KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 3/2021(II.10..)

Tápióbicske Község Önkormányzata 3/2021.(II.10.) önkormányzati rendelete a helyi piac létesítéséről és üzemeltetéséről

Hatályos: 2021. 02. 10

KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 3/2021(II.10..)

Tápióbicske Község Önkormányzata 3/2021.(II.10.) önkormányzati rendelete a helyi piac létesítéséről és üzemeltetéséről

Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben rögzített eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a vásárokról, a piacokról és a bevásárló központokról szóló 55/2009.(III.13.) Kormány rendeletben foglaltak alapján a helyi piac működéséről és üzemeltetéséről a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Tápióbicske, 1420 helyrajzi számú ingatlanon (Polgármesteri Hivatal udvarán) található helyi piac (a továbbiakban: piac) területére.

(2) A rendelet személyi hatálya a piac fenntartójára, üzemeltetőjére, a piacon kereskedelmi és értékesítési tevékenységet folytatókra és a piac területén tartózkodó magánszemélyekre, vásárlókra terjed ki.

  • 2. A piac fenntartása, üzemeltetése

2. § (1) Tápióbicske Község Önkormányzatának képviselő-testülete a termelői termékekkel történő jobb ellátás érdekében helyi piacot tart fenn és üzemeltet.

(2) A piac nyitva tartásáról, működési rendjéről, a piaci díjtételekről, a piaci árusítás szabályairól az üzemeltető jól látható helyen hirdetményben tájékoztatja az árusokat.

(3) Az üzemeltető gondoskodik különösen:

a) a piac területén lévő közös helyiségek tisztántartásáról,

b) a megfelelő hulladéktároló elhelyezéséről, szükség szerinti fertőtlenítéséről,

c) a hulladék elszállításáról,

d) a piac megnyitásáról, az odaérkező árusok elhelyezéséről,

e) a piac rendjének fenntartásáról, a kapcsolódó jogszabályi rendelkezések folyamatos betartásának ellenőrzéséről,

f) a helypénz beszedéséről, befizetésének ellenőrzéséről és elszámolásáról.

3. A piac működésének rendje és az árusítás feltételei

3. § (1) A piac minden kedden és pénteken 6.00-12.00 óráig tart nyitva.

(2) A piacon csak az árusíthat, aki a Korm. rendelet 3. § (2) bekezdése szerint erre jogosult.

(3) A piacon az alábbi termékek hozhatók forgalomba:

  • a) a saját gazdaságban előállított növényi eredetű alaptermékek (zöldség, gyümölcs, virág),
  • b) a saját gazdaságban előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hőkezelt, savanyított termékek és egyéb feldolgozott növényi eredetű termék,
  • c) méz, méhészeti termékek,
  • d) saját tenyésztésű, nevelési állatból származó tej, tejtermék, tojás,
  • e) sertéshúsból előállított füstölt hús, étkezési zsír az élelmiszerek előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint,
  • f) kistermelő által a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a gazdaságban nevelt, tulajdonában lévő sertés,juh, kecske és szarvasmarha saját gazdaságban történt feldolgozás útján előállított húskészítmények,
  • g) darabolás nélkül vágott és belezett baromfi (tyúk,vízi szárnyas, pulyka) és nyúlfélék,
  • h) élő hal.
  • i) A piacon a vonatkozó jogszabályi rendelkezések és hatósági előírások megtartásával árusítható minden olyan termék, amelynek árusítását jogszabály nem tiltja. A Korm. rendelet 5. § (1) bekezdésében meghatározott termékek kizárólag működési engedéllyel rendelkező üzletekben forgalmazhatók.

(4) A piacot mind az árusok, mind a vásárlók kötelesek a közegészségügyi rendelkezéseknek megfelelően tisztántartani, a szemetet, hulladékot a kijelölt hulladékgyűjtőbe elhelyezni.

4. § (1) A piacon árusítást kezdeni a 7. melléklet szerinti „Nyilvántartási adatlap” üzemeltető megbízottjának történő bemutatásával, a helykiosztás és a helypénz megfizetését követően lehet.

(2) A helypénz összege az elfoglal terület nagysága és a 3. számú mellékletben foglalt egységár alapján kerül megállapításra. Minden megkezdett négyzetméter egy egész négyzetméternek számít.

A helypénz megállapításánál az áruval elfoglalt terület kerül felmérésre. A helypénzt az üzemeltető megbízottja helyben kiállított számla alapján szedi be.

