Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

közterületi térfigyelő kamerarendszerről

Hatályos: 2023. 05. 28

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.28.
közterületi térfigyelő kamerarendszerről
Végső előterjesztői indokolás
A közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény (a továbbiakban: Kftv.) 1. § (1) bekezdése értelmében a települési önkormányzat a közterületi rend és tisztaság védelméről, a tömegközlekedési eszközök használati rendjének fenntartásáról, az önkormányzati vagyon védelméről közterület-felügyelet vagy közterület-felügyelő útján, a várakozási közszolgáltatás nyújtásáról közterület-felügyelet vagy közterület-felügyelő útján is gondoskodhat.
A fenti jogszabály alapján Önkormányzatunk közterület-felügyelőt alkalmaz a Sülysápi Polgármesteri Hivatalnál.
A Kftv. 7. § (3) bekezdése alapján a felügyelet közterületen közbiztonsági, illetve bűnmegelőzési célból, bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon képfelvevőt helyezhet el, és felvételt készíthet. A képfelvevő elhelyezéséről, valamint a képfelvevővel megfigyelt közterület kijelöléséről a képviselő-testület dönt.
Sülysápon a térfigyelő kamerarendszer eddigi kiépítése több lépcsőben, főként pályázati úton (P+R fejlesztés, piacfejlesztés, illegális hulladéklerakás megelőzésére nyújtott támogatás) valósult meg, és még vannak e téren további feladataink, azonban a rendszer működtetését már most is indokolt rendeletben szabályozni.
A kamerarendszer jogszerű működtetése során figyelemmel kell lenni az Európai Parlament és a Tanács 2016/697 rendeletére a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint az információs önrendelkezési jogról és az információbiztonságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseire és a Nemzeti Adatvédelmi és Információbiztonság Hatóság elnöke NAIH/2015/6921/2/V állásfoglalásában foglaltakra.
A hivatkozott jogszabály és az állásfoglalás szerint egy ember arca, képmása személyes adatnak, képfelvétel készítése pedig adatkezelésnek minősül. A törvény szerint a személyes adat akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy azt a törvény közérdeken alapuló célból elrendeli.