Tápióbicske Község Önkormányzat képviselő-testületének 22/2013.(XII.12.) önkormányzati rendeletének indokolása

22/2013.(XII.12.) önkormányzati rendelet a közterületek elnevezéséről és a házszám megállapítás szabályairól

Hatályos: 2013. 12. 12
22/2013.(XII.12.) önkormányzati rendelet a közterületek elnevezéséről és a házszám megállapítás szabályairól
Általános indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 143. § (3) bekezdése felhatalmazza a települési önkormányzatot, hogy rendeletben állapítsa meg a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályait.
A Mötv. hatálybalépését megelőző törvénykezés az önkormányzatok részére e témakörben nem írt elő szabályozási kötelezettséget, de a képviselő-testület át nem ruházható hatáskörébe tartozó feladatnak minősítette a közterületek elnevezését. Tápióbicske Község Önkormányzatának képviselő-testülete így esetenként, határozatban döntött a közterületek elnevezéséről, figyelemmel a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló – jelenleg is hatályos – 303/2007. (XI.14.) Korm. rendeletben foglalt szabályokra.
Részletes indokolás
A 2. §-hoz
Az általános rendelkezések között – szokásos módon – a rendelet célja került szabályozásra, illetve a rendeletben használt fogalmak értelmezésére vonatkozó rendelkezések kaptak helyet.
A 3. §-hoz
A rendelettervezet 3. §-a a közterületek elnevezésére vonatkozó szabályokat fogalmazza meg. A fejezet első részében azok a követelményeket kaptak helyet, amelyeket a központi szabályozás nem tartalmaz
A 4. §-hoz és az 5. §-hoz
Az eljárási szabályok értelmében a közterület-elnevezési eljárást bárki írásban kezdeményezheti, de az eljárás csak hivatalból indulhat. A korábbi gyakorlatnak megfelelően a továbbiakban is Előkészítő Szakmai Bizottság feladta a közterület-elnevezési eljárás előkészítése, és változatlanul a képviselő-testület dönt az utcanevekről. A közterületi táblák beszerzése és kihelyezése is önkormányzati feladat marad.
A 6–8. §-hoz
A rendelettervezet közterületi típusonként (utca, tér, dűlő stb.) illetve az ingatlanok jellege (saroktelek) alapján is szabályokat fogalmaz meg a számozással kapcsolatban, ugyanakkor a számozás konkrét módjára is (arab számok, betűjelek, alátörés stb.) kitér.
Rögzítésre kerül az is, hogy a jelenlegi házszámázás megváltoztatására csak rendezetlen állapot megszüntetése érdekében kerülhet. sor.
A 9. §-hoz és a 10. §-hoz
A házszám-megállapítási eljárás is bejelentés alapján hivatalból indulhat. A döntési hatáskört azonban a rendelettervezet a jegyzőhöz telepíti.
Az ingatlantulajdonos a házszámtáblák kihelyezéséről köteles gondoskodni.
A 11. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz