Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2024. 05. 31

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.31.
az önkormányzat 2023. évi zárszámadásáról
Végső előterjesztői indokolás
A polgármester a zárszámadás keretében számol be a testületnek az önkormányzat gazdálkodásáról és az éves költségvetési rendeletben meghatározott feladatok végrehajtásáról. Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht.) 91. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő, és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
Az Áht. 87. § b) pontja alapján a költségvetés végrehajtásáról az éves költségvetési beszámolók alapján a költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelően záró számadást (továbbiakban: zárszámadást) kell készíteni és a zárszámadás során valamennyi bevételről és kiadásról el kell számolni.
Az Áht. 23. § (2) a) pontja szerint a helyi önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási bontásban szükséges megjeleníteni könyveinkben.
1. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK
Magyarország Alaptörvénye a közpénzekkel kapcsolatban megfogalmazza az átláthatóság követelményét, melynek érvényesítése az új államháztartási törvény egyik kiemelt feladata.
A hatályos számviteli törvény 178. § (1) a) pontja és az Áht. 109. § 33. pontja alapján az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Kormányrendelet szabályozza a könyvvezetési és beszámolási kötelezettséget.
A kormányrendelet a könyvvezetési és beszámolási feladatokat kétfelé bontja: A pénzügyi számvitel szabályozza a vagyonváltozásokat, sajátos előírások mentén korlátozott mértékben igyekszik bemutatni eredményszemléletben a közfeladat ellátás költségeit és eredményét (1-9 számlaosztály). A költségvetési számvitel az államháztartási gazdálkodás viteléhez szükséges információk biztosítását: az előirányzatokat és ehhez kapcsolódó teljesítéseket (költségvetési és finanszírozási kiadásokat és bevételek), valamint a kötelezettségvállalásokat és halmozott követeléseket elkülönítve a 0. számlaosztályban számolja el.
Ennek alapján a bevételeket és kiadásokat a kormányzati funkciók és államháztartási szakfeladatok és szakágazatok osztályozási rendjéről szóló 15/2019. (XII. 7.) PM rendelet alapján is fel kell osztani; rendelet kimondja, hogy a költségvetési számvitelben a bevételeket és kiadásokat azokon a kormányzati funkciókon számoljuk el, amelyek érdekében azok felmerültek.
A költségvetési és pénzügyi számvitel szerinti elszámolás miatt elvárás a két szemlélet szerinti egyezőség ellenőrzése.
A Sülysáp Város Önkormányzata által ellátandó közszolgáltatási feladatok körét 2023. évben is elsősorban a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben előírtak, ezen túlmenően pedig szakmai-ágazati törvények, rendeletek határozták meg.
Önként vállalt feladataink körébe tartozik a civil szervezetek támogatása, valamint a bölcsőde és a helyi közösségi közlekedés működtetése.
Az Önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatait saját költségvetési szerveivel, intézményeivel, általa alapított gazdasági társaság segítségével, valamint vásárolt közszolgáltatások révén látta el, ily módon teljes körűen gondoskodott azon feladatok ellátásáról, melyeket a törvények, rendeletek számára előírtak.
A költségvetési intézmények feladatai az alapító okiratokban, míg az egyéb módon ellátott feladatok szerződésekben kerültek rögzítésre.
A feladatok ellátásánál az Önkormányzat a minőség szinten tartására törekedett, illetve a költségvetés végrehajtása során kiemelt cél volt a takarékos gazdálkodás, és a kintlévőségek minél nagyobb arányú behajtása, beszedése.
Az alábbiakban részletezünk néhány fontosabb területet:
Egészségügyi ellátás
Az egészségügyi alapellátást – beleértve az iskola-egészségügyi feladatokat is – az Önkormányzatnál 3 háziorvosi szolgálat, 2 házi gyermekorvosi szolgálat, illetve 2 fogorvosi szolgálat biztosítja. 1 gyermekorvosi szolgálat kivételével a szolgáltatók vállalkozási formában működnek, azaz a teljes NEAK támogatást a szolgáltatók kapják meg. 2023-ban 1 gyermekorvosi szolgálatnál a NEAK finanszírozás az Önkormányzathoz kerül és biztosítja az ellátást.
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő biztosított támogatást a védőnői szolgálat tevékenységéhez is.
2022. áprilisig 3 fő, 2023. májusától 4 fő területi védőnő látta el a feladatot. 2023.06.30-ig a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő biztosított támogatást a védőnői szolgálat tevékenységéhez is, mely a B16-os bevételi rovaton volt található a beszámolóban.
2023. július 1-jétől a védőnői ellátást az állam biztosítja. A védőnők július 1-jétől a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet alkalmazottai lettek, azonban a működési feltételekről továbbra is az Önkormányzatnak kell gondoskodnia, amiért átalány összegű támogatást kapunk.
A települési önkormányzat 2023. július 1. napjától biztosítja az állam számára a 2023. június 30. napján a védőnői ellátásra szolgáló ingó és ingatlan vagyon ingyenes használatát.
Az állam az egészségügyi alapellátás körében - a települési önkormányzattal együttműködésben - gondoskodik a védőnői ellátásról, és az ellátásért felelős az ellátás jogszabályban előírt tárgyi feltételeit az állam a települési önkormányzattal kötött megállapodás útján is biztosíthatja.
Szociális feladatok
A szociális feladatellátás nagyobb részét – család- és gyermekjóléti szolgáltatás, házi segítségnyújtás, nappali ellátás, szociális étkeztetés és 2022. július 1-jétől a tanyagondnoki szolgálat – saját feladatellátásként a Dr. Gáspár István Humánszolgáltató Központ látja el.
A bölcsődés korú gyermekek ellátása is a szociális feladatok közé tartozik, mely feladat a Gólyahír Bölcsőde, mint önállóan működő intézmény keretein belül történik.
Az egyéb szociális ügyek – főként pénzbeli ellátások – az önkormányzat, illetve a Polgármesteri Hivatal hatáskörébe tartoznak.
Ide kapcsolódik a gyermek- és szociális étkeztetés, amelyet a Központi Konyha útján biztosít az Önkormányzat a helyi gyermekintézményekbe járó gyermekek, valamint a rászoruló felnőttek, idősek részére.
Köznevelési feladatok
A 2023. évi költségvetés tervezésénél kiemelt szempont volt az intézmények megfelelő színvonalú működtetése.
Az óvodai nevelést a Sülysápi Csicsergő Óvoda biztosítja 4 feladat ellátási helyen. Elmondható, hogy az állami támogatás teljes egészében lefedi a működtetést.
Közművelődési feladatok
Az Önkormányzat közművelődési tevékenységét a Wass Albert Művelődési Központ és Könyvtár látja el. Az intézmény szervezi a város központi rendezvényeit és egyéb megemlékezések lebonyolítását. A feladatok ellátásához jelentős önkormányzati ráfinanszírozás szükséges, különös tekintettel arra, hogy az e célra biztosított támogatás 10 %-át könyvtári dokumentumok beszerzésére kell fordítani.
Egyéb kötelezően ellátandó feladatok
Az ivóvízellátás és a települési szennyvíz kezelése a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. útján, a települési hulladékkezelés 2023. június 30-ig a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., 2023. július 1-től a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. útján, szerződéses formában kerül biztosításra.
A települési közterületek karbantartása és az intézmények üzemeltetése, valamint részben még a települési szennyvíz kezelése (szippantott szennyvíz) a TÁVÜSZ Kft. – mint 100 %-ban önkormányzati tulajdonú társaság – feladata.
