Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletére és használatára, az Erdei Programközpont és Szálláshely üzemeltetésére vonatkozó egyes szabályokról és díjakról

Hatályos: 2023. 09. 05- 2024. 07. 05

Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletére és használatára, az Erdei Programközpont és Szálláshely üzemeltetésére vonatkozó egyes szabályokról és díjakról

2023.09.05.

Tápióbicske Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló, többször módosított 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Ltv.) 3. § (1) – (2), 19. § (1) – (2) bekezdéseiben kapott felhatalmazása alapján az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére a következő rendeletet alkotja.

1. § (1) A rendelet célja, hogy a lakástörvénnyel és a magasabb jogszabályokkal összhangban - a polgári jog alapelveit szem előtt tartva - megteremtse az Önkormányzat tulajdonában lévő lakásokkal és helyiségekkel való eredményes gazdálkodás feltételeit.

(2) A lakások és helyiségek bérlete tekintetében az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Ltv., valamint a Polgári törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény rendelkezéseit kell értelemszerűen alkalmazni.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Tápióbicske Község Önkormányzata tulajdonában lévő valamennyi, 1. mellékletben felsorolt lakásra és 2. mellékletben szereplő nem lakás céljára szolgáló helyiségre.

3. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek vonatkozásában a bérbeadói jogokat és kötelezettségeket Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testülete gyakorolja.

(2) A Képviselő – testület határozata alapján a jegyző intézkedik:

a) a kijelölt bérlővel a lakás-, illetve helyiségbérleti szerződés megkötéséről;

b) a bérleti szerződés megszüntetéséről, felmondásáról;

c) a jogcím nélküli lakás-, illetve helyiséghasználat megállapításáról;

d) bérleti díj beszedéséről.

(3) A nem lakás céljára szolgáló helyiségek használatba adására vonatkozó jogokat a polgármester, vagy az általa írásban megbízott önkormányzati alkalmazott gyakorolja.

I. Fejezet

Az önkormányzati lakások bérbeadásának jogcímei

4. § (1) Az önkormányzati lakásokat szolgálati jelleggel, határozott időre lehet bérbe adni.

(2) Tápióbicske Község Önkormányzata tulajdonában lévő lakások elsősorban közérdekű feladatokat ellátó személyek elhelyezésére biztosíthatók (szolgálati lakás).

5. § (1) Szolgálati jelleggel önkormányzati lakás annak adható bérbe, aki

a) az önkormányzattal, a polgármesteri hivatallal vagy az önkormányzat intézményeivel köztisztviselői, közalkalmazotti jogviszonyban, munkaviszonyban, illetve munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll,

b) az önkormányzat érdekében közfeladatot lát el (közbiztonsági, humán egészségügyi, állategészségügyi, oktatási, nevelési,kulturális, sport stb.)

és Tápióbicskén lakással nem rendelkezik.

(2) Az önkormányzati lakás szolgálati jelleggel csak meghatározott időre adható bérbe, melyet lejárta esetén a bérlő kérelmére a Képviselő-testület meghosszabbíthat.

(3) A bérleti jogviszony

a) legfeljebb a közszolgálati, közalkalmazotti jogviszony, munkaviszony, illetve a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyfennállásának időtartamára, vagy

b) Tápióbicske közigazgatási területén lakástulajdon megszerzésének idejéig

ba) vásárlás esetén a tulajdonjog bejegyzését követő maximum 3 hónapig

bb) lakásépítés esetén a használatbavételi engedély megadását követő maximum 6 hónapig létesíthető.

(4) A kérelem teljesítésénél előnyt jelent:

a) a munkavállaló hosszabb ideje áll közszolgálati vagy közalkalmazotti jogviszonyban, illetve munkaviszonyban

b) ha a munkavállaló községünkben való letelepedése a település érdekét szolgálja,

c) a munkavállaló állandó lakóhelye és településünk közötti távolság a napi munkába járást nem, vagy csak nehezen teszi lehetővé.

(5) A 5. § (1) bekezdésében rögzített feltétel megszűnését, illetve a határozott idő elteltét követő 15 napon belül a bérlő köteles az önkormányzati lakást üres, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó rendelkezésére bocsátani.

(6) Üresen álló önkormányzati lakás esetén, egyedi esetben a 4. § (1)-(2) és az 5. § (1)–(4) bekezdésekben foglalt feltételektől a képviselő-testület eltérhet.

