Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (IV. 7.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2020. 09. 04

Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (IV. 7.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2020.09.04.

Szentlőrinckáta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. §-ában, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (továbbiakban: törvény) 44/C. § (2) bekezdésében, a 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról az alábbi rendeletet alkotja:

A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határai

1. § (1) A közszolgáltatás tartalma: Szentlőrinckáta Község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz előírásoknak megfelelő közműpótló (szennyvíztározó) műtárgyakból történő begyűjtése, szállítása, ártalmatlanításra kijelölt telepen történő elhelyezése.

(2) A közszolgáltatással ellátott terület határai: Szentlőrinckáta község közigazgatási területe

Közszolgáltató és működési területének határai

2. § (1) Szentlőrinckáta község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatást az 1. függelékben megjelölt közszolgálató látja el, Szentlőrinckáta Község Önkormányzatával kötött közszolgáltatási szerződés alapján.

(2) Szentlőrinckáta község közigazgatási területén lévő ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizeket a közszolgáltató a 2. függelékben megjelölt szennyvíztisztító telepen köteles elhelyezni.

A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja, időtartama

3. § (1) A Közszolgáltatás tekintetében az Önkormányzat feladata:

a) a közszolgáltatás körébe tartozó nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres begyűjtésének, elszállításának és ártalmatlanításának megszervezése,

b) a közszolgáltatás ellátására Közszolgáltató kiválasztása, a közszolgáltatási szerződés megkötése.

(2) Valamennyi ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője, birtokosa vagy használója (továbbiakban: ingatlantulajdonos) köteles gondoskodni az ingatlanán keletkezett, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű elhelyezéséről, az ingatlana területén belül zárt, vízzáró kivitelű közműpótló műtárgyban.

(3) A közműpótló műtárgyba csak kommunális vagy összetételében kommunális jellegű szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló műtárgyba mérgező-, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, mely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát.

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése és szállítása kizárólag úgy történhet, hogy szennyezést ne idézzen elő a gyűjtőterületen, közterületen és azokon kívül sem.

(5) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását kizárólag erre a célra készített zárt rendszerű olyan járművel és úgy végezheti, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkor érvényes jogszabályoknak.

(6)

A közszolgáltató és ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei, a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettségei

4. § (1) A közszolgáltatás az ingatlanon keletkezett nem közművel összegyűjtött, és a Közszolgáltató rendelkezésére bocsátott háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő rendszeres elszállítására terjed ki.

(2) A közszolgáltató jogai és kötelezettségei:

a) A közszolgáltató köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a begyűjtés helyéről előzetes telefonon történő bejelentés alapján minden héten szerdán vagy pénteken begyűjteni és végleges ártalommentes elhelyezés végett a 2. § (2) bekezdésben megjelölt helyre szállítani,

b) a közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a változás bekövetkezte előtt köteles írásban vagy hirdetmény útján étesíteni az ingatlantulajdonosokat.

c) A közszolgáltatást ellátó a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a begyűjtendő anyagról érzékszervi megállapítás alapján, vagy egyéb módon feltételezhető, hogy a szennyvíztisztító műbe való bevezetés feltételeinek nem felel meg.

d) A közszolgáltató köteles arról gondoskodni, hogy a lakosság által hétfőtől péntekig munkanapokon 8.00 – 16.00 óráig elérhető legyen. A közszolgáltatás megrendelése telefonon történhet.

(3) Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei:

a) Az ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató közötti jogviszonyt a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízre vonatkozó közszolgáltatás esetében az a tény hozza létre, hogy a közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

b) Az ingatlantulajdonos köteles közműpótló műtárgy megtelése esetén igénybe venni a közszolgáltatást, valamint a közszolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani.

c) Ahol a háztartási szennyvíz szennyvízcsatornán történő elvezetésének lehetősége nem biztosított, a keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz jogszabályoknak megfelelő tárolását, rendszeres elszállíttatását a tulajdonosnak kell biztosítani.

d) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatás megrendelésével a közszolgáltatás díját megfizetni és a kiegyenlítéséhez szükséges adatokat közölni.

Közszolgáltatásra vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

5. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére kötött szerződésnek tartalmaznia kell:

a) szerződést kötő feleket,

b) közszolgáltatás tárgyát, területi, időbeli hatályát,

c) a begyűjtés gyakoriságát,

d) szerződő felek jogait és kötelezettségeit,

e) közszolgáltatási díj összegét és alkalmazásának feltételeit, esetleges többletszolgáltatás díját, megfizetésének módját,

f) szerződés módosításának, felmondásának feltételeit,

g) adatszolgáltatási kötelezettségről szóló tájékoztatás szabályait.

Díjfizetési kötelezettség, alkalmazható díjtételek mértéke, a díj megfizetésének rendje, kedvezmények és a szolgáltatás ingyenességének esetei

6. § (1) A közszolgáltatás díja a vízgazdálkodásról szóló 1995 évi LVII. törvény 44/D. §-ában foglaltak figyelembevételével került meghatározásra. Az érvényes díjtételeket a 3. függelék tartalmazza.

(2) A közszolgáltató a díjat a közszolgáltatás elvégzését követően azonnal, a helyszínen készpénzfizetési számla alapján jogosult beszedni.

(3) Szentlőrinckáta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az ingatlantulajdonos részére a közszolgáltatási díjfizetésre vonatkozóan kedvezményt, mentességet nem állapít meg.

Üdülőingatlanokra, az időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok

7. § (1) Ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség alól

a) beépítetlen ingatlana vonatkozásában,

b) a nem használt ingatlana esetében,

ha háztartási szennyvíz nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a Közszolgáltatónak.

Közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

8. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a Közszolgáltatónak 8 napon belül bejelenteni személyes adatait (a közszolgáltatást igénybe vevő neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve), ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik, vagy az igénybevétel kötelezettsége megszűnik.

(2) Az Önkormányzat felhatalmazza a Közszolgáltatót a szerződő fél (1) bekezdés szerinti adatainak kezelésével a mindenkor hatályos adatvédelmi rendelkezések betartásával. Közszolgáltató a számára szolgáltatott személyes adatokat kizárólag a közszolgáltatás céljára köteles felhasználni.

Záró rendelkezés

9. § A rendelet 2015. január 01-jén lép hatályba.

1. függelék a 2/2014. (IV. 7.) önkormányzati rendelethez

Szentlőrinckáta község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatást ellátó szolgáltató
2020. augusztus 1. napjától 2020. december 31. napjáig: Interoil Trans Kft. 2700 Cegléd, Nyár u. 9.

2. függelék a 2/2014. (IV. 7.) önkormányzati rendelethez

Szentlőrinckáta község közigazgatási területén lévő ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezési helye
Nagykátai szennyvíztisztító telep (2760 Nagykáta, külterület 0232/16. hrsz.)

3. függelék a 2/2014. (IV. 7.) önkormányzati rendelethez

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésének és ártalmatlanításának díja
a) Természetes személy, ingatlantulajdonos igénybe vevő esetén: 2300,- Ft +Áfa/ számlázott m3
b) Nem természetes személy, ingatlantulajdonos igénybe vevő esetén: 3.000,- Ft +Áfa/ számlázott m3
Az árak tartalmazzák az ürítési és elszállítási költségeket a szennyvíztelepre.