Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2001. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, valamint a szociális és kegyeleti támogatásairól

Hatályos: 2002. 02. 14- 2004. 07. 25

Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2001. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, valamint a szociális és kegyeleti támogatásairól

2002.02.14.

Szentlőrinckáta község Önkormányzatának Képviselő-testülete a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény /továbbiakban: Ktv./ 4. §-ában kapott felhatalmazás és a Ktv. 49/H. §-a, 49/J. §-a alapján, figyelemmel a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény 13. §. (2) bekezdésére is, az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya Szentlőrinckáta Önkormányzat Képviselő-testületének Hivatalában foglalkoztatott köztisztviselőkre, a Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatott alkalmazottakra, valamint a polgármesterre terjed ki.

A képviselő-testület a társadalmi megbízatású polgármester részére is biztosítja az 1992. évi XXIII. Tv. 49. §. (1) bekezdésében meghatározott juttatást, a mindenkori tiszteletdíj mértékének megfelelően, valamint ugyanezen törvény 49/F. §. /1/ bekezdésében nyújtott étkezési utalványt, és a 49/G. §. /1/ bekezdésében meghatározott ruházati költségtérítést.
(2) A rendelet 6. §-ának (1) bekezdésében meghatározott szociális támogatások azokat a nyugállományú köztisztviselőket illetve a Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatott alkalmazottakat illetik meg, akik a Hivataltól – illetve jogelőd szervezetéről – kerültek nyugállományba.
(3) Az e rendeletben meghatározott juttatások és támogatások a nem teljes munkaidőben foglalkoztatott /részmunkaidős/ köztisztviselőket munkaidő-arányosan illetik meg.

A juttatások és támogatások fedezete

2. § (1) A juttatásokra és a támogatásokra adott évben kifizethető keretösszegeket a képviselő- testület a költségvetési rendeletében állapítja meg.

(2) A keretet juttatásonként illetve támogatásonként külön-külön - az l. sz. melléklet szerinti tartalommal és formában - is meg kell állapítani.

(3) A hivatal költségvetésében szociális és kegyeleti támogatások céljára fedezetet kell biztosítani /szociális keret/, amely más célra nem használható fel és nem csoportosítható át.

(4) A juttatások fedezetéül szolgáló keretet az e rendeletben meghatározott módon, valamint a Közszolgálati Szabályzatban meghatározott módon kell felhasználni.

(5) Az egyes juttatásokról és támogatásokról évenként elkülönített nyilvántartást kell vezetni.

A juttatásokkal és támogatásokkal kapcsolatos jegyzői feladatok

3. § (1) A jegyző köteles gondoskodni:

a) a juttatások körültekintő felhasználásának biztosításáról,

b) a jelenleg foglalkoztatott köztisztviselők szociális helyzetének folyamatos figyelemmel kíséréséről,

c) az egyes juttatásokra való jogosultság megállapításáról,

d) az egyes megítélt juttatások folyósításáról.

Köztisztviselői juttatások, támogatások

4. § (1) A köztisztviselő, valamint az 1. §. /1/ bekezdésében felsorolt munkavállalók részére az önkormányzat a következő szociális juttatásokat biztosítja:

a) Lakhatási támogatás:

- lakás felújítási /komfortfokozat emelési/ költségekhez történő - vissza nem térítendő - pénzbeli hozzájárulás;
- lakás bővítési költségekhez kölcsön. b./ Lakásépítési támogatások:
- kamatmentes kölcsön;
b) Lakásvásárlási támogatás:
- kamatmentes kölcsön;
- egyösszegű - vissza nem térítendő - támogatás;
- lakás-takarékpénztárnál kötött lakás elő-takarékossági szerződés díjához történő - vissza nem térítendő - hozzájárulás.
c) Családalapítási támogatások:
- gyermekszületés esetén nyújtott természetbeni támogatás. e./ Illetményelőleg
(2) A köztisztviselő részére az önkormányzat a következő egészségügyi juttatásokat biztosítja:
a) egészségügyi szűrő vizsgálatok támogatása;
b) szemüveg készítésének díjához történő - vissza nem térítendő - hozzá-járulás;

5. § (1) A rendelet 4. §.-ban meghatározott juttatások mértékét, feltételeit, az elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a jegyző az egységes közszolgálati szabályzatban állapítja meg.

6. § (1) Az elhunyt köztisztviselővel a hivatalnál a Munka Tv-könyve hatálya alá tartozó alkalmazottal közös háztartásban élt közeli hozzátartozót, amennyiben a köztisztviselőt nem nyilvánították a közszolgálat halottjává, kérelmére temetési segély illeti meg. Közeli hozzátartozónak minősülnek a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 685. §. b./ pontjában meghatározott személyek.

(2) A temetési segély összege 50.000 Ft, amelynek kifizetését a jegyző engedélyezi.

A nyugállományú köztisztviselők támogatásaival kapcsolatos szabályok

7. § (1) A köztisztviselőt a vele közös háztartásban élt közeli hozzátartozójának halála esetén, kérelmére temetési segély illeti meg.

(2) A temetési segély összege: 30.000 Ft, amelynek kifizetését a jegyző engedélyezi.

A nyugállományú köztisztviselők támogatásaival kapcsolatos szabályok

8. § (1) A nyugállományú köztisztviselő, és a Polgármesteri Hivatalnál a Munka Tv-könyve hatálya alapján foglalkoztatott dolgozó az erre a célra biztosított szociális keret terhére az alábbi pénzbeli és természetbeni támogatásokban részesülhet:

a) temetési segély: 50.000 Ft a nyugdíjas köztisztviselő halála esetén.

(2) A rendelet 8. §-ának (1) bekezdésében foglalt támogatások megállapítására kérelem alapján kerülhet sor. A kérelmeket az érintett köztisztviselő házas, illetve élettársa és gyermeke adhatja be.

(3) A támogatás adható hivatalból is, ha az érintett személy támogatása indokolt.

(4) A kérelem elbírálásáról a jegyző dönt.

(5) A támogatások folyósításával, illetve biztosításával kapcsolatos feladatokat a hivatal gazdálkodási előadója látja el.

Záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet 2001. október l-én lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a Szervezeti- és Működési Szabályzatban meghatározott módon gondoskodik.