(7) Az 5. § (6) bekezdésben meghatározott esetben alkalmazandó eltérő szabályok:

a) a 3. melléklet szerinti nyomtatványon kell a lakást igényelni, melyhez mellékelni kell az utolsó három hónap jövedelemigazolását, a bérlésre vonatkozó igény indoklását.

b) a bérleti díj összege az általánosan meghatározott bérleti díj 200 %-a.

c) jövedelem és vagyonnyilatkozat és igazolások bekérésével meg kell győződni arról, hogy a bérleti díj megfizetésére az igénylő képes.

d) a bérleti jogviszony időtartama legfeljebb 6 hónap lehet, mely indokolt esetben egy alkalommal további két hónappal meghosszabbítható.

e) amennyiben az önkormányzatnak közfeladatai ellátása érdekében vagy önkormányzati érdekből a lakásra szüksége van a bérleti jogviszony fennállása alatt, a szerződés felbontható és a bérlő 30 napon belül köteles az ingatlanból kiköltözni és az önkormányzat részére a bérleti jogviszony kezdetekori állapotban átadni.

f) a bérleti jogviszony megkezdésekor a bérlő két havi bérleti díjnak megfelelő kauciót köteles előre, egy összegben az önkormányzat részére megfizetni.

g) az önkormányzat és a bérlő között létrejött bérleti szerződést közjegyző által hitelesíteni kell, melynek díját a bérlő viseli.

6. § Határozott időre bérbe adott önkormányzati lakás bérlőjének halála esetén a bérlő házastársa, gyermeke, befogadott gyermekének gyermeke, továbbá szülője - a felsorolás sorrendje szerint - a határozott idő lejártáig a bérleti jog folytatására jogosult, amennyiben a bérlő a lakásba befogadta és a bérlő halálakor életvitel szerűen a lakásban lakott.

7. § (1) A bérleti jogviszonyt a bérbeadó és a bérlő írásban foglalt határozott időre, illetve meghatározott feltétel bekövetkeztéig szóló szerződése hozza létre.

(2) A bérbeadó a lakást a bérlő részére leltár szerint, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban adja át. A bérlő az átvételt a leltár aláírásával köteles elismerni.

(3) A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak abban, hogy a lakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotúvá és látja el komfortfokozatának megfelelő felszereléssel. A megállapodást megelőzően a helyszínen rögzíteni kell tételesen az elvégzendő munkálatokat, azok tervezett költségét.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott esetben a költségek elszámolása bérleti díj beszámításával történik.

(5) A bérbeadó által el nem ismert munkálatokat a bérlő saját költségén - a bérbeadó és az egyéb szakhatóságok szükséges engedélye beszerzése után - elvégezheti.

8. § (1) A bérlő köteles gondoskodni a lakás burkolatainak, nyílászáróinak, berendezéseinek a karbantartásáról, felújításáról; a rendeltetésszerű használat mellett indokolttá váló pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik.

(2) A rendeltetésszerű használat mellett - az elhasználódás következtében - szükségessé váló főző- és fűtőberendezések, vízmelegítők cseréje a bérbeadó kötelessége.

(3) A (2) bekezdésben megjelölt berendezések javíttatásáról, továbbá a rendeltetésellenes használat miatt szükségessé váló cseréről a bérlő köteles gondoskodni.

(4) A bérlő saját költségén köteles a gáz- és elektromos főző- és fűtőberendezések, vízmelegítők állapotát szakemberekkel megvizsgáltatni szükség szerint, illetve a lakás, egyéb bérleménynek a leltár szerinti átadását megelőzően.

9. § (1) A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak, hogy a bérlő a lakást saját költségén átalakítja, korszerűsíti.

(2) Amennyiben az (1) bekezdésben - a bérbeadó hozzájárulásával végzett - beruházás következtében a lakás bérleti díja megváltoztatható lenne, és a bérlő beruházásának költségeit a bérbeadó nem vállalja át, ez esetben a bérleti díjat az adott bérlő bérleti jogviszonya fennállásáig - a beruházás előtti - állapot szerint kell meghatározni.

(3) A bérbeadó engedélye nélkül végzett beruházás költségeit a bérbeadó nem vállalhatja át. A bérlő - indokolt esetben az eredeti állapot helyreállítására kötelezhető.

10. § (1) A szerződés megszűnésekor a bérlő a vele együtt lakó személyekkel együtt köteles 30 napon belül a lakást külön felszólítás, továbbá elhelyezési és térítési igény nélkül elhagyni, a lakást és a lakás berendezéseit leltár szerint rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban visszaadni.

(2) A bérbeadó és a bérlő egymással úgy is megállapodhat, hogy a bérleti jog megszűnésekor a lakást és a lakásberendezéseket a bérbeadó teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá. Ez esetben a bérlő köteles a szükséges munkálatok elvégzésének költségeit megelőlegezni, illetve annak elvégzésekor az esetlegesen jelentkező különbözetet megfizetni.

