KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 4/2011(II.25.)jének indokolása

Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2011. (II. 25.) önkormányzati rendelete a házasságkötések hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, szolgáltatási díjairól

Hatályos: 2011. 02. 25
Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2011. (II. 25.) önkormányzati rendelete a házasságkötések hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, szolgáltatási díjairól
Végső előterjesztői indokolás
A Pest Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Osztálya a Miniszterelnökség államtitkárának utasítására ellenőrizte a házasságkötések hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, szolgáltatási díjairól szóló helyi rendeleteket. A szakmai segítségnyújtásra az alkalmazandó jogszabályok tartalmával összefüggésben a működés jogszerűségének biztosítása céljából került sor.
A szakmai segítségnyújtásban foglalt észrevételeket megvizsgáltam, és az alábbi módosításokat láttam indokoltnak:
- a rendelt csak a házasságkötések és bejegyzett élettársi kapcsolatok szabályairól rendelkezhet, ezért a házassági évfordulók és egyéb szertartásokra vonatkozó rendelkezések kikerültek a rendeletből.
- pontosításra került a hivatali munkaidő meghatározása
- pontosításra kerültek a hivatali munkaidőn túli és a hivatali helyiségen kívüli szabályok
- pontosítottuk a díjak befizetésének szabályait.
- a fenti szabályok módosítása miatt módosításra kerültek a kérelem nyomtatványok.
- A rendeletben nem szabályozható a technikai segítő személyzet (zenész) és az alapszolgáltatáson túl igényelhető szolgáltatások (pohár, tálca, gyertya), ezért ezeket kiemeltem a rendeletből és külön utasításban rendelkeztem róla.
- 2011. óta –a hatályba lépés óta – nem változtak a díjak összegei. Az anyakönyvvezető díját az áremelkedéseket figyelembe véve (ruha, fodrász, manikűr, kozmetikus, szabadidő) javasolt az emelés a munkaidőn túli házasságkötéseknél nettó 8000 forintról 10000 forintra.
- A zenei szolgáltatást nyújtó személy esetében 4000 forintról 5000 forintra.
- Hivatali munkaidőben, hivatali helyiségen túli házasságkötés díját 25.000 forintról 20.000 forintra csökkentettem, mivel a rezsi költségek egy része ebben az esetben nem a hivatalt terheli. Viszont az anyakönyvvezető és technikai személyzet díjazása, helyszínre jutása, a nemzeti színű terítő, vállszalag tisztíttatása, szerzői jogvédő iroda díja ebben az esetben is minket terhel.
- Hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl a házasságkötésért fizetendő díj marad 30.000 forint.
- Amennyiben mindkét igény felmerül (hivatali munkaidőn túl, hivatali helyiségen kívül), akkor a fenti díjak összeadódnak, 50.000 forint. Ez esetben elengedhetetlen, és plusz feladatot jelent az új helyszín méltó berendezése. Ennek egy részét ugyan a házasulandók végzik, az esküvő méltóságának megteremtésért mégis az anyakönyvvezető vállal felelősséget.
- A helyi lakosoknak járó 50 %-os kedvezményt továbbra is javaslom meghagyni.
Jegyzői utasítás
Tápióbicskei Polgármesteri Hivatal jegyzője a 2010. évi CXXX. törvény a jogalkotásról 23. § (4) bekezdés j) pontja alapján az alábbiakról rendelkezek:
Tápióbicske Község Önkormányzatának 4/2011. (II.25.) önkormányzati rendelete a házasságkötések hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, szolgáltatási díjairól (továbbiakban: Rendelet) nem rendelkezik a házasságkötés lebonyolításában résztvevő technika személyzet díjazásáról.
Nem rendelkezik továbbá a Rendelet az anyakönyvi alapszolgáltatásokon túl igény szerint felmerülő egyéb díjakról.
Fentiekre tekintettel az alábbiakról rendelkezek:
1. Technikai személy díjazása 7.023,- forint +járulékai/
esemény
2. Az alapszolgáltatáson túlmenően igényelhető:
-2 db pezsgőspohár + tálca emlékül az ifjú párnak bruttó 3.300,- forint
-1 db közösen meggyújtott díszgyertya bruttó 700,- forint
Kérem az eljárásban érintetteket a fentiek betartására!
Tápióbicske, 2017. szeptember 14.
dr. Szécsényiné Bata Krisztina
jegyző