5. § (1) Aki a piacon engedély nélkül foglal el árusítóhelyet és azt az üzemeltető megbízottja felszólítására sem hagyja el, a piacról legfeljebb hat hónapra kitiltható. Ismételt szabályszegés esetén a kitiltás többször alkalmazható.

  • 4. Záró rendelkezések

6. § (1) A rendelet 2021. február 10-én lép hatályba. Rendelkezéseit 2021. március 1. napjától kell alkalmazni.

(2) A rendelet mellékletei:

  • 1. melléklet: A Tápióbicskei Piac üzemeltetési szabályzata
  • 2. melléklet: A Tápióbicskei Piac Házirendje
  • 3. melléklet: A Tápióbicskei Piac Helypénzek
  • 4. melléklet: Hulladékszállítási szerződés a Tápióbicskei Piacra
  • 5. melléklet: A Tápióbicskei Piac Térképe
  • 6. melléklet: A Tápióbicskei Piac Takarítás rendje
  • 7. melléklet: Kérelem a Tápióbicskei Piac helyhasználatára

1. melléklet

1. melléklet a Tápióbicske Község Önkormányzata 18/2021.(II.10.) önkormányzati rendeletéhez a helyi piac létesítéséről és üzemeltetéséről

Tápióbicske Község Önkormányzata

2764 Tápióbicske, Rákóczi út 93.

Tel.: 06-29-421-001,

E-mail: tbicskehivatal@gmail.com

Tápióbicske Község Önkormányzata

TULAJDONÁBAN LÉVŐ PIAC ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZATA

Tápióbicske Község Önkormányzata, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13) Korm. rendelet figyelembe vételével az alábbi szabályzatot alkotta.

Általános rendelkezések

1. / Szabályzat hatálya kiterjed a Tápióbicske Rákóczi út 93. szám alatti területen lévő Piactérre, arra, hogy az ott rendezett piacokon és vásárokon szervezett módon történjen a kereskedés, így is bővítve a kulturált vásárlási lehetőségeket és az értékesítést.

2. / A szabályzat hatálya nem terjed ki az egyéb, a település közigazgatási területén, esetenként engedélyezett árusítókra, mozgóárusokra.

3. / A piac fenntartója és üzemeltetője Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testülete.

4. / A vásárok és piacok rendjét a forgalomba hozott termékeket, valamint a jogszabályokban foglaltak megtartását a területileg illetékes jegyző ellenőrzi.

5. / Tápióbicske Község Önkormányzata a tulajdonában lévő Tápióbicske, Rákóczi út 93. szám alatti területen állandó piacot (vegyes piac) működtet, a .............. Jegyzője ........................ számú – piac engedélyezése tárgyú-, határozata alapján.

6. / Tápióbicske Község Önkormányzata a piactéren heti két alkalommal (keddi, és pénteki napon) rendez állandó piacnapot. A piacok lebonyolítására, köteles közterület felügyelőt alkalmazni, akinek nevét, elérhetőségét az árusítók, és a vásárlók részére hirdetményben közzé kell tenni.

7. / A piac nyitvatartási ideje: kedd 06.00 – 12.00 óra, péntek 06.00 –12.00 óra.

Ünnepek környékén, hosszú hétvégéken a hirdetőtáblán és a honlapon meghirdetettek szerint.

Piacon folytatható tevékenységek

8. / A piacon az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezések és hatósági előírások megtartásával áru- és termékértékesítés, továbbá vendéglátó ipari tevékenység folytatható.

Piaci árusítók, szolgáltatók köre

9. / A piacon csak az árusíthat, aki a vonatkozó szabályozásban foglaltak szerint erre jogosult és a megfelelő engedéllyel rendelkezik.

Forgalomba hozható áruk köre

10. / Piacon a piac jellegének, típusának megfelelően mindazon termék forgalomba hozható, melynek forgalmazását jogszabály, illetve a piac működésére vonatkozó határozat nem tiltja.

11. / Zöldség, gyümölcs, termelői tojás, méz, zárt csomagolású, nem romlékony élelmiszer, valamint palackos, illetve dobozos ital forgalmazása engedélyezett, azzal a kikötéssel, hogy zöldség és gyümölcs árusító asztalon kívül kizárólag alátéttel ellátott tiszta ládából, kosárból, zsákból vagy kocsiból árusítható.

12. / Élőállat, vadon termő gomba, nyílt piaci forgalmazása nem megengedett. A hűtést igénylő élelmiszerek kizárólag hűtőpultból árulhatók, melynek áramellátására vonatkozó ármegállapítást a 3. számú melléklet tartalmazza.

13. / A vásári és piaci árusítás során be kell tartani az árusítóhelyre, az árusítást végző személyre és az árusított termékekre, állatokra vonatkozó kereskedelmi, közegészségügyi, állategészségügyi és növény egészségügyi, köztisztasági előírásokat.

14. / A különengedéllyel árusítható termékek (tej, tejtermék, hús, stb.) vonatkozásában az engedélyt az árus fel kell, hogy tudja mutatni.

Helyhasználat, helypénz

15. / Árusítani csak az üzemeltető helyhasználati engedélye alapján és az általa kijelölt helyen lehet.

16. / Az üzemeltető állandó elárusító helyre helybiztosítási szerződést köthet, - melyet a helyhasználati engedély tartalmaz,- az árusokkal a következő sorrend figyelembevételével:

1. / helybeli őstermelők,

2. / a településen lakók,

3. / megyebeli élelmiszert árusítók

4. / megyebeli egyéb terméket árusítók

5. / megyén kívüliek.

6. / Helybiztosítás hiányában a helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik.

7. / Az üzemeltetőnek a lefoglalt helyekről készült térképet, vázrajzot a piac területén ki kell függesztenie.

8. / A helyfoglalással biztosított asztalt a termelő (bérlő) részére nyári időszakban (szeptember 30-ig) 6.30 óráig, téli időszakban (március 01-ig) 7.30 óráig lehet fenntartani. Ezen időpontokon túl történő érkezés esetén nem tarthat igényt a lefoglalt asztalra.

9. / Az engedélyhez kötött kereskedelmi tevékenységre helyhasználat csak az engedély bemutatásával adható ki.

10. / Tápióbicske Község Önkormányzata Piac Üzemeltetési Szabályzata mellékletében állapítja meg az általa üzemeltetett piacra árusítás céljából felvitt árucikkek után fizetendő helypénzt.

11. / A helypénz beszedéséről a közterületfelügyelő gondoskodik. A beszedett díj összegéről az időpontot is feltüntető, sorszámmal ellátott nyugtát vagy számlát köteles adni. Az az árus, aki az ellenőrzésekor érvényes jegyet nem tud felmutatni, köteles azt megváltani.

12. / A helyhasználat lehet napi és folyamatos. Az állandó helyhasználat legrövidebb időtartama 1 hónap és az 1 évet nem haladhatja meg.

Az árusítás rendje

13. / A piacok területére árusító eszközt elhelyezni csak ideiglenesen és a tulajdonos engedélyével lehet, a használati engedélyben meghatározott területnagyság erejéig.

14. / Az el nem adott árut és az árusítási eszközöket és eseteleges hulladékot az árusítási idő befejezésével a piac területéről a piac zárásakor el kell szállítani. A piac területén hagyott árukért, eszközökért az üzemeltető nem felel.

15. / Az árusítóhelyen csak érvényes hitelesítésű mérleg, súly és egyéb mérőeszköz használható.

16. / A piacok közlekedési rendjének és tisztaságának fenntartása az üzemeltető feladata.

Pótdíj, piacról való kitiltás

17. / A piac rendjének rendelkezéseit megszegőkkel szemben az üzemeltetőnek pótdíjat kell kiszabnia az alábbiak szerint:

1. / aki szennyezi a piac területét, az árusítás végén elmulasztja a takarítást 15.000,- Ft/alkalom pótdíjat köteles fizetni,

2. / az aki, a piacon ismételten az üzemeltető helyhasználati engedélye nélkül, illetve nem az engedélyben meghatározott területen és területnagyságon árusít, annak 5.000,- Ft/alkalom pótdíjat kell fizetni.

3. / az aki szakvizsgálatra szoruló vagy különengedélyes áru vizsgálati tanúsítványát nem mutatja be, a piacról kitiltható.

4. / Az üzemeltető a vásári, piaci tevékenységet folytató olyan árusokat, akik az árusításra vonatkozó szabályokat, vagy a piac rendjét ismételten megszegik, legfeljebb három hónapra a piac területéről, illetve a következő vásárról kitilthatja.

