Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2014. (IX. 8.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám- megállapítás szabályairól

Hatályos: 2014. 09. 08

Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2014. (IX. 8.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám- megállapítás szabályairól

2014.09.08.

Szentlőrinckáta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 3. pontjában foglalt feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § .

(1) A rendelet célja, hogy egységesen szabályozza Szentlőrinckáta Község közigazgatási területén a közterületek elnevezését, az ingatlanok számozását, továbbá az utcanév- és házszámtábla elhelyezésének rendjét a település működéséhez szükséges helyszíni tájékozódási feltételek javítása érdekében.

(2) A község közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni e rendelet szabályai szerint lehet.

2. § .

E rendelet alkalmazásában:
(1) Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényben meghatározott terület.
(2) Közterületnév: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló kormányrendelet (továbbiakban Korm.rendelet) szerinti közterületnév.
(3) Házszám: olyan számmal, szám vagy szám/betű formátumban meghatározott azonosító jel, és amely az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik, és amely az ingatlan térbeli beazonosítását szolgálja.
2. A közterületek elnevezésére vonatkozó szabályok

3. § .

(1) Minden belterületi közterületet el kell nevezni, minden magánutat és külterületi közterületet el lehet nevezni.

(2) Az újonnan kialakított közterület nevét a létrejöttét követő fél éven belül kell megállapítani.

(3) Meglévő, elnevezett közterületet természetes folytatásában lévő közterület külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét kapja.

4. § .

(1) A közterület elnevezésénél figyelemmel kell lenni a község jellegére, történelmére, hagyományaira, földrajzi adottságaira. Az elnevezés lehetőleg utaljon a közterületnek a településen belüli elhelyezkedésére, helytörténeti vonatkozásaira.

(2) A közigazgatási területen több azonos elnevezésű közterület csak akkor lehet, ha a közterület jellege különböző. Az azonos nevű közterületek legyenek egymással közvetlen kapcsolatban.

(3) Közterületet – figyelemmel a Kor.rendelet szabályaira – személyről, tárgyról, állatról, növényről, történelmi eseményről, földrajzi névről, elhelyezkedésről vagy fogalomról lehet elnevezni.

5. § .

(1) A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid és közérthető, a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelő legyen.

(2) A személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket, aki

a) a társadalmi élet bármely területén kimagasló érdemeket szerzett és

b) élete, munkássága, valamely módon a településhez vagy a térséghez kötődik, hozzájárult a település vagy a térség fejlődéséhez, vagy példa értékű lehet a közösség lakói számára.

6. § .

(1) A közterület nevének megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

a) a polgármester,

b) a helyi önkormányzat képviselője,

c) a közterületen bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgárok legalább 10%-a,

d) a közterületen ingatlannal, székhellyel, telephellyel rendelkező jogi személy.

(2) A közterület nevét megváltoztatni az alábbi esetekben lehet:

a) ha az azonos hangzású közterületnek zavart keltőek és a névazonosság másként nem kezelhető,

b) ha a névhasználatban kimutatható változás következett be,

c) ha a névhasználat a közérdek szempontjából nem megfelelő.

7. § .

(1) A közterület elnevezésére vonatkozó előterjesztést és az elnevezéssel kapcsolatban benyújtott észrevételeket a Képviselő-testület elé kell terjeszteni.

(2) A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést közzé kell tenni a honlapon, a döntéssel az adatok átvezetése érdekében meg kell keresni az ingatlan- nyilvántartást; tájékoztatás céljából meg kell küldeni a rendőrkapitányságnak, a postahivatalnak, a tűzoltóságnak, a mentőknek és a közmű szolgáltatóknak.

3. A házszám megállapítására vonatkozó szabályok

8. § .

(1) A névvel ellátott közterület mentén lévő építési telkeket kérelemre házszámmal kell ellátni.

(2) A házszámozásnál figyelemmel kell lenni azon beépítetlen telkekre is, amelyek a későbbi beépítéskor a közbenső házszámot kapják.

