Tápióbicske Község Önkormányzat képviselő-testületének 23/2013.(XII.21.) önkormányzati rendeletének indokolása

23/2013.(XII.21.) önkormányzati rendelet a települési köztemetőről

Hatályos: 2013. 12. 21
23/2013.(XII.21.) önkormányzati rendelet a települési köztemetőről
Végső előterjesztői indokolás
Az Országgyűlés által 2013. szeptember 9-én elfogadott, a Magyar Közlönyben 2013. szeptember 19-én megjelent 2013. évi CXXXVIII. törvény módosította a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv-t. A törvényi változásokból az alábbiak lényegesen érintik az eltemettető személyek jogait és kötelességeit.
I. Hamvak temetőn, temetkezési emlékhelyen kívüli elhelyezése
II. Búcsúztatás, temetkezési szolgáltatások
III. Szociális temetés
Szociális temetést az eltemettetésre kötelezett igényelhet az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti önkormányzattól.
Szociális temetés választása esetén az eltemettetőt temetési költségek nem terhelik, és azok hagyatéki teherként sem érvényesíthetők. Ha az eltemettető a szociális temetésre vonatkozó jogszabályi előírásoktól eltér, köteles a temetéshez kapcsolódó előkészítés, öltöztetés, szállítás, hűtés, esetleges hamvasztás költségét, a sírhely megváltási díját, a felhasznált koporsó vagy urna és sírjel árát a költségviselő szervezet részére megtéríteni.
Az eltemettető vagy az általa felkért személy a szociális temetés igénylése során nyilatkozatban vállalja, hogy maga látja el a következő temetkezési szolgáltatásokat:
Az eltemettető és a szociális temetésben közreműködőknek nyilatkozniuk szükséges továbbá arról, hogy
- az általuk elvégzésre kerülő tevékenységek elvégzése kapcsán az eltemettető nem ajánl fel, a személyes közreműködők pedig nem fogadnak el semmilyen ellenszolgáltatást,
Ha a szociális temetés iránti igény bejelentését követően olyan igazolható körülmény merül fel, ami a személyes közreműködést vállalót megakadályozza a személyes közreműködés ellátásában, az eltemettető más személyt kérhet fel és erről tájékoztatja az önkormányzatot.
Szociális temetés esetén az elhunyt ravatalozása, búcsúztatása a sírnál is történhet. Szociális temetési helyre az első betemetéstől számított 25 éven belül kizárólag szociális temetés keretében urna elhelyezése történhet.
A kormány 379/2013. (X.15.) Korm. rendelettel módosította a temetőkről és temetkezésről szóló törvényt és annak végrehajtási rendeletét. A módosítást a képviselőknek már korábban megküldtem. A módosítás alapján szükséges a helyi temető rendelet felülvizsgálata, kiegészítése.