5. / Tápióbicske Község Önkormányzata az üzemeltetési szabályzatot, mely 2021. 02. 10. napjával lép hatályba, köteles a piacokon, vásárokon a közterület-felügyelő útján ismertetni az árusítók, vásárlók részére.

Értelmező rendelkezések:

1. / A szabályzat alkalmazásában:

vásár, piac: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényben (a továbbiakban: Kertv.) meghatározott értékesítési forma, értékesítési hely;

piac: olyan épület, épületegyüttes vagy terület, ahol állandó vagy rendszeres jelleggel többen általában napi, esetenként heti rendszerességgel folytatnak kiskereskedelmi tevékenységet;

alkalmi (ünnepi) vásár: ünnepekhez, rendezvényekhez, eseményekhez kapcsolódó alkalomszerű – legfeljebb 20 napig, indokolt esetben 30 napig tartható – vásár;

állandó vásár, illetve piac: az alkalmi (ünnepi) vásárnál meghatározott időtartamot meghaladó ideig működő értékesítési forma, értékesítési hely, ideértve az ugyanazon helyszínen, nyitva tartása szerint csak meghatározott napokon és meghatározott időben, de rendszeresen működő vásárt, piacot is, ide nem értve a nagybani piaci tevékenységet;

használtcikk-vásár, illetve -piac: olyan helyi jellegű, általában időszaki értékesítési hely, ahol az eredeti célra még rendeltetésszerűen használható terméket (használt cikk) árusítanak;

fenntartó: a vásár, piac, illetve a bevásárlóközpont helyszínéül szolgáló terület, ingatlan tulajdonosa, bérlője vagy más jogcímen használója, aki a vásáron, piacon, illetve a bevásárlóközpontban kereskedelmi tevékenységet folytatók részére a helyhasználatot biztosítja, és aki a vásár, piac, illetve a bevásárlóközpontban kereskedelmi tevékenységet folytatók részére a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltatási tevékenység folytatásáért felelős;

üzemeltető: a fenntartó vagy a fenntartó által kijelölt, a vásár, piac, illetve a bevásárlóközpont vezetését, illetve annak működtetésével kapcsolatos feladatokat ellátó személy, aki a fenntartó nevében eljárni jogosult;

helybiztosítás: mikor az árusnak - megállapodás alapján - konkrét asztal, terület van biztosítva a nap bizonyos órájáig, vagy bizonyos időszakra (pld. dinnye, fenyőfa),

helyfoglalás: mikor az árus az általa kiválasztott szabad, vagy bérelt területre, asztalra az árut kihelyezi,

helykijelölés: mikor az üzemeltető meghatározza, hogy a piac területén, mely termékek hol árusíthatók (pld. zöldség-gyümölcs, ruhanemű, virág, fenyőfa)

helyhasználat: mikor a termelő, kereskedő a bérelt, vagy szabad helyet árusításra igénybe vesz (tényleges árusítást végez)

alkalomszerű értékesítés: ha az havonta legfeljebb két ízben történik.

2. / Az Üzemeltetési Szabályzat, annak mellékleteivel 2021. február 10-én lép hatályba.

Tápióbicske, .........................

........................................................

Herczegh Róbert polgármester

2. melléklet

18/2021.(II.10.) önkormányzati rendeletéhez a helyi piac létesítéséről és üzemeltetéséről

HÁZIREND

A Tápióbicskei helyi termelői piac (cím: Tápióbicske, Rákóczi út 93.), továbbiakban

„Piac” házirendje:

1. A házirendben foglalt szabályok betartása a Piacon jelen lévő valamennyi természetes és jogi személyre, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kötelező érvénnyel kiterjed.

A HÁZIREND VÁSÁRLÓKAT IS ÉRINTŐ PONTJAI

2. A piac nyitva tartása:

1. kedd és péntek reggel 6.00 és 12.00 óra között

2. Ünnepek környékén, hosszú hétvégéken a hirdetőtáblán és a honlapon meghirdetettek szerint.

3. A piac területe magánterület, amely biztonsági kamerával megfigyelt.

4. A Piac üzemeltetője: Tápióbicske Község Önkormányzat

5. Az üzemeltetőnek indokolt esetben (pl. súlyosan ittas állapot, az árusok/vásárlók zaklatása) lehetősége van arra, hogy a belépést megtagadja, vagy a vásárlót a piac területéről eltávolítsa.

