KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 3/2015(II.11.)

Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (II.11.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 03. 01- 2021. 05. 03

KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 3/2015(II.11.)

Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (II.11.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Tápióbicske Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló l997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Mkktv.) 77. §-ában foglalt felhatalmazás alapján és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

I. A rendelet hatálya, a közművelődési feladatok ellátásának alapelvei

1. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira, mindazokra, akik az önkormányzat közművelődési feladatellátásban részt vesznek vagy abban részesülnek.

2. § Tápióbicske Község minden polgárának és közösségének joga, hogy

a. igénybe vegye az önkormányzati fenntartású közösségi színterek szolgáltatásait,

b. műveltségét, készségeit gyarapítsa, közösségi művelődési jogainak érvényesítését az önkormányzat által fenntartott telephelyekben közösségi színtereken gyakorolhassa és azoktól szakmai segítséget kapjon.

II. Az önkormányzat közművelődési feladatai

3. § Tápióbicske Község Önkormányzata feladatának tekinti, hogy a településen kialakult kulturális hagyományokra, a településfejlesztési koncepcióra, az intézmények, civil szervezetek és a polgárok öntevékenységére alapozva a közművelődés sajátos eszközrendszerével segítse:

  • 1. az iskolarendszeren kívüli, az öntevékeny és önképző formák, az életminőséget és az életesélyt javító, tanulási, felnőttképzési lehetőségek megteremtését,
  • 2. az iskolai képzést kiegészítő tevékenységek közül a nyelvi, a számítástechnikai és a képességfejlesztő formák szervezését,
  • 3. a település kulturális értékeinek hagyományainak feltárását, ápolását és bemutatását, a település kiemelkedő személyiségei értékteremtő tevékenységének megismertetését a lokálpatriotizmus erősítése és a szellemi vonzerő növelése érdekében,
  • 4. a gyermekek és a fiatalok közösségi, művelődési, művészeti érdeklődésének felkeltését és ezzel kapcsolatos igényeik kielégítését,
  • 5. a hátrányos helyzetű rétegek kulturális felzárkóztatását,
  • 6. az időskorú lakosság művelődésének, közösségi életének támogatását,
  • 7. a környezeti és faluesztétikai kultúra fejlesztését,
  • 8. az együttműködés kialakítását a közművelődés és a helyi művészeti élet mecénásaival,
  • 9. a hagyományos ünnepek közismertté tételét,
  • 10. kapcsolat építését a határon túli magyarság művelődési közösségeivel, testvértelepülések kulturális intézményeivel, egyesületeivel,
  • 11. az ismeretszerző, az amatőr alkotó és művelődő közösségek tevékenységének támogatását,
  • 12. a település környezeti, természeti, kulturális, közösségi értékeinek közismertté tételét helytörténeti, településismertető kiadványok megjelentetésének segítése, kiállítások szervezésével; a lokálpatriotizmus erősítésének érdekében a helyi értékeket védő, gazdagító összefogások ösztönzését,
  • 13. az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más nemzetiségi kultúrák megismertetését, bemutatását, gyarapítását, a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését és fenntartását,
  • 14. a szabadidő kulturált és művelődési célú eltöltéséhez a célnak megfelelő esztétikus környezet biztosítását,
  • 15. a helyi hagyományokon alapuló nagyrendezvények szervezését, az ünnepek kultúrájának gondozását, (pl.: Április 4., , falunap)
  • 16. a humán és közhasznú információs szolgáltatásokat,
  • 17. az egyéb művelődési lehetőségeket vagy művelődési formákat, különösen a könyvtári ellátás működését,

III. A közművelődési feladatok támogatása, ellátásuk szervezeti keretei

4. § Az önkormányzat a helyi közművelődés támogatását

  • a) közösségi színtér biztosításával,
  • b) könyvtári szolgáltatás fenntartásával,
  • c) költségvetés kereti között kulturális rendezvények, szervezetek támogatásával, valamint
  • d) pályázati lehetőségek kihasználásával és az ehhez szükséges önrész rendelkezésre bocsátásával biztosítja.

5.

5. §

Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységhez közösségi színtérként biztosítja az alábbi épületeket, ingatlanokat:

a) Fehér István Művelődési Ház és Könyvtár

b) Tápióbicskei Földváry Károly Általános Iskola tornacsarnoka (Ceglédi Tankerülettel való megállapodás szerint)

c) Tápiósi iskola

6. § Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

  • a) a településen működő Tápióbicskei Gyermeklánc Óvodával és a Tápióbicskei Földváry Károly Általános Iskolával
  • b) kulturális tevékenységet is végző társadalmi, civil szervezetekkel és alapítványokkal
  • c) egyházakkal,
  • d) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel, más önkormányzatokkal.

