KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 18/2020(IX.11..)

Tápióbicske Község Önkormányzata képviselő-testületének 18/2020.(IX.11.) önkormányzati rendelete Szociális ösztöndíj adományozásáról

Hatályos: 2020. 09. 12- 2023. 02. 14

KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 18/2020(IX.11..)

Tápióbicske Község Önkormányzata képviselő-testületének 18/2020.(IX.11.) önkormányzati rendelete Szociális ösztöndíj adományozásáról

2020.09.12.

Tápióbicske Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének a helyi önkormányzatokról szóló 32. cikk (2) bekezdése alapján a Pénzügyi, Fejlesztési és Ügyrendi Bizottság, valamint a Szociális Bizottság véleményét kikérve a következőket rendeli el.

1. § A rendelet célja]

A rendelet célja, hogy a Képviselő-testület a településen élő általános iskolás, középiskolás, egyetemista, vagy a településen általános iskolába járó szociálisan rászoruló és kiemelkedő tanulmányi eredményt nyújtó gyermekek, diákok tehetségét anyagilag támogassa, oly módon, hogy a támogatás mértékét és a jogosultságot a gyermek családjának jövedelmi helyzete, a gyermek tanulmányi eredménye, iskolai magatartása, szorgalma és a rendszeres iskolába járása alapján jutalmazza, ösztönözze és e rendelet előírásai szerint meghatározza a jogosultság feltételeit, típusait, mértékét, az eljárás szabályait, rendjét.

2. § A támogatottak köre]

(1) A Tápióbicske Község közigazgatási területén állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, az általános iskola 3-8. évfolyamán, maximum 16 éves, tanulmányokat folytató diák, feltéve, hogy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének a 100%-át, feltéve, hogy az 5. §-ban foglalt feltételeknek megfelel.

(2) A Tápióbicske Község közigazgatási területén lévő általános iskolában tanulmányokat folytató, de más településen lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező, az általános iskola 3-8. évfolyamán, maximum 16 éves tanulmányokat folytató diák, feltéve, hogy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének a 100%-át, feltéve, hogy az 5. §-ban foglalt feltételeknek megfelel.

(3) A Tápióbicske Község közigazgatási területén életvitelszerűen élő, állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személy, aki 4,0 átlag feletti sikeres szakiskolai vizsgát, szakközépiskolai, gimnáziumi érettségi vizsgát tett és a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének a 100%-át.

(4) A Tápióbicske Község közigazgatási területén életvitelszerűen élő, állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező maximum 25. évét betöltő személy, aki bármilyen idegen nyelvből közép fokú komplex típusú nyelvvizsgát tett.

(5) A Tápióbicske Község közigazgatási területén állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, valamint Tápióbicskén általános iskolában tanulmányokat folytató, de más településen lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező, az általános iskola 3-8. évfolyamán, maximum 16 éves tanulmányokat folytató diák, aki a tanév végén kitűnő tanulmányi eredménnyel, tehát 5.0. tanulmányi átlaggal végez.

(6) A Tápióbicske Község közigazgatási területén állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező általános vagy középiskolás nappali oktatásban részt vevő, valamint Tápióbicskén általános iskolában tanulmányokat folytató, de más településen lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező, az általános iskola 3-8. évfolyamán, maximum 16 éves tanulmányokat folytató diák, aki egyedi mérlegelés esetén, az osztályfőnök, az iskolaigazgató, település intézményei és a helyi önszerveződő közösségek írásbeli javaslata alapján a tanulmányi, kulturális vagy sport területén kiemelkedő teljesítményt nyújt.

(7) A Tápióbicske Község közigazgatási területén életvitelszerűen élő, állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező maximum 25. évét betöltő személy, aki első diplomáját felsőfokú intézményben megszerezte.

3. § Az ösztöndíjak típusai]

(1) A képviselő-testület a következő ösztöndíj típusokat különbözteti meg:

a) Rendszeres tanulmányi ösztöndíj a 2. § (1)–(2) bekezdései szerint
b) Egyedi tanulmányi ösztöndíj a 2. § (3) – (7) bekezdései szerint

4. § Rendszeres ösztöndíj]

(1) Rendszeres ösztöndíjat a tanulmányokat folytató diák szülője, törvényes képviselője igényelheti az erre rendszeresített formanyomtatványon, aki megfelel a rendelet 2. § (1), (2) bekezdéseiben meghatározott feltételek valamelyikének.