(3) A megállapodást megelőzően tételesen, a helyszínen rögzíteni kell az elvégzendő munkák körét, várható költségét.

11. § (1) A bérbeadó a rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente egyszer, április hónapban munkaidőben, vagy megegyezés alapján más időpontban előzetes értesítés mellett ellenőrizheti.

(2) A bérbeadó ellenőrzi, hogy a lakáshasználat során betartják-e az Ltv. és e rendelet előírásait, a bérleti szerződésben foglaltakat, különös tekintettel a lakás rendeltetésszerű használatára.

(3) Amennyiben a bérbeadó az ellenőrzés során a bérlő részéről a jogszabályban foglalt vagy a szerződésben vállalt lényeges kötelezettségének megszegését tapasztalja, vele szemben az Ltv. szabályai szerint felmondással élhet.

12. § (1) Az önkormányzati lakásba a bérlő házastársán, gyermekén (örökbefogadott, mostoha és nevelt gyermekén), jogszerűen befogadott gyermekétől született unokáján, valamint szülőjén (örökbefogadó, mostoha- és nevelőszülőjén) kívül más személyt befogadni nem lehet.

(2) A bérlő a lakást, vagy annak egy részét albérletbe nem adhatja.

(3) A bérlő a lakásban engedély nélküli gazdasági, vállalkozói, megbízotti és egyéb kereső és kereskedelmi tevékenységet nem folytathat.

(4) A bérlő a lakást jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet részére székhelyéül, telephelyéül nem jelölheti ki.

13. § (1) Önkormányzati lakás bérlése esetén fizetendő lakbér mértékét az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A lakbér mértékét a Képviselő-testület évenként felülvizsgálja és meghatározza a következő évi lakbér összegét.

(3) A bérleti díjat előre, minden hónap 15. napjáig kell megfizetni egy összegben.

(4) A bérleti díj nem tartalmazza a közüzemi díjakat (víz - és szennyvízdíj, hulladékszállítási díj, áram - és gázszolgáltatás díja, telefon,stb.). Ezen díjakat a bérlők a felszerelt fogyasztásmérők alapján közvetlenül a szolgáltatónak kötelesek fizetni.

14. § (1) Ha az önkormányzati szolgálati lakásban olyan személy marad vissza, aki sem az Ltv., sem a jelen rendelet előírásai alapján nem tarthat igényt elhelyezésre, az önkormányzati lakást köteles 15 napon belül elhagyni.

(2) Ha a lakást jogcím nélkül használó lakáselhagyási kötelezettségének nem tesz eleget, a jogcím nélküli használat kezdetétől az önkormányzati lakás elhagyásának megtörténtéig az önkormányzati lakás használatának első két hónapjában az önkormányzati szolgálati lakásra megállapított bérleti díj mértékét köteles fizetni, a bérleti díj két hónap elteltével 50%-kal, további két hónap elteltével az eredeti bérleti díj a kétszeresére nő. E rendelkezés nem alkalmazható, ha a jogcím nélküli használó másik lakásra tarthat igényt.

II. Fejezet

A nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályai

15. § (1) A nem lakás céljára szolgáló helyiség bérletére az I. fejezet rendelkezéseit e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) Helyiséget elsősorban a lakosság alapellátását szolgáló kiskereskedelmi, szolgáltatási, továbbá irodai, az ezekhez szükséges raktározási, valamint kulturális, művelődési és sport célokra lehet bérbe adni.

(3) Nem lehet bérbe adni azokat a helyiségeket, amelyek felújításáról, lebontásáról, átalakításáról, korszerűsítésről a Képviselőtestület döntött és az említett munkák megkezdéséig kevesebb, mint hat hónap van hátra.

(4) Azt, hogy az üres helyiséget milyen célra lehet bérbe adni, a Képviselő-testület határozza meg.

16. § (1) A helyiséget annak kell bérbe adni, akinek a személyéről a Képviselő-testület egyedi határozatban döntött.

(2) A 2. mellékletben felsorolt helyiségek bérbe adásáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt és intézkedik a bérleti szerződés megkötéséről.

(3) Nem lehet bérbe adni a helyiséget annak a személynek, szervezetnek, gazdasági társaságnak, amelynek az önkormányzattal szemben adó- vagy egyéb díj hátraléka van.

17. § (1) A nem lakás céljára szolgáló helyiség bérlőjének jogai és kötelességei közé tartozik, hogy a bérlő köteles tűrni a helyiségek felújításával, karbantartásával, javításával összefüggő feladatok elvégzését, s annak megvalósulása érdekében a bérbeadóval együttműködni.