6. Az üzemeltető gondoskodik a Piac rendjének betartásáról, útjainak, közös használatú területeinek a tisztán tartásáról. Panaszaival, javaslataival nyugodtan forduljon hozzá!

A HÁZIREND ELSŐSORBAN ÁRUSOKAT ÉRINTŐ PONTJAI – ÜZEMELTETÉSI KÉRDÉSEK

6. Árusítani kizárólag az üzemeltető által kibocsátott „helyhasználati engedély” alapján és az abban foglaltaknak megfelelően lehet.

7. Az árus köteles jelezni a megadott adataiban és értékesített termékeiben történő változásokat.

8. Az egyes árusok a piacon csak az üzemeltető által kijelölt standon/helyen árusíthatnak.

9. Az eseti helyhasználat díja 1400 ft/nap. Eseti árusoknak előzetes bejelentkezés szükséges az üzemeltetőnél.

10. Az árusok által esetleg igényelt kiegészítő szolgáltatások (további stand, áramvételezés, stb.) igénybevételének költségeit az aktuális díjszabás és egyedi szerződések szabályozzák.

11. A piac területén az áruszállítás kézikocsival (hordárkocsival), illetve kézi erővel történhet. Indokolt esetben az üzemeltető engedélyezheti a gépkocsiról/utánfutóról történő lerakodást a reggel 6 és 7 óra között!

12. Nyitvatartási időben a Piac területen gépkocsival közlekedni, parkolni tilos!

13. A piac előtt található, az árusok be és kipakolását szolgáló parkolóhelyet, maximum 10 percre lehet igénybe venni.

14. A helyhasználat megszűnésekor az árus az árusítóhelyet köteles tisztán, kiürítve, eredeti állapotban helyreállítva, az átvett berendezésekkel és eszközökkel együtt átadni az üzemeltetőnek.

15. A Piacon elhelyezett áru megőrzése, kezelése és tárolása az árus feladata.

16. Az árus köteles az árusítás befejezésekor, illetve a Piac zárásakor a tevékenysége során keletkezett hulladék elszállításáról és annak további kezeléséről megfelelően gondoskodni.

17. A piac helyszínén és ideje alatt bekövetkező termelő által okozott baleset, egyéb káresemény következményeit az okozó árus viseli. A területet, burkolatot, utcabútorokat, növényzetet ért kárt köteles megtéríteni, vagy az eredetivel megegyező minőségben visszaállítani, amennyiben a kár bekövetkezte az árus személyével összefüggésben van.

18. A Piac házirendjének megszegése miatt az üzemeltető jogosult a helyhasználati engedély visszavonására és a szabálysértési eljárás lefolytatását célzó intézkedésre. A helyhasználati engedély visszavonása esetén az árus köteles elhagyni a Piac területét.

A HÁZIREND ELSŐSORBAN ÁRUSOKAT ÉRINTŐ PONTJAI – ÉLELMISZERBIZTONSÁGI KÉRDÉSEK

19. A Piacon csak azon termelők, őstermelők és kistermelők valamint a kézműves vásáron a térségben élő kézművesek árusíthatnak, akik áruik előállításához és értékesítéséhez szükséges valamennyi szakhatósági engedéllyel és kötelező nyilvántartásokkal rendelkeznek.

20. Az egyes standokon az árusok legfontosabb adatait fel kell tüntetni.

21. A termékek megnevezését és árát a jogszabályoknak megfelelően fel kell tüntetni.

22. Azok, akik zöldség-, gyümölcsfélét, takarmányt hoznak forgalomba, kötelesek az esetlegesen vizsgálatot végzőnek a vegyszeres növényvédelemről vezetett naplót bemutatni, és vizsgálatra ingyenes terménymintát adni.

23. Állati eredetű termék csak az állategészségügyi hatóságnak történt előzetes bemutatása után, annak vizsgálata és engedélye birtokában forgalmazható.

24. Az üzemeltető képviselője ellenőrizheti a Piacra bevitt és ott forgalmazott áruk származását, minőségét, valamint valamennyi, a kereskedés rendjét és a kistermelői tevékenységet szabályozó jogszabályi előírás betartását.

25. Az üzemeltető képviselője szakértői vizsgálat céljából árumintát vehet, és a romlottnak tűnő áru forgalomba hozatalát a szakértői vizsgálat elvégzéséig megtilthatja. A vizsgálat eredményeképpen végleg megtilthatja a romlott áru forgalomba hozatalát, azt zár alá veheti, lefoglalhatja, súlyos esetben megsemmisítheti, és erről jegyzőkönyvet készít.