(2) A kérelem benyújtásának határideje: minden évben augusztustól 1. -augusztus 31-ig.

(3) Az ösztöndíjat szeptember-június hónapokra, november 30. napjáig egy összegben kell kifizetni.

5. § Figyelembe vehető tanulmányi átlag és egyéb feltételek]

A rendszeres ösztöndíjra való jogosultság további feltétele, hogy a diák félévi, vagy év végi tanulmányi átlaga - valamennyi tantárgy összesítését figyelembe véve –

a) el kell, hogy érje a 4.0 tanulmányi átlagot, továbbá

b) magatartásból és szorgalomból kapott osztályzata el kell, hogy érje a 4.0. átlagot, továbbá

c) igazolatlan hiányzása nem lehet, valamint

d) egyetlen tárgyból se álljon fenn a tantárgyismétlés veszélye.

6. § (1) A kérelemhez csatolni kell a családtagok jövedelmének igazolásául szolgáló dokumentumokat.

(2) Amennyiben a jövedelemvizsgálat során, a kérelmező gyermeke jogosulttá válik az ösztöndíj programban való részvételre, bekerül a Polgármesteri Hivatal nyilvántartásába, amelynek tényéről a jogosult gyermek szülője, törvényes képviselője írásbeli értesítést kap.

(3) Amennyiben a jövedelemvizsgálat során megállapítható, hogy a kérelmező az ösztöndíjprogramban való részvételre nem jogosult, ebben az esetben a döntésre jogosult a kérelmet elutasítja.

7. § (1) A nyilvántartásba vett diákok tanulmányi átlagáról, szorgalmi és magatartás osztályzatáról, valamint igazolatlan hiányzásairól a Polgármesteri Hivatal az általános iskolától adatot kér az igénylést megelőző félév vonatkozásában, majd az I. félév végét követően

(2) Amennyiben a diák nem a településen jár általános iskolába, ebben az esetben a kérelmező szülő, törvényes képviselő a kérelem formanyomtatványon nyilatkozik az iskola nevéről és címéről.

(3) A rendszeres ösztöndíj mértéke: 3000,-Ft/hónap.

(4) Az ösztöndíj megállapítása tanévre vonatkozóan a jogosultságot megállapító határozattal történik.

(5) Az ösztöndíj kifizetése a szülő/törvényes képviselő részére a házipénztárból készpénzben történik egy összegben, legkésőbb november 30 napjáig.

(6) Ha az adatszolgáltatás alapján az 5. §-ban foglalt feltételek nem teljesülnek, akkor a következő igénylési időszakra a diák ösztöndíjra nem lesz jogosult. Erről az iskola a 7. § (1) bekezdés szerint értesíti a polgármesteri hivatalt.

8. § Egyedi tanulmányi ösztöndíjak]

(1) Egyedi tanulmányi ösztöndíjat a tanulmányokat folytató nagykorú diák, vagy a diák szülője, törvényes képviselője igényelheti az erre rendszeresített formanyomtatványon (1. melléklet), aki megfelel a rendelet 2. § (3) , (4), vagy (5), (7) bekezdéseiben meghatározott feltételek valamelyikének.

(2) A kérelem benyújtásának határideje: a jogosítást alátámasztó dokumentum kiállítását követő 60 napon belül, a 2. § (6) esetben május 30-ig a polgármesteri hivatalban történő írásos, indoklással ellátott javaslat alapján.

(3) Az ösztöndíj a 2. § (4) esetben a polgármesteri hivatal házipénztárából kerül kifizetésre, a határozatban megjelölt időpontban, a 2. § (3), (5), (6) és (7) esetben a Falunapon kerül átadásra.

(4) Az ösztöndíj összege a 2. § (3), (5), (6) bekezdésben foglalt estekben 10.000,- forint, a 2. § (4) bekezdésben foglalt esetben 20.000,- forint, a 2. § (7) bekezdésében foglalt esetben 20.000,- forint.

9. § Eljárási rendelkezések]

(1) Az ellátások iránti kérelmeket a Polgármesteri Hivatalban a szociális ügyintézőhöz kell benyújtani a rendelet 1. mellékletét képező formanyomtatványon, melyhez csatolni kell a meghatározott dokumentumokat is.

(2) Az általános iskolától a 2. melléklet szerinti adatszolgáltatást kéri be a Polgármesteri Hivatal a 7. § (1) bekezdés szerinti időpontokban.