(2) A bérlők az (1) bekezdésben rögzített feladatok elvégzésének időtartamára másik helyiségben való elhelyezésre csak akkor tarthatnak igényt, ha a tervezett munkavégzés a 60 napot eléri, vagy meghaladja.

(3) A bérlők a munkálatok elvégzésének időtartama alatt jövedelem-kiesésük miatt az Önkormányzattal szemben kártérítési vagy kártalanítási igényt nem támaszthatnak.

(4) A bérbeadó köteles a bérlőket a részletes tervekkel tájékoztatni az elvégzendő munkálatokról, annak a bérlőt érintő időbeli ütemezéséről, továbbá a 60 napot elérő munkavégzés esetén másik helyiségben való elhelyezési lehetőségéről.

18. § (1) A bérlő köteles a bérbeadónak bejelenteni 15 napon belül

a) ha a helyiség - vagy annak egy része - számára feleslegessé vált és azt a bérbeadó részére visszaadja,

b) tevékenységi körét megváltoztatja, vagy tevékenysége folytatásához szükséges engedélyét (pl. vállalkozói-működési engedély) bevonták, vagy visszaadta, továbbá szakhatóság működésének beszüntetésére kötelezte,

c) az előző bérlő jogutódjaként, vagy tevékenységének folytatójaként a helyiség bérleti jogviszonyát folytatni kívánja, d) a bérlő ellen felszámolási eljárás indult,

d) ha a bérlő elnevezése megváltozott;

(2) A bérlő 30 nappal korábban köteles a bérbeadónak írásban bejelenteni és hozzájárulást kérni, ha a helyiséget átalakítja, bővíti, vagy ott az épület állagára, esztétikai megjelenésére, továbbá a szomszédos ingatlanokra is kiható beruházást kíván végezni. A bérbeadó hozzájárulása nem helyettesíti a jogszabályok által kötelezően előírt hatósági engedélyek beszerzését.

(3) A bérlő a helyiségben tevékenysége folytatásához - a helyiség állagának rongálása nélkül - a szükséges átalakításokat elvégezheti, a felszereléseket saját költségén elhelyezheti. A bérleti jogviszony megszűnésekor az - eredeti állapot helyreállításával - e felszerelési eszközöket leszerelheti és elviheti.

19. § A bérlő a helyiség bérleti jogát másra nem ruházhatja át, nem cserélheti el, a helyiséget másnak albérletbe nem adhatja, a helyiségbe cégtársát nem fogadhatja be.

20. § (1) A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak abban is, hogy a bérlő a helyiség karbantartási, felújítási, rendbetételi kötelezettségét a bérbeadótól átvállalja. Ez esetben jegyzőkönyvben kell rögzíteni a helyszíni bejárás alkalmával, hogy konkrétan milyen munkálatok elvégzését, milyen költséggel vállalja magára a bérlő.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt megállapodás létrejötte és a munkálatok elvégzése után a bérlő

a) ráfordításai megtérítését kérheti a bérbeadótól, melynek a bérbeadó az elismert és elfogadható költségei vonatkozásában a bérlő kiadásait - az igazolás és kérelem benyújtása után - legkésőbb 60 napon belül egy összegben köteles megtéríteni.

b) kérheti azt is a bérbeadótól, hogy elismert és elfogadható költségeit ne fizesse ki, hanem egy összegű helyiségbérleti díj befizetéseként vegye figyelembe.

21. § (1) A helyiség bérleti jogviszony megszűnésétől számított 15 napon belül a bérlő köteles a helyiséget tisztán, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, leltár szerint a bérbeadó részére átadni.

(2) Ha a helyiséget jogcím nélkül használó helyiség-elhagyási kötelezettségének nem tesz eleget, a jogcím nélküli használat kezdetétől az önkormányzati helyiség elhagyásának megtörténtéig az önkormányzati helyiség használatának első két hónapjában az önkormányzati helyiségre megállapított helyiségbér mértékét köteles fizetni, a használati díj két hónap elteltével kétszeresére, további két hónap elteltével az eredeti használati díj háromszorosára nő.

22. § (1) A helyiség bérleti díját a bérleti szerződés tartalmazza, a bérlő és bérbeadó a helyiségbér összegében szabadon állapodnak meg.

(2) Ha a szerződő felek a bérleti díj mértékének tekintetében nem tudnak megállapodni, a bérleti szerződés nem jön létre.

23. § (1) Erdei Programközpontra vonatkozóan a jelen paragrafusban megjelölt külön szabályokat kell alkalmazni

(2) Az Erdei Programközpont és Szálláshelyre vonatkozó szolgáltatások díjait a 4. és 5. melléklet tartalmazza.

