Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2018. (VI. 22.) önkormányzati rendelete

a házasságkötéssel kapcsolatos szolgáltatásokról és díjakról

Hatályos: 2018. 06. 23

Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2018. (VI. 22.) önkormányzati rendelete

a házasságkötéssel kapcsolatos szolgáltatásokról és díjakról

2018.06.23.

Szentlőrinckáta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében kapott feladatkörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. § (1) bekezdésében, valamint a 96. §-ban kapott felhatalmazás alapján a házasságkötéssel, valamint a családi eseményekkel kapcsolatos szolgáltatásokról és díjakról az alábbi rendeletet alkotja:

I. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Szentlőrinckáta Község Önkormányzatának közigazgatási területén történő házasságkötési eljárás társadalmi ünneplése kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat térítési díj ellenében vagy térítésmentesen igénybe vevőkre terjed ki.

II. Szolgáltatások

2. §

Alapszolgáltatás

(1) E rendelet alkalmazásában alapszolgáltatás a hivatali időben és hivatali helyiségben történő házasságkötés.
(2) A hivatali időben és hivatali helyiségben megtartandó házasságkötés az anyakönyvvezető közreműködésével térítésmentesen nyújtott szoláltatás.

3. §

Többletszolgáltatás

(1) E rendelet alkalmazásában többletszolgáltatás a hivatali helyiségen kívüli vagy a hivatali időn túli házasságkötés. Hivatali helyiségen kívüli a házasságkötés, ha annak megtartására nem a Tóalmási Közös Önkormányzati Hivatal Szentlőrinckátai Kirendeltsége (2255 Szentlőrinckáta, Arany János utca 26.) tanácstermében (házasságkötő termében) kerül sor. Hivatali időn túli a házasságkötés, amennyiben arra nem a Tóalmási Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott hivatali időben – munkaidőben – kerül sor.
(3) A többletszolgáltatás az anyakönyvvezető közreműködésével az alábbi térítési díj ellenében nyújtott szoláltatás:
a) hivatali helyiségen kívüli vagy hivatali időn túli többletszolgáltatás anyakönyvi eseményenként 15.000,- Ft,
b) hivatali helyiségen kívüli és hivatali időn túli többletszolgáltatás anyakönyvi eseményenként 25.000,- Ft;
c) a házasulók valamelyikének
ca) közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetén a házasságkötés hivatali helyiségen kívül vagy hivatali időn túl díjmenetes,
cb) mozgásszervi fogyatékossága esetén a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés díjmentes.
(4) Az anyakönyvvezető hivatalos helyiségen kívül vagy hivatali időn túl történő közreműködését a Tóalmási Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjétől kell kérni írásban, a kérelem indokolásával (1. számú melléklet). A kérelmet az esemény bejelentésével egyidejűleg az anyakönyvvezetőnél kell előterjeszteni.
(5) A hivatali helyiségen kívüli esemény akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött, hogy arra méltó, ünnepélyes helyszínen és körülmények között történik, az anyakönyvi okiratok és a személyes adatok védelme biztosított.
(6) Hivatali helyiségen kívüli többletszolgáltatást hivatali időben csak ügyfélfogadási időn kívül lehet nyújtani. E rendelet alkalmazásában ügyfélfogadási időn túli a hivatali idő a Tóalmási Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározottak szerint.
(7) Házasságkötést csak munkanapokon és szombaton lehet tartani.

III. Díjfizetés

4. §

A többletszolgáltatás ellenértékének megfizetése

(1) A többletszolgáltatásért fizetendő ellenértéket (a továbbiakban szolgáltatási díj) a 2. számú melléklet szerinti megállapodás aláírásakor, de legkésőbb a házasságkötést megelőző 10. napig kell befizetni készpénzben a Tóalmási Közös Önkormányzati Hivatal Szentlőrinckátai Kirendeltsége házipénztárába pénztári nyitvatartási időben. A befizetést a megrendelő igazolja az anyakönyvvezetőnek. A szolgáltatási díj határidőben történő befizetésének elmulasztása esetén a megrendelő a 2. melléklet szerinti megállapodásban foglaltakra nem tarthat igényt.
(2) A befizetett szolgáltatási díjat a bejelentett időpontot követő 5 napon belül vissza kell fizetni a megrendelőnek, amennyiben a bejelentett időpontot megelőző munkanapon a munkaidő végéig írásban bejelenti az anyakönyvvezetőnek az esemény elmaradását. A bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a befizetett szolgáltatási díj nem jár vissza.

IV. Az anyakönyvvezetőnek járó díjazás

5. § (1) A hivatali helyiségen kívüli vagy a hivatali időn túli házasságkötésben való közreműködésért az anyakönyvvezetőt anyakönyvi eseményenként 8.000,- Ft és járulékai díjazás illeti meg.

