Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat és intézményei 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 01

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.01.
az önkormányzat és intézményei 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az Országgyűlés az Alaptörvény 36. cikk (1) bekezdése alapján megalkotta a Magyarország 2024. évi központi költségvetésről szóló 2023. évi LV. törvényt (Költségvetési törvény), mely 2024. január 1-jén lépett hatályba.
Az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény (Áht.) 24. § (2) bekezdése szerint a jegyző a költségvetési rendelettervezetet a 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően készíti elő. A tervszámoktól csak a külső gazdasági feltételeknek a tervszámok elfogadását követően bekövetkezett lényeges változása esetén térhet el, az eltérést és annak indokát a költségvetési rendelet-tervezet indokolásában ismertetni kell.
A jegyző által a (2) bekezdés szerint előkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester február 15-éig, ha a központi költségvetésről szóló törvényt az Országgyűlés a naptári év kezdetéig nem fogadta el, a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek. (Elfogadására határidő nincs, de amennyiben március 15-éig sem kerül elfogadásra, az Áht. különböző kisegítő, illetve szankciós rendelkezései lépnek hatályba fokozatosan.)
Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (Ávr.) 24. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat költségvetési bevételi előirányzatai és költségvetési kiadási előirányzatai között kell megtervezni.
1. A helyi önkormányzat bevételeit – így különösen a helyi adó bevételeket, a helyi önkormányzatok, helyi nemzetiségi önkormányzatok általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatásokat, a központi költségvetésből származó egyéb költségvetési támogatásokat –, elkülönítetten az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit.
2. A helyi önkormányzat költségvetési kiadásait, így különösen
3. a helyi önkormányzat nevében végzett beruházások, felújítások kiadásait beruházásonként, felújításonként.
4. a helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat,
5. az általános és céltartalékot, és
6. elkülönítetten az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, valamint a helyi önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait.
A helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek közül az önkormányzati hivatal költségvetési bevételi előirányzatai és költségvetési kiadási előirányzatai között az önkormányzati hivatal nevében végzett tevékenységekkel kapcsolatos költségvetési bevételeket és költségvetési kiadásokat kell megtervezni.
A fent említett 29/A. § szerinti ún. tervszámokat a helyi önkormányzatnak évente, legkésőbb a költségvetési rendelet, határozat elfogadásáig határozatban kell megállapítania. Ez egyrészről a saját bevételek, másrészről pedig az adósságot keletkeztető ügyletekből eredő fizetési kötelezettségek költségvetési évet követő három évre várható összegének megállapítását jelenti.
Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdése alapján az önkormányzat saját bevételének minősül:
1. a helyi adóból és a települési adóból származó bevétel,
2. az önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel,
3. az osztalék, a koncessziós díj és a hozambevétel,
4. a tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel,
5. bírság-, pótlék- és díjbevétel, valamint
6. a kezesség-, illetve garanciavállalással kapcsolatos megtérülés.
A mostani ülésen egyrészről ezeket a mutatószámokat kell megállapítani. Másrészről koncepcionálisan kell irányt szabni a költségvetésnek, vagyis meg kell határozni, hogy az intézményi szükséges kiadásokon túl maradó pénzügyi keretet milyen célokra használja fel az önkormányzat.
Ennek megalapozásaként elsődlegesen az állami támogatásokról kell szót ejteni.
A Magyar Államkincstár 2024. január 8-ai értesítésével tájékoztatta Önkormányzatunkat, hogy a mutatószám-felmérésnek megfelelően közzétette az önkormányzatokat 2024-ben megillető állami normatív támogatásokat.
Az eredeti előirányzat összegét a februári testületi ülésig kétszer változtatta meg a Magyar Államkincstár: először a minimálbér és a garantált bérminimum emelését, majd a pedagógus béremelést mutatták ki a támogatás összegében.
A támogatások összegét és azok felhasználását a Költségvetési törvény 2. számú mellékletében részletezi a törvényalkotó.
A 2024. évi várható működési támogatásokat és a 2023. évhez képest történő változásokat az alábbi táblázat tartalmazza.
Önkormányzat működési támogatásai
Adatok Ft-ban
2024. évre Önkormányzatunk összesen 865.203 e Ft működési célú állami támogatásra lesz jogosult.
A működési célú állami támogatás teljes összege várhatóan 167.732 e Ft-tal emelkedik a tavalyi eredeti előirányzathoz képest, ami részleteiben vizsgálva a következőkben részletezett változásokat foglalja magában.
A Költségvetési törvény 20. § (4) bekezdése alapján az államháztartásért felelős miniszter a jogszabály vagy kormányhatározat alapján járó többlet személyi juttatásoknak és az azokhoz kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékoknak és szociális hozzájárulási adónak a kifizetése érdekében a 2. melléklet, 7. melléklet és 8. melléklet szerinti támogatási jogcímek fajlagos összegeit megemelheti.
A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 508/2023. (XI. 20.) Korm. rendelet alapján 2023. december 1-jétől a minimálbér összege 266.800 forintra, a garantált bérminimum összege 326.000 forintra emelkedett. Emiatt indokolt a közszolgáltatási feladatokhoz kapcsolódó támogatások fajlagos összegeinek emelése. A Kvtv. 2. melléklet, 7. melléklet és 8. melléklet szerinti egyes támogatási jogcímei fajlagos összegének emeléséről döntött, ez alapján az önkormányzatot többlettámogatás illet meg a köznevelési, szociális gyermekjóléti és gyermekvédelmi területen.
