Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testülete 13/2013. (IX. 12.) önkormányzati rendelete

Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő– testületének 13 /2013. (IX.12.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2021. 06. 12- 2024. 01. 31

Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testülete 13/2013. (IX. 12.) önkormányzati rendelete

Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő– testületének 13 /2013. (IX.12.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Tápióbicske Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésébe meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében, valamint az 1. cikk (3) bekezdése alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a 143. § (4) bekezdése d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.[1]

A rendelet hatálya

1. § A rendelet területi hatálya a Tápióbicske közigazgatási területére terjed ki, rendelkezéseit az e rendeletbe ütköző cselekményeket Tápióbicske közigazgatási határain belül elkövető természetes személyekkel, jogi személyekkel, jogi személyiség nélküli szervezetekkel, gépjárművek üzemben tartóival szemben kell alkalmazni.

A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartások

2. § E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartás az a cselekmény vagy mulasztás, amely a rendeletben meghatározott közösségi együttélés szabályaiba ütközik.

A közösségi együttélés szabályai

3. § A rendeletben a közösség érdekében meghatározott szabályok, amelyek a békés együttélést, a lakosság nyugalmát biztosítják.

A közterület használatára vonatkozó magatartási szabályok

4. § (1) Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testületének önkormányzati rendelete a közterület használatának egyes szabályairól alapján közterületet a rendeltetésétől eltérően a jogszabályban előírt engedéllyel, hozzájárulással vagy megállapodás alapján, az abban meghatározott módon és mértékben szabad használni.

(2) A közterületeket az (1) bekezdésben megjelölt rendeletben foglaltak betartásával kell használni.

(3) Tilos

  • a) emlékművön, utcabútorzaton, egyéb berendezési tárgyon, ülőpadon gördeszkázni, görkorcsolyázni, kerékpározni, rollerezni.
  • b) közterületi névtáblát, házszámtáblát, szöveges ismertető táblát vagy emléktáblát beszennyezni, eltakarni, jogosulatlanul kihelyezni vagy leszerelni;
  • c) közterületen másokat zavaró, zaklató módon árusítani, osztogatni vagy szolgáltatást nyújtani;
  • d) közterületen üres göngyöleget tárolni.

(4) A közterületet úgy kell használni, hogy az másokat a közterület jogszerű használatban ne akadályozzon, a közterület más által történő használatát ne nehezítse, vagy ne tegye lehetetlenné.

(5) Közterületen a közhasználatú létesítményeket, berendezéseket rendeltetésüknek megfelelően kell használni, tilos beszennyezni.

(6)[2] Tilos közterületen autóbusszal 1 órát meghaladó ideig parkolni. Az autóbusz ennél hosszabb idejű közterületi tartózkodása, parkolása, tárolása az üzemeltető egyedi kérelme alapján a polgármester engedélyével lehetséges.

(7)[3] Az 1 órás parkolás kizárólag a közúti forgalom akadályoztatása nélkül, a biztonságos közlekedés szem előtt tartásával lehetséges.

(8)[4] A parkolásra vonatkozó szabályok betartását a közterület-felügyelő ellenőrzi.

Zöldterületek, zöldfelületek használatára vonatkozó magatartási szabályok

5. § (1) A közterületen lévő növényzetet (fák, cserjék, virágok, gyep) és a zöldfelületek egyéb elemeit, tartozékait, felszerelési tárgyait rendeltetésének megfelelően kell használni, tilos szándékosan vagy gondatlanul megrongálni, károsítani, vagy elpusztítani.

(2) A zöldterületeket, zöldfelületeket az önkormányzat köztisztaság fenntartásáról, valamint a zöldterületek használatáról szóló rendeletben foglaltak betartásával kell használni.

Közterület tisztántartásával kapcsolatos magatartási szabályok

6. § (1)[5] Közterületen vagy közönség számára megnyitott magánterületen megrendezett sport és egyéb rendezvény idején a szervező köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely biztosításáról, üzemeltetéséről, valamint a rendezvény alatt és azt követően a terület tisztán tartásáról, a keletkezett szemét elszállításáról.

(2) A tulajdonos vagy bérlő köteles gondoskodni:

  • a) a tulajdonában, használatában lévő ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv, ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő terület) rendben tartásáról, hó eltakarításáról, síkosság-mentesítéséről, a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztántartásáról, gaztalanításáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról, és a gyalogjárda valamint épület fölé nyúló, vagy a közlekedést akadályozó faágak, bokrok szükséges nyeséséről ,
  • b) az allergiát okozó növényeket a tulajdonában, használatában lévő ingatlanon és a vele határos közterületen el kell távolítani,

(3) Tilos:

  • a) dugulást, rongálást okozó anyagot vagy tárgyat, veszélyes hulladékot csapadékvíz elvezető árokba elhelyezni, önteni, vagy bevezetni,
  • b) közkutaknál és tűzcsapnál járművet mosni, állatot itatni, vagy azokból vizet elvezetni,
  • c) mezőgazdasági termelés során keletkező növényi hulladékot belterületen elégetni, erdő szélétől számított 200 méteren belül, közút szélétől 100 méteren belül avart, mezőgazdasági hulladékot nyílt téren égetni, tarlóégetést engedély nélkül végezni, az égetendő mezőgazdasági hulladék kommunális, vagy ipari eredetű hulladékot nem tartalmazhat,
  • d) külterületen égetést, vagy avar és kerti hulladék elégetését az önkormányzati rendeletben előírtak szerint lehet végezni,
  • e) bármilyen hulladékot, építési törmeléket önkormányzati területen, közterületen lerakni,
  • f) a közterületen lévő játszótereket, azok játszószereit rendeltetésüknek megfelelően kell használni,
  • g) a játszótereken kutyát sétáltatni, tartani,
  • h) játszóterekre, gyepfelületekre, parkosított területekre és más zöld felületre gépkocsival vagy egyéb járművel, - a fenntartást, fejlesztést, vagy hulladékszállítást végző gépjárművek kivételével - behajtani, beállni,
  • i) zárt (bekerített) játszótereken, továbbá – kerítés vagy más hasonló műszaki akadály hiányában – a közterületen lévő játszóterek természetes vagy fizikai határvonalán belül dohányozni,

(4) Az önkormányzat köztisztaság fenntartásáról, valamint a zöldterületek használatáról szóló rendeletében foglaltakat e rendeletben foglaltakon túl be kell tartani..

Szeszesital árusítással és fogyasztással kapcsolatos magatartási szabályok

7. § [6] (1) Tilos közterületen szeszesitalt árusítani és fogyasztani, kivéve, ha rendezvényhez kötötten a szeszesital árusítása és fogyasztása engedélyezett.

(2) Aki az (1) bekezdésben megfogalmazott tilalmat megszegi, szabálysértést követ el, melyre a szabálysértési törvény vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

Temetők rendjével kapcsolatos szabályok

8. § Zavarja a közösségi együttélés szabályait, aki a köztemetőben

  • a) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét megzavarja,
  • b) a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérti,
  • c) lebontott sírjelet, síremléket nem a megváltott sírhelyen tárol,
  • d) a sírhelyek gondozásával kapcsolatban keletkező szemetet, hulladékot a sírhelyek között tárol,
  • e) avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt a köztemető területén eléget.
  • f) Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testületének a temetők fenntartásáról, rendjéről és üzemeltetéséről szóló rendeletben foglaltakat megsérti.

Állattartásra vonatkozó magatartási szabályok

9. § (1) Állatot tartani a vonatkozó jogszabályok és a rendeletben meghatározottak betartásával lehet.

(2)[7]

(3) Gazdasági haszonállatot (ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, sertés, bivaly, juh, kecske, strucc, baromfi, fogyasztásra szánt házinyúl, prémes állat - a kedvtelésből tartott kisemlősök kivételével-) a helyi állattartásról szóló rendeletben foglaltak szerint lehet tartani.