A közművelődés finanszírozása

7. § Az önkormányzat közművelődési feladatait költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív támogatás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, alapítványi forrásokból pályázati úton elnyert összeg.

8. § Az Önkormányzat közművelődési érdekeltségnövelő támogatásáról minden évben megjelenő pályázati kiírás alapján történő támogatás igényléséhez minden évben vállal saját erőként pályázati önrészt.

9. § Az önkormányzat az Mkktv. 76. § (2)-(3) bekezdése szerint a közművelődési alapszolgáltatásokat - a helyi sajátosságok és rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével - az alábbiak szerint támogatja:

(1) lehetőséget és helyet biztosít iskolarendszeren kívüli önképző, szakképző, képességfejlesztő tanfolyamok, bemutatók tartására. Az önkormányzat - döntése szerint - közreműködhet ezek népszerűsítésében, meghirdetésében.

(2) támogatja a hagyományos kézműves kultúra megőrzését.

(3) ápolja a helyi kézműves kultúra kialakítását, támogatja az ezzel kapcsolatos rendezvények szervezését.

(4) a nemzeti ünnepeket a településen lévő oktatási és nevelési intézmények és a helyi közösség bevonásával és részvételével rendezi meg, azokhoz közösségi teret biztosít.

(5) kiállítási lehetőséget biztosít művészeti alkotások számára, közösségi színteret bocsát rendelkezésre zenei rendezvényekhez.

(6) lehetőséget és helyet biztosít művelődési és alkotó célú helyi közösségek, gyűjtőkörök, szakkörök, kulturális célú közös tevékenységek, összejövetelek számára.

(7) támogatja a helyi gyermekekből álló iskolai művészeti, és tánc csoportok fellépését rendezvényeken, a művészeti és zeneoktatásban szerzett ismeretek bemutatásához közösségi színteret biztosít, a közösségi rendezvényeket meghirdeti.

(8) közösségi színteret biztosít a nyugdíjasok és az ifjúság számára.

(9) testvér-települési kapcsolatokat alakíthat ki, melynek keretében a testvértelepülések nemzeti kultúrájának kölcsönös megismertetésére, a jó kapcsolat kialakítására törekszik.

(10) könyvtári szolgáltatásokat helyben biztosít, és az elektronikus információs társadalom követelményeinek megfelelve lehetőséget teremt internet-hozzáféréshez.


Beszámolás a közművelődési feladatok teljesítéséről

10. § A közművelődési feladatok ellátásával megbízott szakemberek a közművelődési feladatok ellátásáról évente beszámolnak a képviselő-testületnek.

Záró rendelkezések

11. § (1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2015. március 1-től kell alkalmazni.

(2) 2015. március 1-jén hatályát veszti a 10/2001. (XII. 19.) önkormányzati rendelet, a község közművelődési feladatairól és ellátásának feltételeiről, valamint a 11/2005. (XII.14.) rendelet a közművelődési intézmények által végzett szolgáltatások díjairól.

(3) A közösségi színterek használatának szabályzatát e rendelet 1. számú melléklete, a közművelődési intézmények által végzett szolgáltatások díjait a 2. számú melléklet tartalmazza.

1. melléklet

1. számú melléklet a 3./2015. (II.11.) önkormányzati rendelethez

Fehér István Művelődési Ház és Községi Könyvtár

Tápióbicske

KÖZÖSSÉGI SZINTEREK HASZNÁLATI SZABÁLYZATA

2015.

Általános rendelkezések

Tápióbicske Község Önkormányzatának képviselő-testülete a község közművelődési közösségi színterének használati szabályzatát az alábbiakban határozza meg.

A muzeális intézményekről. a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 73. §(1) bekezdése kimondja, hogy „ a közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.”

A község közösségi színterének szolgáltatásit bárki igénybe veheti, aki a használati szabályzatban foglalt feltételeket elfogadja. Rendjének, tisztaságának megőrzése minden használónak érdeke és kötelessége.

Közösségi színterek fenntartója: Tápióbicske Község Önkormányzatának képviselő-testület, 2764 Tápióbicske, Rákóczi út 93.

Közösségi színterek székhelye: 2764 Tápióbicske, Rákóczi út 93.

Tevékenységi helyek: Fehér István Művelődési Ház, Rákóczi út 61.

Tel: 06-29/421-319

Községi Könyvtár Rákóczi út 89.

Tel.: 06-29/421-650

A Művelődési Ház és Könyvtár az önkormányzat kormányzati funkcióján működő, nem önálló intézmények.