26. Romlott vagy romlásnak indult és egyéb okokból bűzt terjesztő árut, anyagot a Piac területére bevinni, ott tárolni tilos.

27. A piac területére a vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével, állatot (kutya, macska, stb.) bevinni, etetni tilos.

28. A piac területén dohányozni tilos.

29. Az árusok a régi Könyvtár (Rákóczi út 89.) épületében lévő mosdót a piac nyitvatartási idejében térítés mentesen használhatják. Az élelmiszert árusítók mosdó helyisége elkülönül a nyilvános mosdótól és kulcsra zárt. A kulcsot a polgármesteri hivatal gazdasági szervezetén lehet elkérni. A fenntartó az ivóvíz vételi lehetőséget ugyanitt biztosítja.

30. A mosdók nyitvatartási időn kívül zárva vannak, a kulcsot a polgármesteri hivatal gazdálkodási szervezeténél lehet elkérni térítés ellenében. Használati díja 200 Ft./alakalom.

1. Ügynöki tevékenység a piac területén nem folytatható.

AZ ÁRUSOKNAK, TERMELŐKNEK SOK SIKERT, A VÁSÁRLÓKNAK JÓ VÁSÁRLÁST KÍVÁNUNK !

3. melléklet

18/2021.(II.10.) önkormányzati rendeletéhez

a helyi piac létesítéséről és üzemeltetéséről

HELYPÉNZEK

Az elfoglalt terület után 2021. március 1-től a Piactéren az alábbi (bruttó) helypénzt kell fizetni:

PIAC

1. Szabad nyitott területen, asztalon, sátorban árusítók által elfoglalt terület után naponta 500 ft/folyóméter ,

2. személygépkocsi, utánfutó, lakókocsi, büfé kocsi, mikrobusz, tehergépjármű és egyéb jármű által elfoglalt árusító terület után 1000,- Ft/gépjármű

3. A másfél négyzetmétert el nem érő és a fenntartó által biztosított asztalok utáni helyfoglalás esetén 500,- Ft/nap illetve 500,- Ft/asztal/nap a helypénz.

4. Áramvételi igény esetén fizetendő díj: 1.500,- Ft/árus/nap.

VÁSÁR, BÚCSÚ és EGYÉB nem önkormányzati RENDEZVÉNYEK

5. Külön megállapodás alapján a polgármester hatáskörében megállapított díj.

4. melléklet

HUILLADÉKSZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS

5. melléklet kép: /download/441/resources/EJR_3842417-base64img.png

6. melléklet

A Piac takarításáért az üzemeltető felel.

A takarítási feladatok megszervezése a közterület-felügyelő feladata.

Naponta elvégzendő feladatok:

1. A piac teljes területének, az árusítóhelyek alatti területek is, járdafelületek az úttest széléig.

2. A piacépület mögötti és az oldalsó parkolók takarítása.

3. A WC-k és mosdóhelyiségek a piac nyitvatartása idején 3 óránként történő takarítás.

Munkavégzés folyamata, ütemezése:

4. Piacnyitáskor az egész terület bejárása és a szükséges teendők azonnali ellátása

5. A keletkező összegyűjtött szemét és hulladék központi szeméttároló helyre hordása

6. Területen lévő kukák és kézi szemetesek szükség szerinti ürítése

7. Az egész terület szükség szerinti folyamatos söprése

8. Zárás előtt az összes kuka ürítése

9. A teljes terület pormentesítése

10. A szemetesek környékének összetakarítása

11. Kéthetente szerdai napon – a szükséges gyakrabban – kukák kimosása, fertőtlenítése

12. Gyalogjárdák tisztántartása

13. Téli időszakban hó és síkosság mentesítés, biztonságos közlekedő utak létesítése hó eltakarítással, jegesedésnél csúszásmentesítés, még a piac nyitása előtt és ha az időjárás miatt szükséges, folyamatosan a nyitva tartás ideje alatt.

