Üllő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2024. (IV. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek használatáról szóló 30/2000. (X.3.) Ö.K. rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 01

Üllő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2024. (IV. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.01.
a közterületek használatáról szóló 30/2000. (X.3.) Ö.K. rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A közterületek használatáról szóló rendelet megalkotása és a legutóbbi módosítása óta eltelt időszak változásai miatt szükségessé vált a szabályozás áttekintése és a felmerült gyakorlati problémákra való reflektálás.
1./ Egyre gyakrabban találkozunk a városunkban elhagyott, rossz állapotú gépjárművekkel, melyek hosszú időn keresztül az út szélén vagy a közterületi parkolókban vannak.
A jelenlegi szabályozás szerint -1999. évi LXIII. tv. 20. § (1)- a közterület-felügyelő -az üzemben tartó értesítése mellett - elszállítással eltávolíthatja a közterületen szabálytalanul elhelyezett járművet, ha az a közúti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot veszélyezteti.
A fenti törvény 20. § (2) bekezdésében foglaltak szerint a közterület-használati engedély nélkül tárolt, hatósági jelzéssel nem rendelkező azon jármű, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, értesítés és meghatározott eljárási cselekmények után szállítható el. A javaslat szerint ilyen, rendszám nélküli gépkocsik tárolására nem is adható közterület használati engedély, így az észlelésététől el lehet kezdeni az eljárást.
Ezen feltételek a legtöbb esetben nem állnak fenn (általában van rendszám az elhagyott autón), így nem tudunk gondoskodni a problémás járművek eltávolításáról. Lehetőség van azonban olyan helyi szabályok megalkotására, melyek – az üzemképtelen gépkocsi tágabb meghatározásával- lehetővé teszik a hatósági intézkedést.
Erre született javaslat, mely szerint az üzemképtelen jármű kapcsán is van intézkedési lehetőség, a közterület-használati díjon kívül bírságolás alkalmazható.
2./ Több éve kiemelt feladatunk a házak előtt a közterületen elhelyezett tárgyakkal – sziklák, betonvasak, kerítések- kapcsolatos problémák megszüntetése. Ezekkel az eszközökkel a lakók -jogellenesen- lerekesztik a házuk előtti, általában gondozott közterületet a parkolás megakadályozására, vagy csak dekorációs céllal.
A közterület-felügyelő kollégák intézkedései során igény merült fel ezen tárgyak, növények -meghatározott feltételekkel történő- elhelyezése lehetőségének biztosítására. A javaslat szerint az útpálya szélétől számított 1 méteren túl engedélyezhető a hatóságunk által dekorációs tárgy vagy növény elhelyezése közterületen, díjfizetés nélkül és fényképpel dokumentált módon.
A kihelyezhető tárgyak taxatív felsorlásként szerepelnek, köztük a fás szárú növényekkel: sziklák, kövek, virágtartók, fás szárú növények.
Külön bekezdésként került a javaslatba a tárgyak rendben tartása, a növények gondozása, valamint a felelősség viselése a kihelyező által.
A rendelet-tervezet hatálybalépésekor már kint lévő tárgyak tekintetében egy hosszabb határidővel (2024. augusztus 31.) kell az engedélyt megkérni a lakosoknak.
3./ Szükségessé vált továbbá a közterület használati díjak emelése, mivel azok rendkívül alacsony mértékben vannak megállapítva.