Önként vállalt feladatok
A település civil szervezeteinek támogatása önként vállalt feladat, az erre elkülönített összeg pályázati rendszerben került elosztásra, és a lakosság viszonylag széles rétegét érinti. Ezen a kereten belül történik a helyi sport támogatása is.
A város a helyi közösségi közlekedést 2022. július 1. óta a Masina Center Kft. útján látja el, közszolgáltatási szerződés formájában.
A tanyagondnoki szolgáltatást, a piac fenntartását, a közfoglalkoztatást, a mentési pont üzemeltetését, a diákmunkát és a vérvétel biztosítását is önként vállalt feladatként valósítja meg az Önkormányzat.
Az államháztartásról szóló törvény végrehatásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet (Ávr.) 9. § (5) bekezdése alapján a sajátján túl a településen gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szervek gazdálkodási és pénzügyi feladatait is a Sülysápi Polgármesteri Hivatal látja el, ami 2023-ben a következő szerveket jelentette:
1. Sülysáp Város Önkormányzata
2. Sülysápi Polgármesteri Hivatal
3. Wass Albert Művelődési Központ és Könyvtár
4. Gólyahír Bölcsőde
5. Sülysápi Csicsergő Óvoda
6. Dr. Gáspár István Humánszolgáltató Központ (Gondozási Központ)
7. Központi Konyha
8. Sülysápi Roma Nemzetiségi Önkormányzat
1. BEVÉTELEK ALAKULÁSA
Sülysáp Város Önkormányzatának gazdálkodása 2023. évben kedvezően alakult.
Sülysáp Város Önkormányzata és intézményei 2023. évi eredeti bevételi előirányzata 2.649.364 e Ft, 2023. év végén a módosított előirányzat 9.618.481 e Ft.
Önkormányzati szinten a bevételek a szeptember végi 8.720.938 e Ft módosított előirányzathoz képest 9.648.493 e Ft-ban realizálódtak, ami 111%-os teljesítésnek felel meg. A 11 %-os emelkedést több tényező okozza; legnagyobb részben a 2023. negyedik negyedévben lejárt bankbetétek és az év végi iparűzési adóbevételek emelték meg az Önkormányzat bevételeit.
Az említett bevétel- és a kiadásemelkedéssel a költségvetés előirányzatainak tervezésekor nem lehetett számolni. A 368/2011. Korm. rendelet (Ávr.) 36. § előírásainak megfelelően az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szerv saját hatáskörben a költségvetési kiadási előirányzatokat a költségvetési bevételi előirányzatok növelésével egyidejűleg, továbbá a B813. Maradvány igénybevétele rovaton elszámolt maradvány által fedezett módon, annak összegéig megemelheti.
Adatok Ft-ban
Állami támogatások (B1)
A működési célú állami támogatások (B11) időarányosan 111%-ban teljesülnek az eredeti előirányzathoz képest. Ennek oka a béremelésekre kapott állami támogatás. Az önkormányzat működési támogatásának előirányzata összességében 77.746 e Ft-tal emelkedett az alábbi táblázat szerint.
A minimálbér és garantált bérminimum, valamint a pedagógusok bérének 2023. január 1-jétől történő emeléséhez a települési önkormányzatok számára biztosítandó támogatásról szóló 68/2023. (III. 10.) Korm. rendelet szerinti kiegészítő támogatást az Önkormányzatok a minimálbér és garantált bérminimum, valamint a pedagógusok bérének 2023. január 1-jétől történő emeléséhez biztosítandó támogatásról szóló 1075/2023. (III. 10.) Korm. határozattal létrehozott 12. A 2023. évi bérintézkedések támogatása címen kapták meg.
A helyi önkormányzatok általános működési támogatása (B111 rovat) 4%-kal emelkedett), melyet az alábbi táblázat szerint alakult.
A köznevelési támogatás 36.525 e Ft évközi jelentős emelkedését és a szociális feladatok támogatása 31.158 e Ft emelkedését is leginkább a bérintézkedések okozták.
B114 rovaton év közben arányosan 30 millió Ft kulturális kiegészítő támogatás kapott az Önkormányzat, amit célzottan a támogatást elnyerő Anima Musicae Kamarazenekar Egyesületnek kellett havonta arányosan továbbutalni.