Szakmai irányító szervük:

Művelődési Ház: Pest Megyei Közművelődési Intézet

Könyvtár: Szentendre Megyei Jogú Könyvtár (szerződéses jogviszony)

Nyitvatartási ideje - amely a közösségekkel előre egyeztetett rendszeres idővel és a meghirdetett rendezvények idejével egészül ki :

A művelődési ház nyitvatartási ideje

Minden nap: 8-12-ig nyitva, délután: Rendszeres szakkörökhöz és programokhoz igazított nyitva tartás. Hétvégi nyitva tartás: rendezvényekhez igazodva."

A könyvtár nyitvatartási ideje:

- minden év január 02-június 30-ig és minden év szeptember 1 – december 24-ig

Hétfő: 13.00 – 17.00

Kedd: 9.00 -12.00 és 13.00 – 17.00

Szerda: -

Csütörtök: 13.00 – 17.00

Péntek: 9.00 – 12.00 és 13.00 -17.00

Szombat: 9.00 -12.00

- minden év július 1. – augusztus 31-ig:

Hétfő: 13.00 – 17.00

Kedd: 9.00 -12.00 és 13.00 – 17.00

Szerda: -

Csütörtök: 13.00 – 17.00

Péntek: 9.00 – 12.00 és 13.00 – 17.00

Szombat: -

Az állandó csoportok vezetői – ha a fenti időn túl veszik igénybe az épületet –teljes felelősséggel felelnek az általuk használt helyiségekért.

1. Közösségi színtér igénybevételének szabályozása

1.1. A helyiségek igénybevételének szándékát a művelődésszervezőtől vagy a könyvtárostól (tartós távolléte esetén helyettesétől) legalább 15 munkanappal a tervezett igénybevétel előtt kell írásban kérni. A művelődésszervező az állandó közművelődési programok időpontjának figyelembe vételével biztosítja a helyiségeket az igénylőknek. Több kérelmező esetén a helyiséghasználati igényekről – a polgármester véleményének kikérésével és figyelembe vételével –a művelődésszervező dönt.

1.2. A helyiségek ünnepnapokon és egyes munkaszüneti napokon (jan.1., márc. 15., húsvét vasárnap és hétfő, május 1., pünkösd vasárnap és hétfő, augusztus 20., október 23., november 1 és december 25-26.) nem vehetők igénybe, kivéve az önkormányzat és intézményeinek saját szervezésű rendezvényeit.

1.3. Az önkormányzat természetbeni juttatásként e szabályzat 1. számú függelékében meghatározott szervezetek részére ingyenesen biztosítja a közösségi színtér helyiségeinek igénybevételét. Más szervezetek vonatkozásában a művelődésszervező kezdeményezésére a polgármester dönt a helyiségek ingyenes igénybevételéről.

2. Közösségi színtér helyiségeinek bérleti díjmentes és díjköteles használata

2.1. Bérleti díjmentes tevékenységek és szolgáltatások:

- fenntartó önkormányzat és intézményeinek, helyi nemzetiségi önkormányzatnak a szervezésében megvalósuló rendezvények,

- az 1. számú függelékben meghatározott szervezetek működésének biztosítása,

- egészségügyi intézmények ingyenes lakossági szűrése esetén,

- mindaz a tevékenység, amelyet az önkormányzat célzott feladatként finanszíroz.

2.2. Bérleti díjköteles tevékenységek és szolgáltatások

- kirakodóvásári tevékenységek céljára, illetve minden egyéb üzleti célú vállalkozás, termékbemutató igénybe vételére,

- nem tápióbicskei székhelyű szervezetek által szervezett kulturális tevékenységek,

- az 1. számú függelékben nem szereplő szervezetek rendezvényei,

- esküvő céljára történő igénybevétel,

- a nem önkormányzat (nemzetiségi önkormányzat) és intézményei által, valamint az 1. számú függelékben szereplő szervezetek által szervezett zenés táncos rendezvények, (csak a művelődési házra vonatkozik)

- minden olyan kulturális tevékenység, amely a közösségi színtér költségvetéséből közvetlen kiadással jár.

3. Bérleti szerződésre vonatkozó szabályok

3.1. A művelődési ház helyiségeinek bérbeadásáról szóló szerződések megkötésére a művelődésszervező előkészítését követően a polgármester jogosult.
A könyvtár helyiségeinek bérbeadásáról szóló szerződések megkötésére a könyvtáros előkészítését követően a polgármester jogosult.