Az önkormányzati alrendszert érintő 2. melléklet szerinti megemelkedő fajlagos összegeket a 2024. évi megalapozó felmérés eredmény mellékletén megjelenítették, emellett az emelkedő fajlagos összegek mellett az ez alapján megemelkedett támogatási összegek is megjelennek.
Az emelkedő összegek időarányos folyósítása már a január havi nettó finanszírozásban megtörtént.
Az I. jogcímen kapott Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása 236.498 e Ft, amely 28.099 e Ft növekedést mutat az előző évihez képest, amelynek legfőbb oka a garantált bérminimum emelkedése.
Köznevelési feladatok támogatása jogcímén (II. jogcím, óvodatámogatás) 114.590 e Ft-tal kap több támogatást az Önkormányzat, ami az óvodapedagógusok és nevelő munkát segítők után kapott fajlagos bértámogatás emelkedéséből és a magas gyermeklétszámból adódik. A kapott támogatás a legkisebb munkabér és a garantált bérminimum miatti kötelező emelkedést és az óvodapedagógusok 2024. évi béremelését is tartalmazza.
A III. jogcímen Szociális és Gyermekjóléti Támogatások esetében 2024-ben 24.751 e Ft-tal több támogatás várható a 2023-as eredeti előirányzathoz képest, amely a települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatásának, valamint a bölcsőde és az intézményi gyermekétkeztetés támogatásának növekedése, az energiaár-emelkedése miatti többletkiadásokhoz kapott támogatás és a bölcsődében foglalkoztatott pedagógus béremelés okoz. A 2023. évi LV. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) 2. mellékletének 1.4.1. pontja alapján a központi költségvetés kötött felhasználású támogatást biztosít az önkormányzatoknak a gyermekétkezetési feladattal összefüggésben felmerülő nyersanyag- és dologi kiadásokhoz a személyi térítési díjból származó elvárt bevételek figyelembevételével.
Kulturális feladatok támogatására (IV. jogcím) 19.169 e Ft-ot kap Önkormányzatunk, amely 292 e Ft-os emelkedést jelent 2023-as támogatáshoz képest.
Fenti előirányzott bevételeinket figyelembe véve a 2024. évi költségvetés főbb kiadási irányvonalait meg tudjuk állapítani. Egyéb bevételeinket, illetve a kiadásokat bázis alapú tervezéssel (az előző évi teljesülések, módosított előirányzatok) irányoztuk elő.
2022. és 2023. évben voltak olyan nyertes pályázatok, amelynek pénzügyi lebonyolítása, illetve elszámolása 2024-re áthúzódik és a felújítási, illetve a beruházási kiadásaink között számolnunk kell vele:
TOP_PLUSZ-1.2.1-21-PT1-2022-00084 Pályázat
TOP_PLUSZ-3.3.2-21-PT1-2022-00054 Pályázat
TOP_PLUSZ-1.2.3-21-PT1-2022-00093 Pályázat
VP6-7.2.1.1-21 - 3341201075 Pályázat
2024. évben várható beruházások és felújítások részletes felsorolása a 10. mellékletben található.
Közhatalmi bevételek tekintetében az adóerő-képesség figyelembevételével és az elmúlt évekhez viszonyítva történt a tervezés.
A vagyoni típusú adók között együttesen szerepel az építményadó, telekadó és a kommunális adó a tervezett bevételeknél 25.000.000 Ft összeggel, ez tartalmazza az előző időszakokról felhalmozódott hátralékok összegét és a 2024. évi adófizetési kötelezettséget.
A kommunális adó 21 millió Ft, az építményadó 3,5 millió Ft és a telekadó 500 e Ft bevétellel lett tervezve az előző évek alapján végzett számításoknak megfelelően.
Az iparűzési adó 2023. év végéig a tervezettnél jobban teljesült, de ezt leginkább egy vállalkozás által egy adott évi kimagasló adóbefizetés eredményezte, ezért 2024. évre óvatosságból nem tervez ezzel a magasabb bevétellel az Önkormányzat.
A működési bevételek egyik legnagyobb része 2023. évben a szolgáltatásokból származó bevétel, amely 2024-ben összesen 56 millió Ft-ot tehet ki. Ezen belül a legtöbb saját működési bevételre a piacbevételből várható. A 2024. évi tervezés alapja a 2023. évi tény adatok alapján történt. A működési bevételek tételes felsorolása a 11. mellékletben található.
A működési bevételekben 2023-tól változás történt, a legnagyobb működési bevétel a betét lekötések után kapott kamat bevétel lett. 2024. évben előreláthatólag 76 millió Ft kamatbevétellel számol az Önkormányzat.
Sülysáp Város Önkormányzatának és intézményeinek 2024. évi költségvetésének tervezett összes bevételi és kiadási előirányzata 3.051.525 e Ft, melynek részleti az alábbi táblázatokban láthatók. Az előzetesen tervezett bevételi és kiadási előirányzatokat részletező adatok a mellékletekben szerepelnek.
A tervezésnél a takarékos gazdálkodás elve érvényesül, figyelembe véve, hogy a működés színvonala ne csökkenjen. A beruházásaink terén folyamatosan folynak az egyeztetések, amely az elkövetkezendő hónapokban fog körvonalazódni, hogy mely területeket érintsen.