10. § (1) A közterületen az eb által okozott szennyeződést el kell távolítani.

(2)[8]

(3) Közterületen ebet pórázzal lehet sétáltatni, futtatni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

(4) Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen, fenyegető magatartásával ne zavarja mások közterület használatát.

(5)[9] Aki a 9-10. §-okban foglaltakat megszegi, az állatvédelmi jogszabályok szerinti állatvédelmi bírsággal sújtható.

Hirdetményekkel kapcsolatos magatartási szabályok

11. § (1) Hirdető-berendezéseket, reklámokat, hirdetéseket a vonatkozó önkormányzati rendeletekben foglaltaknak megfelelően lehet elhelyezni.

(2) Hirdető berendezést, reklámhordozót közterület-használati hozzájárulással, az abban meghatározott módon lehet elhelyezni.

(3) Tilos hirdetményt nem e célra kijelölt helyre (különösen élő fára, növényzetre, szoborra, közmű-tartószerkezetre) kifüggeszteni. Az idejétmúlt vagy megrongálódott hirdetményt el kell távolítani.

(4) Tilos az Önkormányzat tulajdonában álló hirdető-berendezést, reklámot, hirdetést beszennyezni, eltakarni.

A helyi címer, zászló használatára vonatkozó rendelkezések megsértése

12. § Be kell tartani Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2001. (VII. 31.) számú rendeletében foglaltakat a település jelképéről és azok használatáról, valamint a díszpolgári cím adományozásáról, képviselő-testület elismeréséről és a polgármesteri elismerésről.

Együttélési magatartási szabályok

13. § (1) A lakáson belül vagy az ingatlan területén tilos – különösen lomok felhalmozásával, az alapvető higiéniai követelmények figyelmen kívül hagyásával, szennyezéssel veszélyhelyzetet teremtve, zavaró szaghatást vagy rovarok megjelenését előidézve – olyan életkörülményeket kialakítani, amely káros hatással lehet a közvetlen környezetben élőkre.

(2) Tilos a lakóházban minden olyan magatartás, amely az együttélés követelményével ellentétes, botrányos, fenyegető, tűrhetetlen, a jóérzést sérti vagy elrettentést kelt.

Zajvédelemmel kapcsolatos magatartások

14. § (1) A közösségi együttélés alapvetőszabályait sértő magatartást követ el, aki

  • a) lakóterületi övezetben a vendéglátó egység kerthelyiségében, teraszán
    • aa) hangosító berendezést munkanapon 22.00 és 7.00 óra között,

    ab) szombaton, vasárnap és munkaszüneti napon 23.00 és 8.00 óra között üzemeltet,

  • b) a kereskedelmi és vendéglátó egységben engedély nélkül zeneszolgáltatást végez,
  • c)[10]
  • d) lakóövezetben közterületen vagy az ingatlan nyílt területén hangosító berendezést vagy zaj keltésére alkalmas eszközt használ munkanapon 22.00 és 07.00 óra, valamint szombaton, vasárnap és munkaszüneti napon 23.00 és 8.00 óra között.

(2)[11] Az (1) bekezdésben foglaltak alól kivételt képeznek a kiemelt családi és baráti rendezvények: ballagás, eljegyzés, lakodalom, keresztelő, arany-, ezüst- gyémántlakodalom, osztálytalálkozó, munkahelyi rendezvények.

(3) A (2) bekezdésben felsorolt esetekben a szervező köteles a szomszédokat a rendezvény pontos időtartamáról tájékoztatni.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott esetekben a jegyző saját hatáskörben végzett helyszíne szemle, vagy rendőrségi jegyzőkönyv alapján jár el.

14/A. § [12] A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el és közigazgatási bírsággal sújtható, aki a helyi építési szabályzatban foglalt, növények ültetési távolságára vonatkozó rendelkezéseket megszegi.

