Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2012. (IX. 11.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati rendeletek előkészítésében való társadalmi részvétel szabályairól

Hatályos: 2014. 12. 05

Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2012. (IX. 11.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati rendeletek előkészítésében való társadalmi részvétel szabályairól

2014.12.05.

Szentlőrinckáta község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 103/B. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzati rendelet-tervezetek előkészítése során, a nyilvános működés erősítése és a társadalmi bizalom növelése érdekében biztosítani kell, hogy társadalmi egyeztetés keretében az önkormányzat közigazgatási területén a természetes és jogi személyek, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek

a) a rendelet-tervezeteket megismerjék,

b) véleményüket kialakíthassák,

c) a kialakított véleményüket az erre biztosított csatornán keresztül eljuttassák a jogszabály előkészítőjéhez valamint a döntéshozóhoz.

2. § (1) A Képviselő-testület az általa megtárgyalt rendelet tervezetet a (2) bekezdésben foglaltak kivételével az ülést követő 15 napra közhírré teszi az önkormányzat hirdetőtábláján, a Faluház és Könyvtárban, a település honlapján, valamint megküldi a községben bejegyzett társadalmi szervezeteknek.

(2) Nem kell véleményezésre bocsátani.

a) a költségvetésről, annak módosításáról illetve végrehajtásáról szóló rendelet-tervezetet

b) az önkormányzat vagyonáról szóló rendelet-tervezetet,

c) helyi adóról, annak módosításáról szóló rendelet-tervezetet,

d) az önkormányzat szervezeti- és működési szabályairól szóló rendelet-tervezetet,

e) amennyiben a rendelet-tervezet sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik.

(3) Kiemelkedő közérdek az olyan körülmény, amelynek bekövetkezése esetén az önkormányzatot jelentős anyagi hátrány érné.

3. § A társadalmi egyeztetésre bocsátásért, annak lefolytatásáért és a beérkezett vélemények feldolgozásáért, az önkormányzati rendelet előkészítéséért a jegyző tartozik felelősséggel.

4. § (1) A társadalmi egyeztetés formái a következők:

a) az önkormányzat honlapján megadott elektronikus elérhetőségen keresztül

b) illetve postai úton.

(2) A vélemények elküldésére a képviselő-testület ülését megelőző második nap 16 óráig van lehetőség.

(3) A névtelenül beérkezett véleményeket azok figyelembe vétele nélkül törölni kell.

(4) Nem vehető figyelembe továbbá az a vélemény, amely elkésett, sérti a közerkölcsöt, névtelenül érkezik, vagy a rendelet-tervezet tárgyához nem illeszkedik.

(5) A beérkezett véleményekről az előterjesztő összefoglaló tájékoztatást ad a rendelet-tervezet képviselő-testületi tárgyalása során.

(6) A beérkezett véleményeket az előterjesztő mérlegeli és ennek alapján a Rendelet-tervezethez módosító indítványt terjeszthet elő.

(7) Az előterjesztőt egyedi válaszadási kötelezettség nem terheli.

5. § (1) Az Önkormányzat a beérkezett véleményeket, a véleményező nevét és elektronikus levélcímét e rendelet végrehajtása érdekében kezelheti.

(2) A véleményező adatainak kezeléséhez szükséges hozzájárulást az (1) bekezdésben foglalt adatkezelés tekintetében megadottnak kell tekinteni. E tényre és a véleményező adatait érintő adatkezelés szabályaira a véleményező figyelmét fel kell hívni.

(3) A beérkezett véleményeket, valamint a véleményező nevét és elektronikus levélcímét legkésőbb a rendelet hatályba lépését követő három hónapon belül törölni kell.

6. § Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.