(3) Egy közterületre nyíló több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.

(4) Telekosztás, hiányzó vagy kettőzött házszámok esetén a házszámot szám/betűjel formátumban az ABC nagybetűivel kell megkülönböztetni a kettős, hármas és ékezetes betűk alkalmazása nélkül.

(5) Kialakult házszámozásnál telekegyesítést követően az épületek megtartják eredeti házszámukat.

(6) Az (5) bekezdés szerinti esetet követő bontás(ok) és új épület építése, meglévő épületek összeépítése esetén a számokat kötőjellel össze kell vonni.

(7) Amennyiben egy ingatlan több közterülettel is érintkezik, a házszámot arról a közterületről kell megállapítani, amely

a) a rövidebbik telekoldallal határos, vagy

b) felől az ingatlan megközelíthető, vagy

c) az ingatlan bejárata esik.

9. § .

(1) A házszámozás belterületen a közterületnek

a) a település központjához közelebb eső végében,

b) nagyobb fogalmú közterülettől kezdődik.

(2) Az út, utca, köz (továbbiakban együttesen utca) házszámozása 1-től kezdődően, növekvő arab számozással történik, és a házszám növekedésének irányát tekintve az utca bal oldalán lévő ingatlanok páros, a jobb oldalon lévő ingatlanok páratlan számozást kapnak.

(3) Terek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú.

(4) A földrajzi okokból csak az egyik oldalán beépíthető utcák házszámozása arab számozással 1-től kezdődően folyamatos.

(5) A tanyák számozása a kialakult rendet figyelembe véve folyamatos, emelkedő.

(6) A község helyi építési szabályzata szerint beépítésre nem szánt területen fekvő ingatlannak akkor adható házszám, ha ott legalább alapozási munkával megkezdett építkezés van.

10. § .

(1) A házszám megállapításáról szóló döntést az érintett ingatlannal rendelkezni jogosultakkal kell közölni.

4. Névtáblák és házszámtáblák elhelyezése

11. § .

(1) A közterület nevét jól látható módon, névtáblán kell feltüntetni.

(2) A közterületek névtábláit a saroktelek kerítésén, ennek hiányában a saroképületen, vagy külön tartószerkezeten kell elhelyezni.

(3) A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója a névtábla kihelyezését tűrni köteles. A kihelyezés időpontjáról előzetesen írásban értesíteni kell az érintett ingatlan tulajdonosát vagy használóját.

(4) A névtáblák kihelyezéséről, karbantartásáról, szükség esetén cseréjéről az önkormányzat gondoskodik.

(5) A közterület elnevezésének megváltoztatása esetén a régi elnevezést feltüntető névtáblákat, a változásról szóló döntést követő egy évig, piros átlós vonallal áthúzva az eredeti helyén kell hagyni. Az új elnevezést feltüntető névtáblákat közvetlenül a régi fölött vagy alatt kell elhelyezni.

12. § .

(1) A házszámot jelző táblát (továbbiakban: házszámtábla) az ingatlan utcafronti kerítésére vagy a házfalára, az utcáról jól látható módon kell az ingatlan használójának, kezelőjének, ennek hiányában tulajdonosának elhelyezni.

(2) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, olvasható állapotban tartásáról, szükség szerint cseréjéről, pótlásáról az (1) bekezdés szerinti kötelezettnek kell gondoskodnia.

5. Záró rendelkezések

13. § .

(1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

14. § .

(1) Azon ingatlan tulajdonosa, ahol az ingatlan házszámozása hiányzik, e rendeletben foglalt kötelezettségének a rendelet hatályba lépését követő fél éven belül köteles eleget tenni. Amennyiben a tulajdonos fenti kötelezettségének nem tesz eleget, az önkormányzat a tulajdonos terhére a házszámtáblát elkészítteti.

(2) A 9. §. (1)-(3) bekezdés rendelkezései a rendelet hatályba lépésekor már meglévő közterületek számozását nem érintik.