Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a házasságkötéssel kapcsolatos szolgáltatásokról és díjakról szóló 5/218. (VI. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 06. 30- 2024. 06. 30

Szentlőrinckáta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a házasságkötéssel kapcsolatos szolgáltatásokról és díjakról szóló 5/218. (VI. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.06.30.

Szentlőrinckáta Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében kapott feladatkörében eljárva, az anyakönyvi igazgatásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ban kapott felhatalmazás alapján a házasságkötéssel kapcsolatos szolgáltatásokrólo és díjakról szóló 5/2018. (VI. 22.) önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint módosítja:

1. § A házasságkötéssel kapcsolatos szolgáltatásokról és díjakról szóló 5/2018. (VI. 22.) önkormányzati rendelet (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) E rendelet alkalmazásában többletszolgáltatás a hivatali helyiségen kívüli vagy a hivatali időn túli házasságkötés. Hivatali helyiségen kívüli a házasságkötés, ha annak megtartására nem a Szentmártonkátai Közös Önkormányzati Hivatal Szentlőrinckátai Kirendeltsége (2255 Szentlőrinckáta, Arany János utca 26.) tanácstermében (házasságkötő termében) kerül sor. Hivatali időn túli a házasságkötés, amennyiben arra nem a Szentmártonkátai Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott hivatali időben – munkaidőben – kerül sor.”

2. § A házasságkötéssel kapcsolatos szolgáltatásokról és díjakról szóló 5/2018. (VI. 22.) önkormányzati rendelet (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az anyakönyvvezető hivatalos helyiségen kívül vagy hivatali időn túl történő közreműködését a Szentmártonkátai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjétől kell kérni írásban, a kérelem indokolásával (1. számú melléklet). A kérelmet az esemény bejelentésével egyidejűleg az anyakönyvvezetőnél kell előterjeszteni.”

3. § A házasságkötéssel kapcsolatos szolgáltatásokról és díjakról szóló 5/2018. (VI. 22.) önkormányzati rendelet (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Hivatali helyiségen kívüli többletszolgáltatást hivatali időben csak ügyfélfogadási időn kívül lehet nyújtani. E rendelet alkalmazásában ügyfélfogadási időn túli a hivatali idő a Szentmártonkátai Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározottak szerint.”

4. § A házasságkötéssel kapcsolatos szolgáltatásokról és díjakról szóló 5/2018. (VI. 22.) önkormányzati rendelet (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A többletszolgáltatásért fizetendő ellenértéket (továbbiakban: szolgáltatási díj) legkésőbb a házasságkötést megelőző 10. napig kell befizetni vagy készpénz átutalással teljesíteni.”

5. § A házasságkötéssel kapcsolatos szolgáltatásokról és díjakról szóló 5/2018. (VI. 22.) önkormányzati rendelet 5. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az anyakönyvi eseménynél közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXCIX. törvényben meghatározott szabadidő helyett az alábbi díjazás illeti meg:

a) hivatali munkaidőn túli hivatali helyiségben tartott szertartás vagy egyéb családi esemény esetén bruttó 15 000 forint / esemény,

b) hivatali munkaidőn túli és hivatali helyiségen kívüli vagy hivatali munkaidőben lévő, de hivatali helyiségen kívüli szertartás esetén bruttó 30 000 forint / esemény,

c) hivatali munkaidőn túli és hivatali helyiségen kívüli egyéb családi esemény esetén bruttó 30 000 forint / esemény.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott összeg havonta utólag kerül elszámolásra és kifizetésre.”

6. § Hatályát veszti a házasságkötéssel kapcsolatos szolgáltatásokról és díjakról szóló 5/2018. (VI. 22.) önkormányzati rendelet

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.