A fent említett B11-es rovatokon 2023-ban az előirányzati sorokat emelni volt szükséges.
B16-os rovatokon az egyéb működési támogatások között szerepelnek a védőnők, a gyermekorvosi szolgálat, és a közfoglalkoztatottak után járó támogatások, amely bevételek 2023. december végéig a tervezettnél kisebb mértékben, 89% -ban teljesültek. Ennek oka, hogy 2023. július 1-jétől a védőnői ellátást az állam biztosítja, így a bérekre nem érkezik támogatás.
Pályázatokon nyert támogatások (B2)
A pályázati támogatások teljesülése 2023. év végéig jelentősen emelkedett az eredeti előirányzatként tervezetthez képest, melynek oka a 400 millió Ft értékben kapott „TOP_PLUSZ-3.3.2-21-PT1-2022-00054” kódszámú pályázat.
Az eredetileg tervezett 433 millió Ft felhalmozási támogatással szemben a felhalmozási célú önkormányzati támogatások teljesülése 2023.12.31-ig 734 millió Ft, amely a következő tételekből áll:
Adatok Ft-ban
Sülysáp Város Önkormányzatának 2022. évben volt olyan nyertes pályázata, az „Élhető települések TOP_Plusz támogatás, amelynek 2023-ra, illetve 2024-re húzódik és a felújítási kiadásaink között számolni kellett vele.
A pályázati támogatások (B2) kifizetéséből ered, hogy a bevételi oldalon a teljesülés már el lett számolva, míg kiadási oldalon a pályázatok céljainak megvalósítása későbbi években teljesül kiadásként.
A támogatások egy része külön, a Magyar Államkincstárnál vezetett számlán van elkülönítve és a támogatással kapcsolatos kifizetések erről történnek.
Közhatalmi bevételek (B3)
Közhatalmi bevételek a 2023. évben jóval az elvárt felett teljesültek. Összességében 142 %-ban realizálódtak év végéig az eredeti előirányzathoz képest.
A helyi adók tervezésekor az óvatosság elve érvényesül. A befizetéseket nagyban befolyásolja az emberek anyagi helyzete, az értékesítési piac beszűkülése, a növekvő költségek, az építőipari körbetartozások, a felszámolási és csődeljárások.
Az idei évben is a gépjárműadók kezelését, beszedését a NAV hatáskörébe helyezték át.
A közhatalmi bevételek (adók) előirányzat növelését az évvégéig várható adók beérkezése indokolta. Az egyéb soron van tervezve az adóbírság, az adópótlék, az elmaradt mezőőri járulék és a csatornadíj fizetéssel kapcsolatos adók módjára történő behajtások költségeinek megtérítése.
A közhatalmi bevételek a 4/2013. (I. 11.) Kormányrendelet 15. melléklet alapján az alábbi bontásban kerültek meghatározásra:
1. Vagyoni típusú adók: építményadóból, telekadóból és magánszemélyek kommunális adójából tevődik össze, melynek összege 39.122 e Ft tényleges teljesülést jelentett 2023. évben, az eredeti előirányzatként tervezetett jóval meghaladta. Ebből:
Építményadó: 7.385 e Ft,
Telekadó: 1.880 e Ft
Magánszemélyek kommunális adója: 29.857 e Ft
1. Termékek és szolgáltatások adói: iparűzési adóból befolyt bevételeket tartalmazza. 2023. évvégig az iparűzési adóbevétel 404.588 e Ft, amely a 290 millió Ft eredeti előirányzathoz képest jelentős emelkedést jelent. Az eredeti előirányzat óvatosság elvének megfelelően a járványügyi helyzetnek megfelelően volt tervezve.
2. Egyéb közhatalmi bevételek 6.757 e Ft-ot tettek ki. Legnagyobb része a bírság bevétel és a késedelmi pótlék bevétel.
A 2023. évben is az adócsoport mindent megtett azért, hogy a kintlévőségeket behajtsák. Ennek érdekében azoknál az adózóknál, ahol ismert a pénzforgalmi bankszámlaszám, azonnali inkasszó került benyújtásra, illetve végrehajtási eljárás indult. Ennek köszönhetően a végrehajtási eljárások során a hátralékok összege egyre csökken.
A működési bevételek (B4)
Sülysáp Város Önkormányzatánál a működési bevételek legnagyobb része a lekötött betétek után járó kamatbevételből származik. Éves összege 126.096 e Ft-ot tett ki.