(3) Az Erdei Programközpont és Szálláshely Általános Szerződési Feltételi, Házirendje és a Működési eljárásrend a rendelet függelékeként kerül elhelyezésre.

(4) A szolgáltatásokra vonatkozó szerződéseket a polgármester köti meg, egyéb szolgáltatási igénybevételekre vonatkozó döntéseket a polgármester által írásban megbízott önkormányzati alkalmazott gyakorolja.

24. § Adatkezelésre vonatkozó rendelkezések vonatkozásában be kell tartani, hogy a bérbeadó- jogszabály keretei között- jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a bérbeadás feltételeinek megállapítása, megtagadása, a bérbeadói hozzájárulásról való döntés érdekében a tudomására jutottak.

25. § (1) A 3. mellékletben megállapított díjakat a véglegessé vált működési engedély dátumától kell alkalmazni.

(2)1

26. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

1. melléklet a 21/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelethez

Tápióbicske Község Önkormányzata tulajdonában lévő szolgálati lakások bérleti díja

1. 804/2. hrsz. Kossuth Lajos út 49/a 30.000,- Ft/hó

2. 804/3. hrsz. Kossuth Lajos út 49/b 30.000,- Ft/hó

2. melléklet a 21/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelethez

Tápióbicske Község Önkormányzata tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek felsorolása

1. 1247. hrsz. Orvosi rendelők

2. 0249/3 hrsz. Erdei Programközpont és Szálláshely

3. 245 hrsz. Zsille kúria

4. 806 hrsz. Körzeti megbízotti iroda

5. Fehér István Művelődési Ház és Könyvtár, 2764 Tápióbicske, Rákóczi út 61.

6. Önkormányzati tulajdonú tápióbicske 1302 hrsz-ú, 2764 Tápióbicske Rákóczi út 158. szám alatti ingatlan (Tájház)

7. 949/6 hrsz. Sportöltöző

8. Egyéb, közösségi programok rendezéséhez szükséges és alkalmas önkormányzati tulajdonú ingatlan.

4. melléklet a 21/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelethez

Erdei Programközpont és szálláshely
Árlista

Szállásdíj

Bruttó (5%áfa)

Nettó

legalább 13 fő, 1-4éj tartózkodás

4 500 HUF

fő/éj

4 286 HUF

legalább 13 fő 5 éjtől

4 000 HUF

fő/éj

3 810 HUF

12 fő alatt, 1-4éj tartózkodás

5 000 HUF

fő/éj

4 762 HUF

12fő alatt 5 éjtől

4 500 HUF

fő/éj

4 286 HUF

min éjszaka díj/apartman

12 000 HUF

éj

11 429 HUF

kisállat

1 000 HUF

éj

952 HUF

Rendezvény (bruttó ár):

1-20 főig 45.000,- + szállásdíj

aznap 14h - másnap 12h

21-30főig 60.000,- + szállásdíj

31 fő felett 75.000,- + szállásdíj

létszámfüggetlenül 75.000,- + szállásdíj

előző nap 14h - másnap 14h

Csak udvar és mosdó használata

20 főig 4 000 HUF

csoport/óra

21 főtől 8 000 HUF

csoport/óra

FELÁRAK (összeadódhatnak)

1 éjszakás felár 50%

Kiemelt időszak felár 50% ( szilveszter)

Minimum apartman díj: 12.000,-

KEDVEZMÉNYEK (összeadódhatnak)

12fő után 1 kísérő ingyenes

12 fő felett kedvezményes ársáv

5. éjszakától kedvezményes ársáv

2 év alatt ingyenes

Hétfőtől péntekig történő igénybevétel

A rendezvényház díjából és a szállás alapdíjából 10 % kedvezmény

Tápióbicskei gyermekcsoportok

A rendezvényház díjából és a szállás alapdíjából 30 % kedvezmény

Tápióbicskei önszerveződő közösségek és civil csoportok

A rendezvényház díjából és a szállás alapdíjából 30 % kedvezmény

Csak udvar és mosdó használata 14 év alatti Tápióbicskei óvodás és iskolás csoportoknak

ingyenes

KAUKCIÓ

50.000,- Ft a rendezvényházra és udvarra

5. melléklet a 21/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelethez

Erdei Programközpont szolgáltatási díjak

1. ÉTKEZÉS: Egyedi ajánlatok alapján történik.

2. BÉRLÉS

Kerékpár

1200,-/db/nap

sütögetéshez eszközök

díjtalan

konferencia terem (TV)

díjtalan

1

A 25. § (2) bekezdése a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.