(3) Az ösztöndíj megítélésével kapcsolatos döntéseket átruházott hatáskörben a polgármester hozza meg.

(4) Jelen rendeletben szabályozott feltételek teljesülése esetén több támogatás is adható.

(5) A rendeletet a képviselő-testület a költségvetési rendelete elfogadását követően minden évben felülvizsgálja.

Átmeneti rendelkezések

10. § (1) A 2020-2021. tanév vonatkozásában a rendszeres tanulmányi ösztöndíj kérelmeket kivételes jelleggel október 15. napjáig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatalba.

(2) Az általános iskola a 7. § (1) bekezdésben meghatározott adatokról történő adatszolgáltatást 2019. szeptember 1 - 2020. június 15-ig tartó időszakot figyelembe véve készíti el. Az első kifizetési alkalom 2020. november 30-ig történik meg.

Záró rendelkezések

11. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezései a 2020. évben megszerzett jogosultságok vonatkozásában alkalmazhatók.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1. melléklet

Tápióbicskei Polgármesteri Hivatal
2764 Tápióbicske, Rákóczi út 93.
Szociális Ösztöndíj
Kérelem

1. Személyi adatok

1.1. A kérelmező szülő/törvényes képviselő/nagykorú tanuló személyére vonatkozó adatok:

Neve:..............................................................................................................................
Születési neve: .…………………………………………………………………………………..
Születési helye, ideje:.....................................................................................................
Anyja neve: ...................................................................................................................
Lakóhelye: .....................................................................................................................
Tartózkodási helye: .......................................................................................................
TAJ száma: .………………………………………………………………………………………
Telefonszáma: …………………………………………………………………………………..
1.2. Kérelmezővel közös háztartásban élők száma:
1.3. Kérelmező háztartásában élő személyek adatai:

Név
(születési név is)

Születési hely, idő
(év, hó, nap)

Anyja neve

TAJ szám

1.

2.

3.

4.

5.

6.

2. Oktatási intézményre vonatkozó adatok

Oktatási intézmény neve: .....................................................................................................
Oktatási intézmény címe: ....................................................................................................
Évfolyam/osztály: ...............................................................................................................
Osztályfőnök neve: ..............................................................................................................
3.Kérelmező által igényelt ösztöndíj típusa:
a) érettségi vagy szakiskolai bizonyítvány megszerzéséért
b) középfokú komplex típusú nyelvvizsgáért
c) kitűnő tanulmányi eredményért
d) tanulmányi/kulturális/sport tevékenység
e) diploma megszerzéséért
4.Jövedelemre vonatkozó adatok:

A jövedelem típusa

Kérelmező*

A kérelmezővel egy háztartásban élő személyek havi jövedelme forintban

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem:

Közfoglalkoztatásból származó jövedelem:

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem:

Táppénz, gyermekgondozási támogatások:

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

Egyéb jövedelem

Összes jövedelem

Egy főre jutó jövedelem

5.Nyilatkozatok
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy
a) életvitelszerűen a lakóhelyemen/ a tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó),
b) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §(7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján – ellenőrizheti.
Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatok, illetve a támogatáshoz szükséges igazolások (bizonyítvány, oklevél, stb.) a szociális igazgatási eljárás és statisztikai adatszolgáltatás során történő felhasználásához, továbbá a kérelem beadásakor a személyazonosságot és lakcímet igazoló irataim, valamint a bizonyítványok fénymásolásához.
Tápióbicske, ………………………………….
………………………………………………………….
a nagykorú kérelmező, vagy
szülő, törvényes képviselő
aláírása
A jövedelem igazolás típusai:
- előző havi nettó munkabérről munkáltatói igazolás;
- amennyiben a munkabérből származó jövedelem minden hónapban változó, abban az esetben az előző három havi nettó jövedelem átlagáról szóló munkáltatói igazolás;
- egyéni vállalkozók esetén NAV igazolás az előző 12 hónap átlagjövedelméről;
- alkalmi munkából élők esetén havi nettó átlagjövedelemről nyilatkozat;
- ha nincsen rendszeres jövedelem, abban az esetben nemleges jövedelem nyilatkozatot szükséges becsatolni;
- nyugdíjról, nyugdíjszerű ellátásokról, vagy megváltozott munkaképességű személyek esetén NYUFIG által év elején megküldött nyugdíjigazolás;
- az egyéb rendszeres pénzellátást megállapító hatósági határozat, gyes, gyed, családi pótlék, vagy MÁK határozat, gyermektartás díjat megállapító jogerős bírósági végzés, gyámhivatali határozat, vagy megállapodás;
- Munkaügyi Kirendeltség igazolása álláskeresési ellátásról, nyilvántartásba vételről;
- megszűnt rendszeres bérjövedelem vagy rendszeres pénzellátás esetén a megszűnést igazoló dokumentum, stb.
Egyéb csatolandó dokumentumok:
Egyedi ösztöndíj kérelem esetén szükséges iratok
- az igénylést megelőző tanévre vonatkozó kitűnő, 5.0 tanulmányi átlagot igazoló általános iskolai év végi bizonyítvány másolata, vagy
- az igénylést megelőző tanévre vonatkozó érettségi/szakiskolai bizonyítvány/diploma másolata, vagy
- a középfokú komplex típusú nyelvvizsga bizonyítvány másolata
a) A Tápióbicske Község közigazgatási területén állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, az általános iskola 3-8. évfolyamán, maximum 16 éves, tanulmányokat folytató diák, feltéve, hogy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének a 100%-át, feltéve, hogy az 5. §-ban foglalt feltételeknek megfelel.
b) A Tápióbicske Község közigazgatási területén lévő általános iskolában tanulmányokat folytató, de más településen lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező, az általános iskola 3-8. évfolyamán, maximum 16 éves tanulmányokat folytató diák, feltéve, hogy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének a 100%-át, feltéve, hogy az 5. §-ban foglalt feltételeknek megfelel, azaz:
a. el kell, hogy érje a 4.0 tanulmányi átlagot, továbbá
b. magatartásból és szorgalomból kapott osztályzata el kell, hogy érje a 4.0. átlagot, továbbá
c. igazolatlan hiányzása nem lehet, valamint
d. egyetlen tárgyból se álljon fenn a tantárgyismétlés veszélye
b) A Tápióbicske Község közigazgatási területén életvitelszerűen élő, állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező maximum 25. évét betöltő személy, aki bármilyen idegen nyelvből közép fokú komplex típusú nyelvvizsgát tett az aktuális évben.
c) A Tápióbicske Község közigazgatási területén állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, valamint Tápióbicskén általános iskolában tanulmányokat folytató, de más településen lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező, az általános iskola 3-8. évfolyamán, maximum 16 éves tanulmányokat folytató diák, aki a tanév végén kitűnő tanulmányi eredménnyel, tehát 5.0. tanulmányi átlaggal végez.
d) A Tápióbicske Község közigazgatási területén állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező általános vagy középiskolás nappali oktatásban részt vevő, valamint Tápióbicskén általános iskolában tanulmányokat folytató, de más településen lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező, az általános iskola 3-8. évfolyamán, maximum 16 éves tanulmányokat folytató diák, aki egyedi mérlegelés esetén, az osztályfőnök, az iskolaigazgató, település intézményei és a helyi önszerveződő közösségek írásbeli javaslata alapján a tanulmányi, kulturális vagy sport területén kiemelkedő teljesítményt nyújt.
e)A Tápióbicske Község közigazgatási területén életvitelszerűen élő, állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező maximum 25. évét betöltő személy, aki első diplomáját felsőfokú intézményben megszerezte
1
2
3
4

2. melléklet

Tápióbicskei Polgármesteri Hivatal
2764 Tápióbicske, Rákóczi út 93.
A d a t s z o l g á l t a t á s i l a p
rendszeres szociális ösztöndíj jogosultság elbírálásához
(általános iskola tölti ki)
Adatszolgáltatási időszak:.................................

1. Az igénylést megelőző félév első napjától az utolsó napjáig terjedő időszak.

sor-szám

név

cím

tanulmányi
átlag a ....../....... tanév .... félévében

magatartás
osztályzatok átlaga

szorgalom osztályzatok
átlaga

igazolatlan hiányzások száma

várható-e bármely tárgyból tantárgy
ismétlés

..............................., …………………………………
………………………………………….
intézményvezető
aláírása
1

Igényelheti:

2

a) A Tápióbicske Község közigazgatási területén életvitelszerűen élő, állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személy, aki 4,0 átlag feletti sikeres szakiskolai vizsgát, szakközépiskolai, gimnáziumi érettségi vizsgát tett és a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének a 100%-át.

3

A.) Rendszeres szociális ösztöndíj [1]

4

B.) Egyedi ösztöndíj [2]