A másik nagy bevételi forrás a bérleti díj bevétel, összege 2023. évben 58.450 e Ft, 2022. évben 49.854 e Ft, 2021. évben 38.753 e Ft, folyamatosan emelkedik.
2023. évben is a bérleti díj bevétel legnagyobb tétele a piacbevétel, amely december végéig 24.176 e Ft-ot tett ki a 2022. évi 18.787 e Ft és a 2021. évi 14,4 millió Ft-tal szemben.
Piacbevételeknél elmondható, hogy míg év elején az előrefizetésből számíthattunk több bevételre, később az alkalmi fizetések növekednek.
Adatok Ft-ban
A működési bevételek (B4) másik nagy tétele a továbbszámlázott bevételek 10.731 e Ft összegben, amely közüzemi díjak továbbszámlázásából adódott.
Az egyéb bevételek legnagyobb része az Intézményfejlesztési Alap hozzájárulásból származik.
Intézményeknél a Központi Konyha, Gólyahír Bölcsőde és Dr. Gáspár István Humánszolgáltató Központ intézményekben van működési bevétel a beszedett ellátási díjakból. Mindhárom intézményben emelkedtek a térítési díjakból befolyt összegek az emelkedő árak miatt.
Felhalmozási bevételek (B5)
A felhalmozási bevételek főként ingatlanok és tárgyi eszközök értékesítéséből származnak. Az eredeti előirányzatban lehetett tervezni az ISELI Europe Kft.-től kapott 46 millió Ft bevételt, amely 2022. évben került értékesített raktárcsarnok eladásából adódott. Szerződés szerint az értékesítés után 2024-ben még 46 millió Ft bevételre számíthat az Önkormányzat.
Az önkormányzat és intézményeinek bevételeit a csatolt mellékletek tartalmazzák.
Működési célú átvett pénzeszközök (B6)
Az Önkormányzatnál ezen a bevételi során az adott és visszatérített kölcsönök bevétele látható 32.508 e Ft összegben.
Finanszírozási bevételek (B8)
A finanszírozási bevételek között szerepel a már említett lekötött bankbetétek lejárakor befolyt tőke összege, amely 2023-ban 6.810.692 e Ft összeget tett ki. Részletezése a kiadásoknál tételesen látható. A kiadásoktól való eltérés oka: az év végi lekötések nem szerepelhetnek még adott évi bevételként és év elején lejárt 440 millió Ft, ami pedig a kiadások között nem látható 2023-ban.
Az önkormányzat és intézményeinek bevételeit a csatolt mellékletek tartalmazzák.
1. KIADÁSOK ALAKULÁSA
Sülysáp Város Önkormányzata és intézményei 2023. évi összesített eredeti kiadási előirányzata 2.649.364 e Ft, 2023. év végén a módosított előirányzat 9.618.481e Ft.
Önkormányzati szinten a kiadások a szeptember végi 8.720.938 e Ft módosított előirányzathoz képest 9. 477.326 e Ft-ban realizálódtak. Adatok Ft-ban
Az előző évekhez képest a költségvetési, a működési és a felhalmozási kiadások kedvezően alakultak, amit a 12., 13. és 14. melléklet szemléltet.
Sülysáp Város Önkormányzatának nincs hitelhez kapcsolódó sem tőkerész törlesztés, sem kamatfizetési kötelezettsége.
A kiadási előirányzatok a 2023. III. negyedév végén tervezetthez képest 109 %-ban teljesültek.
Ennek fő oka a 2023. III. negyedévben lekötött bankbetétek 1.228. 472 e Ft összegben.
A személyi juttatások összesített teljesülésénél az előző évi összesített önkormányzati tény adatokhoz képest emelkedést látunk, amit legnagyobbrészt a 2023. évi minimálbér és garantált bérminimum és a Testület által elfogadott bér emelkedése okoz.
Személyi kiadások év végi tény adatok alapján a következőben részletezett összegben teljesültek: 2016. év 397 329 e Ft, 2017. év 407.945 e F, 2018. év 424 066 e Ft, 2019. év 439 918 e Ft, 2020. év 478.841 e Ft, 2021. év 503.830 e Ft, a 2022. év 608.285 e Ft és 2023. év 688.013 e Ft. Az emelkedés oka a működési célú támogatásoknál látható.
Az egyéb működési célú kiadások a civil és egyéb szervezetek támogatására kifizetett összeget, valamint a TÁVÜSZ Kft-nek működési célra adott támogatás összegét tartalmazza.
Adatok Ft-ban

