Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 22.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő kamerarendszerről

Hatályos: 2022. 03. 01

Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 22.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő kamerarendszerről

2022.03.01.

Tápióbicske Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a közterület- felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (6) bekezdésében, valamit a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § (1) Tápióbicske Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a település közigazgatási területén közterületi térfigyelő kamerarendszert telepített, melyet időszakonként továbbfejleszt.

(2) Jelen rendelet hatálya Tápióbicske Község közigazgatási területére terjed ki.

(3) A közterületi térfigyelő kamerarendszer azon műszaki eszközök összessége, amely biztosítja a közterületi képfelvétel jogszabályban előírt módon történő rögzítését, tárolását, elemzését és továbbítását.

2. § A közterületi térfigyelő kamerarendszer üzemeltetésének és kezelésének célja:

a) a jogellenes magatartások megelőzése, illetve ezen magatartások kiszűrése;

b) a közbiztonság növelése, a bűnmegelőzés, a közterületi általános rendjének biztosítása;

c) a közterületen található vagyon megóvása és felügyelete;

d) a közterület-felügyelet tevékenységének és a rendőrség bűnüldöző tevékenységének segítése, a két szervezet közötti együttműködés erősítése;

e) a lakosság és a településre látogatók biztonságérzetének növelése, testi épségének és életének védelme, valamint a jogsértések visszaszorítása.

f) a lakosság magánvagyonának és az önkormányzat vagyonának védelme.

g) a rendőrség bűnüldöző tevékenységének segítése.

h) a közbiztonság, közrend biztosításában részt vevő hatóságok közötti együttműködés erősítése.

i) a közterület önkormányzati rendeletben meghatározott rendjének biztosítása;

j) a közterületen a megfelelő magatartásra ösztönzés.

3. § Az Önkormányzat a közterületi térfigyelő kamerarendszer üzemeltetésére és kezelésére – a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (3) és (6) bekezdésének figyelembevételével – a Tápióbicskei Polgármesteri Hivatal alkalmazásában álló közterület-felügyelőt (a továbbiakban: közterület-felügyelet) jelöli ki.

4. § A közterületi térfigyelő kamerarendszer keretén belül kihelyezett rögzítő eszközök elhelyezkedését, valamint a megfigyelt közterületek jegyzékét jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.

5. § (1) A közterületi térfigyelő kamerarendszer működésével kapcsolatos kiadások az Önkormányzatot terhelik. Az Önkormányzat Képviselő-testülete a költségvetésében tervezi a közterületi térfigyelő kamerarendszer üzemeltetéséhez, kezeléséhez és karbantartásához szükséges pénzügyi fedezetet.

(2) Az Önkormányzat biztosítja a közterület-felügyelet számára azokat a tárgyi feltételeket, melyek szükségesek a közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetéséhez és az adatkezeléshez kapcsolódó előírások betartásához.

6. § (1) A közterület-felügyelet a közterületi térfigyelő kamerarendszer üzemeltetésére és kezelésére, a hatáskörébe tartozó ügyekben a közterületi térfigyelő kamerarendszer által készített felvételek rögzítésére, felhasználására, továbbítására és törlésére vonatkozóan az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 rendeletében, valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény és a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény előírásai alapján köteles eljárni.

(2) Tápióbicske Község Önkormányzata, mint a kamerarendszerek tulajdonosa és üzemeltetője, adatkezelői minőségében a közterületi térfigyelő kamerarendszerrel rögzített adatok kezelésére és védelmére vonatkozó részletes szabályokat önálló adatkezelési szabályzatban állapítja meg.

7. § (1) Az Önkormányzat gondoskodik arról, hogy a közterületi térfigyelő kamerák környezetében azok elhelyezésének tényére utaló jelzések kerüljenek kihelyezésre.

(2) Az Önkormányzat gondoskodik arról, hogy honlapján a közterületi térfigyelő kamerák elhelyezkedésének ténye, a kamerákkal megfigyelt közterületek jegyzéke, valamint az adatkezelési tájékoztató közzétételre kerüljön.

8. § Ez a rendelet 2022. március 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

A közterületi térfigyelő kamerarendszer keretén belül kihelyezett rögzítő eszközök elhelyezkedése és a megfigyelt közterületek jegyzéke

Kihelyezett kamerák helye

Megfigyelt terület / Kamera látószöge

1

Körzeti megbízotti iroda épület homlokzatán

100 fok, Rákóczi út körzeti megbízotti iroda – keleti irány, Tápiószentmártoni kivezető

2

Rákóczi út Pille pékség előtti villanyoszlopon

100 fok, Főtér

3

Rákóczi út Pille pékség előtti villanyoszlop

100 fok, Pánd és Tápiószentmárton iránya

4

Rákóczi út Pille pékség előtti villanyoszlop

100 fok, Központi kereszteződés

5

Rákóczi út – Új út kereszteződés, villanyoszlopon

100 fok, Pándi kivezető

6

Rákóczi út Tápiószentmárton – Pánd vonal
Rákóczi út Pille pékség előtti villanyoszlop

100 fok, Rákóczi út Tápiószentmárton – Pánd vonal