KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 6/2015(II.27..)jének indokolása

Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete a Települési támogatások és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások rendjéről

Hatályos: 2015. 02. 27
Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete a Települési támogatások és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország 2015. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2014. évi XCIX- törvény III. fejezetébe foglalt rendelkezések markáns vonalat húztak az állam és az önkormányzatok által nyújtott, illetve nyújtható szociális ellátások között.
A szociális segélyezési rendszer átalakítása a nehéz anyagi körülmények között élő lakosokért felelősséget vállaló települési önkormányzatoktól átgondolt döntéseket, széles körű gazdasági és társadalmi ismereteket, a lakosok problémáira, életkörülményeire fogékony, de a rászorultság helyi megítélésében határokat meghúzni képes döntéshozatalt kíván.
Az önkormányzati segélyezés is átalakul: a rendkívüli élethelyzetre tekintettel is a települési támogatás keretében nyújtható támogatás. Ezen támogatások formáit és igénylésének, ellenőrzésének módját szabályozza a rendelet.
A minimálbér és az öregségi nyugdíj változásaira tekintettel a rendeletet rendszeresen felül kell vizsgálni.
Részletes indokolás
- Meghatározza az Önkormányzat által nyújtott települési támogatási rendszer céljait, a kiemelt célcsoportok megnevezésével.
- A rendelet hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Szt.) rendelkezéseiben foglaltakra tekintettel került meghatározásra. Fontos, hogy az érintett állampolgárok tudják, hogy a rendelet hatálya mely személyekre terjed ki.
- A rendelet alkalmazása során egyes fogalmak értelmezését tartalmazza.
- A rendeletben szabályozott ellátások tekintetében a hatásköri szabályokat fogalmazza meg. A feladat-és hatáskörök gyakorlóját nevesíti.
- A rendeletben az eljárási szabályokat is rögzíteni kell, mely a törvény szellemének megfelelő.
- A rendelet alapján nyújtott pénzbeli ellátások folyósításának szabályait határozza meg.
- A jogosulatlanul igénybe vett ellátások megtérítésének helyi szabályait tartalmazza, melyek megfogalmazására az Szt-ben foglaltakkal összhangban került sor.
- Az adatkezelés helyi szabályairól rendelkezik a törvényi előírásoknak megfelelően.
- Magyarország 2015. évi központi költségvetésének magalapozásáról szóló 2014. évi XCIX. törvény módosításai alapján egy új szociális támogatási rendszer kerül kialakításra. Ennek során egyes az Szt. által eddig biztosított ellátási formák – normatív lakásfenntartási támogatás, méltányos ápolási díj, méltányos közgyógyellátás és adósságkezelési szolgáltatás – megszűntetésre kerülnek, az eddig nyújtott ellátásokat más formában biztosítja ellátni a törvény. A törvénymódosítás egyik eleme a települési támogatások rendszere, melynek csak a keretszabályait tartalmazzák a Szt. 2015. március 1. napján hatályba lépő rendelkezései. Ugyanakkor az Szt. felhatalmazása alapján az Önkormányzat egyéb önként vállalt feladatokat is elláthat, melynek szabályait szintén a képviselő-testület határozza meg a helyi sajátosságok figyelembevételével. A rendelkezés az Önkormányzat által nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátásokat nevesíti, melyeket törvényi felhatalmazás alapján, illetve eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva nyújt a szociálisan rászorult személyek részére.
- A települési támogatások rendszerén belül a lakhatási támogatás helyi szabályait – az Szt. rendelkezéseinek megfelelően – a képviselő-testület határozza meg. Ez a rendelkezés a lakhatási támogatás – mint új ellátási forma – jogosultsági feltételeit fogalmazza meg, figyelemmel a megszüntetésre kerülő normatív lakásfenntartási támogatás szabályaira annak érdekében, hogy a szociálisan rászorult kérelmezők ellátása továbbra is megfelelően biztosított legyen.
- A lakhatási támogatás megállapításának eljárási szabályait rögzíti, figyelemmel arra, hogy a törvényi szabályozás alapján a normatív lakásfenntartási támogatás kifutó rendszerben kerül megszüntetésre.
- A gyógyszertámogatás, a települési támogatás új eleme a megszüntetésre kerülő méltányos közgyógyellátás által biztosított feladat ellátására. A rendelkezés az ellátási forma megállapításának jogosultsági feltételeit és eljárási szabályait foglalja magába.
- A rendkívüli települési támogatások körét szabályozza. Míg a települési támogatás rendszeres ellátási forma, a rendkívüli települési támogatás eseti, rendkívüli élethelyzetek megoldására szolgál. A jogszabály értelmében, a rendkívüli települési támogatást elsősorban betegség, temetés, elemi kár elhárítása kapcsán jelentkező többletkiadásokhoz nyújt segítséget. Ezeket az ellátásokat az Önkormányzat az Szt. alapján eddig önkormányzati segély elnevezéssel biztosította.
- A rendkívüli települési támogatások rendszerén belül a temetési támogatás megállapításának jogosultsági feltételeit és eljárási szabályait tartalmazza.
- Az eseti támogatás a rendkívüli települési támogatás része, jogosultsági feltételeit és az ellátás megállapításának szabályait rögzíti.
- A köztemetéssel összefüggő feladatokat a vonatkozó törvényi rendelkezésnek megfelelően látja el az önkormányzat.
- A támogatás idősek világnapjára önként vállalt feladat. Ennek szabályait, jogosulti körét tartalmazza a rendelkezés.
- Az újszülöttek támogatása önként vállalt feladat. Ennek szabályait, jogosulti körét tartalmazza a rendelkezés
-A személyes gondoskodás rendszeréről szóló rendelkezéseket tartalmazzák.
-A Szt. alapján előírt szociálpolitikai kerekasztalra vonatkozó szabályokat tartalmazza.
-Hatályba léptető rendelkezés.