K512 rovat

Egyéb működési támogatások kiadásai

Teljesülés 2023.12.31.

1.

Civil támogatási keret

7 076 410

2.

Sülysáp Bogdán Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület

1 100 000

3.

Egyházak támogatása

2 400 000

4.

Egyéb vállalkozások

60 088 100

5.

TÁVÜSZ KFT.

100 000 000

Egyéb működési támogatások összesen:

170 664 510

Sülysáp Város Önkormányzatánál és intézménynél 2023. évben az előirányzatok közötti átcsoportosítással és a bevételeknél említett előirányzat emelések segítségével történt a kiadások teljesítése.
Az Önkormányzat és intézményeinek beruházási és felújítási kiadásai a zárszámadás 25. mellékletében kerültek tételesen kimutatásra. A 2023. évben a beruházási és felújítási előirányzatok között év közben átsorolások történtek a megvalósulásuknak megfelelően.
A kiadási előirányzatok eredeti előirányzathoz képest a IV. negyedév végéig 263%-os emelkedésének fő oka a bankbetét lekötés 7.599.164 eFt értékben. Költségvetési számvitelben a bankbetétek lekötését K916 kiadási rovaton kell teljesítésként lekönyvelni annak kifizetésekor, a bankbetét lejáratát pedig a B817 rovaton kell kimutatni. Így minden egyes bankbetét lekötés és lejárat emeli mind a kiadási, majd a bevételi oldalt. Az év végéig le nem járó bankbetéteket a hosszú lejáratú bankbetétek között kell kimutatni. A következő táblázat szemlélteti a bankbetét lekötések évközi változását.
Az intézményeink kiadásait és bevételeit a 4-9. mellékletek mutatják be.
Az intézmények előirányzatai az év eleji előirányzathoz képest összességében 20.638 e Ft összegben emelkedtek, amelyből a legnagyobb rész a Sülysápi Csicsergő Óvoda 12.555 e Ft értékben az év végi bérintézkedések kifizetése miatt.
1. ÖSSZEFOGLALÓ
A 2023. évi költségvetés tervezésekor előirányzott kötelező és önként vállalt feladatok alapvetően megvalósításra kerültek. Önkormányzatunk a 2023. évben is a korábbi évek ésszerű, költségtakarékos, hatékony és eredményes gazdálkodását folytatta a város fejlődése érdekében.
A 2023. évi gazdálkodás során megvalósultak a költségvetés fő célkitűzései, az intézmények működőképessége teljes mértékben biztosított volt. Az Önkormányzat költségvetési gazdálkodása összességében stabil és eredményes volt. Önkormányzatunk fő feladata 2023. évben is a nyújtott közszolgáltatások és közfeladatok színvonalának emelése volt a költségvetés lehetőségeihez mérten. A korábbi évek feladat ellátásaihoz hasonlóan kiemelt szempont volt a már folyamatban lévő beruházások befejezése, új beruházások megvalósítása, a központi finanszírozás átalakítása és csökkentése mellett a szociális juttatások rendszerének megtartása, intézményi hálózat, TÁVÜSZ Kft. hatékony működtetése, civil szerveződések támogatása.