Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a hivatali helyiségen vagy hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezéséről és díjairól

Hatályos: 2024. 06. 01

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.06.01.
a hivatali helyiségen vagy hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezéséről és díjairól
Végső előterjesztői indokolás
A Képviselő-testület 2011-ben alkotta meg a hivatali helyiségen vagy hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezéséről és díjairól szóló 6/2011. (III.21.) önkormányzati rendeletét, ami ezt követően mindössze 2017-ben került módosításra.
Azóta a rendeletalkotásra felhatalmazó jogszabályok megváltoztak, ami ildomossá teszi az önkormányzati rendelet megfelelő módosítását, emellett időszerűvé vált a rendeletben foglalt díjak áttekintése is.
Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (Akt.) 18. § (1) bekezdése szerint a települési önkormányzat térítésmentesen biztosítja a házasságkötésre alkalmas hivatali helyiséget.
Az Akt. 19. §-a szerint
(1) Ha a települési önkormányzat a házasság hivatali helyiségen kívüli megkötése, továbbá munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként díjat kíván megállapítani, a szolgáltatásért a települési önkormányzat rendeletében meghatározott mértékű díjat kell fizetni.
(1a) Az anyakönyvvezető kizárólag akkor működik közre a házasság hivatali helyiségen kívüli megkötésében, továbbá a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésben, ha a házasulók a többletszolgáltatás ellentételezéseként megállapított díjat megfizették.
(2) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett az önkormányzati rendeletben meghatározott mértékű díjazás illeti meg.
Mindezek alapján az Akt. 96. §-a úgy rendelkezik, hogy felhatalmazást kap a települési önkormányzat, hogy
a) rendeletben határozza meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályait,
b) rendeletben állapíthassa meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékét.
Mindezek alapján – tekintettel a felhatalmazási jogszabály megváltozására – új rendelet megalkotását javaslom, a jelenleg hatályos önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezésével.