Szentlőrinckáta Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2021. 06. 04

a helyi közművelődésről

Általános indokolás

A közművelődést szabályozó jogszabályok változása indokolttá tette helyi rendelet felülvizsgálatát. Ennek során – figyelemmel a módosítások mértékére – egy új rendelet megalkotása vált célszerűvé. A törvény felhatalmazásának megfelelően a szabályozás meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

Részletes indokolás

Az 1–7. §-hoz

1. §

A törvényi felhatalmazásnak megfelelően tartalmazza a rendelet célját. Meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait. Rendelkezik a rendelet ötévenkénti felülvizsgálatáról.

2. §.

Szabályozza a rendelet személyi, tárgyi és szervi hatályát.

3. §

Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásait feladatait a támogatott feladatokat.

4. §

A feladatellátás továbbra is elsősorban az önkormányzat intézményén, a Faluház és Könyvtáron keresztül valósul meg. Az önkormányzat biztosítja az ehhez szükséges feltételeket.

5. §.

A közművelődési feladatok finanszírozása az állami támogatásból, az önkormányzat saját bevételeiből és pályázati forrásokból valósul meg.

6. §

Az önkormányzat fontosnak tartja a partneri együttműködést.

A közművelődés területén végzett áldozatos munka elismeréséről rendelkezik.

7. §

Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz, valamint hatályon kívül helyezi a korábbi 10/2001. (XII. 23.) számú rendeletet.