Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi állattartás szabályairól

Hatályos: 2024. 02. 01

Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi állattartás szabályairól

2024.02.01.

Tápióbicske Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja azon szabályok meghatározása, melyek elősegítik az állattartók, az állattartással érintett helyi lakosság érdekeinek védelmét és annak érvényesülését, továbbá biztosítják, hogy az állattartás mások nyugalmát ne zavarja, testi épségét, valamint jogainak gyakorlását ne veszélyeztesse.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed

a) az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 3. § 1. pontja szerinti állattartóra, azaz aki az állat tulajdonosa, illetve aki az állatot vagy az állatállományt gondozza, felügyeli; és

b) a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 1. § (2) bekezdésének a) pontjában meghatározott kedvtelésből tartott állatra, azaz a rendszertani besorolásától függetlenül minden olyan állat, amelyet nem kizárólag tudományos kutatás, állati eredetű termék előállítása, igavonás, teherhordás, természetvédelem, géntartalék- védelem és – eb és macska kivételével – közcélú bemutatás céljából tartanak, tenyésztenek, forgalmaznak, továbbá az az állat, amelyet más kedvtelésből tartott állat táplálása céljából tartanak és szaporítanak, valamint a nem gazdasági céllal tartott haszonállat, és a vadászatra használt állat;

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) a cirkuszosok és mutatványosok által tartott állatok tartására,

b) az állatkiállításokon és állatkertekben folytatott állattartásra,

c) a gyepmesteri telepeken folytatott állattartásra,

d) az állatkereskedéssel- és forgalmazással, valamint az állat feldolgozásával foglalkozó magánszemélyek és szervezetek állattartására,

e) a fegyveres erők és rendvédelmi szervek hivatalos célból folytatott állattartására,

f) a tudományos-kutatási, laboratóriumi vizsgálati célból meghatározott székhelyen, telephelyen folytatott állattartásra,

g) természetvédelmi oltalom alatt álló, illetve nemzetközi természetvédelmi egyezmény hatálya alá tartozó állatokra,

h) veszélyes állatok, valamint veszélyes ebek tartására.

(3) Amennyiben a kedvtelésből tartott állat tartója kiskorú, a rendeletben foglalt előírások betartásáért a kiskorú törvényes képviselője felelős.

3. § (1) A kedvtelésből tartott állatok tartásával összefüggő önkormányzati hatósági hatáskör gyakorlását a Képviselő-testület a Tápióbicskei Polgármesteri Hivatal Jegyzőjére (a továbbiakban: Jegyző) ruházza át.

(2) Az eljárásra az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

4. § A kedvtelésből tartott állatok tartására vonatkozó általános szabályok

a) Állat csak a közegészségügyi, állategészségügyi és állatvédelmi előírásoknak megfelelő körülmények között tartható, az állattartó köteles az állatot a magasabb szintű jogszabályok rendelkezései szerint tartani, különös figyelemmel a Korm. rendelet 14. §-ában meghatározott alapelvre

b) Minden állattartó köteles gondoskodni arról, hogy az állattartás következtében mások jogai és érdekei sérelmet ne szenvedjenek, különös tekintettel a levegő és talaj, a felszíni és felszín alatti vizek szennyezésére, valamint a káros rovarok és rágcsálók szaporodására.

c) A közösségi együttélés érdekében az állattartó köteles az állattartással együtt járó hatásokat (különösen szaghatás) a lehető legkisebb mértékűre szorítani az állattartás mértékével arányos és az állattartótól elvárható intézkedések megtételével.

d) Erkélyen, loggián kedvtelésből tartott állatot tartani tilos.

5. § (1) Amennyiben az állattartó nem kívánja az állatot tovább tartani, úgy köteles annak megfelelő elhelyezéséről saját költségén gondoskodni.

(2) Az elpusztult állat tetemének elszállításáról és eltemetéséről – figyelembe véve a külön jogszabályban meghatározottakat is - az állattartó saját költségén köteles gondoskodni.

(3) Közterületen talált elpusztult állat tetemének elszállítását Tápióbicske Község Önkormányzata végzi el.

6. § (1) A keletkezett trágya engedélyezett területen történő elhelyezéséről az állattartó köteles gondoskodni.

(2) Belterületen a trágyázandó földterületre talajerő-visszapótlás céljára kiszállított és kiszórt trágyát az ingatlan használója 48 órán belül köteles a földbe beforgatni.