Közigazgatási bírság

15. § (1) Aki a rendeletben meghatározott a közösségi együttélés magatartási szabályai bármelyikét megszegi vagy megsérti, így betartását vagy betartatását elmulasztja százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(2)[13] Az (1) bekezdésben meghatározott cselekmény miatt a jegyző hatáskörében a közterület-felügyelő az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény alkalmazásával ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

(3) A bírság összegének megállapításakor figyelemmel kell lenni a tiltott, a közösségi együttélés szabályaiba ütköző magatartás súlyára, közösségre veszélyes jellegére, a közrend védelmére és a közterületek rendjének biztosítására. A bírság kiszabásánál súlyosító körülményként kell értékelni, ha a magatartást tanúsító személyt korábban hasonló cselekmény vagy mulasztás miatt a rendelet szerinti jogkövetkezmények bármelyikével sújtották.

(4) Amennyiben a közösségi együttélés szabályait sértő magatartás folyamatos mulasztás formájában valósul meg, a bírság ugyanazon magatartás miatt több alkalommal is kiszabható.

(5)[14] A 15. § rendelkezési nem alkalmazhatók a 7. §-ban és 9.§-ban foglalt esetekben.

Eljárási szabályok

16. § (1)[15] A rendeletben meghatározott közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos hatásköröket átruházott hatáskörben a Tápióbicskei Polgármesteri Hivatal jegyzője gyakorolja, helyszíni bírság kiszabására a közterület-felügyelő jogosult.

(2)[16] A rendelet hatálya alá tartozó eljárások során az alábbi eltérésekkel az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényt és a vonatkozó egyéb jogszabályok, helyi rendeletek rendelkezéseit kell alkalmazni:

  • a) Közigazgatási bírság helyett figyelmeztetés alkalmazható, ha a cselekmény az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú és a figyelmeztetéstől is kellő visszatartó hatás várható.
  • b) Fiatalkorúval szemben közigazgatási bírságot vagy helyszíni bírságot csak abban az esetben lehet kiszabni, ha önálló jövedelemmel rendelkezik, vagy amennyiben az önálló jövedelemmel nem rendelkező fiatalkorú annak megfizetését vállalja.
  • c) Abban az esetben, ha a fiatalkorúval szemben a b) pontban foglaltakra tekintettel közigazgatási bírságot kiszabni nem lehet, vele szemben figyelmeztetés intézkedést kell alkalmazni.
  • d) Ha a fiatalkorúval szemben előreláthatólag közigazgatási bírság kiszabására kerül sor, a fiatalkorú meghallgatásától nem lehet eltekinteni.
  • e) A fiatalkorú meghallgatásáról törvényes képviselőjét értesíteni kell.
  • f) A fiatalkorút lehetőség szerint törvényes képviselője jelenlétében kell meghallgatni.

(3) A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartás miatti eljárás kizárólag hivatalból indítható, mely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jelenti be.

Záró rendelkezések

17. § A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

18. § A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépése után elkövetett cselekményekre és mulasztásokra kell alkalmazni.


[1] A bevezető a Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] A 4. § (6) bekezdését a Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.
[3] A 4. § (7) bekezdését a Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.
[4] A 4. § (8) bekezdését a Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.
[5] A 6. § (1) bekezdése a Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.
[6] A 7. § a Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.
[7] A 9. § (2) bekezdését a Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 10. § a) pontja hatályon kívül helyezte.
[8] A 10. § (2) bekezdését a Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 10. § b) pontja hatályon kívül helyezte.
[9] A 10. § (5) bekezdését a Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.
[10] A 14. § (1) bekezdés c) pontját a Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 10. § c) pontja hatályon kívül helyezte.
[11] A 14. § (2) bekezdése a Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.
[12] A 14/A. §-t a Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 7. §-a iktatta be.
[13] A 15. § (2) bekezdése a Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 8. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[14] A 15. § (5) bekezdését a Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 8. § (2) bekezdése iktatta be.
[15] A 16. § (1) bekezdése a Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.
[16] A 16. § (2) bekezdése a Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.