Eseti takarítási feladatok:

14. Tavaszi és őszi nagytakarítás (terület, épület, mosdók)

15. Az épület tetőszerkezetének lemosása évente egy alkalommal

16. Esőcsatorna kitisztítása évente egy alkalommal

17. Világító testek portalanítása, lemosása évente egy alkalommal

18. Asztalok vegyszeres mosása két havonta egy alkalommal

19. Önkormányzati rendezvényhez kapcsolódóan nagytakarítás a piac egész területén és a hozzá tartozó helyiségekben

Követelmények:

1. A takarításhoz szükséges tisztító és fertőtlenítő szereket, síkosság mentesítéshez szükséges anyagokat, takarításhoz szükséges eszközöket az üzemeltető biztosítja.

2. A hulladék elszállításra vonatkozó szerződést az üzemeltető köti meg.

3. A napi folyamatos takarítás mellett a nyitvatartási idő előtt 1 órával és a zárást követő 1 órán belül kell elvégezni a takarítási munkákat.

4. Az üzemeltető köteles biztosítani az általános higiéniai szabályokra vonatkozó, a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 45/2009. (III.13.) Korm. rendeletelőírásait.

5. A közterület-felügyelő nyitvatartás alatt és a zárást követően köteles a piac tisztaságát és a takarítást végző személyek munkavégzését ellenőrizni, mulasztás észlelése esetén a szükséges intézkedést azonnal megtenni. A napi ellenőrzés időpontját és észrevételeit köteles rögzíteni a takarítási naplóban.

6. Amennyiben az ÁNTSZ hiányosságokat észlel, észrevételeket tesz a piac tisztaságára vonatkozóan, üzemeltető haladéktalanul köteles intézkedni.

7. A takarítószerek tárolása a Polgármesteri hivatal erre kijelölt helyiségében történik.

TAKARÍTÁSI NAPLÓ

Helyiség(ek) megnevezése: Piactér/Piac mosdók

A takarítás az utasításban meghatározottaknak megfelelően történt:

Dátum (év, hó, nap)

Takarítás pontos időpontja
(óra, perctől - óra percig)

Végezte
(aláírás)

Ellenőrizte
(aláírás)

7. melléklet

Tápióbicskei Piac helyhasználati engedélyezésére

1. A kérelmező neve:..........................................................................................................

2. Állandó lakhely, székhely címe:.....................................................................................

adóazonosítója/adószáma:..............................................................................................

3. Árusított termékek köre: ............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

4. Árusítás napjai és időtartama:.........................................................................................

4. Az árusítás

..........................................................................................................................................

  • a) helye (asztal, saját pult, hűtőpult stb.): ........................................................................
  • b) módja, mértéke (m2-ben): ...........................................................................................
  • c) A szállító gépjármű forgalmi rendszáma, típusa : .......................................................

5. Az árusításra vonatkozó és jogosító okiratok megnevezése és száma:

.............................................................................................................................................

.............................................................................................................................................

.............................................................................................................................................

6. Az árusításban részt vevő személy(ek) neve:.................................................................

.............................................................................................................................................

.............................................................................................................................................

A kérelmező

1. tudomásul veszi, hogy a kérelem benyújtása nem jogosítja fel a piaci árusításra.

2. a piac működésére vonatkozó szabályokat megismerte.

3. tudomásul veszi, hogy a személyes adatok védelméről a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXVI. törvény értelmében a kérelemben foglalt adatok megadása hozzájárulásnak minősül ahhoz, hogy a kérelmet elbíráló hatóság adatait kezelje, illetve nyilvántartsa. Az erről szóló tájékoztatást megkaptam.

Tápióbicske, ………... év ………….. hó ………….. nap

……………………………

kérelmező aláírása

A kérelemhez a kérelmezőnek a következő mellékleteket kell csatolnia:

1. 3.000.- Ft. értékű illetékbélyeg

2. A kereskedelmi tevékenység végzésére feljogosító okirat másolatát.

3. Kitöltött „Nyilvántartási adatlapot”

NYILVÁNTARTÁSI ADATLAP

Cég/magánszemély neve: …………………………………………………………………

Cég esetén a képviselő neve: ……………………………………………………………..

Adószám: …………………………………………………………………………………

Székhely/lakcím: …………………………………………………………………………

Telefonszám:………………………………………………………………………………

E-mail cím:………………………………………………………………………………..

Gazdasága, illetve a termelés és előállítás helye: ………………………………………..

Árusított termékkör: ………………………………………………………………………

Őstermelői engedély száma: ………………………………………………………………

Egyéb engedély száma: ……………………………………………………………………

Regisztrációs szám:…………………………………………………………………………

Kelt:

………………………………

aláírás