(3) Trágya, trágyalé szállítása csak csorgásmentes, zárt, erre a célra szolgáló szállítóeszközzel végezhető.

(4) Közterületen trágyát tárolni ideiglenes jelleggel sem lehet.

7. § Az ebek tartásának szabályai

a) Az állattartó köteles a tulajdonában lévő ingatlant olyan kerítéssel ellátni, melyen az általa tartott eb nem fér át, az alatt nem tudja átásni magát, valamint azt nem tudja átugrani, közterületre felügyelet nélkül kijutni ne tudjon.

b) Bekerítetlen ingatlanon ebet szabadon tartani tilos.

c) Amennyiben az állat felügyelet nélkül elhagyja a tartására szolgáló területet, elkóborol, úgy az állattartónak kötelessége az állat mihamarabbi befogására vonatkozóan intézkedni.

d) Az eb megkötés nélkül tartható, amennyiben a bekerített és lezárt helyről történő kiszabadulása biztos módon megakadályozható. Ezen kötelezettség megszegése a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (Szabstv.) 193. § (1) bekezdés a) pontja szerint szabálysértésnek minősül.

e) Az eb tulajdonosa köteles az eb összeírásban közreműködni, bejelentési kötelezettségének eleget tenni. Aki ezen adatszolgáltatási kötelezettségének nem tesz eleget, az az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. (XII.31.) Kormányrendelet 3. melléklet d) pontja alapján ebenként 30.000 forint állatvédelmi bírság megfizetésére kötelezhető.

f) Oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális létesítmények, piac és vásárcsarnok területére, bölcsődébe, óvodába, iskolába, ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe, üzlethelyiségbe, kereskedelmi egység helyiségébe, játszótérre – a vakvezető, a jelző eb, a fegyveres és rendészeti szervek szolgálati ebek kivételével – ebet még pórázon sem szabad bevinni, kivéve, ha ehhez a létesítmény tulajdonosa vagy üzemeltetője hozzájárulását adja.

g) A megkötött, vagy tartósan elzárt eb napi sétáltatásáról az állattartó köteles gondoskodni.

h) Ebet szabadon engedni csak erre a célra kijelölt helyen, a tulajdonos felügyelete mellett lehet.

8. § Vakvezető és jelző eb kivételével kedvtelésből tartott állatot bevinni illetve beengedni tilos

a) közintézmények területére,

b) játszótérre,

c) természetvédelmi területre,

d) élelmiszert árusító helyiségbe,

e) vendéglátó üzletbe.

9. § (1) A harapós vagy támadó természetű eb tulajdonosa köteles az ingatlan bejáratánál harapós ebre utaló figyelmeztető táblát kihelyezni.

(2) Közterületen eb csak pórázon vezethető. Az eb felügyeletéről olyan személy köteles gondoskodni, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

(3) Az állattartó köteles az ebet úgy tartani, hogy a kerítésen történő kiharapását megakadályozza.

10. § Tilos a gazdátlan állatot környezetet szennyező vagy másokat zavaró módon etetni.

11. § A közterület-felügyelő jogosult ellenőrizni azt, hogy a közterületen sétáltatott eb transzponderrel meg van-e jelölve.

12. § Jogkövetkezmények: aki

a) az ebet a rendeletben foglaltaktól eltérő módon vezeti, sétáltatja,

b) a felügyelete alatt lévő kedvtelésből tartott állat által közterületen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik,

c) a kedvtelésből tartott állatot a rendeletben foglaltaktól eltérően tartja,

d) a kedvtelésből tartott állatot a rendeletben tiltott helyre beengedi vagy beviszi,

e) gazdátlan állatot környezetet szennyező vagy másokat zavaró módon etet

a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló önkormányzati rendeletében meghatározottak szerinti közigazgatási bírsággal sújtható.

13. § Az e rendeletben foglalt állattartási szabályok megsértése esetén Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló önkormányzati rendeletében foglaltak az irányadók.

14. § Hatályát veszti a Tápióbicske Község Önkormányzata képviselő-testületének 10/2004.(VIII.15.) önkormányzati rendelet a helyi állattartás szabályairól szóló KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 10/2004(VIII.15..).

15. § Hatályát veszti a Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő– testületének 13 /2013. (IX.12.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 13/2013. (IX. 12.) önkormányzati rendelet 9. § (3) bekezdése.

16. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

(2) A 14. § és a 15. § 2024. február 1-jén lép hatályba.