Szentlőrinckáta Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI.3.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2021. 06. 04

Szentlőrinckáta Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 3.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Szentlőrinckáta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete feladat- és hatáskörét ellátó polgármester a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése által biztosított jogkörében eljárva - figyelemmel a veszélyhelyzet kihirdetéséről és veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendeletre, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 7. bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Szentlőrinckáta polgárainak érdekeit szem előtt tartva, a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével rendeletben határozza meg az önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

(2) Az önkormányzat elismeri, hogy Szentlőrinckáta minden lakosának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételékez szükséges esélyegyenlőséghez. Ezek biztosítását az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tekinti.

(3) Szentlőrinckáta Község Önkormányzata a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló rendeletét ötévente felülvizsgálja, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 82/A §. (2) pontja figyelembevételével szükség szerint módosítja.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat közigazgatási területén található közművelődési intézményre, közösségi színterekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottjaira.

Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai és ellátásuk szervezeti keretei

3. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési támogatás során kötelező alapszolgáltatásnak tekinti:

  • a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását;
  • b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztését;
  • c) az egész életre terjedő tanulás feltételeinek biztosítását;
  • d) a hagyományos közösség kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítását;
  • e) az amatőr alkotó-és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítását;
  • f) a tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítását, valamint
  • g) a kulturális alapú gazdaságfejlesztést.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott alapszolgáltatások megvalósítás érdekében feladatának tekinti:

  • a) A nemzeti, az európai és az egyetemes kulturális értékek megismertetésének érdekében szervezett helyi események, programok támogatását.
  • b) A különböző közösségi közművelődési lehetőségek magas színvonalon történő biztosítását, felnőtt és gyermekszínházi előadások, könnyű és komolyzenei koncertek, filmszínházi előadások és egyéb szórakoztató rendezvények, időszaki kiállítások szervezésének támogatását.
  • c) Az önkéntes tevékenység, az önkéntességgel kapcsolatos programok szervezésének támogatását.
  • d) A gyermek, az ifjúsági, az idősek művelődését segítő, családbarát, generációk közötti kapcsolatokat elősegítő programok szervezésének támogatását.
  • e) A testvérvárosi és nemzetközi kapcsolatok bővítését, különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését, ápolását.
  • f) Az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek megteremtésének támogatását.
  • g) A mentális kultúrát, önismeretet fejlesztő alkalmak, komplex rendezvények, bemutatók, táborok, találkozók, közösségi rendezvények támogatását, népszerűsítését.
  • h) Az amatőr művészeti csoportok működésének támogatását.
  • i) A helytörténettel és Szentlőrinckáta szellemi kulturális örökségével kapcsolatos helyi művelődő közösség munkájának támogatását.
  • j) A zeneművészet, a táncművészet, és a színházművészet területén tevékenységet folytató amatőr művészeti csoportok működésének támogatását.
  • k) Az egészséges életmódhoz, prevenciós tevékenységekhez kapcsolódó komplex programok támogatását.

(3) Az önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott alapszolgáltatások megvalósítás érdekében

  • a) közművelődési intézményt működtet,
  • b) közösségi színtereket biztosít,
  • c) a kiemelt nagyrendezvények, fesztiválok, testvérvárosi kapcsolatok, nemzetiségi kultúra, gyermek és ifjúsági feladatok finanszírozására éves költségvetésében kereteket különít el, ütemezésükre éves programtervet készít,

4. § (1) Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásait elsősorban az általa fenntartott és működtetett Faluház és Könyvtár intézménye látja el.

(2) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének az alábbi, helyszínt biztosító közösségi színteret tartja fenn: Faluház és Könyvtár (2255 Szentlőrinckáta, Honvéd u. 25.).

(3) A közösségi színterek használatának részletes szabályai az egyes közösségi színterek önkormányzat által jóváhagyott használati szabályzataiban kerülnek rögzítésre.

(4) Szentlőrinckáta Község Önkormányzata a közművelődési színterek működtetésére közművelődési megállapodást köthet, közművelődési feladatokat ellátó, az 1997. évi CXL. törvény 79. §-ában meghatározott követelményeknek megfelelő jogi, vagy természetes személyekkel. A közművelődési megállapodásnak tartalmaznia kell a törvény 79. § (2) - (4) pontjaiban előirt kötelezettségeket.

(5) Az önkormányzat által fenntartott közművelődési és közgyűjteményi intézményeknek, közösségi színtereknek minden év március 01-ig be kell küldenie a képviselő-testület részére az előző évi tevékenységéről szóló beszámolóját és a tárgy évre szóló munkatervét. A képviselő-testület 30 napon belül dönt a beszámoló és munkaterv elfogadásról. Ha a képviselő-testület 30 napon belül nem dönt, a beadott beszámolót és munkatervet elfogadottnak kell tekinteni.

A közművelődés finanszírozása

5. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait saját költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, az önkormányzat és intézményei saját bevételei, az állami pénzalapokból pályázat útján elnyerhető támogatások, szponzori támogatások.

(2) Az önkormányzat a közművelődési szakemberek továbbképzését a törvény alapján és költségvetési lehetőségei mértékében támogatja.

(3) Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból a közművelődési alapszolgáltatások támogatására biztosítandó pályázatok elnyeréséhez adható önrészt mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg. A keretösszeg megállapításánál törekedni kell arra, hogy az előző évi előirányzatnál lehetőleg kevesebb összeg ne kerüljön megállapításra.

A közművelődési alapszolgáltatások ellátásában együttműködő partnerek

6. § Az önkormányzati közművelődési alapszolgáltatásainak megvalósulásában együttműködnek:

  • a) civil közösségi terekkel,
  • b) a nevelési-oktatási intézményekkel,
  • c) az egyházzal,
  • d) nemzetiségi önkormányzatokkal,
  • e) testvérvárosokkal,
  • f) magánszemélyekkel, gazdálkodó szervezetekkel,
  • g) a kulturális ágazat megyei és országos intézményeivel,
  • h) továbbá mindazokkal, akik e rendeletben foglaltakkal azonosulnak.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.

(2) Ezzel egyidejűleg az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 10/2001. (XII. 23.) számú rendelet hatályát veszti.

8. § Ez a rendelet 2021. június 4-én lép hatályba.