3.2. bérleti szerződés tartalma:

- megállapodó felek adatai,

- tevékenység, szolgáltatás, rendezvény pontos megjelölése,

- tevékenység, szolgáltatás, rendezvény időpontja és pontos időtartama,

- szolgáltatást igénybe vevő lakossági kör rögzítése (létszámadat, családi, stb.),

- használat díjának, valamint a fizetés módjának rögzítése (szerződés aláírásakor egy összegben, számlaszámra),

- használat időtartamának (kezdés és terület visszaadás ideje) pontos meghatározása,

- kapcsolattartó személyek megjelölése,

- megállapodás teljesítésével kapcsolatos viták tárgyalásos úton történő rendezésének vállalása.

4. A közösségi színterek használatának feltételei

4.1 Viselkedés

- A közösségi szintér szolgáltatásainak igénybe vétele közben az intézmény dolgozói és használói sem sérthetik egymás és harmadik személy vallási, világnézeti, politikai, ízlésbeli beállítottságát, személyiségéhez fűződő jogait.

- Az épületekben és az udvarokon is az emberi viselkedés általános szabályai érvényesek.

- A Művelődési Ház és Könyvtár dolgozói a büntetőjogi védelem szempontjából közfeladatot ellátó személynek minősülnek.

4.2. A közösségi szintér használati jogának felfüggesztése

Az intézmény vezetője ideiglenesen megtagadhatja a közösségi szintér igénybe vételét azoktól, akiknek magatartása a többi használót jogai gyakorlásában tartósan akadályozza. Károkozás esetén az okozónak a kárt meg kell térítenie.

4.3. A reklamációk intézése

A látogatók – amennyiben az intézmény dolgozóinak valamilyen intézkedését sérelmezik -, panaszukkal az intézmény vezetőjéhez fordulhatnak.

5. A közösségi színtér tevékenységi helyein alkalmazott díjakat a 2. számú függelék tartalmazza.

6. 1. E szabályzat módosítását kezdeményezheti:

(a) a Tápióbicske község önkormányzatának képviselő-testülete vagy

(b) a művelődésszervező vagy a könyvtáros vagy

(c) a község bármely lakója.

6.2. E szabályzat a rendelet hatályba lépésével egyidejűleg lép hatályba és rendelkezéseit 2015. március 1-től kell alkalmazni.

2. melléklet

2. számú melléklet a 3/2015. (II.11.) önkormányzati rendelethez

A közművelődési intézmények által végzett szolgáltatások díjai

- Számítógép- használat díja óránként: 167,00- Ft +ÁFA

- Internet – hozzáférés díja óránként: 236-Ft +ÁFA

- Községi Könyvtárban a könyvtári anyagok kölcsönzése esetén, beiratkozási díjat kell fizetni, melynek összege 300,00,-Ft/év

- A tanulók (felsőoktatási nappali tagozat is) és a 70 éven felüliek mentesülnek a könyvtári beiratkozási díj megfizetése alól.

1. függelék

1.sz függelék a 3/2015. (II.11.) önkormányzati rendelethez

Közösségi színtér helyiségeit ingyenesen használó szervezetek

- A művelődési ház állandó csoportjai

- A könyvtár székhelyeként működő civil szerveződések

- Az önkormányzat és intézményei

- Tápióbicskei Roma Nemzetiségi Önkormányzat

- Tápióbicskei Polgárőrség

- Tápióbicske Barátainak Köre

- Bitskey Gáspár Tüzércsapat

- Tápióbicske Április 4. Sportkör

- Tápióbicskei Április 4. Motoros Klub

- MMSZ tápióbicskei csoportja

- Tápióbicskei Kortalan Nyugdíjas Klub

- Katona Dojo – Tápióbicskei Kempo Klub

- Tápióbicskei Harmónia Kórus

- helyi KALÁSZ csoport

- helyi Horgászegyesület

- Tápióbicskei Törökvölgye Vadásztársaság

- Tápióbicskei Óvodás Gyermekek Mosolyáért Alapítvány

- Tápióbicske Gyermekeiért Alapítvány

- Tápióbicskei Shuttlecock Team (Lábtollasozók)

- Tápióbicskei Kikelet Gyöngyfűző Klub

- Tápióbicskei Foltvarrók Klubja

2. függelék

2. számú függelék a 3/2015. (II.11.) önkormányzati rendelethez

Bérleti díjak

Művelődési ház

- nagyterem: 12. 000,- Ft/alaklom

- kistermek: 6.000,- Ft/terem/alkalom

- Kisterem, nagyterem, kommunális helyiségek: 4800,- Ft/óra

Községi könyvtár közösségi terme: 6.000,- Ft/alkalom