Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XI. 9.) önkormányzati rendelete

6/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete a Települési támogatások és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások rendjéről módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 10- 2021. 11. 10

Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XI. 9.) önkormányzati rendelete

6/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete a Települési támogatások és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások rendjéről módosításáról

2021.11.10.

Tápióbicske Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában és 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § A Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete a Települési támogatások és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások rendjéről szóló KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 6/2015(II.27..) 20. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § A Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete a Települési támogatások és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások rendjéről szóló KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 6/2015(II.27..) 20. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások iránti kérelmet polgármesteri hivatal által biztosított formanyomtatványon lehet benyújtani a szociális ügyintézőnek.”

3. § A Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete a Települési támogatások és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások rendjéről szóló KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 6/2015(II.27..) 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„22. § (1) Az önkormányzat a Szt. 63. § és 65. §. alá tartozó házi segítségnyújtás és házi jelzőrendszeres segítségnyújtás ellátását a Tápióbicskei Polgármesteri Hivatal intézményi keretein belül látja el.

(2) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást.

(3) A házi segítségnyújtást a következő személyek vehetik igénybe:

a) azok a rászorulók, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak,

b) azok a pszichiátriai betegek, fogyatékos személyek, szenvedélybetegek, akik állapotukból adódóan az önálló életvitellel kapcsolatos feladatok ellátásában segítséget igényelnek, de egyébként önmaguk ellátására képesek,

c) egészségi állapotuk miatt rászoruló személyek, akik ezt igénylik,

d) azok, akik a rehabilitációt követően a saját lakókörnyezetükbe történő visszailleszkedés céljából támogatást igényelnek önálló életvitelük fenntartásához.

(4) A házi segítségnyújtás keretében biztosítani kell

a) az alapvető gondozási, ápolási feladatok elvégzését,

b) az önálló életvitel fenntartásában, az ellátott és lakókörnyezete higiéniás körülményeinek megtartásában való közreműködést,

c) a veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében, illetve azok elhárításában való segítségnyújtást.

(5) A Szolgáltató az ellátásról szociális gondozó útján gondoskodik. A szociális gondozó feladata:

a) a rászoruló személyek otthonukban történő ellátása,

b) az otthoni környezet rendjének biztosítása,

c) az ellátott egészségügyi állapota miatt megkívánt együttműködés a háziorvossal és más orvosi ellátást biztosító egészségügyi szervekkel,

d) a rászoruló étkezésének biztosítása, a szociális étkeztetés igénybevételével.

(6) A szolgáltatás iránti kérelem ügyében első fokon a Jegyző dönt.

(7) A személyi térítési díjakat a hatáskört gyakorló jegyző állapítja meg és szedi be a hatályos jogszabályi előírások alapján.

(8) A házi segítségnyújtás keretében biztosított ellátás intézményi térítési díja 750 Ft/ór

(9) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás keretében biztosított ellátás intézményi térítési díja
a) szociálisan rászoruló ellátott részére: 50 Ft/készülék/nap, 1500 Ft/készülés/hónap
b) szociálisan nem rászoruló ellátott részére: 173 Ft/nap/készülék, 5190 Ft/készülék/hónap

(10) Az ellátottak számát úgy kell megállapítani, hogy egy fő gondozónővel ellátható legyen, de legfeljebb 9 fő.”

4. § A Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete a Települési támogatások és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások rendjéről szóló KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 6/2015(II.27..) 25. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A rendelet 22. § rendelkezéseit a működési engedély, illetve szolgáltatói bejegyzés napjától kell alkalmazni”

5. § Hatályát veszti a Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete a Települési támogatások és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások rendjéről szóló KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 6/2015(II.27..)

a) 1. melléklete,

b) 2. melléklete.

6. § Ez a rendelet 2021. november 10-én lép hatályba.