Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2004. (IV. 1.) önkormányzati rendelete

A helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről

Hatályos: 2004. 04. 01

Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2004. (IV. 1.) önkormányzati rendelete

A helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről

2004.04.01.

Szentlőrinckáta község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közakarat demokratikus kinyilvánítási lehetőségének biztosítása érdekében – a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16. §. (1) bekezdésében és az 50. §. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – a helyi népszavazásról és népi kezdeményezés végrehajtására a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezés

1. § .

(1) A helyi népszavazásban és népi kezdeményezésben való részvétel Szentlőrinckáta község önkormányzatának választójoggal rendelkező polgárainak alkotmányos joga amely közvetlen részvételt biztosít a helyi hatalom gyakorlásában.

(2) A helyi népszavazás és a népi kezdeményezés indítványozása érdekében minden választópolgár jogosult aláírásokat gyűjteni, illetőleg aláírásgyűjtés céljából szervező munkát végezni.

A helyi népszavazás

2. § .

(1) A helyi népszavazást a polgármesternél kezdeményezheti:

a.) a települési képviselők legalább egynegyede,
b.) a képviselő-testület bizottságai,
c.) a helyi társadalmi szervezetek vezető testülete,
d.) a település választópolgárai - legalább 200 fő.
(2) A képviselő-testület köteles kitűzni a helyi népszavazást, ha azt a település 200 fő számú választópolgára, valamint a helyi társadalmi szervezetek vezető testülete kezdeményezi.

3. § .

(1) A helyi népszavazást a választópolgárok aláírásgyűjtő ív egy példányát az aláírásgyűjtés megkezdése előtt – hitelesítés céljából - bekell nyújtani a helyi választási iroda vezetőjéhez. A helyi választási iroda vezetője az aláírásgyűjtő ív hitelesítéséről a benyújtástól számított 15 napon belül dönt és döntését a polgármesteri hivatalban – a hirdetőtáblán történő elhelyezéssel – közzéteszi.

(2) Meg kell tagadni az aláírásgyűjtő ív hitelesítését a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 133. §. (2) bekezdésében szabályozott esetekben.

(3) A helyi választási iroda vezetőjének a népszavazás kezdeményezés aláírásgyűjtő íveinek hitelesítésével kapcsolatos döntése ellen a közzétételtől számított 15 napon belül a Nagykátai Városi Bírósághoz lehet kifogást benyújtani.

(4) A jogorvoslati határidő eredménytelen elteltét követő napon, jogorvoslat esetén a bíróság hitelesítő határozatot helyben hagyó döntése kézbesítésének napján a helyi választási iroda vezetője hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát. A hitelesítéskor a helyi választási iroda vezetője az aláírásgyűjtő íven feltünteti e rendelet 2. §. (1) bekezdés d.) pontja alapján szükséges aláírások számát.

(5) Az aláírásgyűjtés a hitelesítés záradékkal ellátott aláírásgyűjtő ív másolatával lehet megkezdeni. Az aláírásgyűjtésre a Ve. 118. §. (2)-(5) bekezdéseit kell alkalmazni.

4. § .

A helyi népszavazás kitűzésére irányuló állampolgári kezdeményezést az aláírásgyűjtő ív hitelesítését követően egy hónapon belül egyszer lehet benyújtani a polgármesterhez. A pótlólag benyújtott , a kezdeményezést kiegészítő aláírások érvénytelenek.

5. § .

(1) Az aláírások ellenőrzéséről a Ve. 119. és 136. §.-nak rendelkezései alapján a helyi választási bizottság gondoskodik.

(2) A helyi választási bizottság elnöke az aláírások ellenőrzésének eredményéről haladéktalanul tájékoztatja a polgármestert.

6. § .

(1) A polgármester a népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezést az 5. §. (2) bekezdése szerinti tájékoztatás kézhezvételét, nem állampolgári kezdeményezés esetén a benyújtását követő legközelebbi ülésnapon bejelenti.

(2) A népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezésről a polgármester bejelentését követő 30 napon belül dönteni kell.

(3) A népszavazásidőpontját a képviselő-testület a népszavazás elrendelésével egyidejűleg tűzi ki, mely határozatot a polgármesteri hivatalban – a hirdetőtáblán elhelyezve – közzé kell tenni.

(4) A képviselő-testület népszavazást elrendelő, valamint kötelezően elrendelendő népszavazás elrendelését elutasító határozata ellen, a határozat közzétételétől számított 8 napon belül a Nagykátai Városi Bírósághoz lehet kifogást benyújtani.

7. § .

(1) A választók nyilvántartására a helyi népszavazás lebonyolítására és a szavazatok összesítésére a Ve. rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A népszavazási eredményt a helyi választási bizottság állapítja meg, az eredményről jegyzőkönyvet kell készíteni.

8. § .

(1) A helyi népszavazás akkor érvényes, ha a választópolgárok több mint a fele szavazott, és akkor eredményes, ha a szavazók

(2) A népszavazás eredménye kötelező a képviselő-testületre. Eredménytelen helyi népszavazás esetén a népszavazásre bocsátott kérdésekben a képviselő testület dönt.

(3) Ugyanabban a kérdésben helyi népszavazást egy éven belül nem lehet kitűzni akkor sem, ha a helyi népszavazás eredménytelen volt.

9. § .

(1) Népi kezdeményezés útján a képviselő-testület elé terjeszthető minden olyan ügy, amelynek eldöntése a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2) A népi kezdeményezés benyújtásához a település választó polgárainak a 100 fő (5-10%) indítványa szükséges. A népi kezdeményezést a polgármesterhez kell benyújtani, mely indítványban pontosan és egyértelműen kell meghatározni a döntésre javasolt ügyet.

(3) A képviselő-testület legközelebbi ülésén, de legkésőbb egy hónapon belül határozatban dönt.

(4) A helyi népi kezdeményezés során a Ve. törvényi és e rendelet helyi népszavazásra vonatkozó rendelkezéseit a Ve. 148. §-ban és e rendelet (2) bekezdésében foglalt eltéréssel kell alkalmazni.

(5) A képviselő-testület a népi kezdeményezést a polgármesteri benyújtást követő legközelebbi ülésén, de legkésőbb egy hónapon belül köteles megtárgyalni.

Vegyes rendelkezések

10. § .

A helyi népszavazás és népi kezdeményezés eredményéről a lakosságot hirdetmény útján kell tájékoztatni. A döntések kihirdetéséről a polgármester gondoskodik.

11. § .

(1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. Törvény, valamint a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) E rendelet 2004. április 1-én lép hatályba.

Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.