Szentlőrinckáta Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI.3.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2021. 06. 04- 2024. 10. 02

Szentlőrinckáta Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 3.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről1

2021.06.04.

Szentlőrinckáta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete feladat- és hatáskörét ellátó polgármester a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése által biztosított jogkörében eljárva - figyelemmel a veszélyhelyzet kihirdetéséről és veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendeletre, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 7. bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Szentlőrinckáta polgárainak érdekeit szem előtt tartva, a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével rendeletben határozza meg az önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

(2) Az önkormányzat elismeri, hogy Szentlőrinckáta minden lakosának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételékez szükséges esélyegyenlőséghez. Ezek biztosítását az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tekinti.

(3) Szentlőrinckáta Község Önkormányzata a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló rendeletét ötévente felülvizsgálja, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 82/A §. (2) pontja figyelembevételével szükség szerint módosítja.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat közigazgatási területén található közművelődési intézményre, közösségi színterekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottjaira.

Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai és ellátásuk szervezeti keretei

3. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési támogatás során kötelező alapszolgáltatásnak tekinti:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását;

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztését;

c) az egész életre terjedő tanulás feltételeinek biztosítását;

d) a hagyományos közösség kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítását;

e) az amatőr alkotó-és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítását;

f) a tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítását, valamint

g) a kulturális alapú gazdaságfejlesztést.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott alapszolgáltatások megvalósítás érdekében feladatának tekinti:

a) A nemzeti, az európai és az egyetemes kulturális értékek megismertetésének érdekében szervezett helyi események, programok támogatását.

b) A különböző közösségi közművelődési lehetőségek magas színvonalon történő biztosítását, felnőtt és gyermekszínházi előadások, könnyű és komolyzenei koncertek, filmszínházi előadások és egyéb szórakoztató rendezvények, időszaki kiállítások szervezésének támogatását.

c) Az önkéntes tevékenység, az önkéntességgel kapcsolatos programok szervezésének támogatását.

d) A gyermek, az ifjúsági, az idősek művelődését segítő, családbarát, generációk közötti kapcsolatokat elősegítő programok szervezésének támogatását.

e) A testvérvárosi és nemzetközi kapcsolatok bővítését, különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését, ápolását.

f) Az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek megteremtésének támogatását.

g) A mentális kultúrát, önismeretet fejlesztő alkalmak, komplex rendezvények, bemutatók, táborok, találkozók, közösségi rendezvények támogatását, népszerűsítését.

h) Az amatőr művészeti csoportok működésének támogatását.

i) A helytörténettel és Szentlőrinckáta szellemi kulturális örökségével kapcsolatos helyi művelődő közösség munkájának támogatását.

j) A zeneművészet, a táncművészet, és a színházművészet területén tevékenységet folytató amatőr művészeti csoportok működésének támogatását.

k) Az egészséges életmódhoz, prevenciós tevékenységekhez kapcsolódó komplex programok támogatását.

(3) Az önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott alapszolgáltatások megvalósítás érdekében

a) közművelődési intézményt működtet,

b) közösségi színtereket biztosít,

c) a kiemelt nagyrendezvények, fesztiválok, testvérvárosi kapcsolatok, nemzetiségi kultúra, gyermek és ifjúsági feladatok finanszírozására éves költségvetésében kereteket különít el, ütemezésükre éves programtervet készít,

4. § (1) Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásait elsősorban az általa fenntartott és működtetett Faluház és Könyvtár intézménye látja el.

(2) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének az alábbi, helyszínt biztosító közösségi színteret tartja fenn: Faluház és Könyvtár (2255 Szentlőrinckáta, Honvéd u. 25.).

(3) A közösségi színterek használatának részletes szabályai az egyes közösségi színterek önkormányzat által jóváhagyott használati szabályzataiban kerülnek rögzítésre.

(4) Szentlőrinckáta Község Önkormányzata a közművelődési színterek működtetésére közművelődési megállapodást köthet, közművelődési feladatokat ellátó, az 1997. évi CXL. törvény 79. §-ában meghatározott követelményeknek megfelelő jogi, vagy természetes személyekkel. A közművelődési megállapodásnak tartalmaznia kell a törvény 79. § (2) - (4) pontjaiban előirt kötelezettségeket.

(5) Az önkormányzat által fenntartott közművelődési és közgyűjteményi intézményeknek, közösségi színtereknek minden év március 01-ig be kell küldenie a képviselő-testület részére az előző évi tevékenységéről szóló beszámolóját és a tárgy évre szóló munkatervét. A képviselő-testület 30 napon belül dönt a beszámoló és munkaterv elfogadásról. Ha a képviselő-testület 30 napon belül nem dönt, a beadott beszámolót és munkatervet elfogadottnak kell tekinteni.

A közművelődés finanszírozása

5. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait saját költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, az önkormányzat és intézményei saját bevételei, az állami pénzalapokból pályázat útján elnyerhető támogatások, szponzori támogatások.

(2) Az önkormányzat a közművelődési szakemberek továbbképzését a törvény alapján és költségvetési lehetőségei mértékében támogatja.

(3) Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból a közművelődési alapszolgáltatások támogatására biztosítandó pályázatok elnyeréséhez adható önrészt mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg. A keretösszeg megállapításánál törekedni kell arra, hogy az előző évi előirányzatnál lehetőleg kevesebb összeg ne kerüljön megállapításra.

A közművelődési alapszolgáltatások ellátásában együttműködő partnerek

6. § Az önkormányzati közművelődési alapszolgáltatásainak megvalósulásában együttműködnek:

a) civil közösségi terekkel,

b) a nevelési-oktatási intézményekkel,

c) az egyházzal,

d) nemzetiségi önkormányzatokkal,

e) testvérvárosokkal,

f) magánszemélyekkel, gazdálkodó szervezetekkel,

g) a kulturális ágazat megyei és országos intézményeivel,

h) továbbá mindazokkal, akik e rendeletben foglaltakkal azonosulnak.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.

(2) Ezzel egyidejűleg az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 10/2001. (XII. 23.) számú rendelet hatályát veszti.

8. § Ez a rendelet 2021. június 4-én lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte 2024. október 3. napjával.