(2) A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali időn túli házasságkötésben való közreműködésért az anyakönyvvezetőt anyakönyvi eseményenként 10.000,- Ft és járulékai díjazás illeti meg.

(3) Az anyakönyvvezető részére a hivatali időn túli egy vagy több házasságkötésben való közreműködésért

a) munkanapon való közreműködésért 4 óra,

b) pihenőnapon való közreműködésért 8 óra

szabadidőt kell biztosítani, amennyiben az (1)-(2) bekezdésben meghatározott díjazást a Tóalmási Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjének tett, a tárgyévet megelőző év december 31. napjáig a tárgyévre vonatkozó írásbeli nyilatkozatában nem kéri.

V. Záró rendelkezés

6. § (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követően indított eljárásokban kell alkalmazni.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Szentlőrinckáta Község Önkormányzat Képviselő-testületének az anyakönyvi eljárás egyes díjairól szóló 11/2011 (XII. 5.) rendelete.

1. melléklet az 5/2018. (VI. 22.) önkormányzati rendelethez

Kérelem

hivatali helyiségen kívüli hivatali és/ vagy hivatali időn túli házasságkötés

engedélyezéséhez

Alulírottak kérjük házasságkötés létesítésének
hivatali helyiségen kívüli
és/ vagy
munkaidőn túl történő engedélyezését.
Név:……………………………………………………………………………………………
Születési hely, idő:…………………………………………………………………………….
Lakcím…………………………………………………………………………………………
Név:……………………………………………………………………………………………
Születési hely, idő:…………………………………………………………………………….
Lakcím…………………………………………………………………………………………
A hivatali helyiségen kívüli helyszín:
…………………………………………………………………………………………………
Házasságkötés tervezett időpontja: ……..…. év……..…hó………nap
Indokolás: ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
………………………….., ……..év………………………..hó……..nap.
……………………………………… ……………………………………
aláírás aláírás
Az engedély kibocsátását javaslom/ nem javaslom.
……………………………………
anyakönyvvezető

2. melléklet az 5/2018. (VI. 22.) önkormányzati rendelethez

Megállapodás

többletszolgáltatás igénybevételére

amely létrejött egyrészről a Tóalmási Közös Önkormányzati Hivatal (székhelye: 2252 Tóalmás, Fő tér 1-3., telephelye: 2255 Szentlőrinckáta, Arany János utca 26., képviseli: Mezeiné Kovács Margit jegyző) mint szolgáltató, a továbbiakban Szolgáltató,
másrészről
név:……………………………………………………………………………
születési hely, idő:……………………………………………………………
lakcím…………………………………………………………………………
valamint
név:……………………………………………………………………………
születési hely, idő:……………………………………………………………
lakcím…………………………………………………………………………
mint megrendelők, a továbbiakban Megrendelők, együtt Felek között az alulírott napon és helyen az alábbi tárgyban és feltételekkel:

1. A megrendelők jelen megállapodás aláírásával …………………………..……………. eseményre vonatkozó szándékukat bejelentették.

2. A házasságkötés helye, ideje: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

3. A megrendelők az alábbi többletszolgáltatásokat veszik igénybe Szentlőrinckáta Község Önkormányzat Képviselő-testületének …/2018. (…) önkormányzati rendelete alapján:

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

4. A Megrendelők a 3. pont alapján mindösszesen ……………………… Ft, azaz …………………………………………………. forint összeget fizetnek meg jelen megállapodás aláírásával egyidejűleg, de a legkésőbb a házasságkötést megelőző 10. napig készpénzben a Tóalmási Közös Önkormányzati Hivatal Szentlőrinckátai Kirendeltsége házipénztárába pénztári nyitvatartási időben. A befizetést a Megrendelők igazolják az anyakönyvvezetőnek. A szolgáltatási díj határidőben történő befizetésének elmulasztása esetén a Megrendelők a jelen megállapodásban foglaltakra nem tarthatnak igényt.

5. A Felek rögzítik, hogy a befizetett szolgáltatási díjat a bejelentett időpontot követő 5 napon belül vissza kell fizetni a Megrendelőknek, amennyiben a bejelentett időpontot megelőző munkanapon a munkaidő végéig írásban bejelentik az anyakönyvvezetőnek az esemény elmaradását. A bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a befizetett szolgáltatási díj nem jár vissza.

6. A jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a mindenkor hatályos polgári törvénykönyv, valamint Szentlőrinckáta Község Önkormányzat Képviselő-testületének …/2018. (…) önkormányzati rendelete rendelkezései irányadók.

Jelen szerződést a Felek, mint akaratukkal mindenben egyezőt, kölcsönös elolvasás és értelmezés után, jóváhagyólag írták alá.
Szentlőrinckáta, ………………………………..

Megrendelő

Megrendelő

Tóalmási Közös Önkormányzati Hivatal
képviseletében
Mezeiné Kovács Margit
jegyző