovatokon: bérjellegű költségek K1 rovatokon 2140 e Ft, járulékok K2 rovatokon 300 e Ft, valamint a dologi kiadások K3 rovatokon 544 e Ft.
2022. évben a választási támogatáson felül érkezett 6.347 e Ft támogatás a Hivatalhoz a 2022. évi népszámlálással kapcsolatban, ami az eredeti költségvetés emelkedését okozta.
A közüzemi kiadások emelkedése és a bértámogatások miatt több intézményben emelte a költségvetés főösszegét a Képviselő-testület év közben: Gólyahír Bölcsődében 284 ezer Ft, Wass Albert Művelődési Központ és Könyvtárban 9.290 e Ft, Sülysápi Polgármesteri Hivatalban 7.400 e Ft, Dr. Gáspár István Humánszolgáltató Központban 1.793 e Ft összegben.
Központi Konyha intézmény költségvetésének 14.277 e Ft összegű emelésére az élelmiszerárak növekedése miatt volt szükség.
III. KIADÁSOK ALAKULÁSA
Sülysáp Város Önkormányzata és intézményei 2022. évi eredeti kiadási előirányzata 1.369.850 e Ft, 2022. év végén a módosított előirányzat 2.284.727 e Ft.
Önkormányzati szinten a kiadások a szeptember végi 1.015.295 e Ft módosított előirányzathoz képest 2. 231.149 e Ft-ban realizálódtak.
Az előző évekhez képest mind a működési, mind a felhalmozási finanszírozási kiadások kedvezően alakultak, ami azzal magyarázható, hogy Sülysáp Város Önkormányzatának nincs hitelhez kapcsolódó sem tőkerész törlesztés, sem kamatfizetési kötelezettsége.
A kiadási előirányzatok a 2022. III. negyedév végén tervezetthez képest 152%-ban teljesültek.
Ennek fő oka a 2022. novemberben és decemberben lekötött bankbetétek 440-440 millió Ft összegben. Költségvetési számvitelben a bankbetétek lekötését K916 kiadási rovaton kell teljesítésként lekönyvelni annak kifizetésekor, így minden egyes betétlekötés és lejárat, emeli mind a kiadási, majd a bevételi oldalt.
A személyi juttatások teljesülésénél az előző évi konszolidált önkormányzati teljesüléshez képest emelkedést látunk, amit legnagyobbrészt a 2022. évi minimálbér és garantált bérminimum és a Testület által elfogadott bér emelkedése okoz.
Személyi kiadások 2016. évi tény: 397 329 e Ft, 2017. tény: 407.945 e F, 2018. évi tény 424 066 e Ft, 2019. évi tény 439 918 e Ft, 2020. évi tény 478.841 e Ft, 2021. évi tény 503.830 e Ft és a 2022. évi tényleges kiadás 608.285 eFt.
Az egyéb működési célú kiadások a civil és egyéb szervezetek támogatására kifizetett összeget, valamint a TÁVÜSZ Kft-nek működési célra adott támogatás összegét tartalmazza.
Sülysáp Város Önkormányzatánál és intézménynél 2022. évben az előirányzatok közötti átcsoportosítással és a bevételeknél említett előirányzat emelések segítségével történt a kiadások teljesítése.
Az Önkormányzat és intézményeinek beruházási és felújítási kiadásai a zárszámadás 24. mellékletében kerültek tételesen kimutatásra. A beruházási kiadások egy 42 millió Ft összegű ingatlan vásárlás miatt emelkedtek meg az eredeti előirányzathoz képest 2022. évben. A beruházási és felújítási előirányzatok között év közben átsorolások történtek a megvalósulásuknak megfelelően.
Az intézményeink kiadásait és bevételeit a 4-9. mellékletek mutatják be.
IV. ÖSSZEFOGLALÓ
A 2022. évi költségvetés tervezésekor előirányzott kötelező és önként vállalt feladatok alapvetően megvalósításra kerültek. Önkormányzatunk a 2022. évben is a korábbi évek ésszerű, költségtakarékos, hatékony és eredményes gazdálkodását folytatta a város fejlődése érdekében.
A 2022. évi gazdálkodás során megvalósultak a költségvetés fő célkitűzései, az intézmények működőképessége teljes mértékben biztosított volt. Az Önkormányzat költségvetési gazdálkodása összességében stabil és eredményes volt. Önkormányzatunk fő feladata 2022. évben is a nyújtott közszolgáltatások és közfeladatok színvonalának emelése volt a költségvetés lehetőségeihez mérten. A korábbi évek feladat ellátásaihoz hasonlóan kiemelt szempont volt a már folyamatban lévő beruházások befejezése, új beruházások megvalósítása, a központi finanszírozás átalakítása és csökkentése mellett a szociális juttatások rendszerének megtartása, intézményi hálózat, TÁVÜSZ Kft. hatékony működtetése, civil szerveződések támogatása.